Zaváranie marhúľ v rúre, v hrnci, v umývačke – kompót, džem, koláč, sirup, marhule bez cukru
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Spôsoby, ako zavariť marhuľový kompót
- Dokonalá čistota je základom každej sterilizácie
- Marhuľový kompót
- Ako zavárať marhule v rúre na pečenie?
- Ako zavárať marhule v obyčajnom hrnci na sporáku?
- Ako zavárať marhule v umývačke riadu?
- Zaváranie marhúľ v mikrovlnnej rúre
- Zaváranie marhúľ v plechovom hrnci
- Zaváranie marhúľ v elektrickom hrnci
- Testy, ako zistiť, že sa sterilizovanie (ne)podarilo
- Čo ak marhule v pohári plávajú?
- Ako skladovať sterilizované marhule?
- Užitočné rady, ktoré vám pomôžu k lepšiemu zaváraniu
- Pochúťkové tipy, ako pripraviť nálev
- Ďalšie spôsoby, ako sterilizovať marhule
- Marhuľový sirup a džús
- Marhuľový džem
- Marhuľový džem pre diabetikov
- Marhuľový med
- Sušenie marhúľ
Leto je obdobie, ktoré sa okrem tepla vyznačuje aj zaváraninovou sezónou. Okolo júna a júla dozrievajú oranžové sladké plody marhúľ. Hovorí sa, že keď dozrejú marhule, nastalo leto.
Marhule je ovocie, ktoré pochádza z rodu Prunus, čo označuje skupinu tzv. kamenného ovocia. Pôvodom sú pravdepodobne z Arménska alebo z Číny, no nie je to celkom potvrdené. Čo však celkom potvrdené je, že marhule obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok. Na prvej priečke je to vitamín A, ktorý sa stará o zdravie a perfektný vzhľad pokožky; vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém; vlákninu, ktorá pôsobí ako prevencia pri srdcovo-cievnych chorobách a podporuje chudnutie; draslík, ktorý sa stará o zdravie kostí a reguluje krvný tlak; železo, ktoré je nevyhnutné pri tvorbe červeného krvného farbiva hemoglobínu a antioxidanty, ktoré zabraňujú vzniku a množeniu voľných radikálov v tele človeka.
Nevýhodou tejto vitamínovej bomby je, že sa počas roka rodí len raz. Na druhej strane je dobrou správou to, že toto výnimočné ovocie bez tuku, cholesterolu a sodíka si môžete užiť oveľa dlhšie ako len počas sezóny, len treba vedieť, ako na to.
Spôsoby, ako zavariť marhuľový kompót
Ešte jedinečnejšiu a najmä dlhšiu chuť marhúľ si môžete vychutnať ich zaváraním alebo, odbornejšie povedané, sterilizovaním. Toto ovocie sa radí ku klimatickému ovociu, čo znamená, že nedozrieva len na strome, ale dozrieť dokáže aj mimo neho, po odtrhnutí. Na druhej strane, to, že dokáže dozrieť aj mimo stromu, neznamená, že každá odtrhnutá alebo pozbieraná marhuľa je vhodná na každú sterilizáciu. Ak si chcete pripraviť kompót, potom vyberajte marhule, ktoré sú vyzreté, nemôžu byť nezrelé a ani príliš prezreté. To, či je marhuľa zrelá, zistíte podľa farby, mäkkosti a vône. Zrelá marhuľa vonia sladko, je krásnej oranžovej farby bez zelených stôp a pri stlačení sa len mierne poddá. Ak by ste zavárali nedozreté plody, ich chuť by bola horká a, naopak, ak prezreté, potom hrozí, že zaváranina nevydrží dlho a pokazí sa.
