Ako pestovať oregano
Má silné antibiotické a protizápalové účinky, pomáha pri nespavosti, je silným antioxidantom a obsahuje veľké množstvo vitamínov. Obľúbený Pamajorán obyčajný, známy aj ako Oregano!
Čítať celý článokJar, leto a jeseň, to je obdobie, keď máte možnosť zájsť do prírody a pozbierať čerstvé bylinky. Z nich bude čaj, odvar alebo sedací kúpeľ oveľa silnejší.
Viete, aké možnosti pri sušení byliniek máte a ako ich vysušiť tak, aby si zachovali čo najviac pôvodných látok? Prípadne tak, aby sa o nejaké obohatili?
Všetko sa to začína zberom byliniek a rastliniek. Skúsení bylinkári už vedia, kedy je na zber správny čas, ostatným môže pomôcť kalendár zberu byliniek. Určite si so sebou nezabudnite zobrať košík. Na igelitku alebo plastové vrecko zabudnite, pretože bylinky v ňom nebudú dýchať. Určite ich nezatláčajte, pretože sa poškodia, musia byť medzi nimi dostatočné priestory. Ak sa teda do košíka už ďalšie bylinky nezmestia, radšej príďte nabudúce.
Najvhodnejší čas na zbieranie byliniek nie je ani skoro ráno a ani neskoro večer. Najlepšie urobíte, ak honbu za bylinkami uskutočníte ráno alebo dopoludnia, keď ich už nepokrýva rosa. Večer sa zberu byliniek vyhnite, pretože počas dňa nasajú mnoho prachu a nečistôt. Počas noci ich však rosa pekne umyje a osvieži. Poškodené rastlinky, ktoré majú na svojom tele fľaky, sú obhrýzané alebo spálené slnkom, nezbierajte. Pri uskladnení môžu totiž poškodiť aj zdravé bylinky.
Predtým, ako sa do zberu pustíte, si prečítajte rady, ktoré vám pri zbere pomôžu.
Hneď potom, čo si prinesiete bylinky domov, si ich prestrite na bielu ľanovú textíliu alebo utierku a počkajte približne hodinu, aby z nich všetko pohybujúce sa, povyliezalo. Pri pokládke na ľanovú utierku ich rovno aj pretrieďte, či nie sú poškodené, mohlo sa totiž stať, že ste pri zbere nezbadali všetky nedokonalosti byliniek. Neodkladajte si túto prácu, urobte ju hneď ako prídete zo zberu, pretože sa bylinky môžu rýchlo poškodiť, najviac ohrozené sú tie naspodku košíka.
Po uplynutí čakacej doby zbavte bylinky nečistôt a hmyzu. Niektorí odborníci na bylinky, odporúčajú umývať bylinky pred sušením a niektorí zase nie. Ak ste ich zbierali v čistom prostredí, kde je minimálna pravdepodobnosť ich znečistenia, potom ich nemusíte umývať. V prípade, že sa ich rozhodnete opláchnúť, urobte to opatrne, aby ste bylinky nepoškodili.
Cieľom každého zberača je, aby si bylinky zachovali čo najvyšší možný obsah liečivých látok. Práve preto, je proces sušenia rovnako dôležitý ako je zber a uskladnenie. Usušiť bylinky by ste mali v čo najkratšom čase, pretože ak sušenie trvá príliš dlho, bylinky môžu splesnivieť, nasať mnoho toxínov a môžete ich rovno vyhodiť. Existuje viacero spôsobov sušenia, najlepším spôsobom je prirodzené sušenie na vzduchu, teda pomocou suchého a teplého vzduchu, nie pomocou umelo vytvoreného. Viete, ako na to?
Pri tomto spôsobe potrebujete z byliniek vytvoriť malé kytičky, otiepky, ktoré pevne zviažete špagátom. Bylinky počas sušenia stratia všetku vodu a zmenší sa aj obvod stoniek, ak budú slabo zatiahnuté, potom zo zväzku povypadávajú. Podobne ako pri tradičnom sušení, aj pri tomto je suché teplo nevyhnutné, teda teplo s minimálnou vlhkosťou a s dobrým odvetrávaním. Ak sa zdajú byť bylinky suché, môžete ich ešte, pre istotu, dosušiť na plechu, samozrejme, porozkladané.
