Veľa hlavne mladších gazdiniek sa zaváraniu vyhýba, lebo je to vraj nadlho a príliš komplikované. Radšej si preto priplatia za zavárané uhorky v obchode. Určite sa nedajú porovnať uhorky z obchodu a domáce zavárané uhorky. Tie vám dokážu vydržať aj roky, takže ich môžete vyškrtnúť z nákupného zoznamu. V dnešnom článku vám teda povieme niečo o tom, ako je najideálnejšie uhorky zavárať. Tiež vám ukážeme rôzne postupy na sterilizovanie a aj to, ako by ste uhorky mali uskladniť.
Už odjakživa to tak býva, že neplatia všetky rady od skúsených pre úplne všetkých. Ak neviete, čo som tým chcela povedať, tak vám to vysvetlím na jednoduchom príklade. Zemiakový šalát. Nech prídete do ktorejkoľvek domácnosti, nikdy nebude chutiť rovnako. Každá gazdiná má svoj recept, svoje vylepšenia a svoju kombináciu prísad. Neexistuje univerzálny recept na zemiakový šalát, aby chutil úplne všetkým. To platí aj pri receptoch, ktoré nájdete na internete. Chcete upiecť koláč, no niektorú z prísad nemáte doma, tak ju vymeníte za niečo iné. A bude vám to chutiť natoľko, že tú danú prísadu budete používať stále.
To je aj moja rada na začiatok, ak ste ešte uhorky nezavárali. Na jednej strane je dobré si naštudovať, ako by sa to malo robiť správne, čo presne by ste mali použiť a ako ich napríklad ukladať do pohárov. No myslím, že si treba nájsť ten vlastný spôsob, vyskúšať viacero receptov a možno používať ich kombináciu. Najlepšie sterilizované uhorky pripravíte tak, že si nájdete to vlastné, čo bude chutiť vám a čo vám pôjde najlepšie. S čím sa stretávame najčastejšie, tak to je chuť nálevu, ktorá býva sladkokyslá, s trochou korenia. Dôležitá je aj veľkosť uhoriek a aj v tom sa môžu preferencie líšiť. Ja mám napríklad rada skôr tie menšie a tenšie, no všeobecne sa odporúča používať uhorky vo veľkosti 5-15 cm. Vždy je potrebné ich pred ukladaním do fliaš dôkladne umyť, no tomuto sa budeme venovať v ďalšej časti. Čo sa týka ukladania, tak platí pravidlo, že väčšie uhorky sa ukladajú ako prvé a na vrch už len doložíte malé uhorky.
Čo všetko potrebujete na to, aby ste mali chrumkavé zavárané uhorky? Samozrejme, uhorky, a čo sa ich umývania týka, tak by ste mali každú jednu poriadne očistiť pod tečúcou vodou alebo vo viacerých vodách. Použiť sa na to dá buď klasická malá kefka (prípadne vyradená zubná kefka), alebo klasická kuchynská hubka na riad, kde využijete tú drsnejšiu stranu. Takto si ich môžete pripraviť aj večer pred zaváraním, tak si trošku uľahčíte a urýchlite robotu.
Dátum:
Základom otvorenia zaváracej sezóny je bohatá úroda a zaváracie poháre. Ak ste zaváraninový maratón len začali, potom sa vám určite zíde návod, ako vybrať zaváracie poháre.
Čítať celý článok
Cibuľa, mrkva, kôpor, koreniny a nakladač. To sú veci z kuchyne, ktoré budete jednoznačne potrebovať. Vňať z kôpru sa dáva na spodok, pod všetky vrstvy uhoriek, aby chuť potom pekne prenikla. Nie všetci sú zvyknutí do uhoriek pridávať aj cibuľu aj mrkvu. Niekto tam dáva jedno, niekto druhé, niekto oboje a iní zas ani jedno. Je na vás, čo vám tam bude chutiť. Mrkvu je ideálne pokrájať na kolieska, prípadne polovičné kolieska a mrkvu taktiež na tenké plátky. Tí, ktorí majú radi chili, si môžu jednu papričku do pohára prihodiť. Potom aj keď budete po čase jesť uhorky, tak vás budú jemne páliť.
Nakladač je špeciálna zmes korenín, ktorá nesie rôzne názvy (Deko, Nako, Lako) a kúpite ju asi v každom obchode s potravinami. Skladá sa zo soli, horčičného semienka, mletého bobkového listu, koriandra a čierneho korenia. Podľa návodu obsah sáčku zmiešajte s odporúčaným množstvom vody, octu a cukru. Najčastejšie sa jedno balenie zmieša s 0,5 l octu, 1,75 l vody a 120 g cukru, pričom sa táto zmes nechá prejsť varom a cukor sa počas toho rozpustí.
