Najlacnejšie záhradné grily na drevené uhlie sú prenosné. Obľúbené sú Weber či Jamestown
K teplým letným večerom patria jednoznačne posedenia na terase s rodinou i priateľmi, vychutnávanie si príjemnej atmosféry, ale aj dobrého jedla. Pri stolovaní v záhrade niet nad grilované dobroty, kvalitné steaky, burgery, mäská, klobásky, syry či zeleninu. Preto mnohí pred sezónou hľadajú kvalitný gril na drevené uhlie; ten je zo všetkých typov grilov tou pravou klasikou, ktorý dodá jedlu tú správnu grilovanú chuť a vôňu.
Aj vás čaká tento rok kúpa nového grilu? Predstavíme si, načo sa pri jeho výbere zamerať.
Vhodné grily do záhrady i na terasu
Prečo siahnuť po grile na drevené uhlie
Grilovanie ako spôsob prípravy jedla je staré tisícky rokov. Postupom času sa grilovanie vyvíjalo, a s ním aj typy grilov. Poznáme plynové, elektrické či krbové grily, no klasikou sú jednoznačne grily na drevené uhlie. Práve palivo má významný vplyv na spôsob prípravy, chuť a arómu jedla. Keďže tento typ grilov využíva drevené uhlie či brikety, jedlu dodáva tú nezameniteľnú grilovanú chuť a vôňu, ktoré získa len z dreva.
Gril na drevené uhlie sa dokáže zahriať na skutočne vysokú teplotu až 370 °C, čo je viac ako iné typy grilov, vďaka čomu môžete jedlo pripraviť rýchlo, chutne a bezpečne. Vziať si ho pritom môžete kamkoľvek so sebou, pokojne aj na chatu, kde nemáte elektrinu alebo kam by bolo náročné nosiť plynový gril so všetkým vybavením. Poteší aj cena, keďže tieto grily bývajú lacnejšie oproti ostatným typom, aj čo sa týka údržby a paliva.
Nebolo by fér nespomenúť aj negatíva, ktoré môžu pri výbere zavážiť. Založenie ohňa v grile trvá dlhšie než zapojenie elektrického grilu do siete a spočiatku si to bude vyžadovať nácvik. Gril na drevené uhlie potrebuje 20 – 30 minút na rozohriatie a dosiahnutie požadovanej teploty. Tá sa kontroluje ťažšie ako len nejakým gombíkom, avšak všetko sa dá zvládnuť časom a praxou.
Zloženie grilu
Každý gril na drevené uhlie má časť ohniska, kde sa nachádza palivo, a vrchnú časť, v ktorej sa griluje. Spodná, ohnisková časť by mala mať rošt na popol, cez ktorý bude spálený popol prepadať dole, do popolníka. Rošt by nemal mať priveľké medzery, inak budú ešte nespálené uhlie alebo brikety priskoro prepadať do popolníka. Popolník môže byť vyrobený aj ako zásuvka, vďaka čomu si popol jednoducho vyberiete a vynesiete. Ohnisková časť by mala byť vybavená aj vetracími otvormi, ktorými možno regulovať teplotu.
Vrchná časť grilu obsahuje grilovací rošt a často aj zatváracie veko. Na veku môže byť umiestnený komín, teda vetrací ventil, ktorým si môžete regulovať teplotu. Takisto sa na ňom môže, no nemusí vyskytnúť teplomer, ktorý ukáže vnútornú teplotu. Pri grilovacom rošte taktiež myslite na veľkosť mriežky aj jeho rozmery, podľa toho, pre koľko osôb budete jedlo pripravovať. Grilovací rošt a ďalšie základné časti grilu si ešte bližšie predstavíme v nasledujúcich častiach.
Ako vybrať gril na drevené uhlie
Pred začiatkom letnej sezóny nájdete grily a drevené uhlie všade – ako v špecializovaných predajniach, tak aj v supermarketoch či diskontných obchodoch. Aj keď na jedno použitie poslúži akýkoľvek gril, ak hľadáte výrobok, ktorý vám vydrží aj niekoľko sezón, je potrebné pri kúpe zvážiť niekoľko faktorov. Preto si pred samotným výberom odpovedzte na otázky:
- Ako často/dlho chcete gril používať?
- Pre koľkých ľudí budete grilovať?
- Chcete len grilovať alebo aj údiť?
