Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot

Kuchyňa je srdcom každej domácnosti. Je to centrum diania, či už pri varení alebo samotnom jedení. Neodmysliteľne patrí ku každodennému životu, a preto by si zaslúžila náležitú starostlivosť. Pri príprave jedla sa nie vždy všetko podarí, však to už poznáte. Niečo sa pripáli alebo vyleje. Poprípade, ak čistíte neprimerane alebo vôbec, hrozí vznik mastných škvŕn.

Ako čistiť kuchynskú dosku?

Rýchlosť dnešného sveta spôsobuje, že sa na hĺbkové a dôkladné upratovanie zabúda alebo ho zvykneme nechávať na neskôr. Takýmto predlžovaním docielite len to, že sa tieto mastné fľaky a škvrny zmiešajú s prachom a vzniká vražedná kombinácia, ktorá sa len tak ľahko neodstráni.

Takže rada číslo jedna, čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Na to, ako odstraňovať zaschnuté a zažraté škvrny poznali recept už naše staré mamy. Využívali ekologické alternatívy, ktoré sú známe aj v súčasnosti. Prácu vám vedia uľahčiť účinnejšie a rýchlo reagujúce chemické prostriedky. Je len na vás, ktorú alternatívu si zvolíte. Pri čistení záleží aj na konkrétnom materiáli kuchynskej dosky, no o tom si povieme neskôr.

Čistiace prostriedky do kuchyne

Údržba kuchynskej dosky podľa materiálu 

Materiál kuchynskej dosky je kľúčovým faktorom, ktorý rozhoduje o výbere konkrétneho čistiaceho prostriedku, náradia a aj spôsobe čistenia. Spôsob údržby by ste mali zvažovať už pri vybavovaní kuchyne a výbere kuchynskej dosky. Kuchynská doska je najintenzívnejšie používaným povrchom v celej kuchyni. Každý deň na nej pripravujeme rôzne typy jedál a občas sa stane, že sa na ňu niečo vyleje alebo spadne. Toto sú materiály, z ktorých sa vyrábajú bežne predávané kuchynské dosky.

Laminovaná doska

Laminovaná doska je najčastejším typom dosiek v domácnostiach. Vyrába sa z drevotriesky a syntetickej živice. Sú tvrdené pri vysokom tlaku a teplote. Dosky majú hrúbku od 36 do 100 mm, pričom hrubšie sú kvalitnejšie a majú väčšiu odolnosť. K tomu, aby nám slúžila dlhé roky a bola čistá, je dôležité ju udržiavať v suchu. Najmä v tých miestach, v ktorých má spoj s kuchynským drezom, sporákom a so stenou (čiže všade tam, kde máte gumové tesnenie proti vode), pretože inak by sa tam mohla tvoriť pleseň.

Ku každodennej údržbe laminovanej dosky je taktiež potrebné používať klasickú kuchynskú utierku navlhčenú vodou. Zatiaľ čo ťažké škvrny z tuku alebo kávy môžeme odstrániť vlhkou utierkou s detergentom tvoriacim naviac ochrannú vrstvu na povrchu. Laminované dosky sú našťastie veľmi odolné.

Kompaktný laminát

Oveľa jednoduchšie sú na údržbu kuchynské dosky z kompaktného laminátu. Patrí medzi trendy materiály, hlavne kvôli tomu, že je silnejšia a odolnejšia. Tieto kuchynské dosky sa vyrábajú v špeciálnych lisoch pod vysokým tlakom z prírodných vlákien a syntetickej živice.

Sú veľmi odolné voči úderom a rôznym typom mechanického poškodenia. Zároveň si nevyžadujú takmer žiadnu údržbu, voda ani škvrny sa do nich nevsiaknu. Odoláva vyšším teplotám, škvrnám, chemikáliám a povrch je antibakteriálny. Jediným mínusom je, že si za dosku z kompaktného laminátu priplatíte o čosi viac.

