French press káva: príprava, postup, recept. V kvalitnom french presse pripravíte aj čaj
Drvivá väčšina začiatočníkov používa french press nesprávne. Ide pritom o veľmi jednoduchú a časovo i finančne nenáročnú metódu prípravy kávy. Káva z french presu je vždy čerstvá s výraznou arómou a znamenitou chuťou. Preto stojí za to osvojiť si správny spôsob prípravy kávy vo french presse.
Samotná príprava vám pritom zaberie len niekoľko minút a časom zistíte, že vám príprava pôjde úplne prirodzene.
Najlepšie french pressy na prípravu kávy a čaju
Ako funguje french press
French press je jednoduchá nádoba, najčastejšie z vysokoodolného skla, ale aj z kovu alebo keramiky, ktorá je vybavená piestom, vrchnákom a filtrom. Zvonku má rúčku pre jednoduchý úchop a podstavec, ktorý odizoluje horúci french press od stola alebo iného povrchu. Tieto časti bývajú vyrobené z plastu, nehrdzavejúcej ocele či dreva, pričom by malo ísť o odolný a tepelne izolujúci materiál, aby ste sa mohli dotknúť priamo rúčky bez popálenia. V jednej nádobe sa káva zalieva, nechá lúhovať aj prefiltruje za pomoci filtra a piestu. Do niekoľkých minút tak môžete kávu servírovať priamo do šálok, pričom kávová usadenina ostane na spodku nádoby.
Výhody french pressu
Každý spôsob prípravy kávy má svoje výhody a nevýhody a rovnako je to aj v prípade french pressu. Medzi hlavné výhody patrí:
- Intenzívna chuť a aróma – Žiadna instantná káva sa chuťovo nevyrovná poctivo pripravenej káve z french pressu s čerstvo zomletými kávovými zrnami.
- Ľahká príprava – Aj keď na začiatku sa vám môže zdať zložitejšia, rýchlo si na ňu zvyknete. Vyžaduje si síce presné kroky, no po čase budete ma prípravu v malíčku a nezaberie vám veľa času.
- Jednoduchá údržba – Oproti iným kávovarom sa čistí skutočne ľahko a rýchlo.
- Dlhá životnosť – French press vám pri správnej starostlivosti a údržbe môže vydržať po celý život. Na rozdiel od kávovarov sa po čase nepokazí a stačí ho pravidelne čistiť.
- Malý a prenosný – Kávu z french pressu si môžete dopriať doma, v kancelárií aj na dovolenke.
- Lacný a dostupný – Nákupná cena je nízka a nepotrebujete doň kupovať žiadne filtre a doplnky.
Aby sme nezabudli aj na nevýhody, najčastejšie prekážajú tieto vlastnosti french pressu:
- Chuť sa môže meniť – Chuť kávy závisí od spôsobu prípravy, ako zomeliete zrná aj ako dlho ju necháte vo french presse. Preto môže každá šálka chutiť inak.
- Kávová usadenina sa môže dostať do kávy – Aj keď drvivá väčšina kávovej usadeniny ostane na spodku lisu, niekoľko menších častíc sa určite dostane aj do šálky.
- Vyžaduje si presnú prípravu – Pri zmenách v postupe sa môžete dopracovať k nechcenému výsledku ako príliš horká alebo naopak, príliš vodnatá káva.
Príprava kávy vo french presse
Príprava kávy vo french presse si vyžaduje dodržiavanie presnej postupnosti, preto je dobré si všetko najprv pripraviť. Okrem french pressu budete potrebovať:
- Kávu – Druh kávy si zvoľte podľa vlastných preferencií, najlepšie kvalitnú, čerstvo praženú kávu. Odporúča sa predovšetkým stredne až tmavo pražená káva, ktorá zanecháva menej oleja. Keďže french press nepoužíva papierový filter, olej z kávových zŕn sa dostane do nápoja.
- Mlynček na kávu – Vhodnejšie je použiť mlynček s mlecími kameňmi, ktorý zrná kávy melie, nie seká, pretože tento druh mlynčeka kávu pomelie rovnomernejšie. Zároveň si budete môcť nastaviť, akú hrúbku zŕn potrebujete. Pri čepeľových elektrických mlynčekoch je hrúbka kávy len o odhade. Zároveň sú výsledkom kávové zrniečka nerovnomernej veľkosti, nájdete tam väčšie kusy aj malinké častice, ktoré sa vám aj cez filter dostanú do nápoja.
- Vodu – Kvalitou vody sa zaoberá len málokto. Ak máte doma dobrú, chutnú vodu, môžete použiť bežnú vodu z vodovodu. V niektorých oblastiach má však špecifickú chuť pre obsah minerálov a ak chcete použiť čistú vodu bez akýchkoľvek príchutí alebo zápachoch, stavte na filtrovanú vodu.
