Tuposť je vlastnosť, ktorou by nemal oplývať žiadny kuchynský nôž. Nový nôž na mäso, chlieb, zeleninu či iné suroviny si predsa kupujete preto, aby ste všetko nakrájali s ľahkosťou. Nový nôž však nemôže byť nový navždy a rovnako tak nebude ostrý večnosť. Občasné brúsenie čepele noža je preto doslova nutnosťou. A ako správne brúsiť nože? Akým spôsobom možno nôž ostriť? Čítajte ďalej.
Prvá a veľmi podstatná informácia je, že brúsenie alebo ostrenie noža nie je jedno a to isté. Pre objasnenie, ostrenie noža znamená, že udržiavate jeho ostrie rovné bez trhliniek a zúbkov. Pokojne ho môžete ostriť po každom krájaní. Ostrením sa však oceľ z čepele neodstraňuje, a teda nôž príliš ostrejší nebude. Ostrenie je v zásade údržba noža pred tým, aby sa tupil.
V prípade brúsenia ide o komplexnú starostlivosť o ostrie noža. Brúsením sa vytvára nový okraj čepele. Pri kvalitne ostrených nožoch postačí brúsiť nôž 1- až 2-krát do roka. Ak budete po brúsení nôž pravidelne ostriť, predídete tak nutnosti častejšieho brúsenia. Brúsenie ostria čepele je v prípade noža niečo ako návšteva človeka u zubára. Samozrejme, existuje viac možností, ako nôž udržiavať ostrý.
Radšej kúpite nové? Vôbec to tak byť nemusí, mnohé lacné nože, prípade lacnejšie značky používajú na výrobu nožov rovnako kvalitnú oceľ ako známi výrobcovia. Pravda je však taká, že lacné nože sú lacné preto, že prešli veľmi slabým procesom ostrenia a brúsenia a už po pár týždňoch od používania sa tupia. Väčšinou sú všetky nože brúsené automaticky strojovo a to sa odzrkadlí na ich ostrosti. Brúsiť teda lacné nože sa oplatí a rozhodne nemusí byť pravdou, že lacné nože sú aj nekvalitné.
Brúsenie noža ocieľkou
Ocieľka je nástrojom, ktorý pre ostrenie noža používa takmer každý, kto sa v kuchyni aspoň trocha obracia. Používajú ju napríklad aj mäsiari, no viac-menej ide o zaužívanú predstavu, že ocieľka nôž nabrúsi. Je to však omyl. Ocieľka len vyrovná ostrie na čepeli noža, aby nebolo zvlnené, na ostrosti mu však veľa nepridá. Takisto existuje viacero druhov ocieľok a každá z nich si vyžaduje trocha inú techniku, ktorú taktiež zvládnete až praxou.
Pri brúsení noža ocieľkou držíte nôž tak, aby zovieral uhol 20 stupňov od strany ocieľky. Následne zľahka, no s jemným prítlakom pretiahnete stranu noža po ocieľke. Proces v prípade ostrého noža opakujete aspoň 3-krát po každej strane ostria. V prípade tupého noža pokojne aj viackrát. Ako sme však už spomínali, ocieľka dokáže ostrie udržiavať ostré, nie ho však dokonale nabrúsiť.
Brúsenie noža a brúsny kameň
Výhodou brúsneho kameňa je, že nájdete viac alternatív zrnitosti. Ide o špecifické lisované drte s rôznym stupňom zrnitosti, ktoré sú určené pre rôzne typy nožov. Keramické, oceľové, japonské a podobne. V závislosti od toho je potrebné vyberať i brúsny kameň. Kvalitné kamene na ostrenie noža stoja neraz aj stovky eur. Všetko opäť spočíva i v správnej technike a zručnosti, ktorú nezískate zo dňa na deň. Správny uhol, správny tlak, ak sa nedarí, viac nožu uškodíte ako ho naostríte. Navyše, ľahko zvlníte ostrie. Ak ovládate techniku, brúsny kameň je ešte účinnejší ako ocieľka a dokážete nôž udržiavať ostrý po dlhú dobu. Opäť nie je možné za pomoci brúsneho kameňa vykonať komplexné brúsenie tupého noža.
Pri obnove ostria nožov by ste mali rozlišovať medzi ostrením a brúsením. Pri ostrení ide totiž o obnovu ostria noža, ktoré sa každodenným používaním opotrebúva. Ako a čím si nôž nabrúsiť?
