Najlepšie fritézy – recenzie, test a návod, ako vybrať fritézu
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Najväčšie výhody fritézy
- Klasické vs teplovzdušné fritézy
- TOP najlepšíe klasické fritézy na trhu
- Tefal FR 495070
- DeLonghi F 28311
- Tefal FF162131
- Rohnson R-284
- Najlepšie teplovzdušné fritézy
- Sencor SFR 3220 WH
- Sencor SFR 5320 WH
- Ako vybrať fritézu?
- Najčastejšie otázky – FAQ
- Tefal AH 950030
- Air Fryer Delimano
- Klarstein VitAir Fryer
- Klarstein Well Air Fry
- Domo DO 509 FR
Vyprážané jedlá síce nepatria medzi tie najzdravšie, no len málokto pohrdne dobrým rezňom, rybou či hranolkami. Vymeňte klasickú panvicu za fritovací hrniec a príprava obľúbených jedál bude rýchlejšia. Viete, čím sa riadiť pri ich kúpe?
Tento kuchynský spotrebič má pozitívny vplyv na chuť jedla, zanecháva jeho chrumavkosť a zároveň sú pokrmy menej nezdravé ako pri vyprážaní na panvici. V článku vám predstavíme viacero modelov, ktoré sa tešia obľube v uživateľských hodnoteniach a recenziách.
Najlepšie teplovzdušné fritézy
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Tefal EY905B10 | Zobraziť produkt | |
Klarstein AeroVital Deluxe | Zobraziť produkt | |
Tefal EY 801815 ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
Xiaomi Mi Smart Air Fryer 3.5L | Zobraziť produkt | |
ETA 3168.90000 FRITTA DIGI ✔ ĽUDOVÁ VOĽBA | Zobraziť produkt |
Najväčšie výhody fritézy
Fritovacie hrnce nepatria do základnej výbavy všetkých kuchýň, no ak si jednu do tej vašej kúpite, určite nepochybíte. Jedlá z fritéz sú však chutnejšie, zdravšie a sú menej nasiaknuté tukom. A to platí aj v prípade klasických slovenských lahôdok – rezňov, hranoliek či vyprážaného rybieho filé. Ak si neviete predstaviť život bez týchto pochúťok, potom by ste naozaj mali pouvažovať nad nákupom tohto spotrebiča. Prečo by ste to však mali naozaj urobiť? Ponúkneme vám hneď niekoľko pádnych argumentov:
- Olej vo fritéze sa rozpáli viac ako na panvici, no zároveň sa v nej neprepáli.
- Jedlo vo fritéze je v oleji ponorené celou plochou, vďaka čomu je vysmažené na každom kúsku rovnako.
- Vďaka kovovému sitku môžete nadbytočný olej jednoducho nechať okvapkať, vďaka čomu je príprava jedla zdravšia.
Na aké parametre sa pri výbere zamerať? Ako vybrať výkonnú, no nie príliš drahú fritézu? Aké druhy existujú a ktorý typ fritézy je najlepší? Existuje možnosť kúpiť fritézu, ktorá spotrebuje málo oleja? V našom článku vám poradíme, ako postupovať pri výbere a predstavíme vám obľúbené modely modely fritovacích hrncov, ktoré sa veľmi líšia od starších spotrebičov bez pokročilých funkcií.
Klasické vs teplovzdušné fritézy
Nie je fritéza ako fritéza. Fritézy rozdeľujeme do niekoľkých kategórií, ktoré sa od seba líšia hlavne množstvom spotrebovaného oleja. Aké typy fritéz trh ponúka?
- Klasické fritézy – ktoré pozná každý z nás. Na vyprážanie spotrebujú značné množstvo oleja. Tento druh ďalej delíme na 3 typy:
a) klasické fritézy s ohrevným telesom ponoreným v oleji,
b) klasické fritézy so skrytým ohrevným telesom,
c) rotačné fritézy. - Teplovzdušné fritézy – zdravšia, ale aj drahšia alternatíva, ktorá spotrebuje menšie množstvo oleja.
