Ako vybrať čajový set pre jedného, pre dvoch z porcelánu či skla + návod na prípravu čaju

Patríte k milovníkom čaju a radi by ste svoj čajový rituál povýšili na nový level? Zaliať si čaj v hrnčeku, ktorý ste dostali zdarma pri nákupe kávy 3 v 1 je možno praktické, ale z hľadiska estetiky a pôžitku sa to príprave čaju v čajovej súprave nedokáže vyrovnať.

Ako vybrať čajový set

Aký set si vybrať? Porcelán či keramika, čajový set pre jedného alebo pre dvoch? A na čom vlastne pri výbere záleží?

Obľúbené čajové sety

Aký kraj, taký čaj

Každá kultúra má svoje vlastné preferencie pri výbere a spôsobe pitia čaju. Pre niektoré krajiny ide o dlhoročné tradície, ktoré sa pretavili do akýchsi rituálov či zvyklostí. Veľmi známe je anglické pitie čaju. Vo Veľkej Británii prikladajú pitiu čaju takú dôležitosť, že jedno jedlo dňa podľa čaju aj pomenovali. Tea, v preklade „čaj“, označuje popoludňajšie jedlo medzi pol štvrtou a piatou, kedy sa podáva čaj v tradičnej čajovej súprave a niečo malé na zahryznutie ako sendvič, sušienky alebo koláč.

Podobný „čajový obrad“ majú v Japonsku. Vychádza z filozofie Zenu a zahŕňa konkrétne kroky, ktoré je potrebné počas obradu vykonať. Čaj sa pripravuje špeciálnym spôsobom za pomoci špecifického vybavenia, využíva sa napríklad metlička na čaj, špeciálne čajové misky či práškový zelený čaj. Čajový set sa takto v každej kultúre líši. Kým Angličania preferujú bohato zdobený porcelán a keramiku s vintage kvetovými vzormi, japonský čajový set sa svojím vzhľadom úplne líši, ide o jednoduchšie oválne tvary s minimalistickým zdobením. V arabskom svete sú čajník a šálky zdobené honosne, často so zlatým ornamentom, vyrábané z keramiky, skla, ale aj kovov.

Ako si vybrať čajový set

Výber čajového setu môže byť na prvý pohľad jednoduchý – predsa vyberiem si taký, ktorý sa mi páči. Áno, estetická stránka je určite dôležitým aspektom, ktorý treba zohľadniť. Avšak pri výbere čajovej súpravy je ešte niekoľko celkom podstatných parametrov ako materiál či tvar. Netreba zabudnúť ani na praktickú stránku – dizajnová šálka sa vám síce môže do jedálne hodiť, no čo z toho, ak si na nej popálite prsty.

Čierny japonský set

Materiál

Materiál je kľúčovým parametrom, ktorý ovplyvní nielen teplotu čaju, ale často aj jeho kvalitu a chuť. Ak by ste pri výbere čajovej súpravy siahli po pórovitom materiáli, po niekoľkých použitiach by nabral arómu a chuť čaju, pozmenil by vzhľad a pri ďalšom používaní by menil aj chuť zaliateho čaju. Pri materiáli je dôležitá aj jeho bezpečnosť z chemického hľadiska. Ak by sme horúcou vodou zalievali čaj v plastovom čajníku, okrej čajových listov by sme vylúhovali aj množstvo toxínov.

Odporúča sa preto siahať po overených materiáloch, akými sú keramika, porcelán, sklo či nehrdzavejúca oceľ. Každý má pritom svoje jedinečné vlastnosti.

