Zavárané jahody vo vlastnej šťave, s cukrom i bez, so soľou alebo rumom – postup + recepty
Jahody patria medzi najobľúbenejšie letné plody, ktoré sa pestujú v nejednej záhradke. Keď vás rastlinky počas 3- až 4-týždňovej sezóny zaplavia hojnou úrodou, je potrebné vedieť ich spracovať čo najskôr a priebežne. Medzi najčastejšie spôsoby spracovania jahôd patria práve kompóty, džemy aj sušenie.
Zaváranie pritom už dávno nie je len výsadou staršej generácie, ale zvládne ho úplne každý. Nepotrebujete naň ani žiaden špeciálny zavárací hrniec – pomôcť si môžete rúrou či mikrovlnkou.
Obľúbené elektrické zaváracie hrnce
Ako zavárať jahody
Jahodovú nádielku môžete čakať už do mája až do augusta, v závislosti od toho, aké odrody máte nasadené. Už počas zberu je dôležitá pravidelnosť v oberaní, pretože nepozbierané plody môžu lákať škodcov alebo začnú vo vlhku rannej rosy hniť. Keď vás naraz prekvapí bohatá nádielka úrody, je potrebné ju rýchlo spracovať, aby vám jahody nezačali kvasiť a plesnivieť. Jedným z najobľúbenejších spôsobov spracovania jahôd býva práve zaváranie.
Ako využiť jahodový kompót
Jahodový kompót sa dá využiť na množstvo spôsobov – možno ho podávať ako prílohu k obedu, použiť na prípravu pudingov, bublaniny a iných koláčov, do nákypu aj želé. Kompót môže ochutiť aj nápoje, čaj či punč. Dá sa aj rozmixovať a použiť ako ovocnú omáčku do palaciniek, na lievance, do zmrzliny či na výrobu drene.
Aké jahody sú do kompótu vhodné
Na prípravu kompótov vyberajte už zrelé plody, ktoré si však musia zachovať svoju pevnosť. Mäkké jahody vyselektujte, tie môžete použiť napr. na prípravu džemu. Jahody pred zaváraním dobre poumývajte, zbavte ich prípadného blata a nečistôt. Jahody odstopkujte a popritom si každú jednu všímajte, či nemá hnilobu alebo pleseň. Všetky chybné jahody vyraďte, pretože pre jednu jahodu by sa vám mohol pokaziť celý kompót.
Príprava zaváracích pohárov je rovnako dôležitá ako samotná sterilizácia v hrnci. Na to, aby jahody dlho vydržali a nepokazili sa, musia byť naložené do čistých pohárov. Či si už kúpite nové poháre alebo máte doma poháre z minulej sezóny, ktoré boli umyté, vždy si ich pred samotným zaváraním umyte nanovo. Umývajte ich v horúcej vode s bežným saponátom na riad, ktorý dobre opláchnete. Musia byť dokonale čisté a to isté platí aj pre viečka. Po umytí ich už len nechajte odkvapkať. Veľmi dobré je aj umývanie pohárov v umývačke riadu, kde si môžete byť istí, že sú čisté a dobre sterilizované.
Pri akej teplote a ako dlho zavárať
Jahodové kompóty nie je potrebné zavárať pri príliš vysokej teplote ani príliš dlho, aby sa vám nerozvarili, ale zachovali sa pekne v celku. Pri klasickom zaváraní v hrnci nemusí voda bublať pri 100 °C, ale úplne stačí teplota 80 – 90 °C. Čo sa týka dĺžky sterilizácie, úplne postačí aj 10 minút. Zavárajte minimálne 5 a maximálne 15 minút. Ak ich povaríte dlhšie, jahody začnú vypúšťať veľa šťavy a výsledok budú malé, scvrknuté jahôdky.
Ako sterilizovať kompóty – v hrnci, v rúre či v mikrovlnke
Jahodové kompóty môžete sterilizovať viacerými spôsobmi. Medzi klasiku patrí sterilizovanie v hrnci či zaváracom hrnci, avšak ak máte doma len menšie hrnce, pomôcť si môžete aj rúrou či mikrovlnkou.
