Poháre na biele, červené a ružové víno: Lacné i luxusné poháre ponúka Rona, Tescoma či Bohemia
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Vedeli ste o tom, že na výber máte z viac ako 10 druhov pohárov na víno? A každý z týchto typov pohárov je určený na iný druh vína. Sú však aj také poháre, ktoré sú univerzálne a odporúčajú sa použiť vtedy, ak sa vám nechce kupovať viac druhov alebo sa veľmi netrápite tým, z čoho budete víno piť. Doma sa predsa len používajú poháre, ktoré sú nové, ktoré sú najkrajšie alebo tie, ktoré máme obľúbené. Keby už išlo o formálnu spoločenskú udalosť, kde sa dodržiavajú zásady etikety, tak je dobré vedieť, ku ktorému typu vína priradiť jednotlivé poháre na víno.
V dnešnom článku sa budeme venovať celkovo tejto téme – aký tvar pohárov je ideálne si vybrať, či je potrebné kupovať si viac druhov alebo vám bude stačiť jedna sada pohárov na víno, na aké parametre by ste sa mali pri výbere zameriavať a napríklad aj to, aké najrôznejšie typy skla poznáme. Odpovieme vám aj na otázku, či je dobré investovať do ručne vyrábaných, luxusných pohárov na víno. Možno ste nevedeli, že je dôležité sa o tieto poháre aj starať, preto vám podrobne opíšeme aj starostlivosť o poháre.
Štýlové poháre na biele a červené víno
Niečo z histórie
Víno sa nepilo vždy z takých pohárov, aké poznáme dnes. Najprv to boli hlinené nádoby zdobené tradičnými ornamentami. Okrem toho to mohli byť aj nádoby z kameňa, dreva alebo dokonca kovové ozdobné nádoby. Prvé sklenené poháre sa začali vyrábať v 13. storočí v Benátkach. Súčasný dizajn sklených pohárov prekvapivo ovplyvnili hlavne majstri z Českej republiky. Počas druhej svetovej vojny vyhnali rodinu Riedel, ktorá sa tomuto umeniu venovala do Rakúska. Tam sa potom usadili a rozvíjali svoj biznis ďalej.
Rovnako to je aj na Slovensku, keďže aj tu máme veľmi bohatú a pestrú tradíciu ručnej výroby pohárov na víno. Aj napriek tomu, že záujem o toto remeslo upadá, tak sa nájdu jednotlivci, ktorí majú vo vytváraní pohárov záľubu a udržiavajú ručnú výrobu pri živote. „Recept“ na výrobu skla sa v podstate nemení, menia sa len konkrétne postupy a techniky. Základom je zmes kremičitého piesku, vápenca a alkalických oxidov. Taví sa pri teplote 1000 stupňov Celzia a potom sa z nej tvarujú jednotlivé časti pohárov. Od typu zloženia a pevnosti materiálov sa potom odvíja aj cena pohárov. Ručne fúkané poháre predstavujú najvyššiu kvalitu z pohľadu originality a funkčnosti. Niektoré zdroje dokonca hovoria, že sa píšťala na fúkanie skla nezmenila už 2 000 rokov.
Pohár podľa farby a druhu vína
Pohár na víno sa nevyberá len podľa jeho farby, ale aj podľa konkrétnej odrody vína. Väčšinou je to tak, že biele a svetlé víno sa podáva v menších pohároch a červené vo väčších. Na druhej strane to nemusí byť vždy pravidlom, takže je lepšie sa riadiť buď podľa toho, čo je napísané pri konkrétnom víne, alebo čo je pri popise pohárov. Ak sa o túto tematiku naozaj zaujímate, tak určite viete, že sa niektoré poháre používajú na špecifické odrody vín, pretože sa tak lepšie rozplynie ich chuť a vôňa. Poďme sa teda pozrieť na to, aké poháre by ste mali kombinovať s vybranými druhmi vína.