Dokonalá čistota je základom každej sterilizácie
Základom každého zaváranie a sterilizovania je dokonalá čistota a to nielen pohárov a vrchnákov, ktoré je nutné dôkladne poumývať, napr. v umývačke riadu, ale čistá musí byť aj pracovná doska a nádoba, v ktorej máte vykôstkované marhule a nálev. O čistote vašich rúk ani nehovoríme. Stačí totiž malá smietka a nečistota a je po zaváranine.
Účinnou metódou ako sterilizovať nádobu a vrchnáky je to, že rúru na pečenie predhrejete na 130 °C a potom čo poháre a viečka umyjete, ich na plechu do nej dáte na cca 20 min. Viečka ešte povarte vo vriacej vode a poháre spolu s viečkami nechajte prirodzene vyschnúť, neutierajte ich.
Marhuľový kompót
Na zaváranie marhuľového kompótu, budete, samozrejme potrebovať marhule, zaváraninové poháre, ktoré je možné kúpiť v supermarketoch a hoci je ich cena rôzna, opätovne sa dajú použiť a viečka/vrchnáky na poháre, ktoré budú k pohárom pasovať. Ďalej potrebujete:
- 1 kg zrelých marhúľ, ktoré je nutné dôkladne umyť, rozpoliť a jednu po druhej odkôstkovať
- okolo 500 až 600 g kryštálového cukru
- 1 liter vody
- stopky
Ako zavárať marhule v rúre na pečenie?
- Vykôstkované marhule umyte pod tečúcou vodou a dajte ich do čistej misky.
- Do hrnca napustite 1 liter vody a priveďte ju k varu.
- Pridajte cukor a miešajte, pokým sa cukor neroztopí. Takto pripravený nálev budete nalievať do sterilizovaných pohárov, no predtým...
- Polky marhúľ ukladajte do pohárov jednu na druhú, kôstkovou časťou smerom dolu k dnu. Naukladajte ich asi 2 cm od okraja pohára.
- Poháre s naloženými marhuľami zalejte nálevom pomocou čistej naberačky, cca 0,5 cm od okraja alebo až pokým zalejete všetko ovocie. Dbajte nato, aby každá marhuľa bola celá v náleve, inak sa môže pokaziť celý kompót.
- Pomocou plastového noža alebo paličky odstráňte vzduch z pohára tak, že nôž budete púšťať po vnútornej strane pohára na dno a prejdete s ním okolo celého vnútorného obvodu. Takto vyjdú von všetky vzduchové bubliny. Ak v pohári zostane veľké množstvo vzduchu, môže sa stať, že nálev začne vplyvom vysokej teploty vrieť a poškodí tesnenie.
- Na pohároch pritiahnite viečka a dajte ich na plech vo vzdialenosti 5 – 7 cm.
- Plech s pohármi dajte do rúry a pri teplote 85 °C sterilizujte 20 minút.
- Po sterilizačnej dobe vypnite rúru, pootvorte dvierka a nechajte zaváraniny prirodzene vychladnúť v rúre.
Ako zavárať marhule v obyčajnom hrnci na sporáku?
Tí, ktorí nemajú rúru alebo nemajú dobrú rúru, môžu zavárať aj na sporáku v klasickom hrnci. Po naukladaní marhúľ do pohárov, tak ako ste sa dočítali vyššie, pokračujete nasledovne.
- Podľa počtu a priemeru pohár zvoľte hrniec, kde vám vojde najviac zaváranín, najlepšie všetky. Poháre by však v hrnci nemali byť uskladnené tesne, ale s miernym odstupom, tak aby sa navzájom nedotýkali, ale mám otestované, že nič sa nestane ani keď sa budú dotýkať.
- Na spodok dajte zloženú kuchynskú utierku, na ktorú poukladajte zaváraniny (podľa mojich skúseností, utierka nemusí byť).
- Hrniec naplňte vodou do cca 2/3 výšky pohárov. Voda, ktorú napúšťate do hrnca, nesmie byť horúca, aby sa nestalo, že poháre prasknú, keďže v ich vnútri je zase studený nálev.