Správne ukladanie uhoriek
Pri ukladaní platí, že čím častejšie uhorky zavárate, tým vám to ide šikovnejšie a je jasné, že na začiatku, pri prvých razoch to určite jednoduché nebude. Keď už máte fľaše/poháre pripravené, zeleninu nakrájanú a nálev uvarený, môžete sa pustiť do plnenia pohárov. Ako prvé je potrebné dať na spodok jednu stonku kôpru a ak dávate cibuľu, mrkvu alebo inú zeleninu, tak ju dajte tiež na spodok.
Potom sa pustite do ukladania uhoriek. Ako sme vyššie spomínali, najprv idú tie veľké uhorky, potom tie malé. Veľké uhorky sa umiestňujú do vertikálnej polohy, čiže postojačky. Uložte ich tesne vedľa seba, nech sa vám tam zmestí čo najviac. Keď už sa do spodného poschodia nič nezmestí, sú na rad menšie uhorky. Tie už sa ukladajú horizontálne, poležiačky a medzi ne môžete pridať ešte pár koliesok mrkvy, cibule alebo chili papričku. Neviete, koľko môžete ukladať dovrchu? Dôležité je pohár nepreplniť, no zároveň treba uhorky aj potlačiť, nech sa tam toho zmestí viac. Ak by ste dali do pohára príliš veľa uhoriek, viečko by sa nemuselo chytiť a celá robota by bola zbytočná. Zostať by mal prázdny 1 cm od vrchu. Keď máte všetky poháre pripravené a naplnené, tak ich zalejte pripraveným nálevom. Nemal by byť príliš horúci, takže je dobré pripraviť si ho vopred.
Sterilizácia
Je viacero možností, ako môžete uhorky sterilizovať a dokonca viete zakonzervovať uhorky bez zdĺhavého sterilizovania, no o tom neskôr. Najprv vám čo-to povieme o sterilizácii v klasickom zaváracom hrnci. Keďže máte uhorky naukladané pravdepodobne v pohároch s objemom 0,7 l, tak by sa vám malo do hrnca zmestiť 14 pohárov. Sterilizácia spočíva v tom, že budete v hrnci variť poháre/fľaše 20 minút pri teplote 85 stupňov Celzia alebo 5 minút pri teplote 100 stupňov Celzia. Takto to funguje v tom špeciálnom, sterilizačnom hrnci. V obyčajnom 6-litrovom hrnci, ktorý sa nájde v kuchyni u každej gazdinej, by sa mali uhorky sterilizovať 6-7 minút počas toho, ako voda vrie. Nezabúdajte, že v klasickom hrnci treba vždy vymeniť vodu potom, ako dávate do hrnca nové poháre.
Keď už sú uhorky vyvarené a vyberiete ich z hrnca, tak je potrebné, aby ste ich poukladali hore dnom. Je to preto, aby viečka dobre chytili a uhorky sa nepokazili. Takto ich nechajte chladnúť aj niekoľko hodín, najlepšie je keď zavárate celý deň a potom fľaše chladnú počas noci. Chladnúť môžu na linke prikryté utierkou, v špajzy či pivnici, dôležité je, aby na ne nesvietilo slnko. Konzumovať čerstvo zavarené uhorky by ste mali až po mesiaci, vtedy už bude chuť taká, aká má byť.
Sterilizácia v rúre
Ak nechcete zavárať uhorky na sporáku, nemáte taký veľký hrniec alebo len chcete vyskúšať niečo nové, tak môžete vyskúšať sterilizáciu v teplovzdušnej rúre. Už zavreté poháre poukladáte na plech, ktorý podlejete vodou (podobne ako v hrnci). Voda by mala siahať do výšky 2-3 centimetrov, tiež to závisí od výšky plechu.
Trúbu zapnete na 200 stupňov Celzia a od bodu varu budete stopovať 5-7 minút. Stopuje sa to od momentu, kedy začne bublinkovať nálev v pohároch. Čo je asi najväčšou výhodou, tak pri zaváraní v rúre sa vám na plech zmestí oveľa viac fliaš/pohárov, než do hrnca, niekedy to je aj dvojnásobok.
