V tomto článku sa dozviete, aké drevo používať na údenie, aké charakteristiky majú jednotlivé druhy jedla a akým druhom driev sa pri údení vyhnúť.
Predtým, než sa pozrieme na jednotlivé druhy dreva, je dôležité podotknúť aj to, ako by malo byť drevo na údenie pripravené. V prvom rade by malo ísť o suché drevo, ideálne preschnuté po dobu aspoň 6 mesiacov. Suchosť alebo vlhkosť dreva určuje, ako rýchlo a pri akej teplote horí. Čím je suchšie, tým horí rýchlejšie a pri vyššej teplote. Preto sa neodporúča použiť ani veľmi preschnuté drevo (na také natrafíte najskôr v obchode), ktoré by rýchlo vzbĺklo a teplota v udiarni by sa vám regulovala len ťažko. Vhodná je zlatá stredná cesta. Ak si totiž zachová malé množstvo vlhka, bude horieť o čosi pomalšie a pri nižšej teplote.
Dátum:
Udiareň si viete kúpiť hotovú priamo u predajcov so širokým sortimentom. Ak ste však šikovným majstrom, udiareň sa dá postaviť aj jednoducho svojpomocne. Ako na to?
Čítať celý článok
Akému drevu sa pri údení vyhnúť
Drevo si vždy zabezpečte z hodnoverného zdroja zo zdravých stromov. Drevo by nemalo byť nijakým spôsobom znečistené. Malo by byť skladované na suchom a čistom mieste, pretože v opačnom prípade sa na dreve môžu vyskytnú plesne. Nikdy nepoužívajte drevo napadnuté plesňami alebo škodcami, pretože toxíny z nich sa dymom dostanú do vášho jedla. Ak máte drevo z vlastnej záhrady, nepoužívajte čerstvé a zelené drevo. Vyhnite sa aj akémukoľvek drevu z nábytku, ktoré bude chemicky ošetrené lakom a farbami.
Čo sa týka druhov stromov, vyhnite sa väčšine ihličnanov, ktoré sú plné živice, rýchlo vzplanú a vytvoria množstvo sadze. Výsledkom je očmudené, sčernené jedlo horkastej chuti. Menej vhodné sú aj mäkké dreviny ako céder, ktoré zhoria rýchlo. Céder má navyše tendenciu spôsobovať alergické reakcie ako podráždenie očí, pokožky a dýchacích ciest. Zabudnite aj na drevo z akýchkoľvek jedovatých krov ako napr. oleander, ktorý sa často vyskytuje v slovenských záhradách.
Druhy dreva vhodné na údenie
Na údenie sa používa široké spektrum listnatých a ovocných stromov. Každý má svoje typické vlastnosti a nie každé drevo je vhodné na všetky typy pokrmov. Vo všeobecnosti sa zvyknú používať drevá s jemnejšou vôňou na lahodnejšie a chuťovo menej výrazné pokrmy, ktoré sa pripravujú kratšie. Naopak, drevo s výrazným dymom sa používa na dobre marinované mäsá s výraznou chuťou, ktoré sa budú údiť dlhšie.
Druh dreva
|
Charakteristika
|
Druh pokrmov
|
Biely orech (hickory)
|
Drevo z bieleho orecha patrí k najobľúbenejších druhom dreva na údenie. Má výdatnú, sladko-slanú chuť vhodnú pre mäso, ktorá môže byť mierne horkastá.
|
Hydina, bravčové mäso, hovädzie mäso, jahňacina, zelenina
|
Breza
|
Brezové drevo sa používa len bez kôry. Veľmi rýchlo horí, preto ho používajte opatrne, keďže môže jedlo sfarbiť dočierna. Má miernu chuť podobnú javoru.
|
Hydina, bravčové mäso
|
Buk
|
Bukové drevo je tvrdé, preto horí dlhšie a pokrmom tak dlhšie dodáva chuť a vôňu. Je známe pre široké využitie a svoju jemnú orieškovú chuť. Často sa považuje za dobrú voľbu pre začiatočníkov, keďže má vyváženú chuť a arómu.
|
Hydina, bravčové mäso, hovädzie mäso, ryby, syry, orechy, zelenina
|
Čerešňa
|
Čerešňové drevo patrí k najobľúbenejším ovocným drevám na údenie. Má mierne sladkú ovocnú chuť, ktorá sa skvelo hodí k mäsu. Mäso získa červenastý až hnedastý nádych a nezvykne zhorknúť.