Výhody a nevýhody klasických fritéz
Moderné fritézy potrebujú menej oleja ako ich starší predchodcovia a takisto zabraňujú šíreniu nepríjemných pachov (ktoré poznáme aj vďaka bežnému praženiu na panvici). Oproti modernejším teplovzdušným modelom sú lacnejšie.
Čo sa týka negatív, treba spomenúť vyššiu spotrebu oleja (v porovnaní s teplovzdušnými fritézami), ale aj dlhší čas zohrievania oleja v nádobe. Ak si dávate pozor na prijaté kalórie, potom vás pravdepodobne nepoteší ani fakt, že jedlo pripravené v ktorejkoľvek klasickej fritéze obsahuje viac oleja, preto má aj vyššiu kalorickú hodnotu.
V čom je však rozdiel medzi jednotlivými druhmi?
✅ Ohrevné teleso ponorené v oleji
Funguje na princípe oddeliteľnej ohrevnej špirály, ktorá sa vkladá do drôteného koša a ktorej úlohou je rozpaľovať olej vo fritéze. Tento typ má hneď niekoľko výhod. Horúci olej je vytláčaný hore a olej pod špirálou je chladnejší. Tým pádom sa kúsky strúhanky a jedla nepripália. Zároveň nedochádza k prehrievaniu stien hrnca, vďaka čomu je takáto príprava jedla energeticky úsporná. Špirála je vyberateľná, čo umožňuje veľmi jednoduché umývanie fritézy – aj v umývačke riadu.
✅ Skryté ohrevné teleso
Ide o jeden z najrozšírenejších modelov fritéz. Obsahuje fritovaciu nádobu, ktorá sa vyrába z tepelne vodivého materiálu. Oproti predchádzajúcemu typu sa líši uložením vyhrievacieho telesa, ktoré je skryté v spodnej časti tejto nádoby. Najväčšou výhodou tohto druhu je fakt, že počas fritovania využívate celý vnútorný objem fritovacieho hrnca, do ktorého sa vkladá drôtený košík s jedlom. Malou nevýhodou je, že sa fritéza nedá rozobrať a umývanie je náročnejšie.
✅ Rotačná fritéza
Výhodou rotačných fritéz je šetrenie oleja. Jedlo je pripravované tak, že sa nádoba počas fritovania točí a taktiež je mierne naklonená do strany. Vďaka tomu nie je jedlo v oleji ponorené celé, ale iba jeho časť. To znamená, že nasiakne menším množstvom oleja. Rotačná fritéza je, čo sa týka oleja, najúspornejšou klasickou fritézou.
TOP najlepšíe klasické fritézy na trhu
Prezreli sme desiatky recenzií a posvietili si na testy fritéz. Vybrali sme pre vás modely, ktoré vás zaručene nesklamú. Ich kúpou získate kvalitný a osvedčený spotrebič, ktorý vám bude spoľahlivo slúžiť.
Výhody a nevýhody teplovzdušných fritéz
Ak snívate o zdravšom jedle z fritézy, potom by ste si jednoznačne mali zaobstarať práve tú teplovzdušnú. Tá je totiž kombinovaná s ventilátorom a v hornej a dolnej časti má integrované výhrevné telesá. Na svoje fungovanie spotrebuje minimum oleja. Nezdravé fritovanie je nahradené zdravším fritovaním pomocou horúceho vzduchu. Ventilátor totiž slúži na to, aby rozháňal teplo v hrnci, ktoré je tak distribuované rovnomerne z každej strany.
Oproti klasickým fritézam sa teplovzdušné modely zahrievajú oveľa rýchlejšie. Pripravené jedlá obsahujú oveľa menej oleja, preto majú aj menej kalórií. Zároveň ide o multifunkčné zariadenie, v ktorom pripravíte nielen vyprážané pokrmy, ale aj pečené kurča, muffiny či pizzu.
Aby sme nehovorili len o pozitívach, spomenieme aj nejaké mínusy. Tým prvým je vyššia nákupná cena, druhým fakt, že niektorí spotrebitelia považujú jedlo z tohto typu fritézy za menej chutné.
Najlepšie teplovzdušné fritézy
Ako vybrať fritézu?