Typ grilu
Najčastejšie sa stretnete s týmito tvarmi grilu na drevené uhlie:
- Kotlíkový gril – Je to klasický tvar grilu, ktorý si môžete predstaviť ako kotlík okrúhleho tvaru na troch nôžkach s krytom navrchu. Ide o tradičný dizajn, ktorý môžete stretnúť aj s rôznymi obmenami, ale v podstate sa rokmi nemení. V oválnom kotlíku sa kumuluje teplo, ktoré sa rovnomerne rozkladá na rošte, teplý vzduch cirkuluje a dodáva jednu viac chutí a vôni.
- Sudový gril – Tento gril si môžete predstaviť ako súdok položený ležmo na nožičkách, pričom sa dá v polovici otvárať za pomoci pántov vzadu. Spodná polovica súdka obsahuje drevené uhlie a drží teplo, vrchná polovica slúži ako poklop s komínom. Okrem grilovania je takýto tvar grilu skvelý aj na údenie pokrmov.
- Vozíkový gril – Gril v tvare vozíka je veľmi praktický. Gril má obdĺžnikový tvar a poklop navrchu, pričom zospodu býva zásuvka na zber popola. Po bokoch grilu bývajú bočné odkladacie plochy a nožičky sú často vybavené aj kolieskami pre jednoduchý pohyb a manipuláciu.
- Keramický gril – Keramické grily sú obľúbené najmä v Ázii, kde sa vyrábajú z hliny. Majú oválny tvar – spodok je okrúhly a poklop kupolovitý. Takýto tvar v kombinácii s materiálom, keramikou alebo hlinou, sú ideálnou kombináciou pre udržiavanie tepla pre pomalé grilovanie alebo údenie pokrmov.
Dátum:
Každý druh dreva má svoje špecifické vlastnosti, ktoré sa odrazia na chuti jedla. Aké charakteristiky majú jednotlivé druhy jedla a akým druhom driev sa pri údení vyhnúť?
Čítať celý článok
Rozmery grilu
Rozmery grilu sú podstatné jednak z hľadiska praktickosti pri grilovaní, ale aj pri uskladnení či prenášaní. Ide o vec preferencie. Pokiaľ budete gril často prenášať, napr. na chatu či na rybačku, vhodné sú malé, kompaktné grily s nižšou váhou. Pokiaľ budete gril používať vždy na tom istom mieste na terase alebo v altánku, pokojne siahnite po väčšom grile. Niektoré modely sú dokonca výškovo nastaviteľné, aby ste sa k roštu nemuseli zohýnať, ak patríte k vyšším postavám. Do úvahy berte aj rozmer grilu, ktorý by mal odrážať to, pre koľko osôb budete zvyčajne grilovať. Mnohé grily dokonca uvádzajú, koľko steakov či burgerov sa na rošt naraz zmestí.
Grilovací rošt
Pri grilovacom rošte si môžete všímať niekoľko faktorov. V prvom rade je dobré poznať materiál. Výborným materiálom je nehrdzavejúca oceľ, niklovaná alebo chromovaná oceľ. Rošty z liatiny sú výborné na prípravu steakov, avšak pre iné druhy pokrmov akumulujú až príliš veľa tepla. Rovnako vhodné sú aj smaltované rošty, ktoré sú pomerne obľúbené. Čomu sa rozhodne vyhnite, je oceľ bez povrchovej úpravy, ktorá vám síce prvé použitie vydrží, ale čistenie bude náročné a za krátky čas sa na nej objaví hrdza.
Ďalším podstatným faktorom je výšková nastaviteľnosť roštu. Kým mäsko si budete chcieť ugrilovať bližšie k ohnisku, zelenina alebo chlebík by vám rýchlo ohoreli. Niektoré typy grilov nemajú možnosť nastavenia roštu, avšak dá sa nastaviť výška ohniska, preto sa nenechajte odradiť ani takouto možnosťou. Napokon si všímajte aj pevnosť roštu, ako stabilne sedí na grile, aký veľký je aj to, ako ľahko sa vyberá, aby sa vám po grilovačke dal ľahko čistiť, príp. aj odmočiť vo vode.
Poklop
Poklop alebo veko grilu nie je bežnou súčasťou každého typu grilu, hlavne pri lacných kotlíkových griloch chýba. Nejde totiž o nevyhnutnú časť potrebnú na grilovanie, avšak má svoje opodstatnenie. Prikrytím grilu vekom ľahšie udržíte vnútornú teplotu grilu, teda jednak vzduch vo vnútri je viac rovnomerne rozložený, a jednak nebudete tak často potrebovať prikladať uhlie, keďže horúci vzduch sa tak rýchlo nerozptýli v okolí. Ak by vám aj začalo počas grilovania pršať, poklop zastreší jedlo aj ohnisko, a predstavuje bezpečnú bariéru vtedy, keď s grilovaním končíte, keďže bez prísunu vzduchu uhlie samo postupne vyhasne.