Červené víno
Červené víno má najvýraznejšiu arómu spomedzi všetkých druhov z pohľadu farby. Preto sa pri jeho podávaní nalieva vždy do väčších pohárov, ktoré majú okrúhly a veľmi široký tvar. Rozdiel je, ak sa víno podáva k jedlu alebo samostatne. Prečo? V reštaurácií má čašník len pár minút na to, aby podával víno tak, ako by sa malo. Je dôležité, aby víno malo správnu teplotu a dekantáciu. Čo sa týka servírovaného množstva, tak by v pohári nemalo byť naliate viac, než do jednej tretiny pohára. Je to kvôli tomu, aby s ním bolo možné v pohári krúžiť a tým sa potom uvoľňuje aróma.
Okrem toho, že sú poháre určené na červené víno široké a objemovo väčšie, tak ich spoznáte aj podľa kratšej stopky. Tú by ste mali držať vo vrchnej časti, a to aj keď ich držíte, ale aj keď z nich pijete. Vieme ich rozdeliť ešte do dvoch podkategórií, podľa toho, ktoré víno sa do pohára typicky nalieva. Líšia sa od seba hlavne plochy kalíška a veľkosťou vrchnej časti.
- Burgundy – vínové poháre, ktoré sú určené na pitie vína z tejto kategórie rozoznáte podľa toho, že má užší kalíšok. Keďže je toto víno menej aromatické a jemné, tak sa vôňa lepšie nahromadí a pôsobí silnejšie. Vďaka tomu, že je víno smerované na špičku jazyka, tak okamžite zacítite jeho sladkosť a ďalšie vedľajšie chute. Ak by sme mali prejsť ku konkrétnym odrodám vína, tak z tohto pohára by ste mali piť víno Nebbiolo, Gamay a Pinot Noir.
- Bordeaux – poháre určené na tieto vína majú širší otvor a širší kalíšok. Vďaka tomuto sa predĺži vzdialenosť medzi vašou tvárou a vínom v pohári – lepšie sa tak rozplýva etanol a víno sa pri pití z takéhoto pohára dostane priamo do zadnej časti úst a jazyka. Minimalizuje sa tak horkosť a zväčší sa chuťové spektrum. Do tejto kategórie patria vína Cabernet Sauvignon, Merlot alebo práve Bordeaux.
Biele víno
S tým, že je biele víno svetlejšie, sa viaže aj to, že je ľahšie, jemnejšie a menej výrazné oproti červenému vínu. Na to, aby sa teda nahromadila aróma a chuť, pri jeho pití sa používajú menšie poháre v tvare tulipánu. Ľahšie a mladšie biele vína sa nalievajú do pohárov s menším objemom a bohatšie, zrelé vína sa preferujú vo väčších pohároch. Tieto poháre môžu mať na bokoch špeciálnu hranu, ktorá dopomáha k uvoľňovaniu arómy, keď s vínom krúžite. Pred podávaním by ste mali dať biele víno vychladiť a ideálne je pri teplote 8 – 12 stupňov Celzia. Aj pri bielych vínach sa delia tvary pohárov podľa jednotlivých kategórií:
- Chardonnay – pohár určený na toto víno je širší, s väčším otvorom, vďaka čomu dochádza k väčšiemu prevzdušňovaniu vína a uvoľňovaniu arómy. Po napití sa víno rozplynie po celých ústach a vďaka tomu ho budete cítiť intenzívnejšie. Môže sa z neho piť práve Chardonnay alebo Voignier.
- Riesling – vína z tejto kategórie sa pijú z pohárov, ktoré sú nižšie a užšie. Je to hlavne kvôli tomu, že sú jemnejšie a aróma je menej koncentrovaná. Vyznačujú sa dlhšou stonkou, ktorá udží víno dlhšie vychladené. Poháre sú určené pre vína Veltínske zelené alebo Zinfandel.
- Sauvignon Blanc – poháre sú štíhle a vysoké, na spodku sú širšie a potom sa zužujú. Vďaka tomu budete cítiť z vína typické kvetinové a ovocné tóny. K vínu sa takto dostáva menej vzduchu a zostáva v ňom viac arómy. Z týchto pohárov sa pije Muscadet, Sauvignon Blanc, Fume Blanc alebo Loire.
