Prečítajte si aj o tom, aké sú možnosti zavárania, ako pripraviť kompót bez cukru a na záver nájdete aj konkrétne recepty z čučoriedok.
Zaváranie čučoriedok je ideálnym spôsobom, ako si ich uskladniť na neskôr. Môžete ich použiť do koláčov, pudingov alebo nepečenej torty. Skôr, než sa pustíte do samotného zavárania, pripravte si najprv všetky potrebné veci a ingrediencie. Aby sa vám kompóty nepokazili, všetko by malo byť dôkladne vyčistené.
Základnou ingredienciou pri zaváraní sú čučoriedky. Malé, čiernomodré bobuľky s množstvom vitamínov, antioxidantov a minerálov. Ich kvalita dokáže ovplyvniť celý výsledok vašej práce. Nazbierať si ich môžete sami, prípadne si ich viete odkúpiť od súkromníka alebo na trhu s ovocím.
Najlepšou možnosťou sú tie vyčistené od listov, konárikov, ihličia a iných drobných nečistôt. Z nádoby, v ktorej čučoriedky uskladňujete, ich postupne presýpajte do redšieho sitka a párkrát prepláchnite vodou. Lepší je pomalší prúd vody, aby ste plody nepoškodili. Proces opakujte, až kým sa vám čučoriedky neminú. Týmto spôsobom odstránite aj posledné smietky. Pri poslednej kontrole vyraďte bobuľky, ktoré sú príliš prezreté, popučené alebo ešte zelené. Takto pripravené čučoriedky odložte nachvíľu nabok a pustite sa do prípravy pohárov na zaváranie.
Tak ako kvalita čučoriedok, aj zaváracie fľaše dokážu ovplyvniť výsledný kompót. Z tohto dôvodu by ste mali skontrolovať každý pohár a viečko. Overte si, či nie sú poškodené (ak ste ich používali aj predošlé roky), kvalitu tesnenia a či nemajú na sebe nejakú zaschnutú špinu. Potom sa pustite do dôkladného čistenia pohárov a ich uzáverov. Odstránenie prachu a baktérií je v tomto prípade kľúčové. Každý jeden pohár umyte vo vnútri aj z vonku. Po umývaní ich ešte prepláchnite od zvyškov saponátu. Môžete ich dať samostatne sterilizovať do rúry, no nie je to nevyhnutné. Stačí ich nechať odkvapkať. Teraz je na rade príprava nálevu.
Dátum:
Základom otvorenia zaváracej sezóny je bohatá úroda a zaváracie poháre. Ak ste zaváraninový maratón len začali, potom sa vám určite zíde návod, ako vybrať zaváracie poháre.
Čítať celý článok
Recept na nálev
Keď budete mať pripravené na zaváranie čučoriedky aj fľaše, pustite sa do prípravy nálevu. Príprava nie je zložitá a budete potrebovať len dve základné ingrediencie:
Pomer týchto dvoch ingrediencií je približne 2 : 1, čiže na dva litre vody by malo ísť kilo cukru. Pomer si môžete prispôsobiť podľa toho, aké sladké máte radi vaše čučoriedkové kompóty. Niekto môže pridať na liter vody 450 gramov cukru, niekto aj 600 gramov.
Presné množstvo nálevu si musíte odhadnúť podľa množstva samotných čučoriedok, ale aj objemu pripravených pohárov. Odhadnúť sa to dá aj tak, že si urobíte vzorovú fľašu s čučoriedkami aj nálevom. V hrnci zmiešajte vodu s cukrom a varte, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Vtedy je nálev hotový a pripravený na použitie.
Rôžne spôsoby zavárania čučoriedok
Na výber máte viacero spôsobov sterilizácie. Niekomu vyhovuje klasické zaváranie v hrnci, niekto zas rád experimentuje a sterilizuje v umývačke riadu. Ako postupovať pri rôznych typoch zavárania?
Zaváranie v hrnci
Začnite tým, že do veľkého zaváracieho hrnca nalejte niekoľko centimetrov vody (závisí od objemu fliaš). Poukladajte do neho pripravené fľaše s čučoriedkami a nechajte medzi nimi aspoň 1-centimetrovú medzeru. Potom dolejte vodu až po hrdlo pohárov tak, aby boli celé „utopené“.
