Pohánka siata – pestovanie, starostlivosť, účinky, spracovanie
Pokiaľ ste si už niekedy čítali o najzdravších potravinách alebo ste si hľadali inšpiráciu na zdravé recepty, je veľká pravdepodobnosť, že ste narazili na pohánku. Je to diétna, ľahko stráviteľná potravina bez lepku, takže je vhodná aj pre alergikov.
Viete, ako si túto rastlinu dopestovať? V dnešnom článku nájdete presný návod. kedy pohánku zasadiť, ako sa o ňu treba starať a čo všetko pre svoj rast vyžaduje. Na záver máme pre vás aj tipy na recepty, ktoré si z pohánky môžete pripraviť, ak hľadáte inšpiráciu. Takto najlepšie spracujete vašu úrodu.
Pôvod pohánky
Pohánka, ktorá je tiež známa pod názvom „tatarka“, je jednoročná rastlina s krátkou vegetačnou dobou. Oddávna tvorila základ jedálnička chudobnejších ľudí, pretože si ju vedeli ľahko vypestovať. Postupne jej konzumácia bola ústupe, no dnes sa vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov opäť vracia.
Odkiaľ sa k nám dostala a kde sú jej historické korene? To prezrádza jej ľudový názov „tatarka“ – z Ázie ju priniesli v stredoveku Tatári. Aktuálne sa pestuje najmä v Rusku, na Ukrajine, Japonsku aj Taliansku. U nás nájdete polia s pohánkou v oblasti Prešova.
Pohánka jedlá je rastlina z čeľade stavikrvovité. Z hospodárskeho hľadiska sa zaraďuje medzi pseudoobilniny. Spoznáte ju podľa srdcových listov a červeného až bordového sfarbenia. Je aj dvojklíčkolistá, cudzoopelivá a hmyzoopelivá. Výhodou je, že po vypestovaní viete spracovať všetky časti rastliny. Koreň je kolovitý a málo rozvetvený. Stonka je pomerne pevná, dutá a rastlina môže dorásť až do jedného metra. Priemerne však dorastie do výšky 40 centimetrov.
Užitočná je aj pre včelárov svojimi medonosnými kvetmi. Má veľmi krátke vegetačné obdobie, ktoré trvá v rozmedzí 10 – 12 týždňov. Kvety sú drobné, biele alebo jemne sfarbené do ružovej. Keď rozkvitnú, tak ich je množstvo, no len z nízkeho percenta sa vo finále vytvoria plody. Jedna rastlina dokáže vytvoriť až 500 kvetov. Plodmi sú trojboké nažky hnedej farby, no niektoré odrody môžu mať aj iné farby a tvary. Pohánka dozrieva na konci leta.
Pestovanie pohánky
Rastlina, ktorá vám dá množstvo výživy a energie, zároveň nemá na pestovanie žiadne špecifické požiadavky na pôdu ani podnebie. Len počas kvitnutia vyžaduje dostatok slnečných lúčov. Aj keď sa často s domácim pestovaním pohánky nestretávate, jednoznačne vám ho odporúčame. Spotreba tejto plodiny vo svete rastie, takže určite je dobré venovať jej pozornosť. Je vhodná na výživu ľudí, zvierat aj ako alternatíva do osevného postupu. Na Slovensku sa pestujú dva základné druhy pohánky: Pohánka jedlá a Pohánka tatranská. V nasledujúcich riadkoch nájdete podrobný návod ako na vysievanie, pestovanie a zber.
Vysievanie
Pohánka nevyžaduje špeciálnu predprípravu. Vysejte ju na miesto, kde vám rástla aj v predošlých rokoch alebo po vymrznutých obilninách. Pred vysiatím treba pôdu zbaviť buriny. Mohla by totiž klíčky brať o výživu a svetlo. Vhodné pôdy na pestovanie sú ľahké až stredné, čiže hlinitopiesočnaté alebo hlinité pôdy. Čas na výsev je od konca apríla až do polovice mája, aby klíčky pohánky nezničili neskoré jarné mrazy. Ideálne by mala byť teplota počas noci aspoň na úrovni 7 stupňov Celzia.
Odporúčame väčšiu vzdialenosť riadkov, okolo 250 milimetrov, rastliny budú pevnejšie, odolnejšie proti políhaniu a burine, viac sa rozkonária a tým pádom získate aj viac plodov. Príprava pôdy priamo pred sejbou je klasická ako pri iných druhoch obilia – pôdu spracujte do hĺbky 50 centimetrov a po zasiatí zatlačte pôdu kotúčovými valcami.