Drevená doska

Drevené dosky sú skupinou luxusných výrobkov, čo nielen znamená, že musíme za to zaplatiť trošku viac. Masív má skvelú vlastnosť – dokáže zútulniť a zohriať každý priestor. Hlavným nepriateľom tohto prírodného materiálu, a ešte aj ak je správne impregnované, je predovšetkým vlhkosť. Ak si všimnete na drevenej doske stopy tekutých nečistôt, je potrebné ich ihneď odstrániť, aby sa nedostali do štruktúry dreva. Vyvarovať by ste sa mali aj agresívnym chemikáliám.

Najlepším spôsobom údržby drevených dosiek je ich pravidelné olejovanie, čím sa predĺži jej životnosť. Stačí raz mesačne použiť zvláštny olej na drevo (s atestom PZH). Škrabancom a mechanickým poškodeniam sa ale nevyhnete. Pokiaľ je doska už značne zničená, obnoviť sa dá prebrúsením. Tvrdé drevo vydrží roky, hlavne pri správnej starostlivosti. Navyše, drevo získava rokmi špeciálnu patinu a charakter.

Čistenie drevenej kuchynskej dosky

Žula a mramor

Z prírodných kameňov sú najobľúbenejšími na výrobu kuchynských dosiek sú práve žula a mramor. Žula vzniká z magmy a býva milióny rokov stará. Mramor sa objavuje vďaka metamorfóze iného typu kameňa. Zriedkavejšie sa objavuje aj kremeň, travertín a ónyx. Všetky vyžadujú rovnakú alebo aspoň podobnú údržbu.

Tvrdším materiálom je práve žula, preto je odolná voči teplu aj mechanickému poškodeniu, je antibakteriálna a ľahko sa udržiava. O čosi jemnejší a mäkší je mramor. Môže sa ľahšie poškriabať a zároveň je náchylný na škvrny od kávy, oleja či horúcej panvice. Keď sa vám pri varení rozleje na dosku akákoľvek potravina, snažte sa ju hneď utrieť a nenechať ju zaschnúť. Prírodný kameň je porézny a ochránite ho pravidelnou impregnáciou.

Kompozit

Kompozitné kuchynské dosky vznikajú kombináciou dvoch alebo viacerých materiálov. Vďaka tomu má materiál najlepšie možné vlastnosti. Takýto materiál do seba nevsiakne vodu, čím sa zjednodušuje aj jeho údržba. Výhodou je aj odolnosť a možnosť spracovania do rôznych atypických tvarov.

Najobľúbenejším z kompozitov je technický kameň, ktorý vzniká kombináciou prírodného kameňa a živice. Moderné technologické postupy zabezpečujú vysokú mechanickú aj chemickú odolnosť. Vzhľadovo ho nerozoznáte od čisto prírodného kameňa a plusom je aj prijateľnejšia cena.

Betón

Hlavne pri industriálnom štýle interiéru je u mnohých preferovaná kuchynská pracovná doska z betónu. Má veľmi zaujímavý vzhľad a kuchyni dodá originálnu bodku. Čo je jej najväčšou výhodou? Jednoznačne vysoká odolnosť – tá je dokonca lepšia, než u prírodného kameňa.

Betón nepoškodí teplo, prienik vody, chemikálie a odolný je aj voči mechanickému poškodeniu. Ak si chcete do kuchyne zaobstarať betónovú pracovnú dosku, musia vám ju na mieru odliať. Po stuhnutí dozrieva približne mesiac. Pomocou laku sa upravuje do rôznych odtieňov.

Keramika

Keramická doska sa skladá primárne z hliny, no na zlepšenie vlastností sa primiešavajú aj ďalšie materiály – oxid kremičitý a kaolinit. Výsledkom je kuchynská doska, ktorá je veľmi odolná, nenasiakavá a nie je potrebné ju nijako chemicky ošetrovať. Preto sa nemusíte báť ani pri priamej manipulácií s potravinami. V podstate ide o takmer bezúdržbový povrch, potrebné je odstrániť len nečistoty, ktoré zostanú na povrchu. Tie zotriete obyčajnou handričkou alebo hubkou namočenou vo vode. Keramická doska má najvyššiu tepelnú odolnosť zo všetkých spomínaných materiálov. Môžete na ňu priamo položiť horúce hrnce alebo panvice.