- Vodu priveďte do varu a potom ešte varte 20 min.
- Po uplynutí 20 min. poháre ihneď vyberte a položte ich na plech alebo na podložku. Pri vyberaní buďte opatrní, poháre sú horúce.
- Vybraté poháre zabaľte do deky a nechajte prirodzene vychladnúť.
Ako zavárať marhule v umývačke riadu?
Umývačka riadu je spotrebič, v ktorom môžete robiť ďaleko viac ako len umývať riad, môžete v nej „oprať“ uhorky na zaváranie a rovno aj zavárať marhule. Ako na to?
- Vyprázdnite umývačku riadu.
- Na spodnú lištu, kôš alebo poschodie, umiestnite poháre vrchnákom smerom hore, tesne vedľa seba, najlepšie aby sa nedotýkali, pretože môžu prasknúť.
- Poháre uložte aj na hornú lištu.
- Dávajte pozor, aby jednotlivé koše umývačky neboli preťažené.
- Na umývačke, samozrejme, bez čistiacej kapsuly, zvoľte program s teplotou 70 – 80°C a nastavte 1,5 až 2-oj hodinový cyklus.
- Po skončení cyklu, pootvorte dvierka umývačky riadu a poháre nechajte prirodzene vychladnúť alebo ich vyberte, otočte hore dnom a zababušte do deky. Takto ich prirodzene nechajte vychladnúť.
Zaváranie marhúľ v mikrovlnnej rúre
Marhule, podobne ako aj iné ovocie či zeleninu, môžete zavárať aj v mikrovlnnej rúre. Princíp umytia a naplnenia pohárov je ten istý, jediný rozdiel je v množstve naliateho nálevu. Do pohára nalejte nálev tak, aby medzi viečkom a hladinou bol 2 cm priestor. To znamená, že ani marhule neukladajte úplne po vrch pohára. Potom poukladajte poháre na tanier tak, aby sa nedotýkali, a nastavte čas na mikrovlnke podľa výkonu:
- 700 W mikrovlnku nastavte na 6 min.
- 750 W = 5,30 min.
- 800 W = 5,15 min.
- 900 W = 4,30 min.
Pred tým ako sa do tohto zaváraninového spôsobu pustíte, otestujte si ho na jednom zaváraninovom pohári. No a myslite nato, že ak chcete zavárať v mikrovlnke, viečka, ktoré majú zlatistý alebo striebristý povrch, do mikrovlnky nepatria, pretože v nej budú lietať iskry.
Zaváranie marhúľ v plechovom hrnci
V tradičnom plechovom hrnci môžete zavariť marhule tak, že ich zalejte nálevom, znovu cca 2 cm od okraja, ale tak, aby boli všetky marhule v náleve. Uzavrite ich a poukladajte do hrnca. Hrniec zalejte vodou, prikryte pokrievkou a zaveďte teplomer. Hrniec umiestnite na sporák a teplotu vody priveďte na 80 °C. Následne pri tejto teplote varte 20 min. Potom odstavte hrniec z ohrevu a vodu v hrnci pomaly ochladzujete prilievaním studenej vody, pričom studená tečúca voda sa nesmie priamo dotknúť horúcich zaváranín, pretože by mohli popraskať. Najlepšie je ochladzovať pod vodovodným kohútikom priamo do hrnca, ale opäť mimo pohárov.
Zaváranie marhúľ v elektrickom hrnci
Najpohodlnejšie je zaváranie v špeciálnom elektrickom hrnci na zaváranie. Stačí, ak ho naplníte pohármi po okraj hrnca, zavriete, nastavíte teplotu a hrniec sám naprogramuje čas, ktorý je na dosiahnutie tejto teploty a udržanie teploty potrebný. Navyše, hrniec sa sám prepne na proces ochladzovania a následne sa vypne, čo dá poznať zvukovou signalizáciou. Vašou úlohou je len naukladať a povyberať zaváraniny a vhodne ich uskladniť. Hrniec je perfektný v tom, že nevyžaduje kontrolu a pokojne v ňom môžete pripravovať aj vianočný punč, marhuľový lekvár alebo chutný marhuľový sirup.