Zaváranie by malo prebiehať pri teplote 90 – 100 stupňov Celzia, po dobu 20 – 30 minút. Čím väčšie sú poháre, tým dlhšie by ste mali nechať kompót variť. Veľké 1-litrové poháre sa zavárajú dlhšie ako malé, 4-decové fľaštičky. Je dobré pravidelne kontrolovať teplotu špeciálnym teplomerom. Po uplynutí času opatrne vyberte hotové kompóty z hrnca a položte ich na drevenú dosku s utierkou hore dnom. Fľaše sú stále horúce, takže nezabudnite použiť rukavice.
Zaváranie v rúre
Druhým najčastejším spôsobom zavárania kompótov je v rúre. Nie je to také zložité a dokonca vám to zaberie aj menej času. Pripravte si dostatočne hlboký plech, do ktorého dáte handru alebo noviny, a nalejete 2 – 3 centimetre vody. Potom môžete začať ukladať poháre s kompótom. Medzi jednotlivými pohármi by mali byť 2-centimetrové medzery.
Vložte poháre do rúry a vyhrejte na 180 až 190 stupňov Celzia. Hneď ako túto teplotu dosiahnete, stiahnite ju na 90 stupňov Celzia a „pečte“ fľaše ešte 20 minút. Po uplynutí tejto doby a opatrne vyberte plech. Fľaše poukladajte na dosku otočené hore dnom a nechajte ich úplne vychladnúť.
Zaváranie v umývačke riadu
V umývačke riadu môžete zavárať čokoľvek, aj čučoriedky. Základom je správne umiestnenie fliaš. Postavte ich viečkom nahor a vzpriamene, aby sa nepoškodili. Ak majú fľaše rôzne veľkosti, menšie poukladajte na horné poschodie a väčšie na dolné. Nezabudnite ani na dostatočný rozostup, ideálne aspoň 5 centimetrov medzi každou fľašou.
Na zaváranie sú najlepšie cykly, keď teplota vody dosahuje aspoň 70 stupňov Celzia a trvá 1,5 až 2 hodiny. Ak vyberiete program s nižšou teplotou, viečka sa nemusia dobre uchytiť. Po skončení programu zaváraniny poukladajte na suchú utierku hore dnom a nechajte ich vychladnúť. Umývačku riadu môžete použiť aj na sterilizovanie fliaš pred zaváraním. Zapnite program s najvyššou teplotou, bez použitia prostriedkov.
Čučoriedky bez nálevu
Ak sa nechcete trápiť s nálevom a preferujete čučoriedky vo vlastnej šťave, môžete ich zavariť aj bez nálevu. Namiesto toho budete vytvárať vrstvy. Najprv dáte na spodok vrstvu cukru, 1 – 3 lyžice. Potom nasleduje vrstva čučoriedok a siahať by mala do polovice pohára. Znovu nasypte rovnaké množstvo cukru, dosypte čučoriedky po okraj a na záver ide do pohára znovu cukor. Na fľašu s objemom 0,7 l sa použije približne 70 gramov kryštálového cukru.
Pri zaváraní čučoriedok bez nálevu treba rátať s tým, že vám sterilizácia zaberie o čosi viac času. Naukladajte fľaše do hrnca a nechajte ich variť pri teplote 90 – 95 stupňov Celzia aspoň 25 minút. Týmto spôsobom zostanú čučoriedky dobre zakonzervované a po čase uvoľnia vlastnú šťavu. Preto sa nemusíte báť, že by zostali suché.
Kontrola a uskladnenie zaváraných čučoriedok
Keď poháre s kompótom úplne vychladnú, pred uskladnením ich treba všetky skontrolovať. Najprv skontrolujte tesnenie uzáveru, či nálev nepreteká. V tomto prípade budete musieť fľašu odložiť nabok a ihneď skonzumovať, inak by sa na čučoriedkach po čase objavila pleseň a mohli by ste ich rovno vyhodiť.