  • Keramika: Veľmi obľúbený a rozšírený materiál, z ktorého sa vyrába značné množstvo čajových setov. Vďaka tomu je možné vybrať si zo širokej palety farieb, tvarov a dizajnov. Keramika veľmi dobre zadržiava teplo, a preto je akýmsi kompromisom medzi vlastnosťami nehrdzavejúcej ocele a vzhľadom porcelánu. Na druhú stranu neglazovaná keramika dokáže nabrať pach a chuť čaju, preto sa jej radšej vyhnite. Keramické sety majú tiež tendenciu k zafarbeniu a nie sú veľmi odolné voči rozbitiu alebo štiepeniu.
  • Porcelán: Je preslávený materiál anglických čajových setov. Ide o veľmi luxusný a delikátny materiál, ktorý vraj môže za vznik anglického čaju. Porcelán nedokáže odolať vysokým teplotám, pri zaliatí vriacou vodou by porcelán popraskal. Preto sa v Anglicku do šálky nalialo najprv studené mlieko, ktoré zmiernilo vysokú teplotu čaju. A tak vznikol slávny anglický čaj s mliekom. Porcelán je pri náraze odolnejší ako keramika, vyrába sa totiž pri vyšších teplotách, a často nesie známku luxusu.
  • Sklo: Patrí k obľúbeným tradičným i moderným materiálom. Jeho odolnosť závisí od hrúbky – tenké sklo nevydrží náraz ani vysokú teplotu, no hrubé sklo sa vyrovná keramike a dokáže zadržať teplo na dostatočne dlhú dobu. Obľúbené je aj dvojité sklo, ktoré jednak udrží teplotu, no nepopálite si na ňom prsty. Táto vlastnosť však môže vyvolať ilúziu, že si už z čaju môžete upiť, pričom obsah šálky môže byť poriadne horúci. Sklo ponúka aj estetický zážitok a lúhovanie čaju si cez priesvitný materiál môžete vychutnať.
  • Nehrdzavejúca oceľ: Čajová súprava vyrobená z nehrdzavejúcej ocele patrí ku kúskom vhodným do modernej domácnosti. Má moderný, industriálny vzhľad a z hľadiska odolnosti je jednotkou. Dlho dokáže udržať vysokú teplotu, ľahko sa čistí a udržiava a neváži veľa. Avšak má aj svoje nevýhody. Nehrdzavejúca oceľ sa ľahko poškriabe a šálka sa rýchlo nahreje, preto ak je aj uško z rovnakého materiálu, riskujete popálenie.

Tvar

Tvar nie je len dizajnovým prvkom, rozhoduje aj o kvalite čaju a praktickosti pitia. Pri výbere sa zamerajte na tvar čajníka aj šálok. Tvar je úzko spojený aj s materiálom – porcelánové a keramické sety mávajú tradičný a vintage vzhľad, sklenené a oceľové sety majú zas často odvážnejší a modernejší dizajn.

Anglický porcelánový čajový set

Najbežnejšie sú tieto tvary:

  • Klasický čajník so širokým stredom a úzkym hrdlom: Je to tvar, ktorý si pri slove „čajník“ okamžite vybavíte. Hodí sa k elegantným setom z keramiky a porcelánu a je vhodný na každodenné užívanie pre menší počet ľudí, ale aj slávnostnejšie príležitosti pre viacerých.
  • Klasický okrúhly čajník: Ide o milý, okrúhly dizajn. Čajník predstavuje guľu s minimom ostatných prvkov. Guľatý tvar maximalizuje objem čaju a zároveň sa snaží zachytiť teplo na čo najdlhší čas. Aj preto je hrdlo čajníka krátke, aby sa čaj lial čo najkratšie
  • Vysoký čajník: Náprotivkom okrúhleho čajníka je vysoký čajník. Tento typ čajníka sa využíva z praktických dôvodov, pretože pripomína kávovú kanvicu a dá sa tam využiť ako na čaj, tak aj na kávu. Objemovo je väčšinou menší, no môže nabrať pach oboch nápojov a vytvoriť tak menej príjemný mix aróm.
  • Japonský čajník s rúčkou hore: Ide o nízky čajník so širokým dnom. Väčšinou má štruktúrovaný povrch a minimalistické zdobenie. Často sa používa pri japonských čajových rituáloch, no nie je jediný z širokej rady japonských čajníkov. Takéto čajníky majú menší objem, preto sa hodia skôr na čaj vo dvojici.
  • Minimalistický čajník: Rozprávame sa o tvare, ktorý slúži minimalistickému účelu, a to naservírovať čaj. Preto je zbavený zbytočných prvkov, dekorov a zvláštnych tvarov, ale je vybavený veľkou objemovou kapacitou pre dostatok čaju. Hodí sa pre väčší počet ľudí a vyrába sa z kombinovaných materiálov, aby zadržal teplo na čo najdlhší čas.

K čajníkom sú dostupné širšie a nižšie šálky, do ktorých sa čaj nalieva častejšie, pretože sa v takomto tvare tekutina rýchlo ochladí a je možné z nej odpiť. Na druhú stranu tu sú vyššie a užšie šálky, ktoré udržia teplotu o čosi dlhšie. Teplota závisí aj od hrúbky steny šálky – tá by mala byť hrubšia, no okraj by sa mal zužovať, aby sa zo šálky dalo príjemne a pohodlne odpiť.

