Najlepšia zaváraná cvikla s chrenom, s feniklom a anízom, s jablkami – zaváranie v rúre či mikrovlnke
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Cvikla alebo červená repa je veľmi obľúbeným doplnkom k jedlu, prísadou k vareniu alebo do smoothie nápojov. Viete ju využiť na množstvo spôsobov a keď na internete vyhľadáte recepty z cvikly, nájdete jedlá od výmyslu sveta. Čo je jej veľkou výhodou a prečo by ste nemali váhať so zaradením cvikly do jedálnička, je jej nenáročnosť na pestovanie, obsahuje množstvo výživných látok a viete ju pripraviť naslano aj nasladko.
Pustite sa do pestovania cvikly a potom si ju odložte zavarenú, aby ste si ju vychutnali aj počas zimných mesiacov. Poznáme rôzne spôsoby zakonzervovania cvikly – okrem zavárania je to sušenie, nakladanie alebo zamrazenie. To, aký spôsob si vyberiete vy, je na vás, no my vám v dnešnom článku priblížime, ako správne cviklu zavárať, čo k tomuto procesu budete potrebovať a v závere článku vám dáme tipy na to, kde môžete zaváranú cviklu použiť.
Zaujímavosti o cvikle a prečo ju začať zavárať
Cvikla patrí medzi koreňovú zeleninu, ktorú spoznáte hlavne podľa jej špecifickej, fialovo-červenej farby a výraznej chuti. Veľmi obľúbená k akémukoľvek jedlu je u nás, v Európe, ale aj v Ázijských krajinách a Amerike. Rovnako je to aj s pestovaním, cvikla je pomerne odolná rastlina, ktorá nie je na pestovanie náročná, takže pravdepodobne aj preto je taká rozšírená. Využívaná bola v minulosti nielen k jedlám, ale podávala sa aj ako liečivo. Cvikla obsahuje látku betaín, ktorá má vplyv na činnosť pečene a na prietok krvi v žilách a tepnách. Celkovo zlepšuje imunitu, znižuje krvný tlak, umožňuje ľahšie trávenie a v jedálničku ju ocenia aj ženy, keďže dokáže zlepšiť stav vlasov a nechtov.
V 100 gramoch cvikly sa nachádza 380 miligramov draslíka, 20 miligramov vápnika, 70 miligramov sodíka a 1 miligram železa. Okrem toho sa v nej nachádza aj vyššie množstvo sodíka, horčíka a zinku. Z vitamínov obsahuje vitamín C, D, E, vitamín B6 a B12, karotén, tiamín, riboflavín a niacín. Aj kvôli tomuto zloženiu je cvikla veľmi odporúčaná ženám, pretože počas menštruácie strácajú krv. Cvikla napomáha tvorbe červených krviniek a dopĺňa v krvi hladinu železa.
Spôsoby spracovania cvikly
Tak čo, presvedčili sme vás, aby ste zaradili do svojho jedálnička viac cvikly? Ak áno, tak v tom prípade začnite zavárať, sušiť, nakladať a prípadne aj mraziť. Najviac tradičným spôsobom je klasické zaváranie cvikly, ktoré praktizovali naše staré mamy a aj ich mamy už oddávna. Možno máte v rodine tradičný recept a postup na zaváranie cvikly, možno ste ju v rodine ešte nikdy nezavárali a chcete s tým začať. Ďalšími spôsobmi je sušenie, cvikla v podobe marmelády, zamrazenie a nakladanie. V každej podobe chutí cvikla inak a je len na vás, ktorý postup a spôsob si vyberiete.
Zaváranie
Najklasickejším spôsobom, ktorý sa používa na spracovanie cvikly, je, samozrejme, zaváranie. Pri tom máte istotu, že vám cvikla vydrží pokojne aj roky, ak je teda vykonané správne. Zároveň vďaka tomuto spôsobu spracovania, pridaním nálevu a ďalších ingrediencií dostane cvikla úplne inú chuť. Zo zavarenej cvikly môžete pripravovať rôzne recepty, podobne ako z čerstvej cvikly. Hodí sa aj ako príloha k hlavnému jedlu, zaváraná cvikla nahradí zeleninový šalát.
Sušenie
Alebo inak povedané, dehydratácia cvikly, je veľmi praktický spôsob, ako si ju uchovať na dlhší čas. V tomto prípade si musíte dať pozor, na akom mieste a ako máte cviklu uskladnenú. Keby sa sušená cvikla nachádzala na vlhkom mieste, bola by slabo utesnená alebo by bola v nádobe príliš natlačená, tak by vám mohla začať plesnivieť.