Či už hľadáte teplovzdušnú alebo klasickú fritézu, pri výbere si nezabudnite všímať niekoľko dôležitých parametrov. Objem, prednastavené programy a čistenie sú len niektorými z nich.
Veľkosť resp. objem fritézy
Objem potrebného oleja na vyprážanie je úzko spätý s tým, aké množstvo jedla môžete pripravovať. Od tohto parametra sa odvíja aj množstvo potrebného oleja.
Vo všeobecnosti platí, že čím väčšia fritéza, tým viac jedla v nej pripravíte na jedno použitie. Veľkosť samotného spotrebiča sa samozrejme odvíja od toho, o aký typ ide. Túto informáciu si poriadne overte ešte pred jeho kúpou. Pri výbere sledujte parameter objem misy. Udávaný je v kilogramoch alebo litroch, stačí preto vedieť, koľko jedla chcete pripraviť.
V domácnosti, kde fritézu využíva jedna alebo dve osoby si vystačíte s menšími modelmi – pojmú 0,5 litra oleja a zároveň sú lacnejšie. Ak máte doma viac "hladných krkov", potom sa určite poobzerajte po väčšej fritéze, v ktorej pripravíte 1,5 - 2 kg chutných dobrôt. Zároveň sa však pripravte aj na väčšiu spotrebu oleja. Tú môžete samozrejme znížiť výberom "nízkotučnej" teplovzdušnej fritézy, do ktorej nalejete iba maličké množstvo oleja. Teplovzdušné fritézy vám poskytnú objem od 1 do 4 litrov. Platí to isté, čo pri klasických fritézach – veľkosť zodpovedá množstvu pripraveného jedla.
Filter pachov a filter tukov + ich dostupnosť
Pri práci s olejom vzniká typický zápach, ale aj mastné výpary, ktoré môžu mať negatívny dopad na kuchynskú linku, steny či strop vo vašom byte. Ak sa chcete vyhnúť škvrnám a smradu, potom nepodceňujte výber kvalitných filtrov.
Ten prvý sa stará o to, aby eliminoval zápach, ktorý je typický pri takejto metóde prípravy jedál. Filter sa síce nachádza vo vnútornej časti spotrebiča, dá sa však vybrať.
Existujú 2 druhy filtrov pachu:
- jednorazový – ktorý musíte po opotrebovaní vyhodiť a nahradiť novým kusom,
- umývateľný – dá sa jednoducho umyť a používať ďalej.
Tukový filter má za úlohu predĺžiť "trvanlivosť oleja" a to tým spôsobom, že odchytáva drobné čiastočky, ktoré počas fritovania opadávajú z jedla. Vďaka nemu sa vyhnete náročnému odstraňovaniu týchto kúskov z fritovacieho hrnca a zároveň tak predlžujete životnosť celého spotrebiča.
Výkon fritézy
Pri výbere teplovzdušnej fritézy je podstatným parametrom výkon. Závisí od neho doba ohrevu aj kvalita samotného fritovania. Minimom je podľa nás výkon 1 300 W. Plusom je, ak sa dá, rovnako ako teplota, regulovať.
Ovládanie a obsluha
Pri klasických fritézach býva ovládanie jednoduchšie. Spotrebič zapnete, nastavíte teplotu a počkáte, kým sa olej rozohreje. Teplovzdušné fritézy môžete ovládať pomocou tlačidiel a otočných prepínačov, ale tiež cez dotykový displej. Modernejšie spotrebiče s dotykovým ovládaním ponúkajú zvyčajne väčší výber prednastavených programov.
Mulrifunkčný pomocník – pečenie, grilovanie, opekanie i dusenie
Ak by ste radi používali novú fritézu aj ako "mini rúru", potom si dopredu prezistite, aké metódy prípravy jedla zvláda. Niektoré fritézy totiž zvládajú aj pečenie, grilovanie, opekanie i dusenie.
Prednastavené programy
Ako je u moderných technológií a zariadení dobrým zvykom, často majú rôzne prednastavené programy, ktoré zjednodušujú varenie a používanie fritézy. Sú totiž nastavené na ideálnu teplotu a čas, za ktorý by sa malo jedlo pripraviť. Týka sa to teplovzdušných fritéz, ktoré často ponúkajú prednastavené funkcie na varenie rôznych jedál.