- Kanvicu – Najvhodnejšie sú elektrické kanvice, ktoré dokážu vodu zohriať na presnú teplotu, po dosiahnutí ktorej sa vypnú. Ak takú nemáte, pomôcť si môžete aj vpichovým kuchynským teplomerom.
- Kuchynskú váhu a odmerku – Poslúžia vám na presné odmeranie pomerov kávy a vody podľa počtu porcií, aby nemala káva zakaždým inú chuť.
- Stopky – Zídu sa vám na meranie času od zaliatia kávy. Môžete použiť akékoľvek stopky na mobile, fitnes náramku či na sporáku.
- Lyžicu – Lyžicu alebo akýkoľvek iný nástroj použijete na premiešanie kávy.
- Šálky alebo kanvicu – Po dosiahnutí potrebného času ju potrebné kávu z french pressu preliať buď priamo do šálok, alebo do kanvice, z ktorej budete kávu podávať.
Dátum:
Ak patríte k tým, ktorí si radi kávu pripravujú sami, tak by vás mohol zaujať kávovar french press. French press spája priaznivú cenu a lahodnú chuť kávy, ktorú oceníte každý deň.
Čítať celý článok
Návod na prípravu kávy vo french presse krok po kroku
Keď už máte všetko potrebné po ruke, je čas pustiť sa do prípravy kávy.
- Zohrejte french press – V prvom kroku si zohrejte french press. V kanvici si dajte zohriať vodu a horúcu ju nalejte do 2/3 french pressu. Predhriaty french press znamená, že po zaliatí kávy si udrží stálu teplotu a nebude strácať teplo tým, že voda bude zahrievať studenú nádobu. V predhriatom french presse vám aj samotná káva vydrží dlhšie teplá.
- Odvážte a pomeľte kávu – Kávu si odvážte podľa počtu šálok. Zvykne sa podávať 6 – 7,5 g kávy na 100 ml vody. 6 g kávy vám poskytne slabšiu chuť, 7 – 7,5 g stredne silnú a pokiaľ potrebujete skutočne silnú kávu, použiť môžete až 10 g. Kávu je najlepšie si odvážiť, no ak túto možnosť nemáte, môžete použiť polievkovú lyžicu. Do 1 polievkovej lyžice sa zmestí približne 6 g mletej kávy (lyžica nesmie byť naplnená kopcom). Kávu by ste si mali zomlieť tesne pred prípravou, aby bola čo najčerstvejšia. Ak si zvolíte už mletú kávu, uistite sa, že ju spotrebujete do mesiaca, inak bude aróma a chuť menej výrazná. Ak si budete mlieť kávu doma, odporúča sa zomlieť ju nahrubo, maximálne na stredne hrubo.
- Pripravte si vodu – Kým sa french press zahrieva, odmerajte si množstvo potrebnej vody podľa počtu porcií a vodu dajte zohrievať do kanvice. Ak máte možnosť, teplotu vody nastavte na 92 – 95 °C. Ak nie, počkajte, kým voda zovrie. Po zovretí odkryte veko kanvice, aby voda vychladla na vhodnú teplotu. Tú môžete sledovať kuchynským teplomerom alebo si stopnite 60 sekúnd.
- Zalejte kávu – Zo zahriateho french pressu vylejte vodu. Nasypte si doň nameranú a namletú kávu, zalejte ju vodou a spustite stopky. Najprv zalejte len takým množstvom vody, aby bola pokrytá celá káva, a nechajte ju takto 30 sekúnd. Potom dolejte zvyšok vody, premiešajte lyžicou a prikryte vekom french pressu. Kávu nechajte lúhovať, kým nebudú stopky ukazovať 4 minúty.
- Prefiltrujte kávu – Po 3 – 4 minútach zatlačte piest na veku. Filter pomaly pretlačte až úplne naspodok. Čím jemnejšie kávu pomeliete, tým ťažšie sa vám bude stláčať filter a tým viac kávovej usadeniny vám zostane v nápoji. Preto je lepšie používať hrubšie zrniečka kávy.
- Servírujte – Kávu servírujte hneď po prefiltrovaní. Kávu nalejte rovno do šálok alebo do kanvice, v ktorej budete kávu podávať. Nenechávajte ju už dlhšie vo french presse, keďže chuť kávy by sa naďalej uvoľňovala, až by mohla nadobudnúť nepríjemne horkú chuť.
Samotnú prípravu si upravte podľa vlastných preferencií čo sa týka mletia kávy či dĺžky lúhovania. Čím jemnejšie kávu pomeliete, tým silnejšiu a výraznejšiu chuť bude mať. V káve bude aj viac olejov a tukov, ktoré majú vplyv na jej chuť. Ak sa vám teda pripravená káva zdá slabšia, vodnatejšia, kávové zrná si pomeľte jemnejšie. To isté platí aj pre dĺžku prípravy. Za optimum sa považujú 3 – 4 minúty, no podľa potreby si čas predĺžte alebo skráťte.