Praktickejším spôsobom je sušenie v rúre. V podstate sa bylinky upravujú a pokladajú rovnako ako pri sušení na vzduchu v miestnosti, teda na plech. Keďže plech ide do rúry, namiesto plátna použite papier na pečenie. Bylinky vložte do rúry a sušte na nízkej teplote. Teplota nesmie prekročiť viac ako 35 °C. Dvere na rúre nechajte pootvorené, kvôli vyššej cirkulácii vzduchu. Ten, kto doma pečie penové torty, vie ako na to, pretože podobným spôsobom sa sušia aj penové pláty na tortu. Bylinky kontrolujte a otáčajte. Zabránite tak tomu, aby sa bylinky prehriali a upiekli.
Najmodernejším spôsobom a asi aj najpraktickejším a najrýchlejším je sušenie byliniek v sušičke. V návode na obsluhu zistíte, pri akej teplote a ako dlho by ste mali sušiť bylinky. Väčšinou je to rovnako ako pri sušení v rúre, teda do tých 35 °C.
Bylinky budú usušené behom pár hodín. Toto sušenie sa síce uskutočňuje pomocou suchého tepla a prúdenia tepla v sušičke, ale nie je úplne prirodzené, teda kvalita byliniek bude o niečo nižšia ako pri prirodzenom sušení na vzduchu. Na druhej strane nehrozí, že vám na bylinky napadá prach alebo iné nečistoty a bylinky ani nenapáchnu kuchynskými alebo inými arómami.
Najnetradičnejšia forma sušenia liečivých rastlín je v mikrovlnke. Je to zároveň najrýchlejší a najpraktickejší spôsob, ako si poradiť s nazbieranou bylinkovou úrodou. Pred samotným sušením je potrebné odstrániť z rastliniek všetky stonky, pretože môžu začať horieť.
Listy poukladajte na otočný tanier v mikrovlnke, do stredu postavte pohár s vodou a zapnite mikrovlnku na maximálny výkon na 30 sekúnd (niekoľkokrát to treba zopakovať). Po každom intervale bylinky skontrolujte a obráťte. Mikrovlnku vypnite vtedy, keď sú rastlinky už skoro suché a nechajte ich v nej ešte pár minút, nech sa proces schnutia dotiahne do konca.
Dobre alebo správne usušené bylinky sú krehké a pri dotyku a nadmernej manipulácii sa rýchlo drobia, mrvia. Ak sa vám podarí prelomiť jednu z nich, zvuk prasknutia je dobrým znakom usušenia a môžete ich uskladniť. Rastlinky by nemali obsahovať žiadnu vodu a vlahu, inak splesnivejú. Ak sa na skle alebo vo vrecku nezarosia steny, potom je bylinka usušená správne, neobsahuje žiadnu vlhkosť, čo by viedlo k jej splesniveniu. Ak rastlinky nie sú dobre vysušené, vrecko alebo sklo sa zarosí a vám neostáva nič iné, len ich znovu sušiť.
Usušené bylinky sa kedysi zvykli uskladňovať v ľanových vrecúškach, ktoré dobre prepúšťali vzduch, dýchali, čo bránilo ich zvlhnutiu a splesniveniu. Dnes sa tento spôsob už neodporúča a to z toho dôvodu, že v mnohých izbách je vlhko, hlavne počas zimy a do vrecúška sa ľahko a rýchlo môžu dostať potravinové mole alebo mole šatníkové. Práve preto najlepšie urobíte, ak ich umiestnite do sklených nádob, napr. od zaváranín, ktoré sa dajú uzavrieť a hocikedy otvoriť. Dobrou voľbou sú aj sklené nádoby od kávy alebo plastové nádoby. Výber je, samozrejme, len a len na vás, my vám však odporúčame zvoliť sklo namiesto plastu. V skle sa nestane, že by sa bylinky znehodnotili, čo sa pri plaste na 100 % povedať nedá, keďže vplyvom tepla môže plast do byliniek uvoľňovať rôzne toxíny.
