Návod, ako správne zmraziť zemiaky, kel, mäso, šunku, párky, brokolicu či čučoriedky
Ekonomické varenie šetrí čas a aj peniaze. Jeden deň si navaríte toho viac a jedlo si zmrazíte. Keď sa vám potom nebude chcieť variť, nepripravených vás zastihne chuť na nejaké jedlo či návšteva, stačí ak z mrazničky jedlo vyberiete.
Prezradíme vám užitočné tipy a triky, ako jedlo mraziť tak, aby vydržalo dlho a aby chutilo tak, ako keby sa práve čerstvo dovarilo.
Kvalitné mrazničky vhodné na mrazenie jedla
Prečo zamrazovať potraviny?
Mrazenie potravín je skvelou a praktickou záležitosťou, hlavne ak si navaríte vopred chutné jedlo alebo aj jedlo, ktorého je viac. S pár jednoduchými krokmi si ho viete v mrazničke zdravo uskladniť a môžete si na ňom rýchlo a rovnako dobre pochutnať, ako keby ste ho práve dovarili. Jedlo v mraze zostane jedlé podstatne dlhšie ako keď ho uskladníte v chladničke. Mráz bráni množeniu a rastu mikroorganizmov a spomaľuje biologické procesy, aktivitu enzýmov, ktoré sa vytvárajú v jedle a vplyvom ktorých sa jedlo kazí. Dobré je však vedieť, ako správne mraziť jedlo, čo možno a nemožno mraziť, pretože mráz len spomaľuje aktivitu mikroorganizmov, čo znamená, že ich nezabíja.
Čo mraziť a čo radšej nemraziť?
Mnoho pokrmov je možné mraziť, ale niekto mrazí aj to, čo do mrazničky nepatrí. Najčastejšie a najviac odporúčané potraviny na mrazenie sú rôzne druhy mäsa, ryby a polotovary. Tieto jedlá, ak sú už uvarené, sa nikdy nemrazia v jednej nádobe spolu s prílohou, ale zvlášť. Dokonca prílohy (ako sú zemiaky, ryža) sa veľmi neodporúčajú zmrazovať. Otázne sú aj cestoviny, i keď je to múčny produkt. Určite nemrazte jedlá, ktoré obsahujú mlieko, teda žiadne smotany, jogurty, kefír, syry, ak ich rozmrazíte, môžu veľmi ľahko zhrčkavieť, zmeniť vzhľad, chuť a vôňu. Vzhľadom na veľký obsah vody sa neodporúča mraziť ani príliš šťavnaté ovocie alebo zeleninu, pretože voda sa vplyvom mrazenia mení na ľad a ten sa rozpína. Z chutných paradajok tak môžete mať ľadové dyne, ktoré sa po rozmrazení zmrštia, zošúveria a budú bez chuti. Radšej si z nich teda urobte kečup alebo pretlak. Čo sa týka vysmážaných pokrmov, zvyknú sa síce zamrazovať, ale po rozmrazení budú mäkké, poriadne vodnaté a nie príliš chutné. Medzi potraviny, ktoré radšej nemrazte, patria:
- ryža, zemiaky, cestoviny,
- vajcia v škrupine a omáčky s obsahom vajec = majonéza, tatárska omáčka,
- smotanové jedlá, mlieko, jogurty, syry, kefír, tvaroh, pudingy,
- vysmážané jedlá a príliš korenisté jedlá,
- ovocie = melón, jablká, hrušky, banány, pomaranč, mandarínky, citróny, mango, avokádo a ďalšie exotické ovocie s vysokým obsahom vody,
- zelenina = uhorky, paradajky,
- krájané salámy, šunky, údeniny,
- všetky šumivé nápoje, pretože môžu explodovať.
Medzi potraviny, ktoré si zamraziť môžete, patria:
- vývary, guláš, kapustnica,
- pekárenské výrobky, cesto,
- zákusky, múčniky, torty, dezerty, čokoláda,
- orechy, ktoré do pečenia môžete použiť aj v mrazenom stave,
- maslo, margaríny,
- vajíčka, ale len rozšľahané
- bobuľové ovocie = čučoriedky, ríbezle, maliny, egreše, ale aj čerešne, marhule, broskyne,
- zelenina = tekvica, brokolica, mrkva, petržlen, petržlenová vňať, paštrnák, karfiol, kaleráb, hrach, cícer,
- bylinky, huby,
- rôzne druhy mäsa, ryby, morské plody.