Ako pripraviť čaj vo french presse
French press neslúži len na prípravu kvalitnej kávy, ale aj čaju. Veľmi podobným spôsobom si môžete pripraviť akýkoľvek sypaný čaj, ktorý tak bude mať sýtejšiu chuť a plnšiu arómu. Pri príprave čaju si odsledujte pokyny k príprave konkrétneho čaju, ktorý použijete, keďže mnohé faktory sa budú meniť, napr. po akú dobu je pobu je potrebné ho lúhovať či aké množstvo čaju použiť, keďže pre každý druh je to inak.
- Očistite si french press – Ak používate ten istý french press na kávu aj na čaj, je dobré dôkladne ho umyť sódou bikarbónou, inak vám môže stále voňať za kávou.
- Zohrejte french press – French press si predhrejte naliatím horúcej vody do 2/3.
- Dajte hriať vodu – Do kanvice si dajte zohriať vodu. Opäť sú skvelé tie kanvice, ktoré si viete nastaviť na konkrétnu teplotu. Ak takú nemáte, použite teplomer, pretože čaj by sa nemal zalievať vriacou vodou. Teplota vody závidí od druhu čaju. Napr. čierny čaj by sa mal zalievať vodou s teplotou 93 – 96 °C, zelený čaj 85 °C a bylinné čaje 96 °C.
- Nasypte čaj – Z french pressu vylejte vodu a nasypte doň čaj. Množstvo čaju bude závisieť od druhu a počtu porcií. Väčšinou ide o 1 – 2 čajové lyžičky čaju na 200 ml, avšak niektoré čaje obsahujú menšie kúsky a v 1 lyžičke je viac gramov čaju ako v iných. Najlepšie preto urobíte, ak sa budete riadiť pokynmi na obale vášho čaju.
- Zalejte vodou – Nasypaný čaj zalejte vodou požadovanej teploty a nechajte lúhovať s prikrytým vrchnákom. Čas lúhovania sa bude meniť podľa druhu čaju. Kým čierny čaj sa lúhuje 3 – 5 min., zelený len 2 – 3 min. a bylinné čaje pokojne aj 10 min.
- Čaj prefiltrujte a podávajte – Po vylúhovaní stlačte piest nadol, čím zachytíte čaj filtrom. Pripravený čaj prelejte do kanvice na podávanie alebo priamo do šálok. Nenechávajte dlhšie vo french presse, keďže by došlo k pridlhému lúhovaniu, čím by sa strácala ideálna chuť.
Ako vyčistiť french press
French press je potrebné čistiť po každom jednom použití. S čistením počkajte, kým vychladne, aby ste sa nepopálili. Najprv vyprázdnite kávovú usadeninu, ktorú môžete dať do kompostu alebo bio odpadu. Usadeninu vyberte silikónovou stierkou alebo rukou, nie nástrojom, ktorý by mohol sklo poškriabať alebo rozbiť. Najmenšie zvyšky usadenín vypláchnite vodou. Na umývanie následne použite bežný saponát na riad a špongiu. Všetky časti poriadne poumývajte a rozoberte aj piest a filter, ktorý sa skladá z viacerých častí.
Ak sa na french presse začne usádzať vodný kameň, môžete ho umyť vodou s octom a sódou bikarbónou. Sóda je skvelou pomôckou aj na odstraňovanie pachov a nečistôt. Všetky časti dobre opláchnite vodou a nechajte vyschnúť. Väčšina french pressov je vhodná aj na umývanie v umývačke riadu, a tak si čistenie môžete uľahčiť aj týmto spôsobom. Nezabudnite ho však najprv rozobrať, aby sa všetky časti dobre umyli.
Najlepšie french pressy na prípravu kávy a čaju
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Obývačka s elektrickým, rohovým či biokrbom – inšpirácie
Krb sa do domácnosti jednoznačne hodí. Nemusí sa ho vzdať ani v prípade, že bývate v byte alebo máte malú obývačku.
Šedá a tyrkysová
Rozmýšľate nad tým aká farba sa hodí k tyrkysovej? Jednoznačne šedá! Tyrkysová pôsobí ukľudňujúcim dojmom a šedá veľmi dobre nahradzuje fádnu bielu.
Záhradný altánok – oceníte ho v lete i na jeseň
Uvažujete nad záhradným altánkom? Určite si ho do svojej záhrady zaobstarajte. Stane sa pre vás oázou pokoja a miestom symbolizujúcim oddych.
Publikované dňa: 07.09.2024Posledná aktualizácia: 07.09.2024Hodnotenie článku:
(91.6%)V tejto kategórií nájdete aj:
Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo... Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.
Milujem, keď si môžem kávu nielen vychutnať, ale aj keď pekne vyzerá. Na hama.sk som kupila kávu Blue Orca a chutí mi perfektne, a keď ju podávam v krásnom šálke, mám pocit, že to je taký malý rituál pre všetky zmysly. Chuť, vôňa, a ešte to aj skvele vyzerá – čo viac si priať?