Ako pestovat ďumbier (zázvor)? Prezradíme vám aj to, ako ho sušiť a skladovať
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Na chrípku, na nachladnutie, na vykašliavanie, ale i na chudnutie či na zahnanie smädu je ďumbier tou správnou bylinkou. Momentálne je tak populárny, že sa z neho pripravujú domáce limonády v kaviarniach, pivo, rôzne výživové doplnky, ktoré podporujú celkové zdravie človeka, vrátane posilnenia imunity, ale aj plodnosti či sexuálneho života muža a ženy.
Často sa s ním stretávame v obchodoch počas chrípkového obdobia. Problém však nastáva, že chrípka útočí nielen počas chladných dní, ale aj počas leta, kedy je dostupnosť zázvoru obmedzená. Možno ste však ani netušili, že sa dá pestovať aj doma v záhrade či v interiéri, a mimochodom, jeho pestovanie nie je vôbec náročné. Ak však neviete ako nato, môže byť jeho pestovanie náročné i keď sa pokladáte za skúseného pestovateľa a záhradkára.
Ďumbier alebo Zázvor?
Ďumbier alebo zázvor je trváca rastlina, ktorá sa už od nepamäti využíva ako prísada do jedál. Okrem koreniny sa z neho vyrábajú čaje, cukrovinky, žuvačky a pod. Oficiálny názov tejto rastliny znie Ďumbier lekársky, anglický tohto všeholieku je "Ginger" a v latinčine sa označuje termínom "Zingiber officinale". Radí sa do rodiny "Zingiberaceae", kde patrí aj kurkuma. Pôvodne pochádza z teplého a zároveň vlhkého prostredia z ostrovov juhovýchodnej Ázie. Považuje sa za jedno z úplne prvých korení, ktoré sa používajú po celom svete. Napriek tomu, že pochádza z Ázie, traduje sa, že do celého sveta ho rozniesli hlavne Austrálčania.
Na rôzne účely, hlavne na tie zdravotné, sa využíva jeho celá časť, od listov, kvetov, a samozrejme aj koreňa, ktorý sa v súčasnosti využíva najčastejšie. Okrem liečivých účinkoch sa kedysi využíval aj na tkanie rohoží a na odohnanie zlých duchov. Ak vás stále prenasleduje otázka, aký je rozdiel medzi zázvorom a Ďumbierom, pravdou je, že žiadny. Sú to 2 názvy pre tú istú rastlinu, pričom zázvor je tak udomácnený, že sa s ním stretnete oveľa častejšie ako s Ďumbierom, hoci Ďumbier je jeho oficiálny názov.
Ako vyzerá a ako rastie?
Myslíme si, že asi všetci poznajú vzhľad a koreň zázvora. Je to ten žltobiely "mužíček", ktorý si bežne strúhame do čajov. Viete, ale ako vyzerá zvyšok rastlinky? Ak ho uvidíte u niekoho v záhrade alebo v črepníku, na prvý dojem určite nezistíte, že ide o zázvor, a vlastne, možno ani na druhý dojem.
Vyzerá ako okrasná tráva, presnejšie trstina a rastie do výšky približne 1,2 až 1,5 metra. Listy vyrastajú na okrúhlej a pevnej stonke. Sú štíhle, podlhovasté, jasnej trávičkovej až tmavo zelenej farby. Zakončené sú špicatým hrotom. Na vrcholoch stoniek vyrastajú kvety, ktoré spoločne vytvárajú bohaté vejárovité okvetie. Púčiky sú bielej až ružovej farby, no potom čo rozkvitnú, sú žlté. Podľa druhu zázvora sa kvety môžu podobať na ružu, orchideu a pod.