Ako jedlo správne zmraziť?
Jedlá, ktoré ste pripravili varením, teda tepelne pripravené pokrmy, by ste pred uskladnením do mrazničky mali čo najrýchlejšie schladiť, napr. tak, že hrniec umiestnite do studenej vody, a následne rýchlo zmraziť. Takýto spôsob je najšetrnejší k potravinám a zabezpečuje to, že po rozmrazení chutia potraviny rovnako, ako keby ste ich práve teraz dovarili a zachovajú si čo najviac zdraviu prospešných látok. Tento postup sa odporúča pri všetkých potravinách. Ak si pečiete pečivo, rýchlo ho ochlaďte a potom zamrazte. Nezabudnite z obalov a z vreciek odsať čo najviac vzduchu, ktorý spôsobuje vysúšanie potravín a oxidáciu, ktorá vedie k zvýšenej kazovosti.
Inak, aj dobrá údržba mrazničky prispieva k lepšiemu zmrazeniu. Pri mrazničke a vôbec chladničke, by ste nemali mať žiadny radiátor a mala by byť asi 30 cm od steny, aby sa dobre odvetrávala a aby sa v úzkom priestore nekumulovalo príliš veľa tepla. Ak máte v byte nižšiu teplotu, potom aj chladnička či mraznička bude výkonnejšia, čo neznamená, že máte doma počas zimy vypnúť všetky radiátory.
Ako jedlo správne rozmraziť?
Jedlo nerozmrazujte ponorením do horúcej vody. Rozmrazovanie prostredníctvom teplotného šoku a vôbec vo vode, nie je najideálnejším riešením. Podobne je nevhodné rozmrazovať jedlo aj pri izbovej teplote. Podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č.533/2007 sa rozmrazovanie má uskutočňovať len v chladiarenských boxoch, v chladničkách alebo krátko pred varením v prístrojoch na rozmrazovanie (napr. v mikrovlnnej rúre s nastavením programom na rozmrazovanie). Takže, ak sa chystáte variť mäso, deň predtým ho presuňte z mrazničky do chladničky alebo ho hodinu pred varením dajte rozmrazovať v mikrovlnke.
Pri uskladňovaní jedla, ktoré sa chystáte umiestniť do mrazničky, musíte trošku poznať základné princípy fyziky. Nebojte sa, stačí ak si uvedomíme, že jedlo, ktoré sa chystáte zamraziť, za žiadnych okolností nemôžete umiestniť do skla. Sklo nemá čo robiť v mrazničke. Mrazené veci, podobne ako voda, vplyvom zmrznutia zväčšujú svoj objem, ľahko sa teda môže stať, že sklenené nádoby prasknú a do vášho jedla sa dostanú kúsky skla. Takéto jedlo potom môžete rovno hodiť do smetného koša. Jedinou výnimkou je zamrazovanie kvalitného alkoholu. Ten sa môže nachádzať aj v sklenej fľaške. Kvalitný alkohol vám v mrazničke nezamrzne, stále zostane v tekutom stave. Zaujímavé však? Takto si môžete otestovať rôzne alkoholické nápoje, či sú naozaj také kvalitné ako o nich píšu výrobcovia na etiketách.
Jedlo sa mrazí buď v plastových miskách a nádobách (dózach), alebo vo vreckách, ktoré sú dobre utesnené. Dajú sa kúpiť aj špeciálne vrecká do mrazničky, ktoré sú vybavené hornou lištou na bezpečné uzatvorenie obsahu vo vrecku. Ak mrazíte mäso a jedlo, ktoré nie je tekuté (pečivo, koláče, ovocie...) môžete použiť potravinovú fóliou alebo zváračku fólií.
Dátum:
Vákuovačky potravín sú veľmi šikovným a praktickým pomocníkom, keďže umožňujú zabaliť jedlo a tým predĺžiť jeho trvanlivosť. Zároveň sa hodia aj pri niektorých postupoch varenia, populárne sous-vide, tzv. suvidovanie je zárukou čerstvosti.
Čítať celý článok
Ako dlho mať jedlo v mrazničke?