Sterilizácia v umývačke riadu
Možno ste o tom netušili, no áno, aj v umývačke riadu sa dajú zavárať uhorky. Všetko závisí od „vnútorností“ umývačky, čiže od jej vnútorného usporiadania. Každá značka robí vnútro o trošku inakšie, takže sa v každej uhorky zavárať nedajú. Dôležité je, aby boli v umývačke poháre, ktoré idete sterilizovať po stojačky – dnom dole a viečkom hore. Ak ste uhorky poukladali do rôznych veľkostí pohárov, tak je lepšie, aby tie menšie išli do vyššieho poschodia a tie väčšie na spodok umývačky.
Tiež by ste mali dávať pozor na medzery medzi pohármi, aby sa teplo dostalo všade a tiež aby došlo k správnemu zakonzervovaniu. Medzery by mali teda mať aspoň 5 cm. Zaváranie bude efektívnejšie aj vtedy, ak vyprázdnite všetky zásobníky, v ktorých býva leštidlo, soľ a tablety. Vyberte správny program – taký, kde sa nepoužívajú čistiace prostriedky a malo by to trvať 2 hodiny na 80 stupňoch Celzia. Opäť, takýmto „umývačkovým zaváraním“ si značne ušetríte robotu a na jeden raz zasterilizujete väčšie množstvo pohárov.
Zaváranie bez sterilizácie
Vyššie som už spomínala, že túto tému rozoberieme a teraz prišiel na to rad. Tento spôsob je obľúbený hlavne preto, že sa toľko nenatrápite a ušetríte tým značné množstvo času. Postup pri takomto type zavárania je nasledovný. Fľaše s uhorkami zalejete horúcim nálevom (namiesto toho, aby ste ho nechali vychladnúť, ako to je pri klasickom zaváraní v hrnci alebo rúre). Zatvoríte ich, viečko poriadne upevníte, otočíte ich hore dnom a necháte pod utierkou alebo na tmavom mieste vychladnúť.
Ak chcete, aby vám čo najlepšie nálev presiakol do uhoriek, tak im odrežte konce. Aj keď zavárané takýmto spôsobom môžu chutiť o trošku inak a kyslejšie, tak sa nemusíte ničoho báť, stále je ich chuť výborná. Keďže sme vám predstavili viacero spôsobov zavárania, tak je jasné, že si musíte nájsť ten svoj, vlastný. Ideálne je vyskúšať všetky a podľa toho si vybrať ten, ktorý vám ide najľahšie a páči sa vám najviac.
Ako uskladniť uhorky?
Jedna vec je uskladňovanie už sterilizovaných uhoriek, aby vydržali chutné čo najdlhšie. Ideálne je umiestniť ich do chladu a tmy. Čiže do pivnice, špajzy alebo komory. No druhá vec je uskladňovanie čerstvých uhoriek, ktoré ste si natrhali v záhrade a nemáte čas ich zavariť. Ako predĺžiť ich čerstvosť a zavariť ich aj o pár dní alebo čo tak mať čerstvé uhorky aj v zime?
Zachovať uhorky čerstvé nie je nič zložité, stačí poznať tie správne triky. Prvým z nich je umiestnenie uhoriek do čistých pohárov na zaváranie. Zeleninu neumývajte, iba ju suchou utierkou zo všetkých strán poutierajte. Vo vode by ste ich nemali umývať preto, lebo by tak začali rýchlejšie hniť a malo by to opačný efekt. Vysušené ich poukladajte do pohárov a nechajte priestor na sviečku. Nechajte ju horieť 10 minút a potom nad ňu umiestnite vrchnák. Nemala by zhasnúť hneď, nechajte ju preto dohorieť a tým teplom sa zelenina zakonzervuje bez toho, aby sa „uvarila“ v náleve. Takto vám vydržia uhorky aj týždne, dokonca aj mesiace. A ak nemáte radi chuť kyslých uhoriek, tak toto môže byť skvelá náhrada.
Ďalším spôsobom je uchovanie uhoriek v studenom suchu, čiže niečo také, ako keby ste ich udržiavali v chladničke, no bez toho, aby vám zhnili. Aj keď sa táto metóda využívala skôr v minulosti, keď ešte neboli chladničky, tak to určite odporúčame vyskúšať aj dnes. Opäť poutierate uhorky suchou utierkou a naukladáte ich do hrnca či inej nádoby. V nej ich potom uložíte na chladné a tmavé miesto, ideálne do pivnice. Pod hrniec dajte lavór s vodou, ktorá je studená a počas teplých dní ju bude potrebné vymeniť, keďže sa jej teplota zvýši.