Čajové sitko

Pokiaľ nepripravujete čaj z vrecúšok, čajové sitko sa vám rozhodne zíde. Ide o sitko, do ktorého vložíte čajové listy, sušené ovocie, kvety alebo iné zložky, a zalejete horúcou vodou. Po dostatočne dlhom lúhovaní tak všetok čaj jednoducho vyberiete naraz, bez potreby cedenia čaju. Mnohé čajníky majú sitko vstavané s možnosťou jednoduchej manipulácie bez nechceného rozliatia alebo pokvapkania kanvice čajom. Takéto sitko sa rozhodne oplatí, pôsobí esteticky, ladí so zvyškom setu a prakticky sa s ním manipuluje na rozdiel od toho, ak sitko kúpite zvlášť a nehodí sa tvarovo alebo veľkosťou.

Čínsky čajový set a sitko na čaj

Veľkosť

Výber veľkosti je jednoduchý a priamočiary – všetko závisí od toho, na akú príležitosť plánujete čajový set používať. Ak potrebujete čajník na každý deň len pre seba, postačí vám set na prípravu čaju pre jednu osobu. Ak plánujete popoludňajšie posedenie pri čaji, zohľadnite počet pozvaných osôb. Pri viac než 5 osobách investujte radšej do 2 (a viacerých) čajových súprav než by ste mali vyvárať čaj vo veľkých hrncoch ako v školskej jedálni.

Čajová šálka máva objem 150 – 200 ml a od nej sa odvíja objem čajníka. Nesiahajte po čajových šálkach s objemom 250 ml a viac – čaj si radšej priebežne dopĺňajte, keďže v čajníku vydrží teplota aj aróma oveľa lepšie. Čajník by mal obsahovať niečo vyše 1 porcie až 2 porcie na osobu, teda čajník pre dvoch bude mať objem 300 – 500 ml, pre 4 zhruba 700 – 900 ml a podobne.

Ako skladovať čaj

V tomto prípade sa, samozrejme, nebavíme o čajoch naporciovaných vo vrecúškach, keďže ide o čaje nižšej kvality. Kým sypané čaje obsahujú skutočné čajové listy, čaje vo vrecúškach sú naplnené „čajovým prachom“, resp. tým, čo po výbere celých a kvalitných čajových listoch ostalo. Ak si chcete vychutnať pôžitok skutočného čaju, plnú chuť a znamenitú arómu, siahajte rozhodne po sypaných alternatívach.

Ako teda sypané čaje skladovať? Pre správne skladovanie je potrebné uvedomiť si niekoľko vlastností čaju. Čaj dokáže ľahko nabrať vôňu a vlhkosť, preto sa v babských radách používa na odstránenie zápachu z topánok. Čaj ovplyvňuje aj svetlo, teplota a prístup k vzduchu, preto je všetky tieto faktory potrebné zvážiť pri skladovaní čaju. Pri skladovaní nič nepokazíte, ak siahnete po uzatvárateľnej, vzduchotesnej nádobe s nepriesvitným vzhľadom. Takýmto spôsobom sa zbavíte vzduchu, vlhka, svetla i zápachu iných potravín. Nádobu skladujte na tmavom a suchom mieste, napríklad v skrinke, aby nebola vystavená priamemu slnečnému žiareniu ani zvýšenej teplote.

Ako správne pripraviť čaj

Príprava kvalitného čaju zahŕňa viac než len zovretie vody v kanvici a zaliatie čajových listov. Pre mnohých labužníkov ide o rituál skladajúci sa z niekoľkých krokov, vedúci k príprave unikátneho nápoja lahodiaceho telu i duši. V prvom rade sa zastavme pri tom, čo je čaj. V našich končinách sa čajom nemyslí len čierny či zelený čaj, ale aj nápoj z vylúhovaných bylín alebo sušeného ovocia a kvetov. Áno, aj tie patria k čajovým nápojov. Čajom sa však tradične myslí nápoj z listov čajovníka, najmä čierny, zelený a biely čaj, rooibos, oolong a ďalšie. Líšia sa najmä tým, kedy a z akého čajovníka boli listy zbierané, ako prebehla fermentácia aj celková produkcia čaju.