Niekto má v mraze jedlo len krátko a niekto aj celý rok. Pozor nato, napriek tomu, že sú potraviny v mraze, neznamená to, že budú po niekoľkých mesiacoch aj naozaj jedlé. I keď odborníci tvrdia, že životnosť zmrazeného jedla je v podstate neobmedzená, nie je to celkom tak. Na dĺžku trvanlivosti, mrazených potravín, vplýva mnoho faktorov, ako napr. spôsob mrazenia, koľko vzduchu obsahovala nádoba alebo vrecko, ktoré ste umiestnili do mrazu, ako dlho trvalo, pokým sa potravina v mrazničke zmrazila, koľkokrát ste otvorili dvierka na mrazničke, akým výkonom disponuje mraznička a mnohé ďalšie. Každopádne, nie všetko jedlo je možné držať v mraze dlhú dobu. Uvarené jedlo, niektoré druhy mäsa, ryby a pečivo či produkty z múky (koláče) by ste nemali mať v mraze dlhšie ako 3 mesiace. Niektoré výrobky sa nepokazia ani po roku, ale zase niektoré nevydržia ani mesiac. Napríklad také omáčky s obsahom vajec je dobré spotrebovať do mesiaca. Naopak, sušené huby a chudé mäso vydržia v mraze aj rok. Viete, ako dlho skladovať ďalšie potraviny?
- tvrdé syry = 3 mesiace
- mlieko = 1 mesiac
- vajcia = 1 mesiac
- chlieb = 1 mesiac
- cesto = 3 mesiace
- sladké maškrty = 3 až 4 mesiace
- ovocie a zelenina = 6 až 10 mesiacov
- bylinky = 12 mesiacov
- uvarené mäso = 2 mesiace
- surové mäso = 6 až 10 mesiacov
- mleté mäso = 3 mesiace
- ryby = 3 mesiace
- polievky = 3 mesiace
Ktoré jedlo možno zamrazovať 2-krát?
Hoci sa neodporúča rozmrazovať a znovu zamrazovať nijaké potraviny, niektorým tým až tak veľmi neublížite. Určite nezamrazujte 2-krát mäso a ryby. Naopak, ak zamrazíte znovu a znovu pečivo, zeleninu a ovocie, nič sa mu nestane. Môžete ho zamraziť aj niekoľkokrát, ale neodporúčame to robiť viac ako 2-, maximálne 3-krát, pretože jedlo stráca svoju pôvodnú čerstvosť, konzistenciu, vôňu a aj chuť. Pri opätovnom zmrazovaní, sa snažte dodržiavať krátku dobu medzi rozmrazovaním a opätovným zmrazovaním.
Tipy a triky, ako čo najefektívnejšie mraziť potraviny
- Jedlo pred zmrazením čo najrýchlejšie schlaďte a odvzdušnite. Môžete ho dať najprv do studenej vody, potom do chladničky a až potom do mrazu.
- Mrazte jedlo v menších misiek ako väčších, pretože ak rozmrazíte jednu veľkú nádobu jedla a neskonzumujete jej obsah, znovu zamraziť jedlo už nepôjde.
- Každé jedlo, ktoré sa chystáte dať do mrazničky, označte štítkom, na ktorom uvediete dátum mrazenia a názov jedla, urýchli vám to orientáciu v mrazničke.
- Uvarené mrazené jedlo zamrazte tak, že mäso zmrazte zvlášť od prílohy. Podobne je to aj s polievkami. Zvlášť zamrazte vodu, napr. vývar, zvlášť zamrazte rezance a zvlášť uvarenú zeleninu.
- Mrazničku neotvárajte často, pretože časté otváranie vedie k rýchlejšej kazivosti potravín a k vyššej spotrebe mrazničky.
- Ak chcete znížiť spotrebu mrazničky a chcete, aby pracovala na plné obrátky, nemala by obsahovať veľa prázdneho miesta. Pokiaľ do nej nemáte čo dať, vyplňte prázdne miesta plastovými fľašami s vodou.
- Pri zmrazovaní mäsa z neho odstráňte mastné miesta, pretože tuk výrazne ovplyvňuje dĺžku zmrazenia. Čím viac tuku, tým nižšia trvanlivosť.