Starostlivosť
Keď už máte pohánku zasiatu, je polovica práce za vami. Z hľadiska živín pohánka vyžaduje dostatok bóru a draslíka, vďaka čomu bude úroda väčšia a kvalitnejšia. Na jeseň sú vhodné hnojivá s fosforom a draslíkom. Aplikáciu dusíka by ste mali rozdeliť a aplikovať 2/3 pred sejbou a 1/3 pred kvitnutím. Vysoké množstvo naraz by mohlo spôsobiť horšiu tvorbu semien. Živiny treba dodávať z hľadiska pôdy a po zle prezimovanej plodine.
Počas vegetácie by ste mali plieť burinu okolo a zavlažovať v prípade, ak je suchšie obdobie. Treba si dávať pozor aj na úhlavných nepriateľov pohánky, živočíšneho a vírusového pôvodu. Časté sú hubovité ochorenia (pleseň, hrdza...) a zo živočíšnych škodcov sú to vošky, háďatká aj húsenice. Na jednotlivé problémy je dobré používať špeciálne postreky, pomáha aj morené osivo.
Čas zberu
Presný čas alebo obdobie zberu sa určiť nedá. Treba ho zvoliť uvážene, aby ste predišli stratám na úrode. Ideálny je zber, keď už je väčšina nažiek hnedá. Semená na rastline dozrievajú nerovnomerne, pretože kvety odkvitajú zospodu nahor. Odporúčame zber niekoľko dní predtým, než dozrejú nažky v strednej časti rastliny.
Z hektára by mala byť úroda 1 až 2 tony. V zrnách sa nachádza vysoký podiel vody, preto je potrebné proti plesneniu nechať nažky dosušiť. Pohánku treba skladovať v šupkách. Ak by ste chceli predávať pohánku vo väčšom množstve, jej cena za tonu pohybuje okolo 300 €. Záleží od počasia a úrody v konkrétnom roku. Nakoniec prichádza rad na mechanické lúpanie – to sa robí zvyčajne medzi mlynskými kameňmi alebo rotujúcimi kotúčmi. Pri opakovaní tohto procesu sa obrusujú obalové vrstvy nažiek.
Úroda zelenej hmoty
Ak je vaším cieľom zber zelenej úrody, čas pestovania sa vám skracuje. Už mesiac po tom, ako pohánku zasadíte, začína kvitnúť a môžete sa pustiť do zbierania. Pohánka určená na tieto účely sa sadí bližšie k sebe, medzi riadkami by malo byť maximálne 125 milimetrov. Stredne ťažké pôdy poskytujú úrodu okolo 10 t/ha, na ľahších pôdach je to 5 – 8 t/ha a pri sejbe do strniska sú to 3 – 4 t/ha. Aby si pôda trochu oddýchla, hodí sa aj pestovanie medziplodiny. Pre skrmovanie hospodárskych zvierat sa môže miešať s horčicou alebo vikou. V prípade pohánky netreba kosiť celé pole naraz, pretože nedrevnatie, no horšie usychá.
Zdravá potravina s priaznivými účinkami na zdravie
Pohánka má v sebe množstvo vitamínov a minerálov. Aj vďaka tomu sa opäť stala súčasťou našich jedálničkov. Pohánka je okrem podielu výživných látok bohatá na energiu – len 100 gramov dodá viac ako 1 700 kJ. V jedálničku ju má množstvo celiatikov, pohánkovou múkou si nahradia tú klasickú, pšeničnú. Slúži aj ako náhrada raže, jačmeňa a ovsa.
Ide o jednu z potravín, ktoré majú vysoký obsah rutínu, vlákniny a bielkovín. Okrem toho z nej získate vápnik, draslík, železo, horčík, vitamíny skupiny B, vitamín E a C. Fytoživiny v pohánke zas bojujú proti chorobám a posilňujú imunitu.
Pohánka je veľmi prospešná pri liečení problémov so žilami, zastavuje krvácanie ďasien a nosa, spevňuje tkanivo, podporuje prekrvovanie, stimuluje libido a potenciu, pomáha na odkyslenie organizmu a je prevenciou voči reumatickým ochoreniam. Pomôže vám aj v prípade, že bojujete s nízkym libidom a potenciou. V zime sa zíde na posilnenie imunitného systému. Viacero výskumov ukázalo, že konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny (medzi ktoré patrí aj pohánka), znižuje riziko výskytu rakoviny prsníka.
Výrobky z pohánky
Pohánka, ktorú si doma vypestujete, nie je priamo určená na konzumáciu. V takejto forme by vám totiž mohla poškodiť trávenie, zároveň by vám ani nechutila. Na jedenie je určená lúpaná pohánka, prípadne ďalšie produkty, ktoré sa z nej vyrábajú – pohánkové vločky, kaša alebo bulgur. Pohánkovú múku viete potom používať v kuchyni ako náhradu tej klasickej. Aké všetky formy pohánky viete nájsť a ako sa vyrábajú?
