Ako vybrať najlepší elektrický hrniec na varenie či pečenie? Recenzie chvália ryžovary, remosky aj multifunkčné hrnce
Elektrické hrnce si nachádzajú svoje uplatnenie najmä na miestach ako chaty, záhrady a pod., teda tam, kde by klasický sporák bol na občasné varenie zbytočne veľký.
Sú však aj dobrým pomocníkom v domácej kuchyni. Pripravili sme návod, ako rozlišovať medzi jednotlivými druhmi a ako si spomedzi nich vybrať ten najvhodnejší pre vaše účely.
Vlastnosti a parametre elektrických hrncov
- Materiál – Väčšina elektrických hrncov je vyrobená z ocele, pričom môžu mať nepriľnavú povrchovú úpravu – spravidla teflón alebo keramiku. To je dôležité pre niektoré druhy potravín, ktoré by sa na oceľovom povrchu pripálili.
- Teplota varenia – Najväčšou výhodou väčšiny elektrických hrncov je práve vstavaný termostat, ktorý vám pomôže udržať stálu teplotu vo vnútri. Jedlo tak dokážete uvariť, resp. upiecť do presne žiadanej podoby. Niektoré, tzv. nízkoteplotné hrnce sú určené na pomalé varenie resp. dusenie, elektrické tlakové hrnce, naopak, pracujú pri vyšších teplotách.
- Typ ohrevu – El. hrniec môže mať výhrevné teleso umiestnené hore či dolu. Horný ohrev sa hodí na pečenie mäsa či koláčov, prípadne zapekanie. Spodný ohrev je vhodnejší na smaženie alebo pomalé dusenie.
- Objem – Bežná veľkosť pre 2 – 3 ľudí je 5 l. Pre väčšiu rodinu budete potrebovať hrniec objemnejší, na varenie ryže vám v pohode postačí aj hrniec menší. Na zaváranie sa odporúčané minimum pohybuje na úrovni 27 l.
- Izolovaný plášť – Keďže elektrický hrniec ostáva pri varení položený na kuchynskej linke alebo na stole, najmä deti si často neuvedomia, že je počas varenia horúci. Aby ste zabránili riziku obarenia je vhodné, ak má hrniec dvojitý izolovaný plášť, ktorého vonkajšia strana sa príliš nezahrieva.
- Pokročilé funkcie – Okrem vstavaného termostatu na reguláciu teploty ponúkajú niektoré hrnce aj možnosť naprogramovať dĺžku varenia, či naplánovať spustenie v presný čas.
Ryžovary
Keďže ryžovary fungujú na princípe varenia v pare, napriek pomerne jednoznačnému názvu v nich môžete pripravovať okrem ryže na slaný spôsob tiež mliečnu ryžu, rizoto, cestoviny ako tarhoňu či bulgur, zeleninovú omeletu alebo dokonca vajcia. Čo sa týka ostatných pokrmov, fantázii sa medze nekladú, ste však limitovaní pomerne malým objemom ryžovarov (obvykle 1 – 3 l) a tiež nízkym výkonom (max. 1000 W, obvykle však okolo 500 W).
Suroviny v ryžovaroch sa nelepia a nepripaľujú a hotový pokrm si v ňom uchová teplotu aj počas niekoľkých hodín. Mnoho ryžovarov vám ponúkne aj funkciu časovača, ktorý po dokončení varenia prístroj vypne, prípadne bude udržovať nižšiu teplotu pokrmu tak, aby sa nerozvaril.
Gazdinky, ktoré už ryžovar použili vám potvrdia, že takto pripravená ryža je vždy chuťovo stopercentná a najmä, práca s ryžovarom je jednoduchá, bezstarostná a šetrí veľa času.
Najväčšou nevýhodou týchto pomocníkov je ale pomerne úzky okruh využitia a teda fakt, že sú v kuchyni iba akýmsi doplnkom, na ktorého uloženie sa nie vždy nájde miesto navyše.
Dátum:
Niekomu vyhovuje ryžovar, ktorý je jednoduchý bez dodatočných funkcií a niekto si potrpí na nejaké tie pokročilejšie funkcie. Aký typ ryžovaru vybrať? A aké sú recenzie ryžovarov?
