Skladovanie potravín v chladničke. Viete, čo do nej nepatrí?
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Na zložení stravy si dáte záležať, preto nakupujete len čerstvé potraviny. Prídete domov a všetko automaticky naskladáte do chladničky, aby ste im čerstvosť uchovali čo najdlhšie. Ste si istí, že potraviny, ktoré do chladničky ukladáte tam skutočne patria? Čo ak im to na čerstvosti nepridá?
Správnym skladovaním potravín v chladničke môžete dokonca ušetriť. Prezradíme vám, ako na to!
Čo do chladničky nepatrí?
Sú potraviny, ktoré do chladničky ukladáme už automaticky. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či tam skutočne patria? Urobili sme zoznam potravín, ktoré by sa mali chladničke radšej vyhnúť. Nech sa páči!
- avokádo a banány k nám prichádzajú z ďalekých krajín a často k nám dorazia nedozreté. V chladničke sa im dozrieť už nepodarí. Pri izbovej teplote postupne dozrejú a odvďačia sa vám skvelou chuťou a vôňou;
- bylinky v chladničke? Radšej nie! Rýchlo v nej zvädnú a vstrebú všetky pachy, ktorých je v chladničke požehnane. Po vôni a chuti, pre ktoré ich do jedla pridávate neostane ani stopa. Dajte ich do pohára s vodou alebo usušte. Uchováte im aj vôňu aj chuť. A o to pri bylinkách predsa ide. Zbytočne si ich nekazte;
- cibuľovinám sa chlad síce páči, ale do chladničky ich radšej nedávajte. Je tam vlhko a k tomu, aby cesnak a cibuľa začali hniť, jej veľa nepotrebujú. Na to, aby vydržali čo najdlhšie, potrebujú dýchať. Keď ich uzavriete, veľa vzduchu sa k nim nedostane a môže sa stať, že namiesto krásnej cibuli, ktorú ste do chladničky vkladali z nej vytiahnete mäkkú hnedastú cibuľu, ktorú už nevyužijete;
- citrusy v chlade prichádzajú o farbu a vôňu. Pochádzajú z teplých krajín. Majú radi teplo a slnko. Nepripravte ich o chuť a šťavu. Lepšie budú chutiť, keď ich budete udržiavať pri izbovej teplote. Ak máte na uskladnenie dostatok miesta, poukladajte ich tak, aby sa navzájom nedotýkali. Predídete tak vzniku plesní, ktoré sa po citrusoch šíria rýchlosťou blesku;
- horčica, kečup a iné dochucovadlá do chladničky naozaj dávať nemusíte. Zbytočne vám v nej zaberajú veľa miesta. Sú sterilizované a konzervované octom. V špajze sa im nič nestane. Med je na tom podobne. Cukor je dostatočným konzervantom na to, aby sa mu nič nestalo. V chladničke nasiakne rôznymi pachmi a môže splesnivieť. Na to ste ho predsa nekupovali;
- hrušky a jablká chladničku nepotrebujú. Dobre vetrateľná miestnosť s optimálnou vlhkosťou je ideálnym prostredím, v ktorom si uchovajú prirodzený vzhľad bez scvrknutia. Vhodná teplota pre ich uskladnenie je 12 °C;
- chlieb vám v chladničke dlhšie čerstvý nevydrží. Keď ho nezabalíte, chlad ho vysuší a keď ho necháte v sáčku splesnivie. Týmto procesom chladnička nezabráni. O pachoch, ktorými chlieb nasiakne ako špongia už ani nehovoríme. Od čerstvého voňavého chleba bude mať po vytiahnutí z chladničky veľmi ďaleko. Uložte ho radšej do suchej čistej utierky a do chlebníka, ktorý uzavriete. Vytvorte mu prostredie, v ktorom si vôňu a chuť naozaj zachová;
- káva dnes nie je len obľúbeným čiernym životabudičom. Stále viac ľudí si na nej buduje svoj životný štýl. Čerstvá káva je základ. Šup s ňou do chladničky, aby vydržala dlhšie. Nerobte to! Káva rada vstrebáva pachy a veľa vlhkosti má na svedomí vznik plesne. Nepokazte si ju. Suché tmavé a chladné miesto jej chuť a kvalitu udrží lepšie;
- melóny v dobrej kondícii udržíte aj bez chladničky. Potrebujú studené tmavé a dobre vetrateľné miesto. Nízka teplota melón vysušuje, na povrchu vzniká povlak a melónu odoberá farbu a chuť. Melón rýchlo vstrebe chladničkové pachy;
- olivový olej sa v chlade dobre necíti. V chladničke sa skalí a zhustne. Panenský olej tak rýchlo stratí na kvalite a pokazíte mu chuť. V dolnej skrinke linky mu bude dobre a chuť si udrží dlhšie;
