Ako si založiť kvások? Ako sa oň starať a ako ho prikrmovať?
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Kváskovanie – kedysi bežná záležitosť v domácnostiach našich prastarých materí, dnes znovuobjavený trend. Pečivo z kvásku nenadúva, je ľahšie stráviteľné, nespôsobuje pálenie záhy a má nižší glykemický index.
A to je len malá časť jeho benefitov. Tak prečo nevymeniť droždie za kvások?
Obľúbené knihy s receptami z kvásku
Čo je kvások
Kvások je druh kvasníc používaných pri pečení chleba, pečiva a koláčov. Používa sa podobne, ako droždie, sóda alebo prášok do pečiva a jeho úlohou je, aby nám pečivo krásne narástlo. Kvások sa dá jednoducho založiť doma alebo si z neho kúsok odobrať od niekoho, kto má s kváskovaním skúsenosti. Na jeho výrobu je potrebná len voda, múka a kúsok jablka. Silný a kvalitný kvások budete mať hotový už za 14 dní.
Prečo si piecť vlastné kváskové pečivo?
V dnešnej dobe, keď máme v obchodoch vždy dostatok čerstvého pečiva za nízke ceny, sa môže zdať zvláštne, ak sa niekto dobrovoľne rozhodne piecť si ho sám doma a stráviť čas zakladaním a kŕmením kvásku. Má kvások skutočne toľko pozitív oproti bežnému pečivu z droždia? Posúďte sami:
- je ľahšie stráviteľný ako pečivo z droždia
- nenadúva
- nepáli z neho záha
- pôsobí zásadito, teda pomáha pri prekyslenom organizme
- má nižší glykemický index
- pomáha udržiavať zdravý tráviaci trakt
- podporuje črevnú peristaltiku
- pomáha udržiavať zdravé črevá
- prispieva k zlepšeniu stavu pokožky a alergií
- nespôsobuje únavu
- posilňuje imunitu
- neobsahuje konzervačné látky, farbivá, žiadne aditíva a chémiu
- pečenie prináša relax a psychohygienu
Ako si vyrobiť kvások krok po kroku
Založenie kvásku nie je také zložité, ako sa zo začiatku zdá, chce to len čas a trpezlivosť. Na začiatok budeme potrebovať:
- celozrnnú ražnú múku
- chlebovú ražnú múku
- jablko
- vodu
- sklenený pohár s uzatvárateľným vekom v 2 veľkostiach (najlepšie 0,7 a 1 l)
A môžeme začať kváskovať. V prvý deň pridáme do pohára jablko, vodu a múku a následne budeme každým dňom pridávať určité množstvo múky a vody, až kým v 14. deň bude pohár plný a kvások pripravený na použitie.
Prvé 4 dni sa budeme kvásku venovať dvakrát denne – ráno a večer, a od 5. dňa do konca už len raz za deň. Ak chcete vidieť pokrok a zaznamenávať si, ako vám kvások rastie, zakaždým, keď budete dopĺňať suroviny, si fixkou zaznačte aktuálnu hladinu zmesi.
- Deň 1.: Ráno v zaváraninovom pohári zmiešame 30 g vody (asi 2 lyžice) a 15 g celozrnnej ražnej múky (asi 1 lyžica). Jablko nakrájame na menšie kúsky a do zmesi pridáme asi 3 – 4 kúsky jablka. Ako alternatíva poslúži aj hrozno bez jadierok. Zmes premiešanie a prikryjeme vrchnákom – ním pohár prikryjeme vždy po priložení nových surovín. Večer pridáme rovnaké množstvo vody a múky - 30 g vody a 15 g celozrnnej ražnej múky a premiešame.
- Deň 2. – 3.: V obe dni pridáme do kvásku rovnaké množstvo surovín. Ráno aj večer pridáme 30 g vody a 15 g celozrnnej ražnej múky. Zamiešame a prikryjeme pohár viečkom.