Nehrdzavejúca oceľ

Oceľ je všeobecne známa ako veľmi odolný materiál s dlhou životnosťou. Aj preto sa používa do kuchyne vo forme kuchynskej dosky, keďže tento priestor musí zniesť vlhkosť, vysoké teploty aj slnečné lúče. Oceľové dosky sú antibakteriálne, vodotesné, odolné voči teplu aj chemikáliám.

V kombinácií s antikorovým drezom pôsobia ako ucelený celok. Ideálne, keď je vsadený priamo v doske. Hlavnými nevýhodami tohto materiálu je jednoduché poškriabanie a namáhavá údržba. Pri nerezovom vzhľade je problém zachovať povrch bez odtlačkov prstov a vodného kameňa. Odporúčame voliť skôr matnejší povrch, ktorý zamaskuje prípadné poškriabanie. Na čistenie je potrebné používať špeciálny prostriedok.

Sklo

Medzi tie najdrahšie alternatívy patrí sklenená pracovná doska do kuchyne. Cena je ale odôvodnená, keďže je to štýlový, všestranný a odolný materiál. Údržba je veľmi jednoduchá. Tento povrch stačí utrieť vodou s kvapkou saponátu. Sklo nie je porézne, takže nevznikajú žiadne ťažko odstrániteľné škvrny. Neškodí mu ani priame slnečné žiarenie.

Sklenené dosky môžete mať v dvoch rôznych alternatívach – lesklé a matné. Záleží od vášho vkusu aj štýlu kuchyne. Výhodou je aj udržateľnosť tohto materiálu. Pri jeho výrobe sa spracuje odpadové sklo z priemyselných závodov a rozbitá doska sa dá znovu spojiť zohrievaním.

Správna montáž ako prevencia pred znečistením

Dôležitá je správna montáž kuchynskej dosky. Mali by to inštalovať skúsené spoločnosti a montéri, aby ste predišli trvalému poškodeniu dosky. Správna inštalácia je podmienená znalosťou technologických postupov, vlastností produktu a konkrétnych technických riešení. Každú dosku treba skontrolovať pred i počas montáže, či nevznikajú technické vady, alebo či sedí veľkostne a farebne so zvyškom linky alebo s kuchynským nábytkom. Je lepšie ak tieto dosky inštalujete po murovaní a omietaní.

Kuchynské dosky a celkovo linka by mala byť inštalovaná a používaná v uzavretých a vetraných miestnostiach. Taktiež je zásadné, aby ste nevystavovali dosku zvýšenej vlhkosti, vysokým teplotám alebo aj priamemu a ostrému slnečnému svetlu. Predídete tým rôznym poškodeniam alebo plesniam. Treba si dávať pozor aj pri používaní ostrých predmetov a nástrojov, pretože by mohli vzniknúť ryhy.

Venovať osobitnú pozornosť treba ochrane ukončeniam hrán pri spájaní dosiek, inštalácii drezu a ich armatúram. Všetky otvorené hrany pred montážou by mali byť chránené vode odolnými lepidlami, tmelmi, silikónmi podľa spôsobu montáže. Vhodné je tiež nainštalovať ochrannú pásku nad umývačku riadu a chrániť tak dosku pred účinkami pary a vody.

Využívanie kuchynskej dosky

Nikdy nerežte alebo nevyklepávajte mäso alebo iné potraviny priamo na doske. Môžete si ju zašpiniť a mechanicky poškodiť. Zároveň nezostanú čisté ani, keďže na doske zostáva špiny a baktérií voľným okom neviditeľných. Pri konkrétnych typoch pracovných dosiek preto vždy používajte pracovnú podložku alebo lopárik. Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky a kovové čistiace hubky, drôtené kefy alebo agresívne čistiace prostriedky. Budú mať taktiež negatívny vplyv na povrch kuchynskej dosky.

