Ako správne pestovať cviklu (červenú repu) – sadenie, polievanie, hnojenie, zber
Nenáročná potravina na pestovanie, ktorá má pre veľa zdravotných benefitov a dá sa spracovať rôznymi spôsobmi. Presne tak by sa dala charakterizovať cvikla. Je to dvojročná rastlina, ktorá má zhrubnutý dužinatý koreň, ktorý môže mať rôzne tvary a veľkosti. Charakteristická je hlavne pre svoju výrazne tmavočervenú farbu, ktorá je miestami až purpurová. Využiť ju môžete viacerými spôsobmi – ako zeleninu do šalátov, na zaváranie alebo vo forme šťavy v spojení s ostatnými druhmi ovocia a zeleniny.
Čo je pri cvikle zaujímavé, tak neobsahuje až tak veľa vitamínov, dokonca by sa dalo povedať, že ich obsahuje pomerne málo oproti iným druhom zeleniny. Na druhej strane vyniká v obsahu organických kyselín, pektínov, minerálnych látok a lipotropných látok, o ktorých si budeme hovoriť v článku neskôr. Ako si túto potravinu vypestovať doma od semienka až po dozreté korene? Cvikla je bezproblémová na pestovanie, takže to zvládne ktokoľvek. V článku sa dočítate aj to, ako by ste ju mali skladovať a na aké spôsoby ju môžete použiť.
Základná charakteristika a vlastnosti
Nejaké tie základné informácie sme charakterizovali už v úvode článku, no teraz sa na to pozrieme bližšie. Z odborného hľadiska patrí cvikla do čeľade láskavcovité a podtriedy klinčekové. Pri vysádzaní cvikly by ste si mali vybrať konkrétny druh, ktorý preferujete, pretože ich bolo vyšľachtených už mnoho. Príkladom je napríklad mangold, cukrová repa alebo kŕmna repa, ktorá sa pestuje len na poľnohospodárske účely.
Charakteristická je tmavá farba a nielen keď je surová, ale aj keď je napríklad zaváraná, tak veľmi farbí, podobne ako napríklad čučoriedky. Preto by ste pri jej úprave mali používať rukavice, alebo si aspoň hneď umyť ruky. Podzemné plody cvikly obsahujú 4 – 6 semien. Čo ste možno nevedeli, tak z cvikly sa dajú spracovať aj listy. Tie sa tepelne neupravujú, len sa v surovom stave pridávajú do šalátov alebo sa dajú spolu s celou cviklou odšťavovať.
Cvikla neobsahuje veľa vitamínov, no obsahuje ďalšie telu prospešné látky. V cvikle sú obsiahnuté vitamíny B, C a E, ktorých väčšinu účinkov určite poznáte. Ďalej sú to jód, zinok, meď, kremík, horčík, draslík, vlákninu a kyselinu listovú. Pri vyššej konzumácií cvikly by mohol nastať problém u diabetikov, pretože obsahuje vysoké množstvo sacharidov.
Keď už poznáte, ktoré látky cvikla obsahuje, tak vieme aj odvodiť jej pozitívne účinky na organizmus. V prvom rade je to jej schopnosť očistiť organizmus od toxínov, hlavne mozog a orgány tráviaceho traktu. Aj pre túto vlastnosť sa cvikla zaraďuje do jedálnička pri prečisťovaní organizmu. Ďalej je to spevňovanie väzivového tkaniva, čo sa oplatí využiť napríklad pri regenerácií alebo po úraze. Čo je v tejto dobe veľmi dôležité a určite sa to oplatí vedieť, tak svojím zložením živín dokáže cvikla bojovať proti rakovine a pôsobí aj ako prevencia. Liekom dokáže byť cvikla aj pri zápche, či iných žalúdočných problémoch, rovnako aj posilňuje zdravie tráviaceho traktu a pôsobí ako prevencia voči tomuto druhu problémov. Toto boli tie najhlavnejšie body, ktoré cvikla svojím zložením dokáže pre ľudské telo spraviť. V skratke okrem toho spevňuje cievy, znižuje hladinu cholesterolu, pomáha pri liečbe Alzheimera a demencie, regeneruje bunky a podporuje ich rast.