Ružové víno
Ružové vína sa často priraďujú k šumivému alebo bielemu vínu, no sú samostatnou a plnohodnotnou kategóriou, ktorá má špecifický spôsob pitia. Majú výrazne ovocný charakter s osviežujúcou chuťou a kompaktnou aciditou, v niektorých prípadoch je bežný aj zvyškový cukor. Poháre pre rosé sú v spodnej časti širšie a smerom k vrchu sa zužujú. Keďže má ružové víno rozmanité vône, tak vďaka tomuto typu pohárov sú sústredené do menšieho otvoru a vy ich tak budete cítiť intenzívnejšie. Alternatívne viete na tento druh vína použiť aj poháre na biele víno.
Šumivé víno
Keď sa povie šampanské alebo šumivé víno, tak si každý z nás predstaví vysoké a úzke poháre s jahodou zapichnutou na hrane pohára. A práve tento typ pohárov je na tieto účely určený. Prečo? Vďaka úzkemu a vysokému tvaru sa pri nalievaní vína vytvorí na povrchu pena a dokonale vyniknú bublinky. Tento tvar je zvolený aj preto, že pri ich roznášaní sa ich na tácku zmestí oveľa viac. Pri drahších a vyzretejších šumivých vínach sa môže tvar pohára približovať k pohárom na biele víno. Vďaka nim sa totiž umožňuje prístup väčšiemu množstvu vzduchu.
Typy materiálov a spracovania skla
Nie je sklo, ako sklo. Je to hlavne kvôli tomu, že sa na výrobu zmesi používajú rôzne materiály. Od toho sa potom odvíja jeho kvalita, vzhľad a odolnosť. Druhov je viacero, no my rozlišujeme základné 3 druhy:
- Sodno-vápenaté sklo – pre tento typ materiálu je charakteristická jeho lacná výroba, preto je aj jeho predajná cena nižšia a takýchto pohárov nájdete naozaj veľa. Čo sa týka konkrétneho zloženia, tak to tvorí zo 70% oxid kremičitý (piesok), približne 15% uhličitan sodný a okolo 5% kalcinový vápenec.
- Olovnatý krištáľ – inak je tento typ materiálu nazývaný aj draselno-olovnaté sklo. V zmesi sa okrem piesku nachádzajú aj oxidy olova a potaš. Tieto látky sa tam primiešavajú hlavne kvôli zvýšeniu lesku, indexu lomu a odolnosti. Aj keď sa tento typ nazýva olovnatý krištáľ, tak sa nemusíte báť z pohárov piť, keďže to pre naše telo nie je nijak škodlivé.
- Bezolovnatý krištáľ – svojím vzhľadom vo veľkom pripomína olovnatý krištáľ, no líši sa zložením. Niektorí výrobcovia sa tejto zložke radšej vyhýbajú, pretože olovo v pohároch považujú za škodlivé. Tento typ je charakteristický vysokou iskrivosťou, takže je vyššia aj jeho cena. Výhodou je, že z tohto typu krištáľu je jednoduchšie vyrobiť tenšie poháre.
- Krištáľové sklo – ide o čisté sklo bez akýchkoľvek ďalších prímesí. Základ je tvorený zo sklárskeho piesku, vápenca a potaše. Je pevné, lesklé a vydrží vám dlhé roky ako nové. Okrem pohárov sa používa aj na výrobu dekoračných a umeleckých predmetov.
Základy pri výbere pohárov
Výber pohárov, či už na súkromné používanie v domácnosti alebo do reštaurácie, nemusí byť nič zložité. No mali by ste vedieť o základných pravidlách, ktoré by ste mali pri výbere dodržiavať. Kritériá k tomuto výberu sú odlišné, než pri výbere pohárov len na degustáciu vína. Dôležitými faktormi sú napríklad atmosféra reštaurácie, charakter jedla, ktoré podávate alebo ku ktorému víno pijete. Poďme teda na tie základy pri výbere:
- V jednoduchosti je krása – vyhnite sa pohárom, ktoré sú zdobené, s rôznymi ornamentami, vzormi alebo značkami. Poháre by mali byť čisté, pretože zdobené poháre sú v profesionálnej gastronómií faux pas. Peknú sadu pohárov nájdete napríklad u značiek Rona, Bohemia, Riedel alebo Tescoma. Výnimkou sú, samozrejme, napríklad svadobné poháre na víno s nápisom alebo kryštálmi Swarovski.
- Číre sklo – kvôli správnemu posúdeniu vína (jeho farby a priezračnosti) je najideálnejšie číre sklo, čo je niekedy veľmi dôležité. Vyhnite sa teda akýmkoľvek iným variantom úpravy skleného povrchu.
