Ako uskladniť ovocie a zeleninu aj bez pivnice? V mrazničke či ako zaváraniny
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Správne uskladnenie ovocia a zeleniny potrápilo už nejdeného záhradkára. Ovocie, ktoré po mesiacoch podľahlo plesniam či zničené kilá zeleniny predstavujú veľké škody.
Pokiaľ vám urodila záhrada oveľa viac, ako ste očakávali a potrebujete poradiť ako správne uskladniť úrodu, poďte sa s nami naučiť ako na správne zazimovanie plodín, bez toho, aby nastali výrazné škody.
Praktickí pomocníci na uskladnenie úrody
Ako uskladniť hrušky a jablká
Predtým ako začnete samotné uskladňovanie ovocia, je dôležité plody skontrolovať či nie sú napadnuté, aby sa prípadné škodce nepreniesli na ostatnú úrodu. Už pri samotnom zbere je prioritné zaobchádzanie s ovocím. Oberajte za sucha, najvhodnejšie sú chladné dni alebo skoré rána, pri relatívne nízkych teplotách. Plody oberajte aj so stopkou. Nehádžte ich, aby sa nevytvorili obité miesta, ktoré sú viac náchylné na choroby a plesne.
Plody umyte a vysušte, pričom ich zabaľte do novinového papiera a opatrne uložte do prepravky. Papier vylúči riziko plesní, ktoré by sa mohli vytvoriť. Vhodné prepravky prípadne nádoby sú bez výčnelkov a z vnútornej strany hladké.
Ako uskladniť bobuľové ovocie
Na uskladňovanie bobuľového ovocia použite zmrazenie. Pri samotnom procese mrazenia dochádza k zastaveniu všetkých reakcií v bunkách a ovocie sa ďalej neznehodnocuje a navyše sa v ňom uchováva až 80 - 90 % vitamínov.
Postup je jednoduchý. Najlepšie je zmrazovať ovocie hneď po zbere, zbytočné uskladňovania v chladničke len zníži hodnotu vitamínov. Ovocie umyte a zabaľte do mikroténových vreciek, poprípade sklenených nádob. Nevytvárajte príliš veľké balíky, aby sa nevytvorilo priveľa ľadu. Ideálne teplota je - 18 až - 30°C.
Tento proces môžete opakovať i so zeleninou.
Výroba sirupu, muštu alebo džemu
Z poškodeného ovocia, ktoré nemožno ďalej skladovať, môžeme získať vynikajúce sirupy, šťavy a džemy. Ak máte priveľa ovocia, určite sa oplatí siahnuť po tejto metóde uchovania.
Skladovanie hlúbovej zeleniny
Pri skladovaní hlúbovej zeleniny máte hneď niekoľko možností. Môžete si vytvoriť parenisko a do priečnych rýh poukladať hlávky kapusty či kelu bez obalových lístkov a zasypať ich pieskom alebo zeminou. Dajte si však pozor, aby sa zelenina vzájomne nedotýkala.
Ďalšou možnosťou je prikryť zeleninu, ktorú si najskôr poukladáte do prepraviek sieťkou, aby sa k nej nedostali hlodavce a vytvoriť izolačnú vrstvu pomocou lístia či slamy. Úrodu možno skladovať i na povale, kde zeleninu poukladáme do sena a prikryjeme izolačnou vrstvou.
Skladovanie koreňovej zeleniny
Koreňová zeleniny je schopná prečkať dlhé mesiace v pivnici pri dobrom zazimovaní. Môžete vykopať jamu, do ktorej vašu úrodu uložíte alebo ju skladovať voľne v bedničkách. Dobrou alternatívou je uskladňovanie zeleniny v prepravkách zasypaných pieskom. Vyberte si bedničku, do ktorej dáte piesok, poprípade hlinu a zeleninu do bedničky poukladajte tak, aby trčala len vrchná časť s listovým srdiečkom. Pokiaľ si trúfate, môžete vytvoriť aj kôpky piesku voľne v pivnici a zeleninu zasypať, je to len na vás.
Na povale môžete skladovať cibuľu, pričom to vôbec nie je zložité. Prikryte ju novinovým papierom a pokiaľ sa blíži tuhý mráz izolujte ju ešte slamou.
Podmienky na uskladnenie
Miestnosť, v ktorej budeme ovocie/zeleninu skladovať by mala byť tmavá a udržovať teploty nad nulou ( 0 - 4°C). Ideálny je suterén či zapustená pivnica s vysokou vzdušnou vlhkosťou. Dôležité je vetranie miestnosti, cirkulácia vzduchu totiž znemožní tvorenie húb. Vzdušná vlhkosť s kombináciou nízkej teploty je dôležitá z toho hľadiska, že udržuje dlhodobo chuť a farbu ovocia/zeleniny.
Pravidelne kontrolujte stav teploty i vlhkosť v miestnosti. Teplota by nemala klesnúť pod nulu a ideálny stav vlhkosti je 80% až 90%.
Dezinfekcia priestoru i debničiek, v ktorých budeme uskladňovať našu úrodu je dôležitou súčasťou procesu. Na dezinfikovanie použite horúcu vodu alebo paru, ktorá si s baktériami poradí. Pokiaľ chcete razantnejšie riešenie, môžete zakúpiť i chlórový prípravok alebo vápenné mlieko s prídavkom modrej skalice.
Časté chyby pri uskladňovaní
Dôležité je upozorniť na časté chyby, ktoré sa pri uskladňovaní ovocia a zeleniny vyskytuje a predísť im.
Neskladujte zeleninu a ovocie v jednej miestnosti spolu s kulinárskymi potrebami do vašej garáže ako je benzín, nafta, farby, mazadlá či inou chémiou.
Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa pri spoločnom uskladňovaní výrazne ovplyvňujú, čo sa prejavuje znehodnocovaním ich chute. Je preto vhodné ich skladovať oddelene. Ak však nemáte na výber, skúste zeleninu poukladať do piesku či do polyetylénových vreciek a zmierniť tento efekt.
Spojenie rôznych odrôd jabĺk nie je dobrým nápadom a taktiež ani spájanie zimnej a skorej úrody. Navzájom sú totiž schopné ovplyvňovať vlastnú chuť a zretie.
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Zariaďovanie študentskej izby môže byť poriadny boj. Rodič chce často niečo iné ako samotné dieťa a potom vznikajú rozbroje. Skúste však vyjsť študentovi v ústrety a nakoniec budete...
Patríte aj vy k milovníkom recyklácie nepoužívaných vecí a máte aspoň trošku manuálnej zručnosti? Potom čítajte ďalej! Aj vy si totiž môžete doma svojpomocne vyrobiť originálne, lacné a...
Krb sa do domácnosti jednoznačne hodí. Nemusí sa ho vzdať ani v prípade, že bývate v byte alebo máte malú obývačku.
Publikované dňa: 18.01.2024
Posledná aktualizácia: 18.01.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.