Čítať celý článok
Parné hrnce
Kedysi hit teleshoppingových spotov dnes vídať v domácnostiach už iba sporadicky. Výhody zdravého varenia v pare bez pridaného tuku sa však nemenia. Takto pripravené jedlo obsahuje menej cholesterolu a zachováva si najviac vitamínov a minerálnych látok.
Parné hrnce sú väčšinou „poschodové“, čiže obsahujú viacero priehradiek a môžete v nich tým pádom pripraviť viacero surovín naraz. Tie, ktoré potrebujú najdlhší čas prípravy sa odporúča vložiť do najnižšej priehradky, aby sa všetky suroviny uvarili zhruba v rovnakom čase. V parnom hrnci môžete taktiež ohrievať pokrmy, pričom ohrev je, na rozdiel od použitia mikrovlnnej rúry, rovnomerný.
Nevýhodou parných hrncov je ich väčšia výška, no zároveň malý priemer, takže pri ohreve pokrmov sa dovnútra nezmestia taniere bežnej veľkosti. Výška je nevýhodou aj pri skladovaní. Parné hrnce sa vyskytujú v objemoch cca 1 – 10 l. Väčšiu parných hrncov môžete umývať aj v umývačke riadu, no raz za cca 10 varení je nutné z nich odstrániť usadený vodný kameň.
Najpredávanejšie parné hrnce
Elektrické panvice
Sú zväčša hlbšie, ako bežné panvice a je v nich možné pripravovať rôzne druhy jedla na rôzne spôsoby, ako napr. rizoto, zapekané cestoviny, dusené mäso, pečené kura alebo koláče. Sú tiež vhodné na smaženie. Mávajú nepriľnavý teflónový alebo keramický povrch a reguláciu teploty termostatom.
Rýchlo sa rozohrievajú, ľahko sa čistia a nájdete ich v objemoch do 5 l a to buď v kruhovom alebo v hranatom prevedení. Tie hranaté sa vzhľadom na svoj objem a tvar lepšie skladujú.
Dátum:
Ťažko dnes nájdeme domácnosť, v ktorej by nepomáhali vymoženosti 21. storočia. Pomoc v kuchyni je predsa vždy vítaná. Pamätáte si na remosky? Pri výbere alektrickej panvice vám dnes pomôžeme.
Čítať celý článok
Elektrické tlakové hrnce
Tlakové hrnce dokážu ušetriť cca 60 % energií a 40 % času stráveného varením. Vďaka uzavretému systému sa voda v nich mení na paru pod zvýšeným tlakom, čo umožňuje varenie pri vyššej teplote bez pripálenia. Ľahko a najmä rýchlo v nich teda pripravíte akýkoľvek pokrm, vrátane tuhých druhov mäsa. Napr. bravčové mäso v nich udusíte už za 30 min oproti 60 – 70 min pri dusení v bežnom hrnci. Bielu ryžu pripravíte už za 5 min namiesto 20 min pri klasickom spôsobe prípravy.
Moderných tlakových hrncov sa určite nemusíte báť – sú bezpečné, pretože obsahujú niekoľko bezpečnostných poistiek, ktoré bránia nechcenému otvoreniu pod tlakom. Okrem pracovného ventilu, s ktorým regulujete tlak na nich nájdete aj bezpečnostný pretlakový ventil, ktorý v prípade prekročenia dovoleného tlaku prebytočnú paru vypustí.
V elektrickom tlakovom hrnci môžete presne nastaviť teplotu, drahšie modely ponúkajú aj prednastavené automatické programy na prípravu rôznych druhov pokrmov. Ich nevýhodou je ale vyššia hmotnosť oproti ostatným elektrickým hrncom – tú má na svedomí vyhotovenie z hrubšieho materiálu, ktorý odolá tlaku a tiež bezpečnostné mechanizmy.
Remosky
Klasika slovenských domácností už po dlhé desaťročia. Funguje ako menšia prenosná rúra s výkonným vyhrievacím telesom integrovaným v masívnej a ťažkej pokrievke. Hodí sa najmä na pečenie, či už akéhokoľvek druhu mäsa, rýb, zeleniny, pizze alebo tiež koláčov, bábovky či iných dezertov. Potraviny pripravované v remoske sa nevysúšajú a ostávajú šťavnaté.