Kvalitný poklop bude vybavený vetracími otvormi, ktorými si budete môcť regulovať teplotu – otvorením komínov si teplotu znížite a naopak, ak ich ponecháte zatvorené, sa bude teplo akumulovať. Najlepšie je, ak je veko vybavené teplomerom, ktorý vám ukazuje teplotu vo vnútri grilu, kým je veko zatvorené. Takto si ju budete môcť regulovať o čosi presnejšie bez potreby zakúpenia externého teplomeru.
Náročnosť manipulácie
Grily na drevené uhlie bývajú pomerne ťažké, a preto je dobré, ak si viete ich prenos uľahčiť. Pri väčších griloch padnú vhod kolieska umiestnené na 2 nožičkách, pomocou ktorých gril jednoducho premiestnite na terase a po grilovačke zase do pivnice či garáže. Vtedy si všímajte aj vhodne umiestnené držadlá, ktoré by mali byť pevné, aby vám prenos uľahčili. Držadlá si všímajte aj pri menších kotlíkových griloch na troch nohách, kde by určite mali byť potiahnuté žiaruvzdorným materiálom, aby ste sa pri prenose alebo posunutí grilu nepopálili. Hmotnosť grilu by vás mala zaujímať hlavne vtedy, ak ho budete veľa prenášať, a to nielen v rámci domu, ale napr. na chatu či na rybačku. V takom prípade si overte aj rozmery, aby sa vám gril pohodlne vmestil do auta.
Udiareň, teplomer a odkladacie plochy sa môžu hodiť
- Teplomer – Vstavaný teplomer vám poskytne prehľad o vnútornej teplote grilu. Keďže grily na drevené uhlie sa nedajú jednoducho teplotne nastaviť gombíkom ako elektrické grily, integrovaný teplomer je dobrou pomôckou.
- Udiareň – Niektoré grily sú doplnené o ďalšiu komoru, udiareň, ktorá slúži na doplnenie chuti grilovaného jedla o dymovú arómu. Tá sa bude meniť podľa toho, aké drevo alebo druh paliva zvolíte, takže si aj samotné údenie môžete vždy ozvláštniť.
- Odkladacie plochy – V závislosti od ich umiestnenia a rozmerov si môžete odložiť či už pokrmy, náradie alebo grilovacie uhlie. Plochy umiestnené v blízkosti ohniska vám udržia pripravené pokrmy dlhšie teplé a plochy pre náradie majú často aj háčiky, kam si môžete všetko prehľadne zavesiť.
- Zásuvka na popolník – Vymeniteľný popolník je skvelým doplnkom, ktorý vám čistenie uľahčí. Namiesto vyberania popola zospodu ohniska lopatkou budete mať všetko pekne na jednom mieste.
Lacné grily sú malé, siahnite po strednej cenovej kategórii
Ako výhoda grilov na drevené uhlie oproti ostatným typom grilov sa často uvádza ich obstarávacia cena, ktorá môže byť naozaj nízka. Tie najlacnejšie záhradné grily dostanete už od 10 eur. Ide pritom o základné modely, ktoré obsahujú len ohnisko a rošt. Za tie najnižšie ceny nečakajte kvalitné spracovanie ani dlhú životnosť materiálov. Neraz sa stane, že takéto grily vydržia len jednu sezónu, alebo len niekoľko grilovačiek. Ak hľadáte jednoduchý a lacný gril, ktorý má vydržať dlhšie, investujte doň aspoň 40 – 50 eur. Takéto grily už mávajú aj odkladacie plochy, veko na rošt či kolieska pre uľahčenie transportu. Stále však ide o menšie zariadenia, ktorými naraz neugrilujete veľa jedla.
Ak hľadáte väčšie záhradné grily, napr. vozíkové, ktoré budú mať na rošte viac miesta, pohybujete sa v cenovej kategórii od 100 do 200 eur. Takéto grily už mávajú viacero odkladacích plôch, vetracie komíny, niekedy aj vstavané teplomery alebo pridané ohnisko pre údenie. V tejto cenovej kategórii si určite budete môcť vybrať gril so stabilnou konštrukciou, ktorý vám vydrží dlhšie. Keramické grily bývajú o čosi drahšie, zaplatíte za ne od 300 eur vyššie. Tie najdrahšie grily na drevené uhlie sa pohybujú až do výšky niekoľkých tisíc eur, avšak sú určené skôr na profesionálne využitie.