Pri veľkom množstve nazbieraných byliniek je dobré si na jednotlivé nádoby napísať, čo sa v nich nachádza (aká bylinka) a rok zberu alebo ešte lepšie dátum, kedy bola bylinka uskladnená. Uskladnené bylinky by ste mali skladovať maximálne rok. Názov je dôležitý preto, že časom sa bylinky môžu pomrviť a vy nebudete ani len tušiť, čo sa v nádobe nachádza.
Ešte pred kvitnutím treba pozbierať mladé lístočky medovky, urobiť z nich malé zväzky, obmotať ich povrázkom a zavesiť ich tak, aby stonky smerovali hore. Sušenie by malo prebiehať pri dobrej cirkulácii vzduchu, v závislosti od teploty je doba sušenia približne 7 dní. Lístky nesmú byť vystavené slnečným lúčom. Po usušení sa listy rozdrvia na malé časti. Medovku treba uskladňovať v dobre uzatvorenej nádobe, najlepšie v nádobe zo skla.
Oregano je vhodné zbierať strihaním okolo júla – počas kvitnutia. Môžete ho sušiť na plátne, ale vhodnejšie je sušenie vo zväzkoch. Po usušení ho stačí rozdrviť na malé časti a dobre uskladniť do nádob. Ak sa vám podarí usušiť oregano, potom nájdete aj riešenie na otázku: „Ako sušiť majoránku?“ Spôsob zberu a sušenia je rovnaký.
Okolo mája a júla pozbierajte lístky a vňať. Najviac éterických olejov obsahuje šalvia počas suchých a slnečných dní dopoludnia, ešte predtým, ako rozkvitne. Vňať odrežte asi 10 cm od zeme a sušte v rúre pri teplote 30 až 35 °C. Listy usušenej šalvie majú šedozelenú farbu. Usušené ich podrvte a uskladnite. Šalviu nemusíte len sušiť, ale aj môžete ju aj mraziť v mikroténovom vrecku, v mrazničke alebo konzervovať v oleji, v octe či v alkohole ako tinktúru. Pár čerstvých lístkov si môžete pridať aj to letnej citronády.
Má silné antibiotické a protizápalové účinky, pomáha pri nespavosti, je silným antioxidantom a obsahuje veľké množstvo vitamínov. Obľúbený Pamajorán obyčajný, známy aj ako Oregano!
Čítať celý článokŠalvia je nenáročná bylinka, ktorá je typická svojou aromatickou vôňou. Existujú stovky odrôd šalvie, niektoré zdroje uvádzajú až 900 druhov po celom svete. V texte sa dozviete o šalvii, ktorá rastie v našich končinách – šalvii lekárskej.
Čítať celý článokVyberáte vhodné zariadenie do izby pre svoje dieťa? Chce do svojej izby ružovú, fialovú, bielu, prípadne žltú? V našej galérii nájdete rôzne inšpirácie do detskej izby pre dievča.
Hnedá nie je častou voľbou pri výbere farby do kúpeľne. A to aj napriek tomu, že ide farbu mnohých odtieňov, ktorá sa hodí k bielej, sivej, béžovej i zelenej.
Zimné mrazy už čoskoro udrú v plnej sile a preto by sme určite nemali zabúdať na tvory, ktoré si v chladnom počasí nevedia zabezpečiť dostatok potravy. Vyrobte im preto jednoduché...
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.
Z akého dôvodu sa neodporúča sušiť bylinky na priamom slnku? Všade sa to píše ale dôvod nikde. Najkrajšie seno bývalo u nás na Orave keď sa usušila tráva čo najrýchlejšie na slnku.
Dobrý deň,
dôvodom je odparovanie sa silíc/éterických olejov z rastlín. Vplyvom horúceho slnka sa tento olej vyparuje.