Zázvor a jeho druhy
Zázvor patrí do rodiny resp. čeľade zázvorovej, do ktorej sa radí aj kurkuma. Je to rozmanitá rodinka, ktorá obsahuje až vyše 1000 druhov zázvorov. Niektoré sú jedlé a niektoré sa pestujú len pre krásne kvety ako súčasť kytíc. Medzi tie najznámejšie patrí Zázvor lekársky, z latinského "Zingiber officinale", ktorému sa venujeme aj v tomto článku. Ďalšie odrody, ktoré by bežnému Slovákovi mohli byť ešte celkom známe sú:
- Červený zázvor - má krásne obrovské krvavo-červené kvety a aj jeho koreň je sfarbený do ružova. Môžete ho poznať ako súčasť tradičného japonského jedla Sushi.
- Biely zázvor - má voňavé biele kvety a vyskytuje sa v oblastiach bez mrazov, používa sa na prípravu čajov, často sa predáva aj v supermarketoch a nájdete ho v oddelení s koreninami.
Ďalšie, menej známe jedlé odrody sú Ďumbier čierny alebo Barbados, bengálsky zázvor atď. Spoločným znakom všetkých zázvorov, ktoré sú určené na konzumáciu je chuť. Medzi tie okrasné zázvory patrí napr. Zázvor japonský, ananásový...
Pestovanie zázvoru
Zázvor pochádza zo subtropického alebo tropického pásma. Preto je vhodné, aby sa pestoval skôr v interiéri ako v exteriéri.
V exteriéri odporúčame pestovanie začať v skleníku, pokým sa poriadne nezakorení a neprebehne jeho zdravý rast. Až potom, keď vidíte, že sa mu darí, môžete ho umiestniť von. Urobte tak však v čase, keď je vonku teplo. Keď sme už pri tom teple, teplota počas noci v žiadnom prípade nesmie klesnúť pod 10 stupňov. Zázvor sa pestuje hlavne pre liečivé účinky, ale aj pre jeho dekoratívne schopnosti. Ak sa mu bude u vás páčiť, o 8-10 mesiacov dosiahne zrelosť a o 2 roky vám bude aj kvitnúť.
Stanovište
Zázvor obľubuje teplo a svetlo, ale opatrne, všetkého veľa škodí. Vyhraďte mu miesto na parapetnej doske pod oknom, kde v priebehu dňa, čo najdlhšie dopadá denné svetlo. Pozor však, nemá rád priame slnečné lúče, no nenávidí tieň. Umiestnite ho teda do polotieňu.
Je pre neho lepšie, keď mu je teplúčko, okolo 23 °C, ale zabezpečte aby sa neprehrial. Má rád vlhkosť, no nenávidí chlad. Preto, ak mu je chladno a vlhkosť sa nemá kam vyparovať, postupne začína hniť. To, že hnije zistíte rýchlo. Následkom hnitia je nepríjemný pach, ktorý sa šíri z koreňa.
Zálievka
Ďumbier miluje vlhké prostredie. Pri zalievaní však treba byť obzvlášť na pozore, pretože ak to prešvihnete, len málokedy sa z tohto "prepitého šoku" dostane, na druhej strane však nesmie vyschnúť. Najideálnejšie bude, ak pôda nikdy nebude suchá, ale ani premočená. Preto zabezpečte pôdu a črepník s dobrým odtokom prebytočnej vody.
Zvoľte črepník so spodnými otvormi, na misku umiestnite kamene a polievajte tie, voda z nich sa bude odparovať a zázvor bude prosperovať. Na vlhkosť dbajte hlavne počas horúcich letných dní. V každom období odporúčame listy zázvoru rosiť rozprašovačom, nie polievať, a to odstátou vodou izbovej teploty, ktorá bola umiestnená v sklenenej fľaške. V lete roste večer, aby slnko listy nespálilo. Počas jesene znížte rosenie a v zime neroste takmer vôbec, vtedy sa rosí len raz za 2 týždne.
Aká je najlepšia pôda a hnojenie na zázvor?