Weber, Klarstein, Activa či Fieldmann?
Grily na drevené uhlie je možné zakúpiť hlavne v špecializovaných predajniach s príslušenstvom pre záhradu ako Hornbach, Obi či Baumax, v predajniach s elektronikou a zmiešaným tovarom do domácností ako Mall či Alza alebo si môžete gril vyhliadnuť na portáli Heuréka, kde nájdete predajne s najnižšou cenou. Pred letnou sezónou však nájdete grily aj bežne v supermarketoch ako Tesco, Kaufland aj Lidl. Medzi obľúbené značky grilov patria Weber, Hecht, Cattara, Activa, Klarstein či Fieldmann.
TOP grily na drevené uhlie
Aké príslušenstvo je ku grilu potrebné?
Okrem nákladov za gril počítajte aj so základným vybavením, ktoré budete ku grilu potrebovať. V prvom rade ide o drevené uhlie alebo brikety, ktorých však nekupujte obrovské množstvo do zásoby, keďže časom môžu nabrať vlhkosť z okolia a nehorieť tak dobre. Na zapálenie uhlia si zakúpte podpaľovač, či už v tekutej podobe alebo v podobe tuhých kociek. Na manipuláciu s jedlom sa vybavte grilovacím náradím, ktoré by malo pozostávať aspoň z grilovacích klieštov, obracačky a vidlice, avšak vhod príde aj štetec na potieranie tukom, sada nožov či ihiel na napichnutie pokrmov.
Ak váš gril nie je vybavený vstavaným teplomerom, môžete si ho dokúpiť dodatočne alebo použiť bežný kuchynský teplomer s ihlou, ktorou si skontrolujete vnútornú teplotu pokrmov. Užitočný môže byť aj rozprašovač oleja, ktorým sa postrieka rošt (nikdy nie priamo ohnisko), čím sa mriežky roštu rýchlejšie rozohrejú. A napokon nezabudnite ani na vybavenie na čistenie grilu. Vhodné je zakúpiť niekoľko drôtených kefiek rôznych veľkostí na čistenie roštov, drôtenku, škrabky na odstránenie väčších nánosov a pokojne aj rôzne tekuté čističe a čistiace pelety, ktorým si drhnutie grilu uľahčíte.
Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Čierny gauč sa stane dominantou každej obývačky
Je čierny gauč dobrou voľbou? Určite áno. Pozrite sa, ako dobre môže v miestnosti vyzerať a s čím všetkým sa dá kombinovať.
Knižnice – obývačku si bez nich nebudete vedieť predstaviť
Knihy sú neoddeliteľnou súčasťou vášho života a obklopujete sa nimi vo veľkom? Potom im zaobstarajte poriadnu knižnicu, v ktorej sa budú vynímať a ktorá sa zas bude vynímať vo vašej...
Najkrajšie alternatívne vianočné stromčeky
Vianoce už pomaly klopú na dvere a preto máme najvyšší čas zamyslieť sa aký vianočný stromček vlastne chceme. Čo tak siahnuť po ekologickej alternatíve, ktorú môžeme využiť aj o rok?
Publikované dňa: 05.09.2024Posledná aktualizácia: 05.09.2024Hodnotenie článku:
(89.4%)V tejto kategórií nájdete aj:
Ako vybrať robotický mop? TOP vysávače od Xiaomi či iRobot Výber robotického mopu nie je mimoriadne náročný, samozrejme, pokiaľ viete, čo hľadáte. Ak v tom však nemáte jasno, náš článok vám pomôže sa v tejto problematike zorientovať.
Ako si vybrať ten správny gril online: Grily dostupné na overenom eshope Planeo Na e-shope Planeo zakúpite všetky modely grilov, stačí si len vybrať aký druh grilu vám bude najviac vyhovovať. Pri výbere zvážte niekoľko kritérií.
Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu? Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.
pre mna osobne su najlepšie grily nie na drevene uhlie, ale na plyn z dellinger, pretože sa z nich nekuri a nemusite sa bat stažnosti od susedov
dym z dreveneho uhlia doda grilovacke ten spravny smrnc, u mna je urcite vhodnejsi gril na uhlie ako na plyn