Ako zavárať jahody v hrnci
Zavárať jahody môžete aj v obyčajnom hrnci. Dno si vyložte utierkou a poháre poukladajte tak, aby sa nedotýkali. Mali by mať medzi sebou asi 1 cm medzery, vďaka čomu predídete tomu, aby vám poháre popukali. Hrniec dajte na sporák a priveďte do teploty 80 – 90 °C, teda voda by nemala vrieť. Po 10 minútach máte hotovo. To isté platí pre zaváranie v zaváracom hrnci. Jeho výhodou je, že si vďaka teplomeru môžete jednoducho sledovať teplotu vody.
Ako zavárať jahody v rúre
Zavárať nemusíte len v hrnci, ale pokojne aj v rúre. Výhodou je, že sa vám na plech zmestí viac kompótov a nemusíte tak zavárať na viackrát. Na sterilizáciu potrebujete hlboký plech, do ktorého sa vám zmestí 2 – 3 cm vody. Plech si najprv vyložte utierkou alebo novinami a poháre poukladajte tak, aby sa nedotýkali. Rúru si predhrejte na 180 °C a zavárajte 15 – 20 minút.
Dátum:
Klasické zaváranie v hrnci s vodou sa pomaly, ale isto, stáva zastaralým spôsobom, ktorému sa gazdinky snažia čoraz častejšie vyhýbať. Pozrite sa, ako si zaváranie spríjemniť a urýchliť.
Čítať celý článok
Ako zavárať jahody v mikrovlnnej rúre
Zaváranie v mikrovlnke je veľmi jednoduché a rýchle. Je výhodné hlavne vtedy, ak máte menej pohárov a neoplatí sa vám pre ne vyberať hrniec. V mikrovlnke sterilizujte pri výkone 700 W po dobu 6 min. pri 0,7 l pohári a po dobu 3 min. pri 0,3 l pohári. Dobu predĺžte podľa počtu pohárov v mikrovlnke.
Ako zavárať jahody v umývačke riadu
Zaváranie v umývačke riadu patrí medzi najdlhšie, keďže jeden cyklus trvá pokojne aj 1,5 – 2 hodiny. Výhodou je, že nemusíte vyberať žiaden hrniec ani plech a poháre vám z umývačky vyjdú aj pekne umyté. Poháre sa ukladajú v 5 cm rozostupoch viečkom nahor, aby vám nepopukali. Malé poháre ukladajte do horného koša, veľké do spodného. Na sterilizáciu vyberte program s teplotou v rozmedzí 70 – 80 °C. Pred spustením ešte nezabudnite skontrolovať, či je zásobník na tabletu a leštidlo prázdny.
Recepty na zavárané jahody
Jahody sa dajú zavárať na veľa rôznych spôsobov. Pripraviť si môžete jahodové kompóty s cukrom aj bez, vo vlastnej šťave a bez nálevu, alebo skúsiť aj jahody s rumom či so soľou.
Zavárané jahody s cukrom
Potrebujete:
- Jahody
- Kryštálový cukor
- Vodu
Množstvo jahôd bude, samozrejme, závisieť od vašej úrody, no čo sa týka cukrového nálevu, zvykne sa používať 300 – 600 g cukru a 1 l vody. Pomer cukru si prispôsobte podľa toho, či máte jahody sladšie alebo kyslejšie, a podľa svojich preferencií. Kto potrebuje, cukor si môže nahradiť aj umelými sladidlami.
Jahody si umyte a odstopkujte, nechajte odkvapkať. Medzitým si pripravte nálev z vody a cukru, ktorý stačí v hrnci ohriať, kým sa cukor nerozpustí. Preložte na chladnejšie miesto a začnite plniť poháre jahodami. Jahody plňte až po okraj a keď nálev trošku vychladne (horúci nálev by mohol spôsobiť prasknutie pohárov), jahody zalejte úplne dovrchu. Naplnené poháre zatiahnite viečkami a dajte sterilizovať.
