Paradajky sú pritom využiteľné všakovakými spôsobmi – zavárané, sušené, v omáčke, ako džús či pretlak. Stačí si vybrať.
Aj keď už vieme, že sa paradajky radia medzi ovocie, nutrične majú bližšie k zelenine, a to práve kvôli nízkemu množstvu cukrov a kalórií. Zároveň obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov a vlákniny. Ak máte veľkú úrodu paradajok, ktoré nestihnete skonzumovať čerstvé, nemajte obavy. Nutričné hodnoty tepelne spracovaných paradajok sa blížia tým v surovom stave. V niečom majú dokonca navrch. Obsahujú totiž väčšie množstvo antioxidantu lykopén. Ten má niekoľko významných zdravotných benefitov. Okrem protizápalových účinkov posilňuje aj zdravie kardiovaskulárnej sústavy, zdravie kostí a dokonca pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny. Paradajky so sebou prinášajú aj radu ďalších zdravotných benefitov:
Dátum:
Ak vás už omrzela „umelá“ a nevýrazná chuť paradajok zo supermarketov, prečo si nedopestujete vlastné? Nie je to vôbec zložité – v článku vám poradíme, kedy ich vysádzať, ako sa o ne starať a akým spôsobom a kedy zbierať úrodu.
Čítať celý článok
Na čo všetko sa dajú paradajky využiť
Každý, kto pestuje paradajky, môže potvrdiť, že niet nad čerstvú paradajku odtrhnutú priamo zo záhrady. Jej chuť, vôňa a šťavnatosť sú s paradajkami kupovanými v supermarketoch neporovnateľné. Paradajky však nedozrievajú postupne v malých množstvách po celý rok, ale zväčša nás prekvapí väčšia úroda naraz. Vtedy máme niekoľko možností, ako paradajky spracovať a zachovať tak na dlhšie. Jestvujú 3 najčastejšie možnosti: mrazenie, sušenie a zaváranie, ktoré predstavuje širokú škálu možností.
Mrazenie
Mrazenie je najjednoduchším spôsobom spracovania paradajok, ktorý vám zaberie najmenej času. Postačí vám plastové vrecúško, v ktorom ich zamrazíte. Je len na vás, v akej podobe ich chcete zamraziť – cherry paradajky môžete zamraziť v celku, väčšie paradajky nakrájať na štvrtiny. Ak vám prekážajú pri varení šupky z paradajok, pred mrazením ich môžete na 5 minút povariť, potom vložiť do studenej vody a šupku jednoducho stiahnuť. Ak nechcete, aby vám v mrazničke nezaberali veľa miesta, môžete si ich vopred pripraviť aj rozmixovaním alebo povarením a vytvorením omáčky. Paradajky stačí povariť s pridaním soli, čierneho korenia, bobkového listu a prípadne aj bazalky, rozmarínu, majoránu alebo iného stredomorského korenia. Po vychladnutí nalejte do vrecúška s vodotesným zapínaním a jednoducho zmrazte.
Sušenie
Zaujímavým spôsobom spracovania paradajok je aj sušenie. Sušené paradajky dodajú jedlám a omáčkam osobitnú chuť, používajú sa v cestovinách, šalátoch, mäsových aj vegetariánskych pokrmoch. Na sušenie sú vhodnejšie odrody paradajok, ktoré nebývajú príliš šťavnaté, čo by mohol byť pri sušení problém. Na sušenie paradajok je najlepšie využiť sušičku, keďže tá je na to prispôsobená, no môžete ich vysušiť aj v rúre alebo na slnku. Paradajky je potrebné pred sušením umyť a pokrájať na menšie kúsky. V prípade cherry paradajok ich rozkrojte na polovicu, pri väčších paradajkách vytvorte hrubšie plátky. Jednotlivé kúsky posoľte a nechajte 15 minút postáť, vďaka čomu z nich soľ vytiahne časť vody. Ak chcete proces sušenia o čosi urýchliť, zbavte sa semienok paradajok.