A ako pripraviť sušenú červenú repu? Najprv ju dajte uvariť, aby zmäkla. Uvarená by mala byť za 45 minút, závisí od veľkosti. Potom ju olúpte, nakrájajte na tenké kolieska, ako keby ste išli pripraviť čipsy, a poukladajte do sušičky na ovocie a zeleninu. Sušiť by sa mala dochrumkava. Nechať ju vysušiť môžete aj na radiátore a novinách, no to bude trvať o čosi dlhšie. Usušiť môžete aj vňať z repy, ktorú potom môžete rozmixovať na prášok a používať do jedál a smoothie.
Zmrazenie
V prípade, že vám veľmi nechutia sušené potraviny, tak máme pre vás spôsob uskladnenia cvikly, ktorý je jednoduchší a pre vás o čosi chutnejší. Keď uvaríte cviklu a pokrájate ju na tenké kolieska, tak ju poukladajte do igelitového sáčku a uskladníte do mrazničky.
Ak neradi uskladňujete potraviny v igelite, tak môžete použiť uzatvárateľné misky na potraviny alebo hrubšie plastové sáčky so špeciálnym uzatváraním. Keď budete chcieť cviklu použiť, tak ju aj zamrazenú hodíte do smoothie alebo teplých jedál. Ak ju chcete použiť ako prílohu, je potrebné nechať ju rozmraziť.
Nakladanie
Myslíte si, že nakladanie cvikly je len iný názov pre zaváranie? Medzi týmito dvoma spôsobmi spracovania je množstvo rozdielov. V prípade nakladania nedávate poháre naplnené potrebnými ingredienciami znova zahrievať, aby sa poriadne zakonzervovali. Nakladanie potravín je časovo menej náročné a aj časovo kratšie, no treba rátať s tým, že vám nevydržia tak dlho.
Keď naložíte červenú repu, najlepšie je uskladňovať ju v chladničke. Ako postupovať pri nakladaní? Repu uvarte do mäkka, olúpte a nakrájajte alebo nastrúhajte. Nálev si pripravte rovnaký ako pri zaváraní (nájdete ho nižšie) a nalejete ho do predpripravených fliaš so spracovanou repou. Vychladnuté poháre uzavrite viečkom a vložte do chladničky.
Ako správne zavárať – teplota a rôzne spôsoby zavárania
Pri zaváraní je dôležitých viacero faktorov a veľmi ľahko sa vám môže stať, že sa vám vrchnáčik na fľaške dobre nechytí. Cvikla sa tým pádom potom skazí, preto toto riziko treba minimalizovať čo najviac.
Celý postup zavárania
Aby bola príprava zaváranej cvikly čo najjednoduchšia, na prípravu si vyberte stredne veľké cvikly so sýto červenou farbou bez výrazných bielych kruhov na priereze a zdrevnatených častí. Ak si vyberiete menšie cvikly, mali by byť veľkostne čo najpodobnejšie, aby sa rovnomerne uvarili. Cviklu poriadne umyte od hliny a nečistôt, odstráňte nahnité časti a pečte v rúre alebo varte vo vode, pokým nebude stredne mäkká. V hrnci sa varí cvikla do zmäknutia približne 45 minút. Keď je hotová, tak ju nechajte na vzduchu vychladnúť a odstráňte šupku, ktorá by mala ísť dole jednoducho.
Kým vám chladne repa, môžete si pripraviť sladkokyslý nálev na cviklu. Na ten budete potrebovať:
- 1 liter octu
- 2 litre vody
- 100 gramov soli
- 350 gramov cukru
Množstvá jednotlivých surovín si regulujte podľa toho, koľko fliaš cvikly zavárate. Všetky tieto suroviny zmiešajte a zahrejte, aby sa soľ a cukor čo najrýchlejšie vo vode s octom rozpustili.
Keď je repa čistá a pripravená, tak ju rozpoľte a vykrojte prípadné zdrevnatené časti. Potom ju nakrájajte na kolieska hrubé asi 5 milimetrov, na menšie kocky alebo ju môžete nastrúhať na hrubšie. Takto pripravenú cviklu dochuťte rascou, chrenom a anízom, všetko podľa vašej chuti. Cvikla sa zvykne pripravovať na viacero rôznych spôsobov, vyskúšať môžete napr. zaváranú cviklu s jablkami alebo s cuketou. Cviklu dajte do pohárov a zalejte pripraveným nálevom. Cvikla v pohári aj s nálevom by mala siahať 10 milimetrov pod okraj pohára.
Spôsoby sterilizácie
Klasické je zaváranie repy v hrnci, tak to robili aj naše staré mamy. Keď máte cviklu v pohároch zaliatu nálevom a uzatvorenú, poháre poukladajte do zaváracieho hrnca, aby neboli úplne vedľa seba, ale bola medzi nimi centimetrová medzera, inak by mohli popraskať. Cviklu varte približne 15 minút na 80 stupňoch Celzia. Teplota je dôležitá, takže si ju kuchynským teplomerom kontrolujte. Keď poháre vytiahnete, otočte ich hore dnom a nechajte vychladnúť. Fľaše potom ešte dotiahnite a skontrolujte, či sa dobre prichytili. Hotovú cviklu uskladnite na tmavé miesto.