Odrody
Cvikla bola v minulosti veľmi šľachtená, takže vzniklo veľa druhov, ktoré sa dnes používajú. Najznámejším druhom je určite cvikla červená alebo inak nazývaná aj guľatá. Keďže je po uvarení chutná a často dokáže veľmi príjemne dochutiť rôzne druhy jedál, tak je primárne určená práve na konzumáciu v tepelne upravenom stave. Okrem toho sa dá aj konzervovať, aby vydržala dlhšie, môžete si ju dať týmto spôsobom aj počas zimy a navyše má konzervovaná cvikla opäť inú chuť, než len varená. Je, samozrejme, viacero receptov na zaváranie a rovnako sa v domácnostiach aj rôzne krája (čo taktiež dokáže ovplyvniť výslednú chuť). Charakteristické sú pre ňu tiež sýto červené sfarbenie a vo vnútri sa nachádza červená dužina, v ktorej sú špecifické svetlejšie kruhy.
Cvikla Betina je o čosi iná. Je jednoduchšia na pestovanie a oveľa odolnejšia voči chorobám, ktoré tieto podzemné rastliny napádajú. Preto sa nemusíte báť, že by vám plody nedorástli alebo že by po celej tej námahe a starostlivosti nebola žiadna úroda. Odlišuje sa aj svojou farbou a charakteristická je pre ňu červeno-hnedá. Plody sa nekrájajú, ako pri klasickej repe, ale zavárajú sa v celku.
Odroda Monopoly je polo-skorá odroda, ktorá je určená na priamu konzumáciu, takže sa neodporúča zavárať ju. Stačí, keď si ju dáte k hlavným jedlám alebo do šalátov. Typický je pre ňu hladký povrch, kde je dužina zhrubnutá a tvorí šupku. Dužina je opäť sýto červená a tvar je vždy guľovitý.
Poslednou známou odrodou je Renova, ktorej plody sa zbierajú začiatkom jesene a určená je hlavne na konzerváciu a neskoršie konzumovanie. Spoznáte ju podľa hladkého, tmavo-červeného povrchu a jemnej, sladkej dužiny vo vnútri plodu. Tvar je skôr valcovitejší, takže ju ľahko odlíšite.
Kedy a ako cviklu vysadiť
Najideálnejší čas, kedy by ste mali cviklu vysadiť, je vtedy, keď už máte istotu, že zasadené semiačka nemôžu ohroziť jarné mrazy. Samozrejme, všetko závisí od konkrétneho typu cvikly, no riadime sa tým, že väčšina z vás bude vysádzať práve tú klasickú, červenú cviklu. Čiže, červenú repu odporúčame vysievať od polovice apríla až do polovice mája. Vtedy je to ideálne prechodné počasie, kedy ešte nie je úplne horúco, cvikla bude mať dosť vlahy a zároveň aj oddýchnutú pôdu po zime. Ak by ste chceli zberať úrodu rýchlejšie, tak sa dá celý proces skrátiť tým, že si vopred vypestujete sadenice v kvetináčoch vo vnútri. Keď prejdú posledné jarné mrazy, tak ich vysadíte vonku do záhrady.
Vegetačné obdobie cvikly trvá v závislosti od konkrétnej odrody, no zvyčajne to je 60 až 120 dní. Tiež to závisí od toho, akú úrodu očakávate – či chcete zbierať veľké plody, alebo vám postačia malé guľôčky, ktoré budete v celku zavárať do sladkokyslého nálevu. Ak už vopred viete, že chcete len malé plody, tak sa nemusíte stresovať s vysádzaním a môžete ich zasadiť aj neskôr. Takto si vypestujete vlastnú cviklu už počas leta.
Ako cviklu vysadiť? Cvikla sa sadí tak, že umiestnite semiačka riedko, približne do hĺbky 1 cm v zemi. Jednotlivé riadky vysadenej cvikly by mali byť od seba 30 cm a keď vám už vyjdú prvé rastlinky a viete ich odlíšiť poriadne od buriny, tak by ste ich mali pretrhať, pretože aby mohli plody dobre rásť, mali by mať medzi sebou medzery aspoň 10 cm. Čo sa týka požiadaviek na pôdu, tak cvikle sa najviac darí v humusom zásobenej a zavlažovanej záhradnej zemine. Nemusíte preto robiť nejaké veľké opatrenia alebo použiť pôdu s iným pH. Cvikla nemá rada priame slnko, preto odporúčame ju vysadiť do polotieňa, prípadne úplného tieňa.