Stará remoska vyrábaná v Československu mala hliníkový povrch, ten však podľa moderných hygienických noriem nie je vhodný pre kontakt s potravinami. Moderné varianty preto mávajú povrch z teflónu. Ich nevýhodou je najmä vyššia hmotnosť, kvôli čomu sa ťažšie prenášajú a taktiež nerovnomerný ohrev iba zhora, čo nie je vhodné napr. na dusenie alebo smaženie.
Najobľúbenejšie remosky na trhu
Zaváracie hrnce
Hlavným kritériom pri výbere tohto druhu el. hrnca by mal byť objem. Nájdete ich vo variantách od 8 do 27 l, pričom do tých najväčších sa vôjde cca 14 – 18 zaváracích pohárov (podľa veľkosti). Bývajú vybavené reguláciou teploty a časovačom, prípadne aj zvukovou signalizáciou pri dosiahnutí nastavenej teploty, čo sú v podstate najdôležitejšie funkcie používané pri sterilizácii ovocia a zeleniny.
Taktiež bývajú vybavené vypúšťacím ventilom pre vypustenie prebytočnej vody. Okrem sterilizácie sú vhodné aj na prípravu teplých nápojov ako čaj, káva či punč, prípadne na varenie polievok alebo varenie vo vode (napr. pre väčšie množstvo párkov). Ak v nich ale chcete variť pokrmy, preverte si, z akého materiálu sú vyrobené jednotlivé súčasti a či použitie na varenie výrobca odporúča. Lacnejšie varianty majú totiž smaltovaný povrch, ktorý pri intenzívnom čistení často popraská a začne sa odlupovať, pričom pod ním zostane oceľ, ktorá následne začne hrdzavieť.
Ich veľkou nevýhodou je, že sú doslova obrovské a tiež relatívne ťažké, takže sú náročné na skladovací priestor.
Môžu mať k dispozcíii viacero druhov ohrevu a vďaka tomu (a tiež vďaka bohatému príslušenstvu) dokážu variť, piecť, grilovať , smažiť, variť v pare či dokonca fritovať. Bývajú vybavené indikátorom teploty, času, nastaviteľným časovačom a tiež prednastavenými automatickými programami podľa druhu pripravovaného pokrmu.
Vyskytujú sa v objeme cca 2 – 6 l, pričom ich jedinou nevýhodou je vyššia cena. Sú teda ideálnymi pomocníkmi na chate, na záhrade a teda v každej kuchyni, v ktorej chýba bežný elektrický alebo kombinovaný sporák.
Aký typ a akú značku elektrického hrnca si vybrať
Spomenuté druhy elektrických hrncov sa možno na prvý pohľad javia ako jednoúčelové, avšak pri troche kreativity a fantázie sa dajú využiť na prípravu rôznych druhov jedál.
Elektrické hrnce nájdete v sortimente mnohých známych i menej známych značiek domácich spotrebičov. Ak hľadáte spoľahlivý model s bohatou výbavou a doplnkovými funkciami, stavte sa osvedčených výrobcov ako Philips, Tefal, De’Longhi, ETA, Tesla či Remoska. Ak nechcete investovať príliš veľa peňazí a el. hrniec bude iba doplnkom vašej kuchyne, siahnite po značkách orientovaných na cenu ako ECG či Sencor. Ak si potrpíte na elegantný dizajn aj v kuchyni, dobrou voľbou pre vás bude nemecká značka Klarstein.
Autor článku
Som technik telom i dušou. Odmalička ma bavilo rozoberať a skladať rôzne prístroje a zisťovať, ako fungujú. Podobne dokážem rozobrať na súčiastky...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Drevené umývadlá
Patríte k tým, ktorí sa v bytovom dizajne chcú odlíšiť a radi volíte netradičné riešenia? Máte radi krásu a praktickosť dreva? Potom je pre vás drevené umývadlo ako stvorené!
Šedá a tyrkysová
Rozmýšľate nad tým aká farba sa hodí k tyrkysovej? Jednoznačne šedá! Tyrkysová pôsobí ukľudňujúcim dojmom a šedá veľmi dobre nahradzuje fádnu bielu.
Fialová kúpeľňa – pôsobí luxusne a odvážne
Fialová farba je dlhé roky spájaná s luxusom a kráľovským prostredím. Kedysi totiž nebolo jednoduché vyrobiť fialové farbivo, preto bolo veľmi vzácne. Napriek tomu, že dnes je už fialová...