Varné kanvice, kávovary, fritézy a ďalšie tepelné alebo vlhké kuchynské spotrebiče by nemali byť umiestnené priamo na spoji dvoch pracovných dosiek. Neustále zmeny v teplote môžu viesť k poškodeniu tesnenia a vzniknú dierky, cez ktoré bude pretekať voda. Spôsobíte si tak zbytočné problémy so zatekaním.

Nenechávajte pracovnú dosku v dlhodobom kontakte s vodou, a to najmä v jej spojoch, v okolí drezu a pri stene. Môže to viesť k trvalému poškodeniu alebo k vzniku plesní. Odporúča sa v mieste styku steny a zadnej strany dosky nainštalovať kuchynskú tesniacu lištu. Umývačku riadu neotvárajte počas prebiehajúceho umývacieho programu a minimálne 15 minút po skončení programu. Vyprázdňujte ju po tomto minimálnom časovom limite. Horúca para môže pri dlhodobom zaparovaní trvalo spôsobiť poškodenie (napučanie) dosky.

Chemikálie, ktoré spôsobujú poškodenie povrchovej HPL fólie (kyselina amidosulfónová, arzén, kyselina chlorovodíková a fluorovodíková, oxid chrómu) musia byť ihneď odstránené. Môžu spôsobiť trvalé poškodenie povrchu pracovnej dosky (rozleptanie) i za veľmi krátky čas.

Čistenie podľa intenzity nečistôt na pracovnej doske 

Doteraz sme sa v článku venovali jednotlivým materiálom, z ktorých sa kuchynské dosky vyrábajú, ich údržbe a aj prevencií, voči poškodeniu či znečisteniu. Teraz ale prejdime na samotné čistenie už špinavej dosky. Znečistenie kuchynskej dosky môžeme rozdeliť do troch základných kategórií – ľahké, normálne a ťažké znečistenie. Pri každom type treba postupovať inak.

Ľahké nečistoty

Do tejto kategórie môžeme zahrnúť nečistoty, ktoré sú v „pevnom skupenstve“. Zvyšky jedla, šupky alebo odrobinky. Radia sa tu aj čerstvé škvrny na neporéznych povrchoch. Keďže nie sú veľké ani zaschnuté tak ich stačí zotrieť suchou alebo vlhkou papierovou utierkou (podľa potreby a rozsahu škvrny). Postačí aj hocijaká handrička alebo hubka na riad.

Odstránenie škvrny z kuchynskej linky

Normálne škvrny

Môžu to byť fľaky od tuku, oleja, odtlačky prstov, vodný kameň, hrdza, džús, káva, čaj, vosk, krv a podobne. Sú to jednoducho nečistoty, ktoré sme nestihli zotrieť okamžite, ale na kuchynskej doske stihli zaschnúť. Pri vodnom kameni a hrdze sú tieto nečistoty bežné a spojené s pravidelným varením.

Fľaky a nečistoty viete odstrániť handričkou alebo mäkkou nylonovou kefou za použitia pracieho prášku. Môžete použiť aj mäkké mydlo, toaletné mydlá alebo saponáty na umývanie riadu. Ak je to nutné, naneste na škvrnu dostatočné množstvo prípravku a nechajte ho na chvíľu odstáť. Takto sa dané čistidlo vpije a škvrna sa odmočí. Potom už len dôkladne opláchnite čistou vodou.