- Deň 4.: Ráno „presťahujeme“ zmes do väčšieho. 60 g zmesi presunieme do väčšieho pohára (pozor, jablko alebo hrozno necháme v menšom pohári) a pridáme suroviny. No odteraz primiešavame chlebovú ražnú múku. Ráno aj večer teda primiešame 30 g vody a 30 g chlebovej ražnej múky.
- Deň 5. – 14: Od 5. dňa primiešavame suroviny už len raz denne a vždy rovnaké množstvo – 30 g vody a 30 g chlebovej ražnej múky. V 14. deň je kvások hotový a pripravený na použitie.
Vytvoriť si kvalitný, silný kvások teda môžete aj doma, a to len za pomoci jablka, dvoch druhov múky a vody. 14 dní kváskovania je teda za nami, čo teraz? V 14. deň môžete svoj kvások použiť. Upečte si kváskový chlebík a ďalšie pečivo – rožky, bagely, sladké rožky, dukátové buchtičky, šišky, buchty, lievance, bábovky, záviny, torty, muffiny, koláčiky ale aj krekry či domácu pizzu. Možností je neúrekom a recepty možno nájsť nielen na internete, ale aj v niekoľkých knihách venovaných špeciálne kváskovaniu.
Predtým, než sa vrhnete na pečenie, však nezabudnite na jednu dôležitú vec. Kúsok kvásku si odoberte do menšieho pohára, postačia aj 2 lyžice, a nechajte v chladničke. Tento kvások budete naďalej kŕmiť a vytvoríte si tak kvások na ďalšie pečenie. To znamená, že ak budete chcieť piecť z kvásku nabudúce, už nebudete musieť prejsť 14-dňovým procesom zakladania kvásku úplne od začiatku. Stačí, ak si zakaždým kúsok kvásku necháte a budete ho priebežne „kŕmiť“.
Starostlivosť o kvások
„Vypestovaním“ si prvého kvásku to nekončí – teda pokiaľ ho nechcete len jednorazovo zapracovať do pečiva. Ak chcete kvások pestovať ďalej, treba sa oň príkladne starať, je to predsa živý organizmus. Kvások, ktorý ďalej nekŕmime a chceme spracovať, je potrebné spotrebovať do 7 dní. Inak ho máme uložený v chladničke a raz za čas ho prikŕmime.
Vždy, keď z kvásku uberieme 1 lyžicu, pridáme naspäť 1 lyžicu vody a 1 lyžicu chlebovej ražnej múky. Kvások premiešame a necháme mimo chladničky len prikrytý viečkom asi 10 – 12 hodín. Potom ho môžeme vrátiť do chladničky, kde máme opäť 7 dní na to, aby sme ho použili, inak ho doplníme rovnakým spôsobom. Kvások má teda svoje miesto na poličke v chladničke, kde je v pohári uzavretý, a dopĺňame ho každých 7 dní alebo vtedy, keď z neho uberieme.
Najčastejšie chyby a problémy pri kváskovaní
- Pri dopĺňaní surovín do kvásku lyžicou si dajte pozor, aby ste sa zmesi nedotýkali prstami, čím by sme mohli do kvásku zaviesť baktérie.
- V zimnom období si dajte pozor na to, kam kvások uložíte. Na okne by vám mohol zmrznúť. Kvások potrebuje rásť pri izbovej teplote a ak je v dome, môžete ho uložiť k spotrebičom, pri ktorých je teplejšie, nie však k radiátoru.
- Pri zakladaní prvého kvásku sa vám môže zdať, že kvások je už hotový po týždni kŕmenia – veď pohár je takmer plný a vy sa už neviete dočkať, aby ste si upiekli svoj prvý chlebík. Aj takýto kvások môžete použiť, no nemusí byť dostatočne pripravený, chlebík sa nemusí vydariť. Po 14 dňoch dosiahne kvások požadovaný účinok.
- Netrpezlivosť takisto vedie k preskakovaniu dôležitých krokov ako pri starostlivosti o kvások, tak aj pri samotnom pečení, pri ktorom je dodržanie postupnosti naozaj dôležité. Ak chceme predísť zaručeným nepodarkom a neúspechu, je potrebné dodržiavať všetky kroky a odporúčania.