Ďalším jednoduchým spôsobom je zaváranie v rúre, kde budete potrebovať hlavne hlboký plech a utierku. Pripravené poháre s cviklou naukladajte do hlbokého plechu, ktorý bude vyložený utierkou. Potom ho podlejte vodou a pečte 20 minút na 90 stupňov Celzia. Po vytiahnutí repy z rúry poháre poukladajte hore dnom a nechajte vychladnúť. Skontrolujte správne uchytenie viečok a opäť skladujte na tmavom mieste.
Počuli ste už o zaváraní repy v mikrovlnnej rúre? Pripravíte si tak zaváranú cviklu bez varenia a ak nemáte rúru na pečenie, tak aj toto je možnosť na sterilizáciu. Poháre s repou poukladajte do plastovej misky, vďaka tomu si nezašpiníte mikrovlnnú rúru. Potom ju nastavte na najvyšší výkon a fľaše nechajte zohrievať 6 minút. Po vytiahnutí postupujte rovnako, ako pri ostatných spôsoboch sterilizácie.
Na čo všetko sa dá cvikla použiť + recepty
Väčšina ľudí si dáva cviklu len ako prílohu k hlavnému jedlu, no je naozaj množstvo spôsobov a receptov, ktoré by ste mali za život vyskúšať. Jeden z najjednoduchších a najobľúbenejších receptov na raňajky je cviklová nátierka. Stačí vám na ňu 1 repa (surová), 200 gramov Lučiny, 100 gramov nastrúhaného syra, cesnak podľa chuti a na dochutenie soľ s korením. Surovú repu nastrúhajte, pridajte všetky ingrediencie a všetko dôkladne zamiešajte. Nátierku podávajte s čerstvým pečivom, pre najlepšiu chuť. Na raňajky si môžete pripraviť aj cviklové smoothie, do ktorého pridáte sladké ovocie, aby ste tým trochu prekryli chuť cvikly, no zároveň tým zachováte všetky jej vitamíny.
Na obed si môžete pripraviť šalát s cviklou a feta syrom. Je to zdravé, čerstvé a osviežujúce, ideálne na horúce letné dni. Budete, samozrejme, potrebovať zaváranú cviklu, korenie a soľ na dochutenie, 150 gramov syra feta a vlašské orechy. Výhodou šalátov je jednoduchosť ich prípravy. Pri tomto šaláte len dáte na tanier cviklu, rozdrobený syr, nasekané orechy a dochutíte soľou a korením.
Z cvikly sa dá pripraviť aj sirup, ktorý je vitamínovou bombou. Budete naň potrebovať 2 kg nastrúhanej cvikly, 3 litre vody, 3 kg cukru, 100 gramov kyseliny citrónovej a sladké ovocie, ktoré doplní chuť sirupu (maliny, jahody...). Ako prvé pridajte do hrnca cviku, vodu a varte aspoň 1,5 hodiny. Potom zmes sceďte, pridajte cukor, kyselinu citrónovú a rozmixované ovocie. Všetko premiešajte a nechajte prevariť. Hotový sirup nalejte do predpripravených nádob, dobre uzavrite a nechajte v utierke vychladnúť. Hotový sirup uložte na tmavé miesto.
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Modrá je do spálne najvhodnejšou voľbou, pretože podporuje spánok. Hodí sa na steny, dekorácie i na obliečky. Overte si to.
Či už si vyberiete malé, alebo veľké, výrazné či tlmené, vzory dokážu spestriť každú obývačku. K najtradičnejším patrí čierno-biela kombinácia, ktorá nájde uplatnenie i u vás.
Žltá je farba slnka, rozžiari každú jednu miestnosť. Podľahnite čaru tejto farby a skúste ju zakomponovať aj do svojho bytu. Uvidíte, že obývačka v žltých odtieňoch každého očarí.
Publikované dňa: 15.08.2024
Posledná aktualizácia: 15.08.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Predaj nehnuteľnosti môže byť stresujúci proces, ale s dôkladnou prípravou a pomocou odborníkov ho zvládnete hladko a úspešne. Prvý dojem je veľmi dôležitý, preto investujte do kvalitnej...
Prerábka domu je veľká investícia, ale s dôkladným plánovaním a výberom správnych technológií môžete vytvoriť domov, ktorý splní všetky vaše požiadavky a bude vám slúžiť dlhé roky.
Mmajú určite mnoho výhod, v konečnom dôsledku sú niektoré spotrebiče jednoducho zbytočné. Priznajte sa, ktorý z nasledujúcich spotrebičov sa vám len tak povaľuje už niekoľko mesiacov či...