Príprava čaju teda bude závisieť najmä od toho, aký druh čaju používate. Kým biely sa lúhuje 1 – 3 minúty, zelený potrebuje 3 minúty a čierny čaj a oolong 3 – 5 minút. Teplota sa tiež líši – biely čaj sa zalieva vodou s teplotou 70 – 80 °C, zelený 60 – 90 °C a čierny čaj a oolong 85 – 95 °C. Ak si na prípravu čaju nehodláte zakúpiť teplomer, vodu pri ohrievaní sledujte. Vodu môžete použiť vtedy, keď sa z malých, pokojných bubliniek stanú väčšie bubliny s parou. Nečakajte na veľké a hlučné bubliny a nenechajte vodu úplne zovrieť.

Ako pripraviť čaj v čajovom sete

Ak máte vodu pripravenú, je čas čaj zaliať. Do čajníka vložte čajové sitko s listami vybraného čaju a zalejte vodou. Postup nevymieňajte – nevkladajte čaj do teplej vody alebo, a to nikdy nerobte, neohrievajte vodu s čajovými lístkami v mikrovlnke. Vtedy stúpa teplota naraz na vysoký stupeň a čaj nemá čas postupne vylučovať potrebnú arómu a chuť. Pre mnohých milovníkov čaju je dôležité aj to, akú vodu používate. Väčšina z nás siahne po bežnej vode z kohútika, pre labužníkov však ide o omyl. Tvrdia, že čistejšiu a bohatšiu chuť je možné dosiahnuť jedine filtrovanou vodou.

Čaj vo vode následne lúhujte podľa odporúčanej teploty. Čas neskracujte ani nepredlžujte. Ak patríte k nedočkavcom, ktorí čajové listy rýchlo odstránia, vedzte, že čaj nedosiahne plnú chuť. Ak zas patríte k uponáhľaným ľuďom, ktorí si na svoj zaliaty čaj spomenú o hodinu, uvedomte si, že čaj stráca na kvalite. Čajové lístky sa majú lúhovať len určitý čas a mnohé druhy čajov vám pri dlhom lúhovaní nepríjemne zhorknú.

Na záver prikladáme zopár tipov, ktorými sa riadia profesionáli:

  • Na sledovanie teploty vody môžete použiť aj elektrickú kanvicu s nastavením teploty vody – po dosiahnutí určitej teploty sa kanvica jednoducho vypne a voda nedosiahne bod varu.
  • Čajové lístky dosiahnu plnú arómu a chuť vtedy, ak majú dostatok priestoru. Ak sa rozhodujete medzi roztomilým malým sitkom a väčším sitkom na čaj, zvoľte radšej to väčšie.
  • Ak sa aj rozhodnete použiť čajové vrecúško namiesto sypaného čaju, vrecúško rozstrihnite a vysypte čaj do sitka. Takto získate bohatšiu chuť a arómu.
  • Pred zaliatím čaju nahrejte čajník. Stačí, ak na spodok nalejete kúsok zohriatej vody, oblejete ňou steny čajníka a doprajete mu chvíľku času na zahriatie. Tak bude čajník pripravený na zalievanie čajových lístkov.
  • Pitie čaju je ako pitie vínka – vychutnajte si ho všetkými zmyslami. Váš zrak potešia lúhujúce sa čajové lístky, čuch si podmaní bohatá aróma a nakoniec sa plná chuť čaju rozleje po chuťových pohárikoch.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Zelená kúpeľňa nemusí byť tuctová Zelená kúpeľňa nemusí byť tuctová

Farbu do kúpeľne, podobne ako je to v prípade kuchyne, si zvyčajne vyberáme na desiatky rokov. Preto sa pri jej voľbe môžete poriadne zapotiť. Pokiaľ ste nikdy neuvažovali nad zelenou v...

Nástenné dekorácie – závesné, kovové, drevené, DIY nápady na stenu Nástenné dekorácie – závesné, kovové, drevené, DIY nápady na stenu

Pre všetkých milovníkov kreatívnych dizajnových riešení sme pripravili tipy na netradičné nástenné dekorácie.

Záhradný altánok – oceníte ho v lete i na jeseň Záhradný altánok – oceníte ho v lete i na jeseň

Uvažujete nad záhradným altánkom? Určite si ho do svojej záhrady zaobstarajte. Stane sa pre vás oázou pokoja a miestom symbolizujúcim oddych.



Publikované dňa: 14.07.2024
Posledná aktualizácia: 14.07.2024
Hodnotenie článku:
(90.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo...Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo...

Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...

Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot

Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.

Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postrekuAko odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku

Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.