Dĺžka sušenia sa už bude líšiť podľa toho, kde budete paradajky sušiť. Najdlhšie potrvá sušenie paradajok vonku, na slnku – môže trvať 48 – 72 hodín. Sušenie v sušičke aj v rúre môže trvať 5 – 10 hodín. Dĺžka sušenia nesúvisí len s nastavenou teplotou (okolo 60 – 90 °C), ale aj s tým, ako veľmi chcete paradajky vysušiť. Po sušení možno paradajky buď uskladniť len tak, v suchu, podobne ako sušené slivky či jablká, alebo možno paradajky naložiť v oleji. Pri suchom uskladnení nevydržia až tak dlho, pokiaľ sa nevysušia úplne. Pri nakladaní v oleji, naopak, nemusia byť až také vysušené, môžu si zachovať určitú mieru šťavnatosti.
Zaváranie
Zaváranie patrí rozhodne k najčastejším spôsobom spracovania paradajok, keďže sa dá poňať rôznymi spôsobmi. Paradajky možno zavariť v celku, možno z nich vytvoriť omáčku, pretlak kečup alebo šťavu, ktoré je možné jednoducho na niekoľko mesiacov až rokov uchovať zaváraním. Na to, aby zaváranie bolo úspešné a celá várka sa nepokazila, je potrebné dodržať niekoľko postupov. Zaváraním potravinu vlastne sterilizujeme, zbavujeme baktérií a mikroorganizmov, ktoré by mohli spôsobiť kazenie potraviny. Základom je preto čistota, ktorá začína vždy umytými a čistými rukami. Čisté musia byť aj zavárané plody, preto paradajky pred zaváraním poriadne umyte a opláchnite.
Do zaváraninových pohárov sa nesmie dostať žiaden kaz, ako hniloba alebo pleseň, preto takéto plody orežte alebo vylúčte zo zavárania, ak je rozsah kazu priveľký. Sterilizované musia byť aj poháre a viečka, ktoré treba dôkladne umyť pod horúcou vodou. Naložené poháre treba dobre pritiahnuť viečkom, aby nedošlo k žiadnemu úniku kyslíka. Pomôže aj to, ak plodinu zalievate horúcim nálevom alebo do pohárov lejete horúcu zmes (šťavu, pretlak, kečup a pod.), keďže vďaka teplu sa viečko tesnejšie pripevní. Po pripevnení otočte poháre viečkom nadol, aby ste odhalili prípadný únik šťavy. Vtedy skúste vymeniť viečko alebo aj samotný pohár a test zopakujte.
Poháre napokon sterilizujte vo vodnom kúpeli. Naň možno použiť sterilizačný hrniec alebo väčší hrniec s pokrievkou, kam uložíte poháre. Poháre je potrebné takmer po povrch zaliať vodou a udržiavať teplotu okolo 60 – 80 °C. Vo vodnom kúpeli sa však dá sterilizovať aj v rúre. Poháre stačí položiť na plech a na dno naliať vodu. Sterilizuje sa pri 70 °C teplote po dobu asi 50 minút. Podobným spôsobom možno sterilizovať aj v umývačke riadu, v ktorej je prirodzene teplý vodný kúpeľ. Vynechajte tabletu do umývačky, teplotu znížte na 70 °C a nechajte umývačku sterilizovať za vás.
Najčastejšie spôsoby spracovania paradajok
Hľadáte inšpiráciu, ako spracovať bohatú úrodu paradajok? Ponúkame vám niekoľko návodov, ako naložiť s paradajkami. Medzi najobľúbenejšie spôsoby vyžitia patrí hlavne spracovanie paradajok na kečup, pretlak alebo paradajkovú šťavu.
Zavárané lúpané paradajky vo vlastnej šťave
Ak so zaváraním len začínate alebo hľadáte recept na zavárané paradajky bez nálevu, skúste zavárané paradajky vo vlastnej šťave. Pred zaváraním ich dobre umyte a dajte na 5 minút variť, kým sa nezačne odlupovať šupka. Paradajky schlaďte a zbavte šupiek. Paradajky nakrájajte na menšie kúsky a posoľte. Soľ im nielen dodá chuť, ale pomôže im aj pustiť šťavu. Nakrájané paradajky rozmiestnite do pohárov, nezabudnite ani na pustenú šťavu. Do pohárov môžete doliať aj malé množstvo olivového oleja. Poháriky poriadne prichyťte viečkom a takto naložené paradajky dajte na 20 minút sterilizovať do vodného kúpeľa. Nechajte pozvoľna vychladnúť, na poháre nalepte štítok s dátumom zavárania a uskladnite na chladnom a tmavom mieste.