Časovač a automatické vypnutie
Chcete mať varenie pod kontrolou? Potom si vyberte fritézu s časovačom, na ktorej si budete vedieť nastaviť presnú časovú hodnotu prípravy jedla. Praktickým doplnkom je aj zvuková signalizácia, vďaka ktorej budete vedieť, že spotrebič už dovaril. Niektoré modely sa po vypršaní času automaticky vypnú, čo je praktické. Nemusíte tak čakať, kedy sa jedlo pripraví, aby ste spotrebič vypli.
Regulácia teploty
Manuálne nastavenie teploty fritovania sa logicky používa na reguláciu teploty oleja. Niektoré jedlá sa totiž musia fritovať pri nižšej teplote než tie ostatné, aby sa zabezpečilo ich dokonalé prepečenie.
Fritéza s priezorom či bez?
Fritovací hrniec patrí k skupine spotrebičov, ktorým je nutné "dôverovať". Možno aj preto sa veľké množstvo modelov vyrába bez okienka, vďaka ktorému možno pozorovať progres v príprave jedla. Ak váš vytúžený model toto okienko neobsahuje, potom vedzte, že výrobcovia neodporúčajú otvárať poklop fritézy počas jej používania. Hrozí riziko vyprsknutia vriaceho oleja, ktorý vás môže popáliť.
Dvojzónová alebo viaczónová príprava jedla
Fritézy s touto funkciou fungujú na princípe dvoch resp. viacerých oddelených okruhov s vlastným nastavením teploty. Vďaka tomu môžete naraz pripraviť viacero druhov jedál v oddelených olejových nádobách.
Bezpečnostné funkcie
Pri práci s akýmkoľvek domácim spotrebičom treba pamätať na bezpečnosť. Pri výbere fritézy sa preto informujte, či disponuje bezpečnostnou poistkou proti prehriatiu. Vhod príde aj izolovaný povrch rukoväte či plášťa celej nádoby, vďaka ktorej eliminujete riziko náhodného popálenia na minimum.
Signalizácia rozpálenia oleja a výmeny oleja
Do fritézy nalejete olej, naštartujete ju a čakáte. Kedy je však olej naozaj pripravený? Ako to odhadnúť? Túto dilemu vyrieši signalizácia, ktorá vám oznámi, že olej je dostatočne horúci a že fritéza je pripravená na vyprážanie.
Na podobnom princípe funguje aj signalizácia výmeny oleja, ktorá vás upozorní, že olej je prepálený a treba ho vymeniť.
Nádoba na uskladnenie oleja
Olej vo fritéze môžete použiť viackrát. Preto niektorí výrobcovia v balení dodávajú aj špeciálnu nádobu, do ktorej možno olej preliať a uskladniť ho do ďalšieho použitia. Tieto nádobky bývajú často vybavené špeciálnym sitkom, ktoré odchytí väčšie kúsky jedla nachádzajúce sa v oleji.
Čistenie a starostlivosť
Čistiť mastné riady alebo panvice od oleja vie byť niekedy náročné a nepoznáme nikoho, kto by sa z tejto aktivity úprimne tešil. Nevyhnnete sa tomu ani v prípade fritéz. Aby bolo umývanie čo najjednoduchšie, obzerajte sa po modeloch, ktoré sa dajú čo najviac rozobrať. Výrobcovia ponúkajú tiež produkty, ktoré je možno umyť v umývačke riadu.
Klasické fritézy sú lacnejšie ako teplovzdušné
Ceny klasických fritéz začínajú na cca 30 eurách a končia na sume vyššej ako 300 eur. Väčšina modelov je však dostupná do 100 eur. Teplovzdušné fritézy v cenovej kategórii do 80 eur sú považované za lacné, nezriedka ponúkajú síce menší objem, ale rôzne praktické funkcie. Za cenu 80 až 100 eur získate kvalitný model s dotykovým displejom, vysokým výkonom a množstvom programov. Najdrahšie spotrebiče v cenovej kategórii nad 120 eur potešia bohatým príslušenstvom a multifunkčným využitím.