Obľúbené zaváracie hrnce
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Domo DO 42325 | Zobraziť produkt | |
Klarstein Biggie | Zobraziť produkt | |
Concept ZH0040 ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
Adler AD 4496 | Zobraziť produkt | |
Domo DO 42323PC | Zobraziť produkt |
Testy, ako zistiť, že sa sterilizovanie (ne)podarilo
- Pri príprave džemov sa zvyknú naplnené poháre, pri prirodzenom vychladnutí, otočiť vekom na dno a ak veko vydá pukavý zvuk, zaváranina sa nepodarila. Nemusíte ju hneď vyhodiť, len ju čo najrýchlejšie zjedzte.
- Ďalším spôsobom, ako zistiť, či sa zaváranie podarilo, je poklepkanie prstom po strede vrchnáka. Ak viečko vydalo dutý zvuk, tesnenie nie je ideálne a ak je pukanie tlmené zaváranie máte úspešne za sebou.
- Aj ponorením zaváraniny do vody môžete zistiť, či sa zaváranie podarilo. Ak sa z nej budú uvoľňovať bublinky, tesnenie nie je najlepšie.
- Syčavý zvuk signalizuje tiež nevydarené zaváranie.
Čo ak marhule v pohári plávajú?
Potom, ako kontrolujete správne zavarené poháre, sa niekedy môže stať, že marhule sa v nich vznášajú. Nemajte obavy, nie je to znakom toho, že zaváranie sa nepodarilo, môže za to fyzika. Marhule majú množstvo buniek, ktoré môžu byť naplnené vzduchom, vplyvom čoho vyplávajú hore k viečku. Rovnako sa tak môže stať aj pri rebarbore, hrachu, pri ríbezliach... Takéto „lietajúce ovocie“ môže trochu stmavnúť, ale to nie je dôvodom na vyhodenie, stále je jedlé a stále rovnako dobré.
Ako skladovať sterilizované marhule?
Marhuľový kompót, džem a iné zaváraniny sa skladujú na chladnom a tmavom mieste. Niektoré byty však nedisponujú chladným priestorom, kde by ste mohli svoje zaváraniny skladovať. Nevadí, ak ide o kvalitne zavarenú úrodu, neuškodí marhuliam ani teplé či svetlé miesto.
Hoci zaváraniny vydržia aj niekoľko rokov (aj 10) bez porušenia, po otvorení je nutné ich skladovať v chladničke a skonzumovať maximálne do 30 dní.
Užitočné rady, ktoré vám pomôžu k lepšiemu zaváraniu
- Marhule, ktoré sú nahnité, ošetrite orezaním hniloby alebo ich vôbec nezavárajte, môžu poškodiť celú zaváraninu, ktorú potom môžete rovno vyhodiť.
- Po zaliatí marhúľ sladkým nálevom, predtým ako uzavriete fľašky a dáte variť, chvíľu počkajte. Ak sa v marhuliach nachádza nejaký červíček, vplyvom cukru a vody sa rýchlo vyplaví na hladinu nálevu. Nič to nie je, zoberte si lyžičku a všetky červíky pekne povyberajte.
- Mimochodom, ak dáte do zaváraniny na dno pohára soľ, z ovocia vytiahne oveľa viac sladkosti ako bez nej a vy ani nezbadáte, že v zaváranine nie je žiadny cukor a už vôbec, že tam bola soľ.
Pochúťkové tipy, ako pripraviť nálev
- Do pripravených pohárov, ktoré stačí už len uzavrieť vrchnákom, môžete pridať 1 alebo 2 klinčeky, chuť zaváraniny bude iná, no zato prekvapivo chutná.