- Vyhnite sa hrubým pohárom – čím jemnejšie je sklo na vybranom pohári, tým lepšie. Poháre s hrubým sklom znižujú senzorickú kvalitu vín.
- Stopka je dôležitá – je dôležitá hlavne na držanie a uchovanie teploty vína. Pozerať sa na víno cez prsty nie je moc praktické, takže čím je stopka dlhšia, tým lepšie. Vyhnite sa preto radšej pohárom na víno bez stopky.
Starostlivosť o poháre na víno
Ak chcete, aby vám poháre vydržali dlhé roky lesklé a s hladkým povrchom, tak je potrebné dopriať im aj dostatočnú starostlivosť. O čom ste možno nevedeli, je to, že je lepšie umývať poháre na víno v umývačke riadu. Prečo? Prvou výhodou je, že ich dokáže umývačka dokonale vyčistiť aj vyleštiť, takže to máte bez námahy. Pri pohároch s tenším sklom sa vám môže stať, že na steny pohára pri umývaní viac zatlačíte a jednoducho sa môže rozbiť. Prípadne ak sa nerozbije, tak môže puknúť alebo sa obijú okraje. Často sa stáva aj to, že tým aké sú poháre krehké, tak vám môžu jednoduchšie vykĺznuť z rúk a spadnúť na zem. V prípade umývačky riadu sa vždy uistite, že výrobca povoľuje umývanie týmto spôsobom.
Umývanie v rukách
Ak nemáte umývačku riadu alebo sa vaše poháre na víno neodporúčajú na takéto umývanie, tak to musíte vziať do vlastných rúk. Základom toho, aby ste ich poriadne vyčistili a následne vyleštili, je horúca voda, kefa na umývanie pohárov a leštiace utierky z mikrovlákna. Celý proces začnite tým, že si pohár v teplej vode namočíte, pridáte kvapku jari a začnete ho jemnou kefou čistiť. Keď už sa vám bude zdať dostatočne čistý, tak ho nechajte hore dnom odkvapkať. Najlepšie je všetky poháre odložiť samostatne na čistú utierku a počkať, kým úplne nevyschnú. Vďaka tomu bude leštenie jednoduchšie.
Keď už budú všetky poháre suché, tak ich treba poriadne vyleštiť a uložiť na svoje miesto. Na leštenie neodporúčame klasické utierky, pretože tie šmuhy nemusia úplne odstrániť a často sa z nich uvoľňujú bavlnky, ktoré sa na sklo nalepia a sú viditeľné. Ideálne je použiť buď utierky z mikrovlákna, alebo obyčajné servítky. Postupne pohárom otáčajte a postupujte po všetkých častiach pohára. Pri leštení a po ňom sa už pohára priamo nedotýkajte, lebo by na ňom zostali odtlačky.
Štýlové poháre na biele a červené víno
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Nábytok z paliet si možno vyrobiť naozaj rýchlo, jednoducho a pomerne lacno. Stačí si prezrieť naše inšpirácie a uveríte, že paletové sedenie je štýlovým doplnkom každého exteriéru aj...
Hnedá nie je častou voľbou pri výbere farby do kúpeľne. A to aj napriek tomu, že ide farbu mnohých odtieňov, ktorá sa hodí k bielej, sivej, béžovej i zelenej.
Či už si vyberiete malé, alebo veľké, výrazné či tlmené, vzory dokážu spestriť každú obývačku. K najtradičnejším patrí čierno-biela kombinácia, ktorá nájde uplatnenie i u vás.
Publikované dňa: 03.08.2024
Posledná aktualizácia: 03.08.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Ste skutočný gurmán? Milujete dokonalosť pripraveného pokrmu nielen po chuťovej, ale aj po vizuálnej stránke? V tom prípade by vám nemala doma chýbať flambovacia pištoľ.
Natáčky na vlasy patria medzi rokmi overenú klasiku, ako dopriať vlasom požadovaný styling. V článku si predstavíme najčastejšie používané typy natáčok.
Prečo sa oplatí pouvažovať nad kúpou čajníka a ako si zo širokej ponuky vybrať ten správny pre vás, to všetko si povieme v článku.