Po kontrole tesnenia odložte čučoriedkové kompóty na suché, tmavé a pomerne chladné miesto bez prístupu slnečných lúčov. Ideálna je na to špajza, pivnica alebo tmavá chodba. Skrátka tam, kde zvyknete väčšinu svojich kompótov odkladať. Z času na čas by ste mali čučoriedky skontrolovať, či sa nekazia, neuvoľnilo sa viečko alebo či nepraskol pohár.
Čučoriedkový kompót bez cukru
Aj vás zaujímala otázka, či sa nedá zavárať nejako zdravšie, bez použitia množstva bieleho cukru? Áno, existuje taký spôsob – zaváranie do ovocných štiav. Na prvý pohľad sa to môže zdať zvláštne, no ovocná šťava je vlastne ako klasický nálev. Je tekutá a obsahuje v sebe cukry, ktoré čučoriedky zakonzervujú. Navyše, kompót dostane vďaka ovocnej šťave zaujímavejšiu a novú chuť. Recept na kompót bez cukru môžete využiť okrem čučoriedok aj pri ďalších druhoch ovocia.
Na prípravu čučoriedkového kompótu bez cukru budete potrebovať 375 gramov čučoriedok, ½ vody, 100 gramov malín a 200 gramov malín. Množstvo jednotlivých potravín priamoúmerne zvyšujte podľa toho, koľko máte pripravených čučoriedok na zaváranie.
Postupovať budete takto – najprv si všetko ovocie dobre umyjete. Maliny rozmixujete na šťavu a v prípade potreby ich môžete prepasírovať. Potom šťavu zriedite s vodou a chvíľu povaríte. Čisté fľaše naplníte čučoriedkami, prelejete ich šťavou z malín, uzavriete a dáte sterilizovať do hrnca s horúcou vodou. Hotový kompót vyberiete z hrnca a uložíte na utierku viečkom na dol, pokým nevychladne. Po vychladnutí všetky poháre umiestnite na tmavé a chladné miesto.
Čučoriedky môžete sušiť aj mraziť
Ste veľkými milovníkmi čučoriedok alebo ste ich len nazbierali príliš veľa a neviete ako ich spracovať? Okrem kompótov si viete z týchto tmavých bobuliek pripraviť aj ďalšie dobroty. Vyskúšať môžete sušenie, mrazenie, prípravu lekváru alebo sirupu.
Sušené čučoriedky
Sušenie je jedným z najlepších spôsobov, ako efektívne skladovať čučoriedky. Plody môžete dehydrovať v celku alebo sa dajú nakrájať aj na menšie kúsky. Čím sú čučoriedky menšie, tým kratšie trvá doba sušenia. No treba rátať s tým, že budú menej šťavnaté.
Tradičným spôsobom je sušenie na slnku, no je veľmi závislé od počasia. Čisté bobule poukladajte na plech a umiestnite ho na slnečné miesto. Niekoľkokrát za deň skontrolujte, ako postupuje sušenie a či sa do čučoriedok nedostali nečistoty. Na slnku ich nechajte dovtedy, pokým nie sú úplne suché. Použiť môžete aj rúru na pečenie. Na plech položte papier na pečenie a až potom čučoriedky. Bobuľky sušte aspoň 10 hodín pri teplote 50 až 100 stupňov Celzia (teplotu aj čas si prispôsobte podľa vašej rúry).
Ak máte doma sušičku na ovocie, máte vyhraté. Je to jednoduché a rýchle, pretože usušíte veľa ovocia naraz. Plody rovnomerne naukladajte na jednotlivé poschodia, prístroj zapnite a počas sušenia čučoriedky pravidelne kontrolujte. Pri sušených plodoch je najdôležitejšie správne skladovanie. Ideálna je na to sklenená nádoba s uzatvárateľným viečkom. Plody tak ochránite pred vlhkosťou. Pri správnom skladovaní je životnosť sušených čučoriedok až 6 mesiacov.