Tefal, Delimano, Sencor či Klarstein
Aby vám fritéza slúžila čo najdlhšie, je potrebné investovať do kvalitných značiek. Spomedzi výrobcov klasických fritéz sú najobľúbenejší Tefal, Sencor, DeLonghi či Domo. V prípade teplovzdušných fritéz si spotrebiteľov získali modely Klarstein, Tesla, Tefal, Cosori, ale aj ETA. K drahším, ale vyhľadávaným patria fritézy Philips.
Najčastejšie otázky – FAQ
Máte otázky ohľadom výberu fritézy? Zaujímajú vás možnosti použitia teplovzdušnej fritézy? Chcete sa podeliť o svoje skúsenosti s týmito spotrebičmi. Napíšte nám do komentárov všetko, čo vás zaujíma. Pravidelne ich kontrolujeme a odpovieme čo najskôr.
Aký objem fritézy potrebujem?
Je nutné pri fritovaní v teplovzdušnej fritéze používať olej?
Je potrebné fritézu predhrievať?
Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú
Autor článku
Komentáre
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Svietnik nie je len praktickým pomocníkom, môže byť aj krásnou dekoráciou do bytu i domu. Neveríte? Pozrite si naše fotoinšpirácie.
Uvažujete nad záhradným altánkom? Určite si ho do svojej záhrady zaobstarajte. Stane sa pre vás oázou pokoja a miestom symbolizujúcim oddych.
4 týždne pred Vianocami je krásna, zároveň však aj hektická kapitola roka. Napriek tomu by sme nemali zabudnúť na jeden z najtypickejších symbolov adventu, tradičný adventný veniec,...
Publikované dňa: 17.03.2024
Posledná aktualizácia: 17.03.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Výber robotického mopu nie je mimoriadne náročný, samozrejme, pokiaľ viete, čo hľadáte. Ak v tom však nemáte jasno, náš článok vám pomôže sa v tejto problematike zorientovať.
Na e-shope Planeo zakúpite všetky modely grilov, stačí si len vybrať aký druh grilu vám bude najviac vyhovovať. Pri výbere zvážte niekoľko kritérií.
Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.
Používam fritézu DeLonghi F28311 a som s ňou spokojná. Kúpila som si ju na základe dobrých recenzií od ostatných používateľov. Fritéza sa veľmi rýchlo ohrieva, čiže jedlo je hotové raz dva. Vďaka nej usporím aj olej a jedlo je o niečo zdravšie. Pokrmy nie sú také mastné. Vo vnútri je otočný kôš, ktorý je veľmi praktický, pretože prakticky je vyriešené vypúšťanie oleja. Spočiatku som sa obávala, že jedlo nebude také chutné, ale opak je pravdou, z fritézy mi chutí oveľa viac. Napríklad hranolky sú krásne chrumkavé, vyprážané kuracie mäsko šťavnaté a lángoše sú tiež veľmi chutné. Kôš sa dá vyzdvihnúť z oleja bez toho, aby som musela otvárať veko. Táto fritéza nemá vyberaciu nádobu, ale to mi až tak nevadí. Môžem ju len odporučiť, myslím si, že s ňou bude spokojná každá gazdinka. :-)
Mám fritézu Rohnson R-284 s príkonom 900 W, ktorá je perfektná pre jednu osobu, prípadne pre dvojicu. Pre početnejšiu rodinu ju neodporúčam kvôli menšej kapacite. Ja som s touto fritézou maximálne spokojná, kapacita oleja je až 1,5 litra a fritovací kôš je možné vybrať a potom umyť v umývačke riadu, údržba je preto veľmi jednoduchá. Práči sa mi praktický svetelný indikátor aj jednoduché ovládanie. Fritovacia nádoba je teflónová, preto sa na ňu nič neprichytáva. Cena bola vynikajúca a oproti konkurencii nastavená naozaj nízko. Fritéza je šikovná, malá, spratná a nezaberie mi v kuchyni veľa miesta. Vzhľadovo je tiež veľmi príťažlivá. Plne splnila moje očakávania a na žiadne nedostatky som zatiaľ neprišla.