Koreň zázvoru sadíme do pôdy, ktorá obsahuje humus, je ľahko priepustná, ale zároveň udržuje vlhkosť. Môžete zvoliť aj klasickú zeminu, ktorú dostanete kúpiť v záhradkárstve, prípadne použite pôdu so záhrady s prímesou rašeliny. pH pôdy by malo byť neutrálne až mierne kyslé, okolo 5,5 až 6,5. Čo sa týka hnojenia, zázvor reaguje pozitívne.
Na vrch je dobré používať Mullein, ktorý patrí medzi najznámejšie hnojivá. Používa sa pri zelenine, ovocia a pri izbových rastlinách pre lepší výnos. Hoci je známy, predsa len je to hnojivo ako každé iné, je nutné s ním zaobchádzať opatrne. Nielen, že rastlinám môže výrazne pomôcť, môže im aj výrazne uškodiť. Zrieďte ho s vodou v pomere cca 1:10. Sem-tam pridajte do roztoku aj draselnú soľ. Hnojenie uskutočňujte vrámci polievanie, resp. rosením. Počas vegetačného obdobia sa hnojí približne 2-krát mesačne. Robte to hlavne s citom a s rozumom.
Ako presádzať?
Zázvor sa presádza v momente, kedy sú listy úplne žlté a opadávajú, väčšinou je to okolo septembra. Začína schnúť, ale nebojte sa, je to úplne normálne. V tomto čase sa vyberá podzemok, teda koreň. Zariaďte, aby v tomto čase bola pôda suchá, bez zavlažovania. Časť podzemku použite na kulinárske alebo liečivé účinky a druhú časť znovu zasaďte bežným spôsobom, tak ako pri výsadbe.
Tento proces sa opakuje niekoľkokrát, niekoľko rokov. To, že sa zázvoru u vás páči neuvidíte len na masívnom koreni, ale aj na kvitnutí, ktorým sa vám odvďačí po 2.-hom až 3.-ťom roku starostlivosti.
Rozmnožovanie a výsadba
Najvhodnejším obdobím na rozmnožovanie zázvora je koniec zimy, začiatok jari. Rozmnožuje sa prostredníctvom odrezkov koreňa, ale aj semenami, ktoré sa nachádzajú v kvetoch, a samozrejme aj listami, ktoré po istom čase, v pohári s vodou, zapustia korene. Ľudia si uľahčujú túto prácu, preto zväčša vsadia na istotu a rozmnožujú ho prostredníctvom koreňa, podzemku, ktorý si zakúpite v supermarketoch.
Koreň musí byť čerstvý s viacerými viditeľnými púčikmi resp. očkami. Do väčšieho črepníku dajte trochu zeminy, do stredu položte vodorovne koreň s okami nasmerovanými hore. Z nich bude vyrastať stonka. Následne koreň do polovice opäť zasypte zeminou. Klíči približne po 2-3 týždňoch.
Prezimovanie
Ak chcete aby váš zázvore prežil zimu, máte len 2 možnosti. Tou prvou je presadiť ho do črepníka a vziať ho do interiéru alebo sa o neho postarať vonku tak, aby teplota okolo neho neklesla pod 10 °C. Keď ste majteľom sklenníku, máte vyhrané a na zimu ho umiestnite sem, ak nie je potrebné zázvor ochrániť pred vetrom a prievanom. Prikryte pôdu okolo neho pilinami, alebo čečinov tak, aby zostala počas mrazu a zimy teplá. Zázvor môžete zakryť aj fóliou či porcelánovým črepníkom. Aj napriek tomu, že ho takto zabezpečíte, nie vždy to prežije. Preto radšej vsaďte na istotu a na zimu si ho zoberte dnu.
Ako sušiť zázvor?
Zaujímavé je, že zázvor možno konzumovať v rôznych podobách, napr, ako čerstvý, sušený, varený, nakladaný. To, čo si z neho pripravíte je len a len na vás. Ak ste si vypestovali zázvor doma, potom je jeho konzumácia vhodná práve vtedy, keď zázvor presádzate. Časť koreňa zasaďte a časť si po dôkladnom umytí uschovajte v chladničke.