- Po čase nám môže kvások tvoriť menej bublín, výsledkom čoho pečivo nie je pekne nadýchané. Pomôcť si môžeme tak, že z neho odoberieme do iného pohára, pridáme lyžicu vody a múky a pokračujeme v novom pohári.
Ako sa pečie z kvásku
Pečenie z kvásku je časovo náročný proces. Začína vytvorením „základu“, „štartéra“ alebo „rozkvasu“. Všetky tieto slová označujú to, že si odoberiete za lyžicu kvásku, primiešate vodu a múku podľa receptu a necháte pri izbovej teplote kvasiť po dobu 10 – 12 hodín. Potom sa primiešajú ďalšie ingrediencie. Na chlebík za zvykne používať len múka, voda, soľ a samotný základ, prípadne sa pridajú nejaké semená, rasca a podobne. Týmto proces nekončí, chlieb ešte nie je pripravený na pečenie.
Takéto dobre vymiesené cesto sa nechá postáť 2 – 3 hodiny a medzitým sa 2 – 3 krát poriadne premiesi. Kým kysne, je zakryté fóliou alebo utierkou. Cesto sa napokon premiestni do ošatky, ktorá sa vysype škrobom. Cesto opäť kysne 10 – 12 hodín, kým je pripravené na pečenie. V rúre sa chlieb pečie pri dvoch rôznych teplotách. Najprv sa používa vyššia, asi 250 °C, kedy je v rúre aj ďalší plech s vodou kvôli pare. Po 10 minútach sa tento plech vyberie a teplota zníži na 200 – 220 °C. Chlebík dopekáme ešte asi 20 minút. Po dopečení je treba nechať chlieb vychladnúť predtým, než ho začneme krájať.
Ak sa pýtate, ako je možné z časového hľadiska toto stíhať pri práci, odpoveďou je dôkladné plánovanie. Na pečenie si vyhraďte 2 dni. Začnite ráno, pred odchodom do práci si zarobte základ. Po večeri sa môžete venovať mieseniu cestu, ktoré bude trvať spolu maximálne 3 hodiny. Chlebík potom vložíte do ošatky a necháte odležať. Nasledovné ráno pred odchodom do práce si vyhraďte zhruba 1 hodinu času – na predhriatie rúry a 30 minút pečenia.
Nenechajte sa odradiť a skúste to znova
Mnohých začiatočníkoch dokážu odradiť prvé neúspechy. Nepodarí sa im založiť prvý kvások alebo sa im na prvýkrát nedarí upiecť dokonalý kváskový chlebík a je koniec. Treba si však uvedomiť, že aj tí s najbohatšími skúsenosťami s kváskovaním niekde začínali a aj oni mali spočiatku niekoľko nepodarkov, kým sa dopracovali k voňavému, nadýchanému chlebíku.
Začiatočníkov môže odradiť množstvo špecifických krokov, ktoré musia byť vykonané v určitom časovom intervale a celková časová náročnosť pečenia. No po tom, čo napečiete svoj prvý chrumkavý chlebík, si aj vy kváskovanie zamilujete a pri pravidelnom vypekaní si aj vy všimnete zdravotné benefity, lepšie trávenie a posilnenú imunitu.
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Dnes vám prinášame fotoinšpirácie v podobe rôznych menej či viac náročných vzorov, ktoré môžete aplikovať aj tento rok. Nebojte sa, nie je to naozaj až tak náročné. Treba len trochu cviku.
Naše inšpirácie sú naozaj veľmi jednoduché a preto ich zvládne aj menej zručný jedinec. Odmenou vám budú ozdoby, ktoré nenájdete nikdy inde!
Vianoce už pomaly klopú na dvere a preto máme najvyšší čas zamyslieť sa aký vianočný stromček vlastne chceme. Čo tak siahnuť po ekologickej alternatíve, ktorú môžeme využiť aj o rok?
Publikované dňa: 20.06.2024
Posledná aktualizácia: 20.06.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.