Ďalšie tipy na spracovanie uhoriek
Zavarili ste už desiatky fliaš a stále vám zostáva množstvo čerstvých uhoriek? Nemusíte ich len zavárať alebo pripravovať si čerstvý uhorkový šalát. Je viacero receptov na pochúťky z uhoriek a veľa gazdiniek o nich ani len nepočulo. Máme preto pre vás pár tipov na to, ako uhorky spracovať, keď už neviete, čo s nimi, alebo chcete vyskúšať niečo nové. Nikdy neviete, možno si tieto pochúťky zamiluje celá vaša rodina a začnete ich robiť pravidelne.
Uhorkové želé
Keď ste si prečítali nadpis tejto časti, tak to asi neznelo veľmi lákavo, že? No ak máte dobrý recept na želé, tak vie byť naozaj lahôdkou. Uhorkové želé je sladké, no zároveň pikantné a skvele sa hodí k jedlám s mäsom alebo snackom k syru a sušienkam. Zaujímavá je hlavne aj štruktúra tejto pochúťky, čo sa dá skvele využiť u vašich detí.
Na prípravu uhorkového želé budete potrebovať 2,5 šálky uhorkovej šťavy, ktorú získate približne zo 4 nakrájaných uhoriek. Šťava sa dá získať buď z mixéra, kuchynského robota, alebo odšťavovača. Keď vám v mixéri vznikne uhorkové pyré, potom to už treba len prepasírovať. Ďalej potrebujete 7 šálok cukru, 1 šálku octu a 2 vrecká pektínu (ktorý zoženiete v potravinách).
Postup je nasledovný; uhorkovú šťavu, cukor a ocot zmiešate v hrnci a privediete k varu. Potom už stačí zmes len občas premiešať a takto ju varte 2 minúty. Vmiešajte pektín a opäť varte ešte 2-3 minúty, následne zmes odstavte z tepla a pokračujte v miešaní. Želé nalejte do pohárov a na vrchu nechajte 1-2 cm priestor, aby sa lepšie zakonzervovalo. Keď už budete mať nasadené a poriadne zatočené viečka, tak hotové želé uložte do chladničky alebo predtým na 10 minút do zaváracieho hrnca. Pred uložením potom skontrolujte, či sú viečka dobre prichytené.
Uhorkové lupienky
Lupienky vytvorené z usušených a dehydrovaných uhoriek sú na jednej strane skvelým spôsobom na uchovanie uhoriek bez zavárania, no zároveň aj chutnou a zdravou náhradou klasických zemiakových lupienkov. Asi vám je jasné, že postup nebude nijak zložitý. Uhorky, ktoré chcete použiť na výrobu lupienkov, si umyte a následne usušte utierkou. Potom ich ostrým nožom nakrájajte na čo najtenšie plátky, tiež viete na krájanie použiť strúhadlo a stranu s najväčšími nožíkmi.
Keď už budete mať uhorky nastrúhané alebo nakrájané, je čas dochutiť ich. Na dodanie chuti môžete použiť korenie od výmyslov sveta. Základ je použiť soľ, aby potom vo výsledku mali lupienky aspoň trochu zvýraznenú chuť. Následne viete použiť klasické čierne korenie, korenie na grilovanú zeleninu či iné zmesi korení. Kreativite sa medze nekladú a ideálne je vytvoriť si viac druhov uhorkových lupienkov s rôznymi koreninami. Pripravené plátky uhoriek potom už len poukladajte buď do elektrickej sušičky na ovocie, alebo na noviny, ktoré potom umiestnite na teplé miesto. A máte hotovo! Zdravšia alternatíva lupienkov je na svete.
Autor článku
Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Študentská izba – mala by sa páčiť nielen vám, ale aj vášmu dieťaťu
Zariaďovanie študentskej izby môže byť poriadny boj. Rodič chce často niečo iné ako samotné dieťa a potom vznikajú rozbroje. Skúste však vyjsť študentovi v ústrety a nakoniec budete...
Žlté kuchyne – potešia oko i ducha
Žltá farba má mnoho pozitív – nielenže je optimistická a zlepšuje náladu, ale tiež dokáže zosvetliť a otepliť interiér a zväčšiť priestor. Hovorí sa však aj to, že vzbudzuje chuť do...
Detská izba pre chlapca – modrá hrá prím
Máte doma chlapca, ktorý by chcel vlastnú detskú izbu, v ktorej by bol mohol prežívať dobrodružstvá? Pozrite sa na našu galériu, možno v nej spolu nájdete niečo, čo sa vám zapáči.
Publikované dňa: 17.07.2024Posledná aktualizácia: 17.07.2024Hodnotenie článku:
(92.2%)V tejto kategórií nájdete aj:
Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo... Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.