- Jedlo pred zmrazením baľte v malých množstvách, napr. mäso pokrájajte na viac kusov a zamrazte ich osobitne. Nielenže sa rýchlejšie zmrazia, ale pri ich rozmrazovaní si vyberiete len toľko balíčkov, koľko naozaj spotrebujete.
- V prípade uskladnenia zeleniny do mrazničky, ju pred tým blanšírujte = rýchlo ju ohreje, povarte a potom ešte rýchlejšie schlaďte. Zachová si viac vitamínov, minerálov a ďalších látok a nestratí ani farbu a chuť.
- Koreňová zelenina sa odporúča pred zmrazením očistiť a nakrájať na malé kúsky.
- Pri mrazení ovocia ho umyte a nakrájajte na malé kúsky.
- Jednotlivé potraviny sa snažte dávať do mrazničky vedľa seba tak, aby sa vplyvom mrazu o seba "nepolepili".
- Ešte lepším systémom ako zmrazovanie, je zaváranie potravín. Samozrejme nie mäsa, ale zeleniny a ovocia, ktoré kvôli ich šťavnatosti mraziť ani nedajú. Zaváraniny sú trvanlivejšie, vydržia aj 10 rokov bez akéhokoľvek poškodenia.
- Na mrazenie používajte nádoby a vrecká, ktoré sa môžu skladovať v mraze. Ak použijete nevhodné obaly, môžu skaziť potraviny. Existujú aj špeciálne vrecká pre mraziarenské účely.
- Listovú zeleninu, ako je špenát, šóška/šťavel či medvedí cesnak, mrazte po listoch na tácke a potom ich preložte do vrecka alebo do nádoby. Pri ich použití z nich nebudete mať jednu veľkú zamrznutú guču a môžete použiť len toľko lístkov, koľko naozaj potrebujete.
- Ak varíte s pomocou vína, zamrazte si aj víno, ktoré už pravdepodobne piť nebudete. Môžete ho potom použiť pri ďalšej príprave zaujímavých pokrmov.
- Zamraziť si môžete aj kávu, a to buď ako chutný nanuk, alebo ako ľadové frappé.
- Pre rýchlu a jednoduchú orientáciu si zaveďte v mrazničke balíčkový systém. Do červených vreciek môžete dávať mäso, do modrých zeleninu a pod. Uľahčí vám to výber potravín a čas otvorenia mrazničkových dvierok, bude o to kratší.
- Neskladujte ovocie v mraze príliš dlho, pretože stráca vitamín C. Straty budú menšie, ak z vreciek odsajete čo najviac vzduchu.
- Ovocie, ktoré má kôstku, pred mrazením odkôstkujte, znížite tak obsah vzduchu a zbavíte sa aj drobných červíkov, ktoré si na ovocí pochutnávali.
- Huby pred zmrazením povarte v slanej vode, nechajte uschnúť a až potom ich dajte do mrazničky.
- Mrazte bylinky v nádobe na výrobu ľadu. Nasekajte ich nadrobno a pridajte trochu vody. Pri varení potom vyklepnete len toľko ľadovo-bylinkových kociek, koľko potrebujete. Podobne tak môžete zamraziť aj červené víno, kávu či ovocie v ľadových kockách, čo môže v rôznych letných drinkoch vyzerať naozaj pôsobivo.
- Ak máte klasickú mrazničku, v ktorej sa tvoria nánosy ľadu a snehu, pravidelne ju umývajte a odstraňujte nadbytok námrazy. Potom bude mrazenie rýchlejšie, potraviny vydržia oveľa dlhšie a budú mať čerstvejšiu chuť. Nebojte sa umývania mrazničky, ak v nej máte mnoho potravín.
Autor článku
Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít
Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.
Moderné drevodekor kuchyne – dajte šancu aktuálnym trendom
Plánujete zariaďovať kuchyňu a páčia sa vám moderné kuchyne so vzorom dreva? Potom začnite uvažovať nad drevodekorovou kuchynskou linkou.
Nástenné dekorácie – závesné, kovové, drevené, DIY nápady na stenu
Pre všetkých milovníkov kreatívnych dizajnových riešení sme pripravili tipy na netradičné nástenné dekorácie.
Publikované dňa: 18.07.2024Posledná aktualizácia: 18.07.2024Hodnotenie článku:
(93.2%)V tejto kategórií nájdete aj:
Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo... Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.