Pestovanie
Poďme už konkrétne na pestovanie a starostlivosť o cviklu počas obdobia, keď je ešte v zemi a vy chcete, aby vám narástla čo najväčšia. Ako sme už na začiatku spomenuli, nemusíte sa báť nejakého pravidelného polievania, dohnojovania alebo špeciálnej úpravy podložia. Cvikla je nenáročná rastlina, ktorej stačí, keď si ju občas všimnete a dáte jej to, čo potrebuje. Ak vám cvikla dobre nerastie, tak môže byť problém napríklad v nesprávnom druhu pôdy. Cvikla totiž nemá rada príliš kyslé alebo kamenisté pôdy, takže na to si dávajte pozor.
Čo, na druhej strane, má rada, tak je zálievka len počas leta, a to v obdobiach najväčšieho sucha. Ak prší pravidelne, tak sa o polievanie ani nemusíte zaujímať, no ak je počas leta naozaj horúco, páli slnko a pôda je presušená, je potrebné cviklu poriadne zaliať. Okrem toho je potrebné na začiatku, keď už budete cviklu vedieť rozoznať, poriadne vyplieť, aby lepšie rástla a neudusila ju burina. Potom by ste to mali pravidelne opakovať, no určite to nebude viac ako 4-krát počas celého rastu cvikly. Cvikla je rastlinou druhej trate, čo znamená, že by sa mala pestovať v záhonoch, kde boli predtým vysadené zemiaky, paradajky, uhorky alebo papriky.
Dátum:
Viete o tom, že niektoré druhy zeleniny si v záhrade rozumejú lepšie? Podporujú sa v raste a chránia sa navzájom. Ako dobrí susedia. Poradíme vám, čo s čím sadiť, aby vaša záhrada prekvitala.
Čítať celý článok
Skladovanie plodov
Cvikla, ktorá bola vysadená na jar, sa dá zbierať počas celého leta. Záleží od toho, ako sa jednotlivým kusom v pôde darí. Niektoré si môžete vyhradiť priamo na konzumovanie, bez akéhokoľvek odkladania na zimu. Aj s listami ju môžete použiť do smoothies, na šťavu alebo do šalátov. Tiež si vyhraďte plody, ktoré použijete na sterilizáciu a uskladniť na zimu môžete aj surové plody vo svojej pivnici alebo špajze.
Ako pripraviť na zimu surové plody? Celý proces začína už pri vyberaní cvikly zo zeme – nemali by ste zrezávať korene. Opatrne odkrúťte vňať alebo ju zrežte do dĺžky maximálne 4 cm. Potom ju poriadne očistite a naukladajte ju do pivnice alebo špajzy tak, aby boli medzi jednotlivými plodmi medzery a priestor na prúdenie vzduchu. Aby vydržali čo najdlhšie, tak im treba dopriať vlhké a chladné prostredie (takže ideálna je práve pivnica). Ak by ste ju skladovali zle, tak po čase môže vyschnúť a pôsobiť gumene.
Tipy na jedlá a spôsoby spracovania
Čo si môžete z cvikly pripraviť a prečo sa oplatí pestovať ju? Asi vás už pravdepodobne presvedčili všetky jej pozitívne účinky, no nielen to je dôvod. Rovnako sa z nej dajú pripraviť rôzne pochúťky, ktoré viete spraviť zo surovej, zaváranej aj uvarenej cvikly. Ak ste cviklu nikdy nepoužívali, tak určite nepoznáte recepty, ktoré sa dajú z cvikly pripraviť (samozrejme, ak ste to predtým neochutnávali niekde inde). Aké recepty z cvikly sa jednoznačne oplatí vyskúšať?
Smoothie
Neviete, čo si spraviť na raňajky, desiatu alebo ako olovrant? Vyskúšajte cviklové smoothie! Nie je to nič komplikované, takže to ráno stihnete a môžete si to pripraviť aj vopred. Ako prvé si nakrájate cviklu na kocky, aby sa lepšie rozmixovala a mixovanie trvalo kratšie.
No a ďalej je výber potravín na vás. Ideálne je vybrať ovocie s výraznou chuťou, ktorá prebije trošku chuť cvikly. Napríklad jablká, bobuľové ovocie alebo banány. Ideálne je pridať aj citrónovú šťavu, proteín a čistú vodu. K cvikle sa veľmi hodí aj škorica a trocha medu, takže aj to môžete do vašeho smoothie pridať. Všetko dôkladne rozmixujte, nech tam nezostanú veľké kúsky ingrediencií a smoothie je na svete!