|
Hydina, bravčové mäso, hovädzie mäso, jahňacina, ryby
|
Dub
|
Dubové drevo vytvára hustý dym a silnú vôňu. Je vhodný hlavne na výraznejšie mäsá a pokrmy v marináde. Dodáva im príjemnú orieškovú chuť. Dobre sa kombinuje s ovocným drevom.
|
Hovädzie mäso, bravčové mäso, jahňacina, klobásy, ryby
|
Hruška
|
Hruškové drevo je podobné jabloňovému. Chuť je však jemnejšia, no príjemne sladkastá a zemitá.
|
Hydina, bravčové mäso, ryby
|
Jabloň
|
Jabloňové drevo má veľmi jemnú chuť a pokrmom dodáva sladkastú chuť a vôňu. Je vhodné pre chuťovo menej výrazné pokrmy, keďže horí pomalšie a docielite ním skôr jemné zaúdenie.
|
Hydina, bravčové mäso, šunka, ryby
|
Javor
|
Javorové drevo dodáva jemnú až stredne výraznú chuť so sladkým profilom. Veľmi dobre sa kombinuje s ovocnými drevami.
|
Hydina, bravčové mäso, šunka, syry, zelenina
|
Jelša
|
Jelšové drevo patrí k obľúbeným voľbám. Vzniká jemný dym so sladkastou vôňou, ktorá neprebíja chuť jedla.
|
Hydina, zverina, ryby, morské plody
|
Lipa
|
Lipa má mäkké drevo, ktoré sa nezvykne používať tak často, no je to možné. Jedlu dodáva žltkastý nádych a chuť a vôňa sú mierne a neutrálne.
|
Hydina, bravčové mäso, ryby
|
Marhuľa
|
Marhuľové drevo je podobné ďalším ovocným drevinám. Jedlu dodáva sladkú, no jemnú chuť, a veľmi dobre sa kombinuje s bukom alebo dubom.
|
Hydina, bravčové mäso, ryby, morské plody, syry
|
Slivka
|
Slivkové drevo je na údenie už tradične dobrou voľbou. Jedlu dodáva miernu sladkastú chuť aj žltkastú farbu. Dobre sa kombinuje s bukom a dubom.
|
Hydina, bravčové mäso, hovädzie mäso, ryby, morské plody
|
Okrem už spomenutých driev je možné použiť na údenie aj borievku. Aj keď ihličnany nie sú na údenie ideálne, borievka je výnimkou. Na údenie sa však nepoužíva tak drevo, ako jej bobule, ktoré majú nezameniteľnú vôňu. Dajú sa prisypať k dubu, buku aj iným drevám. S borievkou je chutná hydina, bravčové mäso, hovädzie mäso, zverina i zelenina.
Ďalším zaujímavým materiálom na údenie je seno. Samozrejme, údenie so senom sa líši od toho s drevom, keďže horí oveľa rýchlejšie a produkuje viac dymu. Pre spomalenie horenia a zvýšenie produkcie dymu sa môže seno aj namáčať. Mäsu však dokáže dodať zaujímavú, sladko-zemitú chuť a vôňu. Hodí sa aj na údenie syrov, rýb a morských plodov.
Na obľube získava čoraz viac agátové drevo, keďže dobre horí. Problémom je však jeho rýchle zhasínanie a množstvo popola. Spaľovanie agátového dreva sprevádza vystreľovanie uhlíkov.
Štiepky, klátiky alebo piliny?
Ak už máte jasno v tom, po akom druhu dreva chcete siahnuť, ďalším krokom je výber jeho formy. Rozlišujú sa podľa veľkosti – čím je kus dreva väčší, tým väčšiu teplotu potrebuje na horenie a zároveň vydrží horieť dlhšie. Na menších štiepkach sa údia menšie kusy mias a pokrmov, ktoré budú hotové rýchlejšie, na väčších klátikoch zase bravčové a hovädzie mäsá, ktoré potrebujú viac času. Najmenšie sú drevené piliny, ktoré rýchlo a ľahko vzplanú, no rýchlo aj dohoria. Používajú sa skôr na doplnenie ďalšej chute, vytvorenie bohatšieho dymu alebo sfarbenie mäsa či pokrmu. Použiť sa môžu aj drevené pelety, ktoré sú vyrobené z drevených pilín. Horia rýchlo a pri vysokej teplote, no vedia vytvoriť veľmi kvalitný dym. Údiť sa dá taktiež na drevenom uhlí, keďže aj to dosahuje dostatočnú teplotu na vytvorenie dymu.