Zavárané paradajky v celku
Snáď najvhodnejším druhom paradajok na tento recept sú tie najmenšie – cherry paradajky, no naložiť môžete aj klasické paradajky do väčších pohárov. Ak v celku zavárate cherry paradajky, určite sa neoplatí strácať čas zlupovaním šupiek. Ak však zavárate väčšie paradajky, môžete sa do toho pustiť nahriatím paradajok, pričom sa uvoľní šupka a lúpanie pôjde ľahšie. Dobre umyté paradajky teda môžete začať vkladať do pohárov, pričom na spodok a na vrch vložte plátok cibule a cesnaku. Niekoľko pohárov môžete ozvláštniť tak, že k paradajkám pridáte nakrájanú papriku alebo feferónky. Na zaliatie si pripravte sladkokyslý nálev z 1 l vody, 70 g cukru a 6 lyžíc octu. Tieto suroviny povarte a po zovretí zalejte naložené paradajky s cibuľkou. Po dovretí viečka nezabudnite sterilizovať vo vodnom kúpeli po dobu aspoň 20 minút.
Sušené paradajky nakladané v oleji
Sušené paradajky vedia príjemne spestriť predjedlá, šaláty, cestoviny a ďalšie pokrmy. Ich príprava je časovo náročnejšia, no určite stojí za to, keďže domáce sušené paradajky vás potešia sladšou chuťou a výraznejšou arómou. Postup sa začína sušením, najlepšie v rúre alebo v sušičke, kde na 5 – 8 hodín nechajte pri 70 – 90 °C vysušiť na plátky nakrájané a posolené paradajky. Keďže sa budú nakladať v oleji, nemusia byť úplne vysušené. Na nakladanie sa používa olivový olej, cesnak a stredomorské byliny. Po dosušení teda paradajky opäť posoľte, môžete použiť aj čierne korenie, a začnite vrstviť do pohárov. Pri vrstvení vkladajte medzi paradajky aj plátky cesnaku a stredomorské byliny (rozmarín, bazalka, oregano). Pred zaliatím olej zahrejte, no len do teploty približne 50 °C. Uzatvorené poháre nechajte vychladnúť a naložené sušené paradajky skladujte v chlade a tme po dobu 3 – 6 mesiacov.
Paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak je vďačný produkt, ktorý využijete po zvyšok roka na prípravu polievok, omáčok, mäsových aj vegetariánskych pokrmov. Recept na paradajkový pretlak je pritom úplne jednoduchý a na jeho prípravu nepotrebujete nič iné, len paradajky. Ak si však chcete byť istí, že sa vám pretlak nepokazí, môžete použiť malé množstvo kyseliny citrónovej. Dobre vyzreté paradajky umyte, vykrojte kazy a pokrájajte na menšie kúsky. Vložte do hrnca a za občasného miešania povarte, kým sa nerozvaria, najlepšie 1 – 1,5 hodín alebo dovtedy, kým zhustne na požadovanú konzistenciu. Po uvarení rozmixujte tyčovým mixérom a rozmixovaný pretlak prepasírujte cez sitko. Pretlak vylejte do pripravených poumývaných pohárov a zavarte v hrnci vo vodnom kúpeli po dobu 25 minút.
Domáci paradajkový kečup
Medzi najobľúbenejšie možnosti spracovania paradajok patrí jednoznačne domáci kečup. To, aký sladký, kyslý či pikantný kečup preferujete, si môžete jednoducho upraviť pri varení. Okrem paradajok (2 kg) budete potrebovať 3 jablká a 2 stredne veľké cibule. Ak milujete cesnak, pokojne si pridajte aj 3 – 4 strúčiky. Všetku zeleninu a ovocie nakrájajte a vložte do hrnca. Z korenín budete potrebovať soľ, bobkový list, čierne korenie, nové korenie, klinčeky a škoricu. Dosypte ešte cukor a pár lyžíc octu podľa toho, či máte radšej sladší alebo kyslejší kečup. Milovníci pikantného kečupu môžu použiť aj čili papričku alebo feferónku. Varte dovtedy, kým všetky suroviny nezmäknú. Po uvarení vyberte väčšie koreniny ako bobkový list a zmes rozmixujte. Ešte horúci kečup nalejte do fliaš a zavarte v hrnci s vodou do dobu 25 minút.