- Ak pridáte do pohára malú lyžičku koňaku alebo brandy, z kompótu sa nestane marhuľovica, ale zaujímavý kompót alebo sirup, ktorý vám pripomenie pláž, na ktorej držíte exotický drink.
- Vianočný marhuľový kompót si pripravíte tak, že do pohárov pridáte drievko škorice a hviezdu anízu alebo vanilkovú esenciu.
- Do zaváranín môžete pridať aj čerstvo odtrhnuté bylinky, napr. tymian, rozmarín, oregano.
- Z marhúľ si môžete urobiť aj kompót bez nálevu – a to tak, že do poukladaných marhúľ pridáte 3-4 lyžičky kryštálového cukru, štipku konzervačného prípravku, čo nie je nevyhnutné, zalejete vodou a sterilizujete.
Ďalšie spôsoby, ako sterilizovať marhule
Spôsobov, ako sterilizovať marhule, je nespočetne veľa, no len málokto o nich vie. Je to škoda, pretože z marhúľ si na dlhý čas viete pripraviť aj ďalšie pochúťky, nielen tradičný domáci marhuľový kompót. Prečítajte si, ktoré to sú a ako sa robia.
Marhuľový sirup a džús
Z marhúľ viete pripraviť aj výborný letný sirup. Navyše, na jeho prípravu potrebujete maximálne 12 kusov ovocia, resp. toľko, aby ste z marhúľ pripravili 2 šálky marhuľového pyré. Okrem toho si pripravte ¼ poháre vody, 1/3 šálky cukru alebo medu (môžete urobiť aj sirup pre diabetikov, bez cukru, či pridať viac cukru) a 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy (nemusí byť). Na dochutenie môžete použiť muškátový oriešok, škoricu, vanilku, koňak. Ak je sirup riedky, tak zahusťujte 2 čajovými lyžičkami kukuričného škrobu.
Ako pripraviť marhuľový sirup?
Marhule vykôstkujte, umyte a spolu s 1/4 vody rozmixujte ponorným mixérom. Pridajte cukor a znovu mixujte, popritom koštujte a cukor pridávajte podľa chuti. Zmes dajte do hrnca a pomaly priveďte do varu. Najlepšie urobíte, ak si marhule rozmixujete už v hrnci, v ktorom budete sirup variť. Sirup sa mieša počas celej doby varenia, takže si precvičíte aj svoje bicepsy. Keď sa marhule začnú variť, môžete pridať ďalšie špeciálne ingrediencie (škoricu a pod.). Po ich pridaní, sirup poriadne prevarte a ak sa vám javí riedky, v nádobe mimo hrnca pripravte zmes škrobu a vody na zahustenie. Znovu povarte asi 5 min. Vo finále, keď už je sirup odstavený zo sporáka, pridajte citrónovú šťavu. Takto pripravený sirup je určený na okamžité použitie, stačí si z neho naliať trochu do pohára a zaliať vodou alebo ho pite bez riedenia vody ako džús.
Ak chcete sirup sterilizovať a urobiť si z neho zásoby, potom ho nezahusťujte škrobom a namiesto toho ho preceďte cez sitko. Precedený ho nalejte do pohárov a buď ho v pohároch sterilizujte jedným z uvedených spôsobov, alebo ho len poriadne uzatvorte a dajte na chladné miesto.
Marhuľový džem
Zachovať si letnú úrodu marhúľ nemusíte len vo forme kompótu, existujú aj iné spôsoby sterilizácie. Ďalšou z nich je marhuľový džem. Podobne ako je to pri kompótoch, aj na prípravu džemu vám stačia len zaváraninové poháre, vrchnáky, cukor a marhule. Pomer cukru závisí od množstva marhúľ. Niektoré recepty udávajú pomer cukru a marhúľ 1 : 1, iné zase 2 : 1 alebo 3 : 1, no v podstate to závisí len a len na vás, ako veľmi ste cukroví. No a rovnako ako pri kompótoch, aj pri džemoch môžete použiť rôzne prímesi džemu, s ktorými dokážete vykúzliť zaujímavé exotické a netradičné chute.