Ťažké nečistoty

No, a nakoniec tu máme najťažšie odstrániteľné škvrny. Už nepôjdu dole len tak ľahko, za použitia mokrej handričky. Vyžaduje si to účinný čistiaci prostriedok, manuálnu silu a aj dávku trpezlivosti. Na každý typ fľaku pôsobí iný spôsob čistenia a iný čistiaci prostriedok. Samozrejme, nemusíte mať doma čistič na každý povrch a typ znečistenia. Na trhu je aj množstvo univerzálnych prostriedkov alebo môžete vyskúšať ekologické alternatívy, ktorým sa ešte budeme venovať neskôr. Poďme ale už na konkrétne nečistoty a návod, ako ich z kuchynskej dosky odstrániť.

Zmenu farby po dlhom pôsobení čaju, kávy alebo ovocných štiav efektívne odstránite pomocou pracieho prášku a domáceho bielidla. Tento spôsob sa ale neodporúča používať príliš často. Do ďalšej kategórie patria ceruzky, fixky, prepisovacie perá, rúže, pastelky, vosk, krém na topánky, nikotín a laky na nechty. Tieto všetky veci sa dajú odstrániť za pomoci organických rozpúšťadiel ako je acetón (odlakovač), metylalkoholu, benzínu, perchloroetylénu. Dávajte si pri celom procese pozor, s rozpúšťadlami pracujte opatrne a vopred si prečítajte pokyny od výrobcu.

Ďalej sa vám môže podariť spraviť škvrnu s rôznymi typmi farieb (vodou alebo rozpúšťadlom riediteľné nátery, dvojzložkové laky, nanášané striekaním), lakmi na škvrny alebo tlačiarenskými farbami. Toto sa vám podarí dať preč, ak použijete vodu alebo organická rozpúšťadlo. Dvojzložkové farby odstráňte okamžite, pretože ak zaschnú tak už ich nedáte dole.

Rozličné typy lepidiel sa vám pri opravách taktiež podarí zlikvidovať vodou alebo organickým rozpúšťadlom. Dvojzložkových lepidiel, močovinových a fenolových živíc sa musíte zbaviť ihneď. Taktiež ako pri dvojzložkových farbách, nesmú stvrdnúť.

Ekologické spôsoby čistenia

Možno vám napadlo, ako sa takéto škvrny a znečistenia čistili v minulosti ľudia, ktorí nemali žiadne organické rozpúšťadlá alebo odlakovač. Alebo či vôbec sú nejaké ekologickejšie alternatívy na čistenie ťažkých škvŕn. Použiť sa dá to, čo nájdete bežne aj vo svojej kuchyni alebo špajzy. Sú to suroviny ako citrón, ocot, olej, jedlá sóda alebo prášok do pečiva. Využiť sa dajú okrem kuchynskej linky v podstate na údržbu celej domácnosti. Spoľahlivo dokážu povrch odmastiť, odstrániť vodný kameň a eliminovať nepríjemný zápach. A nebudete pri tom potrebovať žiadne drahé chemické prostriedky.

Ekologické čistiace prostriedky

Citrón a jedlá sóda

Asi najviac rozšíreným pomocníkom pri odstraňovaní mastnoty a vodného kameňa je citrón so sódou bikarbónou. Citrón je veľmi dobrý aj v modernej domácnosti pri čistení matnej kuchynskej dosky. Sóda je výbornána čistenie obkladov, kúpeľne a pracovných dosiek z rôznych materiálov. Keď ich zmiešate dokopy, viete efektívne odstrániť aj vodný kameň z vodovodnej batérie. Naneste trochu tejto zmesi, nechajte pôsobiť 5 minút a potom krúživými pohybmi odstráňte vodný kameň.

Jedlú sódu môžete použiť aj s vodou v pomere: 1 šálka teplej vody a 3 lyžice sódy. Túto zmes nastriekajte na mastný fľak. Nechajte pôsobiť aspoň 10 minút a potom to vlhkou handričkou zotrite a osušte. Takisto sa sóda s vodou môže miešať za vzniku hmoty, ktorá má konzistenciu pasty. Toto je vhodné naniesť na digestor a drsnou stranou hubky na riad poriadne vyšúchať, zotrieť a osušiť. Citrónová šťava v kombinácií s jedlou sódou je ideálnym spôsobom aj na vyčistenie nerezových batérií či drezu. Pri odvápňovaní rýchlovarnej kanvice pridajte do zmesi pár kvapiek octu.