Zavárané jahody vo vlastnej šťave
Potrebujete:
Na jahody vo vlastnej šťave nepotrebujete nálev, postačí ich zasypať cukrom. Jahody si umyte, odstopkujte. Pred tým, než ich porozdeľujete do pohárov, si jahody zasypte cukrom. Na 1 kg jahôd postačí 400 – 500 g cukru (opäť raz si cukor prispôsobte podľa chuti). Jahody premiešajte a začnite plniť do pohárov až po okraj. Poháre uzavrite viečkom a dajte sterilizovať. Zavárať sa budú o pár minúť dlhšie než bežne, aby pustili šťavu. Po 25 min. sterilizácie máte hotovo.
Zavárané jahody bez cukru so soľou
Potrebujete:
Podobným spôsobom môžete zavárať aj jahody bez cukru a bez nálevu. Jahody sa klasicky očistia, odstopkujú a poukladajú do zaváraninových pohárov. Nepridá sa cukor ani voda, ale do každého pohára štipka soli. Soľ má nielen dezinfekčné vlastnosti a pomôže sterilizácii, ale taktiež prispeje k pusteniu šťavy. Naplnené poháre zavrite viečkami a dajte sterilizovať, tiež na dlhšie, približne 20 – 25 min., aby pekne pustili šťavu.
Zavárané jahody s rumom
Potrebujete:
- Jahody
- Kryštálový cukor
- Vodu
- Rum
Jahody si pripravte podobne ako v recepte s cukrovým nálevom. Jahody očistite, odstopkujte a poukladajte do pohárov. Pripravte si nálev z 1 l vody a cukru podľa chuti, avšak skúste použiť menšie množstvo (100 – 300 g), keďže do jahôd pôjde ešte rum. Ak chcete, k cukru môžete pridať balenie vanilínového cukru pre lepšiu arómu. Do pohárov s jahodami nalejte po 1 PL rumu a zvyšok zalejte nálevom. Zatvorte viečkami a dajte sterilizovať.
Jahodový džem
Jahodový džem je skvelou pochúťkou pre malých aj veľkých maškrtníkov. Môžete si ho vychutnať na chlebíku s maslom, spolu s bielym jogurtom alebo smotanou, v koláčoch aj natretý na palacinkách. Od lekváru sa líši tým, že jahody sú v celku, nemixujú sa, a pridáva sa doň viac cukru. Na prípravu domáceho džemu nepotrebujete žiadne želírovacie cukry a gelfixy, postačí vám obyčajný kryštálový cukor.
Potrebujete:
- 2 kg jahôd
- 1 kg kryštálového cukru
- 1 ČL kyseliny citrónovej alebo citrónovú šťavu
Na prípravu jahodového džemu vyberajte zrelé a sladké jahody, ktoré si najprv dôkladne umyte. Väčšie jahody môžete prekrojiť, menšie nechať v celku. Vyberte si väčšiu misku, do ktorej vložíte tretinu jahôd a zasypete ju tretinou cukru. Takto vrstvite druhou tretinou jahôd, cukrom až poslednou vrstvou. Jahody nechajte v cukre postáť cez noc na chladnom mieste, ale nie dlhšie ako 24 hodín. Takýmto spôsobom sa v džeme zachovajú jahody pekne v celku a skrátite si aj čas varenia.
Na druhý deň preložte jahody do hrnca a začnite variť. Vtedy môžete pridať aj kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna. Varte tak dlho, kým džem nezhustne na požadovanú konzistenciu. Niekto má rád redší džem a postačí mu 10 min. varenia, iný zase uprednostní hustejší a povarí ho aj 30 minút. Hustotu džemu si overte tak, že si kúsok lyžičkou naberiete na studený tanierik (stačí ho na pár minút vložiť do mrazničky) a počkáte, kým sa ochladí. Takú konzistenciu bude mať hotový džem.
Džem by mal obsahovať celé kúsky ovocia, avšak ak máte radšej hladkú konzistenciu ovocnej nátierky, pokojne si môžete jahody rozmixovať tyčovým mixérom. Po dovarení už stačí len džem naliať do umytých pohárov. Poháre zatvorte viečkami a sterilizujte po dobu 10 minút. Po sterilizácii otočte poháre viečkom nadol a prikryte dekou.
Jahodový sirup
Jahody môžete využiť aj na prípravu domáceho sirupu bez Éčok a konzervantov. Jahodový sirup dobre padne ako studená osviežujúca limonáda v lete a v zime zase zahreje v čaji.