Príprava marhuľového lekváru:
- Sterilizácia pohárov a viečok.
- Zabezpečenie čistých pomôcok, vrátane rúk.
- Vykôstkovanie a umytie marhúľ.
- Povykrajovanie červivých, zhnitých, pomliaždených a ďalšie nedokonalostí z marhúľ.
- Nakrájanie marhúľ na približne rovnaké kúsky, rovno do hrnca, ktorý je dostatočne veľký na varenie všetkých marhúľ a ešte nejakú priestorovú kapacitu má, keby začal peniť.
- Varenie 30 až 120 minút, resp. tak dlho, aby sa všetky marhule rozpustili. Nevýhodou varenia je, že po celú dobu sa musí miešať, miešať a miešať, pretože marhule rýchlo prihorievajú. Ak sa pridá voda, nebudú prihorievať, ale lekvár bude riedky.
- Tesne pred koncom varenia sa môžu pridávať zaujímavé prísady, napr. zázvor, bazalka, rozmarín, chia semienka, nejaký alkohol (brandy, koňak, pálenka).
- S horúcim džemom sa plnia pripravené sterilizované poháre, cca 0,5 cm od okraja a pevne sa uzavrú vrchnákom.
- Poháre sa premiestnia do hrnca s vriacou vodou (keďže aj džem v pohároch je horúci) a varí sa ešte asi 5 – 10 min.
- Po uplynutí doby treba vybrať poháre, aby prirodzene vychladli (neprikrývame dekou).
Marhuľový džem pre diabetikov
Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa zdravo stravujú alebo majú v rodine cukrovkára, potom odporúčame pripraviť si marhuľový džem bez cukru. Princíp prípravy je v podstate rovnaký, až nato, že nepotrebujete ani zrniečko cukru a spoľahnete sa len na sladkosť nazbieraného ovocia.
Marhuľový med
Robievate púpavový alebo repkový či iný variant medu? Potom vyskúšajte med z marhúľ. Môžete ho využívať rovnako ako tradičný med a aj ako ochutenie rôznych šalátov. Na jeho zhotovenie budete potrebovať: 3 poháre marhúľ, 1 pohár medu a šťavu z 1 citróna.
Med pripravíte tak, že rozvaríte marhule – až pokým sa ich pevná konzistencia nezmení na hladkú. Zatiaľ scukornatený med rozpusťte v teplej vode. Prevarené marhule prepasírujte a pridajte rozpustený med. Povarte na miernom ohni, aby zmes zhustla. Ak chcete zachovať čo najviac vitamínov, nevarte dlho. Takto hotový med dajte do pohárov a sterilizujte.
Sušenie marhúľ
Z marhúľ si môžete urobiť aj hotové RAW sladkosti, ktoré, bez akýchkoľvek výčitiek, môžete chrúmať večer pred telkou. Stačí, ak si časť z marhuľovej úrody vysušíte. Buď marhule sušte v trúbe, alebo priamo v sušičke ovocia a zeleniny. Odkôstkujte ich, nakrájajte na čo najtenšie plátky a dajte sušiť. Keďže marhule obsahujú mnoho vody, odporúčame ich nakrájať na čo najtenšie plátky, aby sušenie netrvalo pridlho.
Usušené marhule skladujte na suchom mieste s minimálnou vlhkosťou a bez prísunu vzduchu, aby nesplesniveli, najlepšie v niekoľkých plastových vreckách alebo v sklenej nádobe, podobne ako sušené hríby.
Takto pripravené a uskladnené marhule môžete použiť pri pečení do rôznych koláčov, do cheesecake, ako prísadu do müsli, do jogurtu, mlieka, ovsených vločiek, rôznych orieškov, na prípravu omáčok a aj do rôznych exotických polievok.