Paradajková omáčka na pizzu
Ak máte radi taliansku kuchyňu, určite využijete paradajkovú omáčku na pizzu. Túto dobrotu možno použiť aj pri varení ďalších talianskych špecialít, ako špagiet, cestovín či pizza pečiva. Jej základom sú stredomorské bylinky, teda bazalka, oregano a rozmarín, a ďalšia stredomorská klasika – olivový olej. Spojenie týchto chutí a vôni vyčarí pravú chuť talianskej pizze. Na taliansku pizza omáčku preto potrebujete umyté a nakrájané paradajky (2 kg), 2 – 3 cibuľky a pár strúčikov cesnaku podľa chuti. Pre výraznejšiu chuť odporúčame použiť aj 1 – 2 papriky.
Nakrájané ingrediencie vložte do hrnca a pridajte morskú soľ, olivový olej, bazalku, oregano, rozmarín a petržlen. Chuť môžete vyladiť aj cukrom a citrónovou šťavou, príp. octom, podľa toho, či máte radšej omáčku sladšiu alebo kyslejšiu. Povarte 2 hodiny a zmes rozmixujte tyčovým mixérom. Ak ste spokojní s hustotou omáčky, ešte horúcu ju nalejte do zaváraninových pohárov a vo vodnom kúpeli sterilizujte.
Paradajkový džem
Väčšina ľudí použije paradajky skôr do pretlakov či kečupov, no keďže paradajky sa radia medzi ovocie, dajú sa využiť aj v džeme. Džem z paradajok možno využiť rovnako, ako iné džemy – v koláčoch, na chlebíku, so sušienkami či s ovocím. Na prípravu džemu budete potrebovať len paradajky (2 kg), kyselinu citrónovú alebo Gelfix, korenie podľa chuti (škorica, klinčeky, muškátový orech), lyžičku soli, vanilínový cukor a kryštálový cukor. Paradajky najprv v celku nechajte 5 minút povariť vo vriacej vode, potom vyberte, schlaďte a ošúpte. Tento krok môžete vynechať, ak chcete džem na konci prepasírovať a zbaviť sa semienok.
Paradajky pokrájajte a dajte variť. Prisypte kryštálový cukor, ktorý by mal predstavovať polovicu váhy paradajok, korenie, soľ a vanilínový cukor. Ak máte radi džem pikantnejší, prisypte mletý zázvor alebo čili. Ak varíte v malom množstve, ktoré hneď skonzumujete, nemusíte pridávať kyselinu citrónovú alebo Gelfix – tieto suroviny sú potrebné pri zaváraní. Džem varte tak dlho, kým dostatočne nezhustne, ale minimálne 2 – 3 hodiny. Po uvarení môžete prepasírovať a ešte horúci naliať do zaváraninových pohárov.
Paradajková šťava
Zaváraná paradajková šťava je vďačná ingrediencia, ktorú sa oplatí mať po ruke v komôrke. Dá sa použiť do omáčok, na prípravu polievky aj ochutenie mäsa. Ingrediencie si môžete prispôsobiť úplne podľa vlastných preferencií – šťavu môžete dochutiť korením alebo na výrobu nepoužiť nič iné, len samotné paradajky. Paradajky si umyte, zbavte nečistôt a kazov a nakrájajte do hrnca. Vodu zvyčajne netreba pridávať, paradajky samy pustia šťavu, no je len na vás, aký hustý finálny produkt chcete. Ak chcete úplne čistú paradajkovú šťavu, paradajky nechajte variť samotné. V opačnom prípade môžete pridať za lyžičku soli, čierne korenie, bobkový list a mletú papriku.