Pasta z kypriaceho prášku

Jedným z univerzálnych čistiacich prostriedkov je aj kypriaci prášok. Na pracovnej doske v kuchyni ho využijete pri nehodách s olejom alebo po vyprážaní, keď mastnota prská všade naokolo. Po zmiešaní s vodou v pomere 3:1 funguje rovnako, ako pasta zo sódy a citrónu. Navyše, účinne pomáha aj na pripáleniny. Zmes aplikujte na postihnuté miesto, nechajte 2 – 3 hodinky pôsobiť a potom dočistite handričkou namočenou do vody.

Ocot, sóda aj kyselina citrónová na čistenie kuchyne

Olej pre krajší vzhľad 

Aj keď by sa mohlo zdať, že olej kuchyňu skôr znečisťuje, tak opak je pravdou. Asi nikto by to nepovedal, ale je výborný na odstránenie zaschnutých mastných škvŕn na akejkoľvek kuchynskej doske. Navyše, drevenej doske dokáže prinavrátiť prirodzený lesk a prirodzene ošetrí aj drevenú kuchynskú dosku. Problém mu nerobia ani menšie ryhy či škrabance z krájania. Je šetrný a jeho použitie nespôsobuje žiadne ďalšie mechanické poškodenia.

Ocot na vodný kameň

Neriedeným octom viete efektívne odstrániť mastnotu z kachličiek na kuchynskej zástene. Nechajte ho niekoľko minút pôsobiť a potom povrch umyte vlhkou handričkou namočenou v čistej vode. Ocot dokážete využiť aj pri odstraňovaní akéhokoľvek vodného kameňa, napríklad pri odkameňovávaní rýchlovarnej kanvice.

Pri nerezovej pracovnej doske môžete mať problém so zaschnutými kvapôčkami vody. Deje sa to hlavne v tých častiach Slovenska, kde je tvrdá voda. Zmiešajte ocot a vodu v pomere 1:5. Týmto prostriedkom začnite čistiť vybraný povrch na kuchynskej linke. Ak sa vám nepodarilo škvrny od vodného kameňa úplne odstrániť, celý proces zopakujte.

Autor článku

Kristína Šafrová

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Obývačka s elektrickým, rohovým či biokrbom – inšpirácie Obývačka s elektrickým, rohovým či biokrbom – inšpirácie

Krb sa do domácnosti jednoznačne hodí. Nemusí sa ho vzdať ani v prípade, že bývate v byte alebo máte malú obývačku.

Hnedo-biele kuchyne – kombinácia, korá vás dostane Hnedo-biele kuchyne – kombinácia, korá vás dostane

Farba dreva v kombinácii s bielou je pre kuchyne typická. Napriek tomu, že už sa môže zdať táto kombinácia obohraná, stále sa teší veľkej obľube a stále dokáže prekvapiť. Ak neviete, akú...

Červená spálňa: Voľba pre ľudí, ktorým nechýba odvaha Červená spálňa: Voľba pre ľudí, ktorým nechýba odvaha

Červená do spálne? Áno, či nie? Ak patrí k vašim obľúbeným, nemali by ste sa jej vyhýbať ani v spálni. Naše inšpirácie vás o tom presvedčia.



Publikované dňa: 05.10.2024
Posledná aktualizácia: 05.10.2024
Hodnotenie článku:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo...Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo...

Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...

Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postrekuAko odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku

Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.

Trvanlivosť (mrazených) potravín. Pomôže tabuľka s dátumami spotrebyTrvanlivosť (mrazených) potravín. Pomôže tabuľka s dátumami spotreby

Viete však, aký je rozdiel medzi označeniami záručnej doby a ktoré potraviny je možné konzumovať aj po uplynutí záruky? Dozviete sa to v našom článku.