Mrazenie marhúľ
Opakom sušenia marhúľ je ich zamrazovanie. Napriek tomu, že marhule nie sú ovocie, ktoré je na mrazenie ideálne, vzhľadom na zvýšený obsah vody, určite vás poteší, keď si z nich pripravíte dobrý marhuľový koláč aj vtedy, keď sezóna marhúľ dávno skončila. Navyše, na zamrazovaní je dobré to, že zamraziť môžete aj prezreté marhule, nič sa im nestane. Nezabudnite ich však odkôstkovať a poriadne umyť. Podobne ako pri sušených, aj pri mrazených marhuliach máte neobmedzené možnosti pri ich využití = bublanina, osviežujúca limonáda, zákusky, marhuľové pyré, omáčky.
Marhuľová dreň alebo nanuk
Marhule sa dajú mraziť aj inak, chutnejšie. Jednoducho ich rozmixujte spolu s cukrom na marhuľové pyré, umiestnite do formičiek na nanuky alebo do umelohmotnej nádoby (sklo praskne), polejte čokoládovou polevou, do stredu umiestnite drevené paličky (dostať kúpiť v lekárni) a dajte ich do mrazu. Po pár hodinách máte pripravený chutný nanuk. Nanuk si môžete oživiť aj pridaním kúskami čokolády, mandľami, rôznymi esenciami, medom a pod.
Marhuľové pelendreky
Odkôstkované a rozmixované marhule rozotrite na tenkú vrstvu na plech, na ktorom je papier na pečenie. Vložte do rúry, nastavte teplotu 80°C a sušte cca 9 hodín, najlepšie počas noci. Vysušený plát opatrne odstráňte z papiera a môžete degustovať. Takéto kožovité pelendreky vám vo vzduchotesnej nádoby vydržia aj 3 mesiace. Koža je tenká, pružná a pekne sa leskne, preto ju môžete využiť aj na obalenie torty, na cheesecake namiesto marcipána alebo na zákusky namiesto polevy.
Pri príprave pyré môžete pridať aj cukor a opäť ďalšie ingrediencie. Ak si pyré rozotriete na tenké pásy, budú pohodlnejšie pri priamom konzume. Inak, ak ich už budete mať na plechu, posypte ich trochu soľou a s ich chuťou budete milo prekvapení alebo na ne dajte arašidy, mandle, kokosovú múčku a pod.
Marhuľová výživa
Ak máte malé deti, potom viete, čo urobiť z marhúľ, chutnú marhuľovú a hlavne zdravú výživu. Pripravíte ju tak, že marhule odkôstkujete, umyjete a vo väčšom hrnci ich trochu podlejte vodou. Pridajte cukor a priveďte do varu, pokým marhule nezmäknú. Odstavte ich zo sporáka a ponorným mixérom rozmixujte. Čo najdlhšiu konzerváciu zabezpečíte, ak pridáte trochu čerstvej citrónovej šťavy. Úplne horúce ich nalejte do pohárikov a uzavrite. Pripravené fľaštičky sterilizujte asi 10 min. v hrnci s vriacou vodou.
Aby ste nemuseli cukriť a mohli dať svojmu drobčekovi tú najzdravšiu verziu marhúľ, potom zbierajte zrelé marhule, ktoré majú väčší potenciál sladkosti. Nezabudnite, že keď je výživa vo fľaškách horúca, aj voda v hrnci, pripravená na sterilizáciu, musí byť teplá.
Marhuľové gule
Mňam, mňam, mňam, skvelé marhuľové gule pripravíte tak, že z uvarených zemiakov v šupke, odstránite šupku a pretlačíte ich do nádoby. Pridajte hladkú múku, soľ, vajce a vymieste cesto. Dávku si určite podľa toho, koľko gúľ sa chystáte urobiť a aké veľké asi budú.