- Nelúpaná pohánka – je to základná podoba pohánky, ktorá nie je priamo určená na konzumáciu. V takejto forme sa hodí napríklad na prípravu čaju.
- Lúpané krúpy – semiačka sú zbavené tvrdej šupky, takže v takejto forme už pohánku môžete konzumovať. Šupka sa odstraňuje mechanicky alebo termicky. Je to východzia surovina na výrobu ďalších produktov.
- Lámané lúpané krúpy – pohánkové lúpané krúpy sú v tomto prípade nalámané na menšie kúsky.
- Pohánkové vločky – sú to naparené a lisované semiačka pohánky. Vďaka tomu, že boli tepelne upravené, nepotrebujú už žiadne ďalšie varenie, ale môžete ich rovno konzumovať.
- Pohánkový bulgur – klasický bulgur je pripravovaný z pšenice, no nahradiť si ho môžete práve tým pohánkovým. Je podobný lámaným krúpam, ktoré sú navyše tepelne upravované.
- Pohánková múka – vyrába sa rovnako ako ostatné druhy múky – namletím semena alebo zrna. U pohánky je to namletím krúp. Z múky sa potom vyrábajú bezlepkové cestoviny, pečivo a koláče.
- Pohánková kaša – kaša sa získava z lámanej pohánky procesom zvaným extrúzia – vybraná surovina je vystavená vysokému tlaku a teplote. Pohánková kaša je takto považovaná za instantný produkt, ktorý sa nemusí už ďalej tepelne upravovať.
Dátum:
Pohánkové a špaldové vankúše majú viacero pozitívnych účinkov na zdravie a spánok človeka. Pripravili sme pre vás krátky článok, v ktorom vám vysvetlíme, aké sú ich výhody, koľko stoja a aké skúsenosti s nimi ľudia majú.
Čítať celý článok
Tipy na prípravu pohánky
Pohánka sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Samozrejme, záleží aj na forme, ktorú si zvolíte. V prípade lúpaných krúpov sa pripravuje podobne ako ryža. Pred varením pohánku premyte v sitku studenou vodou. Na 500 gramov pohánky by malo ísť 750 ml vody alebo na 1 diel pohánky ide 1,5 dielu vody. V tomto pomere sa voda stihne vypariť presne vtedy, keď bude pohánka hotová. Do vody pridajte ešte väčšiu štipku soli a pár kvapiek oleja.
Vodu aj s pohánkou priveďte do varu a nechajte vrieť aspoň 2 – 3 minúty. Potom hrniec odstavte a nechajte zmes dôjsť pod pokrievkou. Takto pripravenú pohánku môžete použiť ako prílohu k mäsu, na zhustenie polievky, na prípravu rizota, do šalátov aj ako kašu. Pohánkové vločky si môžete prihodiť do jogurtu, počkať 30 minút, kým zmäknú a môžete sa pustiť do jedenia. Pohánka pridá do každého jedla jemnú chuť orieškov.
Autor článku
Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Sivá obývačka – hodí sa do každého bytu
Sivá patrí k najobľúbenejším farbám pri zariaďovaní interiéru. Je univerzálna a výborne sa kombinuje s ostatnými farbami, čo zaručuje obrovskú variabilitu v zariaďovaní. Ak obľubujete...
Nástenné hodiny dodajú miestnosti štýl. Hodia sa do obývačky i do kuchyne
Drevené, kovové, sklenené nástenné hodiny, dizajnové, moderné i vintage modely sa budú krásne vynímať na každej stene. Môžete ich použiť v interiéri aj v exteriéri. Je z čoho vyberať.
Detská izba pre chlapca – modrá hrá prím
Máte doma chlapca, ktorý by chcel vlastnú detskú izbu, v ktorej by bol mohol prežívať dobrodružstvá? Pozrite sa na našu galériu, možno v nej spolu nájdete niečo, čo sa vám zapáči.
Publikované dňa: 31.08.2024Posledná aktualizácia: 31.08.2024Hodnotenie článku:
(94.4%)V tejto kategórií nájdete aj:
Využitie opadaného lístia zo záhrady. Vyhnite sa páleniu V článku sa pozrieme na viaceré spôsoby využitia opadaných listov zo stromov v úžitkových aj okrasných záhradách. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko podstatné.
Posledné kosenie trávnika pred zimou. Na akú výšku? Mnohí z nás riešia dilemu "kedy naposledy pokosiť pred zimou?". V našom článku vám preto poradíme ako trávnik správne pripraviť na fázu zimného oddychu.
Gaura – pestovanie, starostlivosť, rozmnožovanie. Strihať na jar či jeseň? Gaura očarí svojou krásou snáď každého. Preto patrí k populárnym trvalkám, ktoré sú navyše veľmi nenáročné na starostlivosť. Dnes si o jej pestovaní a strihaní povieme viac.