- ovocie a zelenina do chladničky predsa patria. Sú v nej zásuvky, v ktorých sa im darí. To vie predsa každý. A je to tak. V byte na ich uskladnenie veľa možností nemáte. Občas pozrite, či je všetko, čo ste do nich uskladnili, v poriadku. Na prvý pohľad ovociu či zelenine nič nechýbalo, ale hnilobné procesy či pleseň niekedy naozaj nevidieť. Ovocie a zeleninu treba umyť, ale pred uskladnením do chladničky to radšej nerobte. Viac vlhkosti v chladničke naozaj nepotrebujete. Lepšie urobíte, keď ich umyjete až pred ich konzumáciou;
- ovocie a zelenina, ktoré kúpite s obchode, často potrebuje dozrieť a chladnička tento proces zastaví. Neodzrkadlí sa to len na ich farbe, ale aj chuti. Poškodené ovocie a zeleninu do chladničky dajte. Poškodenie sa nebude šíriť tak rýchlo, ale nažte sa ju skonzumovať čo najskôr;
- paradajky pri nízkej teplote stratia chuť. V izbovej teplote vydržia aj dva týždne. Kupujte ich v primeranom množstve a chladničku pre ne naozaj potrebovať nebudete;
- vajcia do chladničky ukladáme automaticky, ale čerstvé vydržia aj mimo nej. Ak dáte variť vajcia zohriaté na izbovú teplotu, ľahšie sa vám budú lúpať;
- chutnali ste už zamrznuté zemiaky? Boli sladké a vôbec vám nechutil, však? Sladkú chuť spôsobuje škrob, ktorý sa v nich pri nízkych teplotách rozkladá. Suché, chladné a tmavé miesto s teplotou do 8 °C, kde nie je vysoká vlhkosť ich čerstvé udrží oveľa dlhšie.
Chladnička a jej teplotné pásma
Každá potravina pri uskladnení vyžaduje rôznu teplotu a vlhkosť. Ak potraviny uskladníte zle, znížite ich nutričnú hodnotu a rýchlejšie sa pokazia. Teplota sa v chladničke bežne pohybuje v rozmedzí 4 až 9 °C a ideálna vlhkosť je cca 80 %. Potraviny v nej majú určené miesto, aby ich uskladnenie v chladničke malo naozaj zmysel.
Chladnička je rozdelená na teplotné pásma. Uložte potraviny podľa nich. V chladničke budete mať poriadok a potravinu budú na mieste s teplotou, ktorá im vyhovuje najviac.
Horná časť je určená na uchovávanie čerstvých jedál. Uložte tam šaláty, nátierky, údeniny, syry a uvarené jedlo, ktoré dnes uložíte a zajtra zjete. Vajíčka dajte do dverí na hornú poličku.
Strednú časť obsaďte mliečnymi výrobkami. Tvaroh, smotana, jogurt či otvorené mlieko.
Spodná časť chladničky je určená na ovocie a zeleninu. Je vybavená boxami, ktoré im pomôžu udržať rovnakú teplotu a vlhkosť.
Mäso a ryby skladujte v uzavretých nádobách, aby sa ich pachy nebili s ostatnými. Uložte ich na poličku s nižšou teplotou. V chladničke mäso skladujte čo najkratšie. Napriek tomu, že je v chlade, sa rýchlo kazí.
Používate rýchle chladenie?
V nových chladničkách nájdete aj funkciu rýchleho chladenia. Mali by ste ju použiť, keď do chladničky vložíte veci, ktoré ste práve priniesli, aby zbytočne nezhromažďovali teplo. Rýchlo zachladené potraviny si dlhšie udržia vitamíny, výživovú hodnotu, ale aj chuť a šťavnatosť.
Zabaliť, či nezabaliť? Čo myslíte?
Pri množstve potravín sme písali, že im nasávanie pachov z chladničky nie je cudzie. Pred uskladnením v chladničke potraviny radšej zabaľte. Ochránite ich pred vysychaním, nežiadúcim pachom a baktériami, ktoré sa v potravinách nachádzajú. Výnimkou je ovocie a zelenina. Do boxov ich ukladajte bez obalu
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Máte už vybratý stolík pod TV? Nie je to také jednoduché ako ste si na začiatku mysleli? Možno vám pomôžu sa rozhodnúť naše tipy. Nechajte sa inšpirovať našou galériou.
Vianoce už pomaly klopú na dvere a preto máme najvyšší čas zamyslieť sa aký vianočný stromček vlastne chceme. Čo tak siahnuť po ekologickej alternatíve, ktorú môžeme využiť aj o rok?
Či máte doma škôlkara, alebo už školáka, stolík je preňho nevyhnutnou pomôckou – slúži na kreslenie i na písanie, na hranie sa i tvorenie.
Publikované dňa: 30.04.2024
Posledná aktualizácia: 30.04.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.