Ako vybrať správny pohár alebo šálku na kávu
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Okrem výberu správnej kávy a kávovaru je práve spôsob servírovania to, čo robí dobrú kávu dobrou. Viete, ako správne servírovať lungo, latte macchiato či cappuccino? Pripravili sme pre vás sprievodcu servírovania kávy, vďaka ktorému očaríte vašich hostí kávou ako od profesionálneho baristu.
Pijú aj iné zmysly ako chuť
Pri jedle sa hovorí, že jedia aj oči, rovnako to platí pri pití. Veď si to sami vyskúšajte. Nalejte si pohár vína do vínového a klasického pohára na vodu. Pripravte si kávu do neestetickej sklenej šálky a krásnej porcelánovej šálky vhodnej veľkosti.
Ktorý z nápojov ste si vychutnali viac? A prečo, keď v oboch nádobách išlo vždy o ten istý nápoj?
Odpoveď je jednoduchá. Konzumácia kávy či vína je pre nás špeciálnou chvíľou, počas ktorej okrem chute zapájame aj ďalšie zmysly, v prvom rade čuch, no nemenej dôležitý je aj zrak. Výber nádoby preto dokáže náš zážitok umocniť, ale aj zmenšiť.
Káva chutí najlahodnejšie z porcelánu
Hoci veľa ľudí zvykne piť klasické espresso zo skleneného pohára, nie je to ten najvhodnejší materiál nádoby na kávu. Celosvetovo najpoužívanejšími na servírovanie kávy sú nádoby z porcelánu. Dôvod je jednoduchý.
Vďaka glazúre a vypaľovaniu porcelán neprenáša žiadne nežiaduce chute. Navyše má výborné termoizolačné vlastnosti – nápoj udržiava teplý, ale vy sa nikdy na ňom nepopálite. V tých najlepších kaviarňach preto servírujú šálku kvalitnej kávy výhradne v porceláne.
Ďalším používaným materiálom je keramika. Do sklených pohárov sa servírujú len vybrané druhy kávy.
Na veľkosti záleží
Vhodná veľkosť šálky/pohára na kávové nápoje uľahčuje prípravu nápoja a najmä vytvára dokonalý zážitok z konzumácie.
- Ristretto: Ristretto sa zvykne často nesprávne označovať ako „piccolo“. Ide o najsilnejšie espresso. Tento nápoj tvorí espresso s objemom 20 ml. Ristretto sa pripravuje do najmenšej kávovej šálky s objemom 35 ml.
- Espresso: Espresso predstavuje štandardnú veľkosť kávy, a to 30 ml. Podáva sa v šálke vo veľkosti od 60 do 90 ml. Najpoužívanejšie sú porcelánové šálky bielej farby.
- Espresso Doppio: Espresso Doppio predstavuje dvojitú dávku klasického espressa, teda namletej kávy (14 až 18 gramov) aj vody (60 až 90 ml). Obdobne sa podáva v šálke vo veľkosti 60 – 90 ml.
- Lungo: Pod názvom Lungo sa ukrýva štandardné 30 ml espresso, ktoré je doplnené 30 ml čistej vody. Podáva sa v šálke s veľkosťou 70 ml, pričom v šálke sa servíruje len espresso a voda na doliatie sa podáva v nádobke osve.
- Cappuccino: Cappuccino sa pripravuje z espressa, ktoré je doplnené dvoma centimetrami lahodnej mliečnej peny. Podáva sa v šálke s veľkosťou 160 až 180 ml.
- Latte Macchiato: Obľúbený taliansky nápoj sa pripravuje z 200 ml teplého mlieka, ktoré sa nachádza na spodku pohára. Na ňom sa nachádza vrstva 30 ml espressa, ktoré dopĺňa 20 ml mliečnej peny. Tento nápoj sa podáva v sklených pohároch s objemom 250 ml.
- Flat White: Nápoj s názvom Flat White predstavuje dvojité espresso (60 ml) doplnené o mikropenu. Podáva sa v šálke s objemom 160 ml.
Tvar a farba šálky
Ponuka šálok na kávu je pestrá. A to čo sa týka farieb, aj tvarov. S tvarom šálky na kávu však radšej príliš neexperimentujte a siahnite po klasike. Správna šálka na espresso má okrúhly spodok s tzv. zvončekom. Vďaka zvonovitému tvaru káva počas prípravy hladko kĺže po nádobe a tvorí lahodnú penu. V prípade šálky s plochým dnom nedosiahnete bohatú penu ani s tým najkvalitnejším kávovarom.
Pozornosť venujte aj ušku šálky. To by malo byť v prvom rade účelné. To znamená, že by sa mala šálka vďaka nemu dobre držať. Nie je nič otravnejšie ako šálka kávy, ktorá sa nedá pohodlne chytiť.
Pri výbere farby šálky na kávu zohráva vplyv psychológia farieb. Hoci si to väčšinou ani neuvedomuje, farba nádoby ovplyvňuje naše zmysly a môže zmeniť vnímanie chuti. Práve preto je zvyčajne v kaviarňach servírovaná káva v bielych šálkach. Keďže biela je považovaná za neutrálnu farbu, nemá schopnosť ovplyvniť naše zmysly. Naopak, ak by bola káva servírovaná napríklad v žltej šálke, vnímali by sme ju ako kyslejšiu, než v skutočnosti je.
Dokonalý pôžitok z kávy sa začína výberom kvalitnej kávy a kávovaru, pokračuje správnou prípravou a končí vhodným servírovaním. Nepodceňujte preto aj na prvý pohľad taký malý detail, ako je výber šálok na kávu.
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Túžite po obývačke, z ktorej bude sálať radosť a energia? Vymeňte biele, šedé a béžové farby za červenú a dodajte jej nový život v horúcich odtieňoch! Vaša obývačka sa zmení na nepoznanie.
Naše inšpirácie sú naozaj veľmi jednoduché a preto ich zvládne aj menej zručný jedinec. Odmenou vám budú ozdoby, ktoré nenájdete nikdy inde!
Zariaďovanie študentskej izby môže byť poriadny boj. Rodič chce často niečo iné ako samotné dieťa a potom vznikajú rozbroje. Skúste však vyjsť študentovi v ústrety a nakoniec budete...
Publikované dňa: 03.09.2024
Posledná aktualizácia: 03.09.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.