Potrebujete:
- 2 kg jahôd
- 200 ml vody
- 1,2 kg kryštálového cukru
- citrónovú šťavu
Jahody si dôkladne očistite, odstopkujte a nechajte odkvapkať. Pred varením ich prekrojte na menšie kúsky alebo rozpučte pučidlom na zemiaky, aby sa rýchlejšie rozvarili. Vložte do hrnca a zalejte vodou. Priveďte do varu a za stáleho miešania povarte 30 – 45 minút, kým sa pekne nerozvaria. Uvarené jahody preceďte cez sitko. Do vzniknutej jahodovej šťavy pridajte cukor a šťavu z citróna – množstvo si dolaďte podľa toho, aké sladké máte jahody.
Hrniec so šťavou dajte opäť na sporák a povarte krátko, len zo 5 – 10 minút, aby sa cukor rozpustil a chute premiešali. Potom už je sirup pripravený na preliatie do fľašiek, ktoré stačí zatvoriť vekom a pretočiť, aby sa viečka dobre prichytili. Fľaše zabaľte do deky, aby chladli pomalšie.
Sušené jahody
Ďalším spôsobom spracovania jahôd je sušenie. Po sušení nesiahame tak často ako po zaváraní, avšak ide o výborný spôsob uchovania ovocia, vďaka ktorému si jahody zachovajú svoje vitamíny a minerály, no nezískajú žiaden pridaný cukor. Sušené jahody sú skvelé ako zdravé maškrtenie a pridať ich môžete aj do jogurtov, müsli či smoothies.
Na sušenie vyberajte pekné, veľké jahody, ktoré si najprv dobre umyte, odstopkujte a nechajte odkvapkať. Jahody si pripravte nakrájaním na 0,5 cm plátky. Sušte ich pri teplote 60 – 70 °C v sušičke ovocia. Malo by im stačiť 8 – 12 hodín sušenia. Ak budete sušiť kratšie, zostane vám v nich viac vody a skôr sa skazia. Ak ich vysušíte dlhšie, budú tenšie, chrumkavejšie. Sušiť môžete aj v rúre pri otvorených dvierkach už za 3 – 4 hodiny. Vysušené jahody skladujte vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a suchom mieste.
Mrazené jahody
Rovnako dobrým spôsobom uchovávania jahôd je aj ich mrazenie. Zachovajú si svoju chuť, rovnako ako aj vitamíny a minerály. Mraziť môžete rôznymi spôsobmi – očistené jahody môžete zamraziť v celku aj spracované s cukrom. Ak chcete mraziť v celku, uložte ich na tácky – takým spôsobom rýchlejšie zmrznú. Po 4 hodinách tácku vyberte a jahody premiestnite do vrecúška alebo nádobky a vložte späť do mrazničky.
Jahody si môže aj spracovať, napr. nakrájať na menšie kúsky, rozmixovať, rozpučiť, povariť, zmiešať s cukrom a podobne. Pripravenú zmes už len vložte do nádobky alebo uzatvárateľného plastového vrecúška a vložte do mrazničky. Takto si v lete môžete pochutnať na dreni – jahody len rozmixujte a pridajte cukor. Alebo primiešať môžete aj smotanu a v zásobe budete mať chutnú domácu zmrzlinu.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Detská izba pre chlapca – modrá hrá prím
Máte doma chlapca, ktorý by chcel vlastnú detskú izbu, v ktorej by bol mohol prežívať dobrodružstvá? Pozrite sa na našu galériu, možno v nej spolu nájdete niečo, čo sa vám zapáči.
Moderné drevodekor kuchyne – dajte šancu aktuálnym trendom
Plánujete zariaďovať kuchyňu a páčia sa vám moderné kuchyne so vzorom dreva? Potom začnite uvažovať nad drevodekorovou kuchynskou linkou.
Modrá spálňa – farba oblohy pôsobí blahodárne na spánok
Modrá je do spálne najvhodnejšou voľbou, pretože podporuje spánok. Hodí sa na steny, dekorácie i na obliečky. Overte si to.
Publikované dňa: 09.09.2024Posledná aktualizácia: 09.09.2024V tejto kategórií nájdete aj:
Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo... Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.