Dátum:
Kým v minulosti bola domáca udiareň bežnou výbavou domácnosti, postupne šlo údenie do pozadia. S najnovšími spôsobmi domáceho údenia naberá tento proces opäť na popularite.
Čítať celý článok
Kde zakúpiť drevo na údenie?
Najlepšie je drevo zakúpiť v špecializovaných predajniach zameraných na grily a udiarne. V takýchto predajniach nájdete širšiu ponuku rôznych druhov driev, ako aj ich foriem (štiepky, piliny či klátiky). Ak si nie ste istí svojím výberom, predajcovia vám radi poradia tú najlepšiu voľbu alebo kombináciu spolu s užitočnými tipmi k údeniu. Ďalšími možnosťami sú záhradníctva a záhradnícke centrá, ale aj súkromné osoby predávajúce drevo zo záhrady v bazároch.
Je potrebné drevo namáčať?
Namáčanie dreva pred údením sa považuje za jeden z najrozšírenejších mýtov. Drevo sa má údajne namáčať aspoň pol hodinu pred údením, aby nasiaklo vodu, čo by viedlo k väčšej produkcii dymu. Teória zároveň hovorí o tom, že keďže vo vnútri udiarne vznikne viac pary, mäso bude schopné nabrať viac chute a vône. Odporcovia tejto praktiky zase tvrdia, že drevo používané na údenie je málo pórovité, a preto nestihne nasiaknuť dostatok vody na vytvorenie pary ani keby sa namáčalo niekoľko hodín. Ďalším protiargumentom je to, že namáčané drevo bude horieť horšie a znižovať teplotu v udiarni. Zároveň nie je pravda, že viac dymu znamená aj kvalitné zaúdenie. Existuje niekoľko druhov dymu a tým najideálnejším pre dobré zaúdenie je práve ten nanenápadnejší, takmer neviditeľný svetlomodrý dym. Naopak, výrazný biely alebo šedý až čierny dym negarantujú žiadné dobré výsledky.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Kvety na balkóne – potešia vás i vaše okolie
Túžite po oáze kvetov na vašom balkóne? Po mieste, kde sa môžete ukryť pred ruchom mesta a vypiť si v pokoji kávu? Inšpirujte sa našou galériou.
Detské ihrisko z pneumatík
Patríte aj vy k milovníkom recyklácie nepoužívaných vecí a máte aspoň trošku manuálnej zručnosti? Potom čítajte ďalej! Aj vy si totiž môžete doma svojpomocne vyrobiť originálne, lacné a...
Biela spálňa – Ideálna farba pre čistú myseľ
Biela v spálni? Určite jej výberom neurobíte krok vedľa. Biela je farbou čistoty, evokuje sviežosť, vysoké hodnoty a ideály. Pozrite si naše fotoinšpirácie.
Publikované dňa: 12.09.2024Posledná aktualizácia: 12.09.2024Hodnotenie článku:
(91.2%)V tejto kategórií nájdete aj:
Ako úspešne predať váš dom alebo byt Predaj nehnuteľnosti môže byť stresujúci proces, ale s dôkladnou prípravou a pomocou odborníkov ho zvládnete hladko a úspešne. Prvý dojem je veľmi dôležitý, preto investujte do kvalitnej...
Najmodernejšie riešenia pri prerábke domu Prerábka domu je veľká investícia, ale s dôkladným plánovaním a výberom správnych technológií môžete vytvoriť domov, ktorý splní všetky vaše požiadavky a bude vám slúžiť dlhé roky.
Najzbytočnejšie spotrebiče v domácnosti. Čím ich nahradiť? Mmajú určite mnoho výhod, v konečnom dôsledku sú niektoré spotrebiče jednoducho zbytočné. Priznajte sa, ktorý z nasledujúcich spotrebičov sa vám len tak povaľuje už niekoľko mesiacov či...