Pre čo najdlhšiu čerstvosť ho jemne zabaľte do potravinárskej fólie. V prípade použitia zázvoru na iné účely, napr. na okorenenie, ho usušte. Nato potrebujete nechať ho jeden deň voľne v chladničke. Potom ho vyberte a ak je kôra tvrdá, ošúpte ho. Ak je mäkká, priamo strúhajte na plátky (ako uhorky). Nastrúhané kúsky poukladajte na plech a sušte v teplej a dobre vetranej miestnosti. Na sušenie nepoužívajte rúru. Ak máte sušičku ovocia použite tú.
Ako spracovať zázvor?
Snáď najčastejšie využívame čerstvý koreň zázvoru, ktorý môžeme nakrájať alebo nastrúhať a pripraviť si z neho čerstvý čaj, limonádu, prípadne ho pridať do pečiva.
Zázvor však môžete spracovať aj inými spôsobmi, napr. ako korenie, kedy je potrebné suchý zázvor rozdrviť, pomlieť v mlynčeku. Sušený sa skladuje v sklenenej nádobe, kde vám v nezmenenej kvalite vydrží aj niekoľko rokov. Sušený a spracovaný zázvor môžete využiť napr. na prípravu čaju, limonád, ako korenie, do kúpeľa alebo si z neho vyhotovte liečivú masť. V prípade, že ste sa rozhodli pripraviť si nakladaný zázvor, postačí vám čerstvý koreň, ktorý nie je potrebné sušiť.
Zaujímavosti o zázvore
- najkvalitnejší ďumbier pochádza z Jamajky,
- pojem zázvor a ďumbier označuje tú istú rastlinku,
- denná dávka zázvora sú len 4 g na dospelého človeka,
- zmierňuje bolesti počas a pred menštruáciou,
- tíši tehotenskú nevoľnosť,
- uvoľňuje od pálenie záhy,
- zvyšuje sexuálnu túžbu,
- vo veľkých množstvách môže škodiť,
- nie je vhodný pre každodennú konzumáciu a na dlhodobé užívanie,
- používa sa na výrobu slávnych zázvorových vianočných BIO koláčikov a populárneho zázvorového piva.
Autor článku
Komentáre
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Vyberáte vhodné zariadenie do izby pre svoje dieťa? Chce do svojej izby ružovú, fialovú, bielu, prípadne žltú? V našej galérii nájdete rôzne inšpirácie do detskej izby pre dievča.
Svietnik nie je len praktickým pomocníkom, môže byť aj krásnou dekoráciou do bytu i domu. Neveríte? Pozrite si naše fotoinšpirácie.
Túžite po jedálni, ale sa obávate, že ju do svojho malého bytu nenapracete? Nemusíte sa obávať, stačí aj malý priestor na to, aby ste si mohli vytvoriť miesto, kde sa bude rodina...
Publikované dňa: 21.06.2024
Posledná aktualizácia: 21.06.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
V článku sa pozrieme na viaceré spôsoby využitia opadaných listov zo stromov v úžitkových aj okrasných záhradách. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko podstatné.
Mnohí z nás riešia dilemu "kedy naposledy pokosiť pred zimou?". V našom článku vám preto poradíme ako trávnik správne pripraviť na fázu zimného oddychu.
Gaura očarí svojou krásou snáď každého. Preto patrí k populárnym trvalkám, ktoré sú navyše veľmi nenáročné na starostlivosť. Dnes si o jej pestovaní a strihaní povieme viac.
Zázvor je skvelý pomocník počas chrípkového obdobia. Vždy si robíme zázvorový čaj s medom a citrónom a chorí bývame fakt minimálne. Jeho pestovanie sa mi zdá dosť náročné aj vzhľadom na to, že nesmie vyschnúť. Na polievanie totiž často zabúdam.
Pekne