Mrazené čučoriedky
Ak sa nechcete s čučoriedkami dlho trápiť a máte radi ich prirodzenú chuť, môžete ich v uzatvárateľných vreckách a plastových miskách uskladniť do mrazničky. Veľkou výhodou je dlhá životnosť a jednoduchosť spracovania. Neodporúčame ich na priamu konzumáciu, no ideálne budú do koláča. Pripraviť si môžete aj osviežujúcu čučoriedkovú zmrzlinu.
Recepty s čučoriedkami
Ak hľadáte chutné recepty s čučoriedkami a chcete vyskúšať niečo nové, odporúčame vám jeden z nasledujúcich. Máme pre vás postupy na prípravu dvoch moderných dezertov a jedného klasického kysnutého koláča. Ktorý z týchto receptov si vyberiete?
Čučoriedkový lekvár
Na raňajky s chlebíkom a maslom, do koláčov, buchiet aj na sladké pečivo. Čučoriedkový lekvár je po kompóte jedným z najobľúbenejších produktov. Dobre uskladnený vám vydrží mesiace. Na prípravu lekváru z čučoriedok budete potrebovať:
- 3 kg očistených a umytých čučoriedok
- 1 kg kryštálového cukru
Pripravte si dostatočne veľký hrniec, aby sa vám tam vošli všetky čučoriedky. Potom ich postupne začnite variť. Po 15 minútach pridajte cukor a pokračujte vo varení, až kým zmes nezhustne (približne po hodine). Nezabúdajte lekvár chodiť pravidelne miešať, aby vám neprihorel a rovnako znížte teplotu.
Odoberte lyžičku a čakajte, či lekvár po vychladnutí zhustne. Ak áno, tak je pripravený do fliaš. Samozrejmosťou sú aj vopred pripravené, sterilizované poháre. Naplňte ich zmesou, zatvorte a obráťte na 5 minút hore dnom. Pokiaľ máte viacero fliaš lekváru, nezabudnite na sterilizáciu – vo vodnom kúpeli na 90 stupňoch Celzia.
Čučoriedkový sirup
Namiesto toho, aby ste si kupovali sladené nápoje v plastových fľašiach, pripravte si chutný čučoriedkový sirup. Vydrží vám mesiace a bude mať rovnako dobrú chuť, ako ktorýkoľvek kupovaný sirup. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 1 kg čučoriedok
- 1,75 l vody
- 1 kg kryštálového cukru
- 1,5 balenia kyseliny citrónovej
- 1,5 balíčka želírovacieho prášku
Vyčistené a umyté čučoriedky nasypte do väčšieho hrnca spolu s kyselinou citrónovou a zmes varte aspoň 10 – 15 minút. Potom sa pustite do pasírovania čučoriedkovej šťavy na sirup. Ideálny je kus látky alebo gáza. Šťavu znovu priveďte do varu, pridajte želírovací prášok aj s cukrom. Zmes nechajte variť aspoň 5 minút za neustáleho miešania. Potom ju už len vypnite, nalejte do pripravených fliaš a skladujte na tmavom a zimnom mieste.
Tvarohové košíčky
Tieto chutné tvarohové košíčky s čučoriedkami sa odlišujú svojím krehkým cestom, sviežou plnkou a použitím toho najchutnejšieho ovocia. Preto je tento dezert vhodný aj na leto a môžete skombinovať zavárané čučoriedky s čerstvými. Na prípravu budete potrebovať:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 125 g masla
- 1 ks vajce
Na plnku:
- 250 g jemného tvarohu
- 30 g masla
- 50 g kryštálového cukru
- 1 ks vajce
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 PL hladkej múky
- Čučoriedkový džem alebo zavárané čučoriedky
- Čerstvé čučoriedky
Zmiešajte spolu múku, cukor, studené maslo a cesto spracujte na mrveničku. Potom prilejte rozmiešané vajce a spracujte zmes na celistvé cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 30 minút do chladničky. Prípravu plnky začnite tým, že zmiešate tvaroh a zmäknuté maslo do krémova. Prišľahajte aj cukor a vajce. Prilejte smotanu a na menších otáčkach vypracujte krém. Nakoniec už len ručne vmiešajte citrónovú šťavu, preosiatu múku a plnku odložte do chladu.