Publikované dňa: 19.04.2024Posledná aktualizácia: 19.04.2024Hodnotenie článku:
(90.4%)V tejto kategórií nájdete aj:
Ako vybrať robotický mop? TOP vysávače od Xiaomi či iRobot Výber robotického mopu nie je mimoriadne náročný, samozrejme, pokiaľ viete, čo hľadáte. Ak v tom však nemáte jasno, náš článok vám pomôže sa v tejto problematike zorientovať.
Ako si vybrať ten správny gril online: Grily dostupné na overenom eshope Planeo Na e-shope Planeo zakúpite všetky modely grilov, stačí si len vybrať aký druh grilu vám bude najviac vyhovovať. Pri výbere zvážte niekoľko kritérií.
Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu? Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.
orava ma teraz perfektny multifukcny hrniec mh - 03 a zvlada grilovanie, ohrievanie aj smazenie - my sme sa pren rozhodli hlavne preto ze nema zlozite cistenie a ze moze ist do mycky ;)
Pre mňa je najlepším hrncom Tefal VC 3008, pretože v ňom dokážem uvariť rýchlejšie než v klasickom hrnci a najmä zdravo. Hrniec vyzerá už na prvý pohľad kvalitne spracovaný a jednoducho sa obsluhuje. Chuť jedla je veľmi dobrá, hoci manžel sa spočiatku obával, že pokrmy mu nebudú chutiť. Áno, treba priznať, že jedlo chutí inak, avšak povedala by som, že nie horšie, pre mňa práve naopak - lepšie. Hrniec je dobre skladovateľný a veľmi ľahko sa umýva. Cena výrobku zodpovedá jeho výkonu a kvalite spracovania. Tento hrniec mi odporučila moja známa a som rada, že som ho kúpila. Najväčším benefitom je, že jedlo počas varenia nemusím kontrolovať, ale môžem robiť iné veci, ktoré práve potrebujem. Časovač je presne určený pre každé jedlo. Odporúčam ho aj ostatným.
Používam elektrickú misu na pečenie Remoska Prima P32 F, ktorá je tradičným českým výrobkom už dlhé roky. Za jej úspechom stojí unikátna konštrukcia, jednoduchosť používania aj široké možnosti využitia. Remoska je vyrobená zo skvelého materiálu, obsluha je nenáročná a výkon je spoľahlivý, dokonca si myslím, že neporovnateľný s akýmkoľvek iným produktom. Ak potrebujete variť, no zároveň nechcete kontrolovať jedlo, pretože sa chcete venovať inej činnosti, toto je ten správny produkt. Cena je úmerná kvalite a produktu nemám čo vytýkať. Je to praktické a výborne sa v tom pečie.
Mám elektrický hrniec na pečenie ETA Pečenka a som s ním maximálne spokojná. Hrniec bol za prijateľnú cenu, pretože som našla internetový obchod, v ktorom bol lacnejší než inde. Je to veľmi kvalitný produkt, hoci má aj jednu malú nevýhodou, a síce, že pečenie je o niečo pomalšie bež pri klasickej remoske. Napriek tomu kúpu neľutujem, pretože všetko funguje tak, ako má. Najviac oceňujem, že pri príprave menšieho množstva pokrmu nemusím rozpaľovať klasickú rúru. A oceňujem to aj teraz počas letných horúcich, dní, pretože keď je teplo, rúra do okolia vysiela ešte viac tepla. No ja si upečiem len v Pečenke a mám pokoj. Plus dávam za malú spotrebu, ktorá je v porovnaní s pečením v rúre naozaj minimálna, tiež za ľahké ovládanie a za to, že jedlo sa nepripaľuje. Pečiem v nej mäso, ale aj buchty so sezónnym ovocím. Vyzdvihujem, že pripravené pokrmy nie sú vysušené a nič sa nepripeká vďaka použitému teflónu. Páči sa mi aj okienko na sledovanie, ako sa pokrm pripravuje. Pre mňa je to veľmi praktický pomocník a občas v nej upečiem aj pizzu. Je to taký moderný nástupca niekdajšej remosky. Pečenku odporúčam jednotlivcom alebo párom, ktorým sa kvôli príprave pokrmov neoplatí zapínať veľkú rúru. Taktiež sa hodí na záhrady alebo na chaty. Funguje parádne, preto ju odporúčam.