Cesto vyvaľkajte, pokrájajte na štvorce a do každého zabaľte jednu polovicu vykôstkovanej a umytej marhule. Vzniknuté gule umiestnite do mrazničky. Ak ich túžite okamžite podávať, potom ich v posolenej vode povarte. Pri podávaní ich môžete pomastiť maslom, posypať škoricou, tvarohom, strúhankou, cukrom, kakaom, škoricou alebo aj naniesť lahodnú šľahačku. Vaše deti touto sladkou maškrtou určite nepohrdnú.
Marhuľovica
Ak máte veľa marhúľ, ktoré už začínajú hniť, zoberte ich do miestnej pálenice a dajte si vyrobiť kvalitnú marhuľovú pálenku. Môžete to urobiť aj doma tak, že ich nahádžete do suda, pridáte kvasinky alebo necháte samé vykvasiť a následne vypálite svoj domáci marhuľový alkohol. Upozorňujeme, že ak s pálením alkoholu nemáte žiadne skúsenosti, určite sa obráťte na odborníkov, pretože pri nevhodne vypálenom alkohole sa môžete otráviť.
Marhuľovo-medové brandy
Alkohol a alkoholický dezert v jednom, to sú marhule v mede s prímesou brandy. Na tento dezertový aperitív potrebujete:
- 1,5 kg marhúľ
- 400 ml brandy
- 250 ml medu
- 600 ml vody
- zaváraninové poháre a viečka
Prvotný postup je rovnaký ako pri zaváraní kompótu, takže odkôstkujte marhule, umyte ich a poukladajte do sterilizovaných pohárov. Ďalším krokom je príprava brandy nálevu spolu s medom tak, že do vody pridáte med a zohrejete, kým sa med nerozpustí. Potom pridajte brandy a poriadne premiešajte. Vzniknutým medovo-brandovým nálevom naplňte marhuľové poháre. Môžete pridať aj surovú vanilku alebo škoricové drievko a poháre uzavrite vekom. V závere sterilizujte.
A čo s kôstkami?
Pri zaváraní a spracovaní marhúľ sa kôstky vždy odstraňujú. Nevyhadzujte ich, už keď ste si s nimi dali toľko námahy. Usušte ich v sušičke alebo na suchom mieste a po vysušení ich rozbite tĺčikom na orechy. Vyberte jadierka (marhuľové mandle) a pridajte ich do jogurtov, chutných raňajok alebo do koláčov. Ani neviete, aké silné protirakovinové účinky v sebe jadierka skrývajú.
Záverečné slovo
V závere zaváraninového maratónu odporúčame nalepiť na poháre názov a dátum zavárania. Je to veľmi dobrou pomôckou, hlavne ak zavárate vo veľkom. Navyše, po 10 rokoch si už nemusíte ani pamätať čo ste zavárali a niekedy, najmä pri džemoch, je ťažké identifikovať, čo v tom pohári vlastne je, kečup alebo marhuľový lekvár? Štítky vám zabezpečia prehľad o zaváraninách a dátumy vás budú informovať, kedy je už najvyšší čas na ich konzumáciu. Hovorí sa, že zaváraninu by ste mali skonzumovať najneskôr do 10 rokov. A ak ste premeškali obdobie marhúľ, skočte do supermarketu a určite tam niečo marhuľové nájdete, možno aj samotné plody, ktoré budú sladké.
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.
Rozmýšľate nad obývačkou s kuchyňou? Ide o výbornú voľbu do domu, bungalovu, bytu aj do podkrovia. Ak nemáte žiadne nápady, nechajte sa inšpirovať tými našimi.
Patríte aj vy k milovníkom recyklácie nepoužívaných vecí a máte aspoň trošku manuálnej zručnosti? Potom čítajte ďalej! Aj vy si totiž môžete doma svojpomocne vyrobiť originálne, lacné a...
Publikované dňa: 16.07.2024
Posledná aktualizácia: 16.07.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.