Stuhnuté cesto vyformujeme po okrajoch plechu (na muffiny), ktorý netreba mastiť. Z cesta kúsok odtrhnite a končekmi prstov utlačte do formičky. Prevísajúce okraje odrežte. Spodok cesta poprepichujte vidličkou a vložte do rúry na 15 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Potom plech vytiahnite, nechajte chvíľu vychladnúť a košíčky plňte tvarohovou plnkou. Do stredu ešte pridajte džem alebo čučoriedkový lekvár. Do rúry ich ešte vráťte na 10 minút a podávajte s čerstvými čučoriedkami.
Čučoriedkový koláč s posýpkou
Niet nad klasické recepty. Medzi takéto overené pochúťky patrí aj čučoriedkový koláč s posýpkou. Pripravíte ho za chvíľku a najlepší je ku kávičke, keď je ešte teplý. Ako si tento chutný nedeľný koláčik pripraviť?
Na cesto:
- 30 g droždia
- 1 veľká fľaša zaváraných čučoriedok
- 60 g kryštálového cukru
- 500 g polohrubej múky
- Soľ
- 90 g masla
- 250 ml mlieka
- 2 ks vajce
Na posýpku:
- 120 g masla
- 120 g kryštálového cukru
- 120 g hrubej múky
Najprv si pripravte z vlažného mlieka, droždia a cukru kvások. Múku a cukor preosejte do misky a pridajte soľ, maslo, vajíčka a nakoniec pripravený kvások. Vymiešajte cesto a nechajte ho vykysnúť. Potom ho rozprestrite na plech. Na cesto rovnomerne pridajte čučoriedky a posýpku. Pripravte si ju zmiešaním všetkých troch ingrediencií. Takto pripravený koláč nechajte podkysnúť ešte 15 minút. Pečie sa vo vyhriatej rúre na 200 stupňov Celzia približne 20 minút.
Čučoriedkové muffiny bez lepku
Jednoduché a zároveň chutné muffiny si môžu dopriať aj ľudia, ktorí neznášajú lepok. Zároveň je tento recept veľmi zdravý – nenájdete v ňom žiadny cukor ani nezdravé tuky. Na prípravu čučoriedkových muffinov budete potrebovať:
- 3 PL ryžovej alebo špaldovej múky
- 5 PL kakaa
- 4 ks stredne veľkých vajec
- 4 PL medu
- 2 PL roztopeného kokosového oleja
- ¼ ČL sódy bikarbóny
- čučoriedky
- biely jogurt
- lístky čerstvej mäty
Múku, kakao, vajcia, med, kokosový olej a sódu bikarbónu zmiešajte v miske. Pripravte si plech na muffiny a vymastite ho alebo vložte papierové košíčky. Nadávkujte dostatok cesta a medzi jednotlivé vrstvy pridajte lyžičku zaváraných čučoriedok. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 20 minút. To, či sú muffiny hotové, môžete vyskúšať špáratkom. Hotové koláčiky nechajte vychladnúť a potom ozdobte bielym jogurtom a lístkami čerstvej mäty.
Autor článku
Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Zelená detská izba – hodí sa pre chlapcov i dievčatá
Zelená detská izba je vhodnou voľbou, či už vyberáte zariadenie pre dievča, alebo chlapca. Zelená je optimistická farba, ktorá upokojuje. Pozrite sa, ako dobre v detskej izbe vyzerá.
Detská izba pre dievča – nemusí to byť len ružová
Vyberáte vhodné zariadenie do izby pre svoje dieťa? Chce do svojej izby ružovú, fialovú, bielu, prípadne žltú? V našej galérii nájdete rôzne inšpirácie do detskej izby pre dievča.
Žltá spálňa – výber, ktorý neoľutujete
Máte radi žltú farbu? Potom by nemala vo vašej spálni chýbať. POvzbudú váš spánok a krásne presvetlí miestnosť. V žltej spálni sa budete cítiť komfortne.
Publikované dňa: 09.09.2024Posledná aktualizácia: 09.09.2024Hodnotenie článku:
(91.2%)V tejto kategórií nájdete aj:
Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo... Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.