Jednoduché, praktické a zároveňnajmenej náročné a efekt pritom vôbec nie je zlý. Aspoň sa to tak javí. Ťahanie noža cez domácu brúsku však taktiež treba ovládať. Ručné brúsky nožov majú dnes často možnosť nastavenia uhlov, a teda nejde už len o bezhlavé rezanie do keramických koliesok brúsky. Tlak, ktorý pri potiahnutí noža vyviniete, nemusí byť veľký. Elektrické brúsenie nožov sa často využíva i v gastronomických zariadeniach. Nôž zaostríte, no zároveň neraz poškodíte i štruktúru ocele a následne sa nôž častejšie tupí. Opäť je nutné vedieť, ako sa k jednotlivým nožom správať.
Ostrá pošta – profesionálne brúsenie nožov
Domáce brúsky, ocieľky alebo brúsne kamene vám pri dostatočnej zručnosti a praxi môžu pomôcť udržať nože ostré, avšak ostrie čepele ako takej zrejme nikdy nedosiahnete. Práve preto je dobré zvážiť profesionálne brúsenie nožov. Ak teda máte v okolí schopného brúsiča, neváhajte, pozbierajte doma všetky nože, odneste mu ich a minimálne na pol roka by ste s brúsením mali mať pokoj.
Ak brúsiča v okolí nemáte, využiť môžete službu Ostrej pošty. Ak chcete naozaj vedieť, ako krája skutočne ostrý nôž, zverte vaše čepele profesionálom. Službu môžete využiť aj online. Pri objednávke vám spoločnosť zašle obálku, do ktorej nože umiestnite. Jedna obálka pojme 7 nožov. Ak máte nožov viac, pošlú ich viac.
Zároveň vám na jednotlivé nože zašlú ochrany čepelí, do ktorých umiestnite nože. Počet uvádzate pri objednávke. Potom na obálku napíšete adresu a pošlete poštou. Celý návod nájdete i na webe samotnej služby. Následne sa už profesionáli postarajú o to, aby vaše nože boli ostré ako nikdy predtým. Približne 48 hodín od doručenia firme máte nože opäť doma. Nože, ktoré dostanete domov, budú ostrejšie, ako keď boli nové. Služba sa prezentuje vysokým množstvom spokojných zákazníkov i z oblasti gastronómie.
spočiatku sme naše nože nosili alebo posielali k brusičovi, ale mne to prišlo hrozne pomalé a tak som si raz klikon na www. supernoze. sk a odtial som si vzal brúsny kameň - rozsutec a teraz si dávam dokopy nože sám doma a je to rýchle a lacné (:
Nábytok z paliet si možno vyrobiť naozaj rýchlo, jednoducho a pomerne lacno. Stačí si prezrieť naše inšpirácie a uveríte, že paletové sedenie je štýlovým doplnkom každého exteriéru aj...
Fialová farba je dlhé roky spájaná s luxusom a kráľovským prostredím. Kedysi totiž nebolo jednoduché vyrobiť fialové farbivo, preto bolo veľmi vzácne. Napriek tomu, že dnes je už fialová...
Publikované dňa: 03.06.2024 Posledná aktualizácia: 03.06.2024
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.
ma niekto realnu skusenost s tou sluzbou "Ostra posta"?
spočiatku sme naše nože nosili alebo posielali k brusičovi, ale mne to prišlo hrozne pomalé a tak som si raz klikon na www. supernoze. sk a odtial som si vzal brúsny kameň - rozsutec a teraz si dávam dokopy nože sám doma a je to rýchle a lacné (:
z dellinger mi manžel kupil skvelu brusku na nože a odvtedy mam nožiky ostre. S tupymi nožikami to bolo iba trapenie
juj, takto nie, bala by som sa, že ich zničim. Mam na to špecialny brusky kamen RISAM RW212-B a ostrim s nim nielen nože, ale aj nožnice
ako dlho vám vydržia byt nožiky ostre? Moje velmi dlho nie a neviem prečo to tak je. Či mam nekvalitne nožiky, alebo slabu brusku
presne taketo brusenie nožiky ničí a lepši eje ich ostrit na klasickej nožikovej bruske, brusnom kameni
tak toto by som nikdy nerobila, kupila som si profi brusny kamen a zvladam ich naostrit aj sama
na brusenie nožikov je najlepšie mat nejaku brusku, resp brusny kameň, aby sa nožiky neničili, ale ostrili