Ak máte radšej sladšiu šťavu, pridajte cukor podľa chuti. Dochutiť môžete napríklad aj nakrájanou cibuľkou. Varte za občasného miešania, kým sa paradajky úplne nerozvaria. Tyčovým mixérom šťavu rozmixujte, aby v nej ostali zachované aj šupky a väčšie nerozvarené časti. Šťavu pred naplnením pohárov prepasírujte cez sitko, čím sa zbavíte nerozmixovaných častí a jadierok. Naplnené poháre nezabudnite dať na 20 – 30 minút sterilizovať vo vodnom kúpeli.
Paradajkové čatní
Pod názvom čatní sa skrývajú korenisté omáčky pôvodom z Indie a juhovýchodnej Ázie, ktoré sú vyrábané z čerstvej zeleniny, ovocia, bylín a bývajú bohato korenené. Čatní sa dá pripraviť na množstvo spôsobov, buď čerstvé, pripravené na okamžitú spotrebu, no v Európe aj ako zavárané. To možno konzumovať s chlebom, so syrom, použiť ho v šaláte, do omáčok či na prípravu rôznych vegetariánskych alebo ázijských jedál. Čatní môže mať rôznu konzistenciu, od redšej s väčšími kúskami paradajok až po hustejšiu omáčku až pastu. Záleží na použitých ingredienciách, spôsobe prípravy aj využitia.
Hlavnou ingredienciou sú, samozrejme, paradajky, pričom použiť možno aj zelené paradajky. Čo sa množstva týka, využite toľko, koľko máte možnosť spracovať. Čatní môžete vytvoriť len z paradajok alebo pridať zeleninu ako cibuľu (rôzne druhy), cesnak, papriku, čili papričky, mrkvu, zeler, kapustu či karfiol. Do čatní môže ísť aj ovocie, napr. jablká, hrozienka či kokos. Z korenín a bylín je to hlavne soľ, čierne korenie, karí, zázvor, čili, kardanom, paprika, kurkuma, rôzne indické korenia, horčičné semienka, klinčeky, muškátový orech či škorica. Omáčku možno dochutiť cukrom, olivovým olejom a citrónom alebo octom.
Recept na čatní si teda môžete vytvoriť aj sami, podľa vami preferovaných ingrediencií. Ak však hľadáte jednoduchý základný recept, postačia vám paradajky rôznych druhov (aspoň 1 kg), cibuľa (polovica hmotnosti paradajok) a 2 – 3 strúčiky cesnaku. Tie očistite, nakrájajte a dajte variť. Dochuťte jablčným octom, hnedým cukrom, soľou, sušeným zázvorom, paprikou, čili, klinčekmi a škoricou. Koreniny dolaďte podľa vašej chuti a varte dovtedy, kým sa ingrediencie nespoja do omáčky. Čím dlhšie povaríte, tým hustejšia omáčka vám vznikne. Napokon horúcu zmes vložte do zaváraninových pohárov a vložte na 25 minút do vodného kúpeľa.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Jedáleň – ako súčasť kuchyne či obývačky
Túžite po jedálni, ale sa obávate, že ju do svojho malého bytu nenapracete? Nemusíte sa obávať, stačí aj malý priestor na to, aby ste si mohli vytvoriť miesto, kde sa bude rodina...
Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie, ako by sa mohlo zdať
Čiernu v kúpeľni si nevie mnoho ľudí ani len predstaviť. A to aj napriek tomu, že pôsobí vskutku elegantne a nadčasovo. Nechajte sa inšpirovať.
Nástenné dekorácie – závesné, kovové, drevené, DIY nápady na stenu
Pre všetkých milovníkov kreatívnych dizajnových riešení sme pripravili tipy na netradičné nástenné dekorácie.
Publikované dňa: 15.08.2024Posledná aktualizácia: 15.08.2024Hodnotenie článku:
(92.2%)V tejto kategórií nájdete aj:
Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo... Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.
Nam sa osvedčilo pri zavarani , sme vička dali do vriacej vody a takymi horucimi sme zatvarali. Je tťo obtiažnejšie , lebo trocha palia ale držia stopercentne. Zaleži iba o zvyku. To iste plati aj o vičkach na 7 dcl pohare aj krutiace. A vička na 7 dcl pohare sme použivali viackrat po sebe .