Nátierka
Opäť tip, ktorý je ideálny vtedy, keď už neviete čo pripraviť a došli vám nápady na večeru či raňajky. Cviklová nátierka s orechmi je ideálnou voľbou! Nepotrebujete na to veľa ingrediencií, je to jednoduché na prípravu a taktiež obsahujú veľa výživných látok prospešných pre vaše telo. Keďže nátierka obsahuje aj orechy, tak budete zasýtení na niekoľko hodín.
Na tento recept si pripravte väčšiu uvarenú a olúpanú cviklu, 1 biely grécky jogurt, 1 strúčik cesnaku, koreniny a soľ na dochutenie, viacero druhov orechov a celozrnný chlieb. Ako prvé nastrúhajte nahrubo varenú cviklu. Potom pridajte jogurt, olivový olej a rozpučený strúčik cesnaku. Ak sa vám zdá stále cvikla príliš nahrubo, tak môžete dať ešte nátierku pre zjemnenie do mixéra. Potom ju už len dochutíte korením, soľou, pokvapkáte citrónovou šťavou a poriadne ešte raz premiešate. Nátierku stačí natrieť na chlieb a posypať vybraným druhom orieškov.
Polievka
Ďalší z netradičnejších receptov, ktoré sa určite oplatí vyskúšať. Krémová cviklová polievka je veľmi jemná, plná chuti a zároveň veľmi zdravá. Keďže je krémová, tak je aj pomerne sýta a dokážete sa z nej na obed alebo večeru najesť. Náročnosť prípravy tejto polievky je nízka a trvať vám to bude približne 45 minút. Aký je recept na prípravu tejto chutnej polievky?
Pripravte si vopred 3 ks cvikly (ideálne varená a lúpaná), 2 ks stredne veľkých sladkých zemiakov (batátov), 1 ks stredne veľkej cibule, 3 PL olivového oleja, 800 ml zeleninového vývaru, 200 ml kokosového mlieka, soľ, čierne korenie a mletý zázvor. Ako prvé si opečte v hrnci cibuľku na olivovom oleji. Potom pridajte na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Keďže už je cvikla predvarená, tak sa čas varenia výrazne skráti. Keď už bude všetko opečené, tak zmes zalejte zeleninovým alebo mäsovým vývarom, osoľte, ochuťte a varte pod pokrievkou približne 30 – 45 minút. Dĺžka varenia sa odvíja od toho, či už je cvikla mäkká alebo nie. Nakoniec polievku rozmixujte tyčovým mixérom a na zjemnenie pridajte do polievky kokosové mlieko. Polievku nechajte prevrieť a odstavíte z platne.
Autor článku
Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Moderné drevodekor kuchyne – dajte šancu aktuálnym trendom
Plánujete zariaďovať kuchyňu a páčia sa vám moderné kuchyne so vzorom dreva? Potom začnite uvažovať nad drevodekorovou kuchynskou linkou.
Biela spálňa – Ideálna farba pre čistú myseľ
Biela v spálni? Určite jej výberom neurobíte krok vedľa. Biela je farbou čistoty, evokuje sviežosť, vysoké hodnoty a ideály. Pozrite si naše fotoinšpirácie.
Závesné kreslá a hojdacie siete v interiéri
Závesné kreslo či hojdacia sieť? Výber ani jedného z nich nebudete ľutovať. Ozvláštnia interiér a vytvoria priestor na zábavu a oddych.
Publikované dňa: 04.08.2024Posledná aktualizácia: 04.08.2024Hodnotenie článku:
(89.2%)V tejto kategórií nájdete aj:
Využitie opadaného lístia zo záhrady. Vyhnite sa páleniu V článku sa pozrieme na viaceré spôsoby využitia opadaných listov zo stromov v úžitkových aj okrasných záhradách. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko podstatné.
Posledné kosenie trávnika pred zimou. Na akú výšku? Mnohí z nás riešia dilemu "kedy naposledy pokosiť pred zimou?". V našom článku vám preto poradíme ako trávnik správne pripraviť na fázu zimného oddychu.
Gaura – pestovanie, starostlivosť, rozmnožovanie. Strihať na jar či jeseň? Gaura očarí svojou krásou snáď každého. Preto patrí k populárnym trvalkám, ktoré sú navyše veľmi nenáročné na starostlivosť. Dnes si o jej pestovaní a strihaní povieme viac.
juuu super :) mohli by ste mi prosím poradiť nejaký dobrý nôž na cviklu, aby ju pekne orezal - očistil ale zbytočne aby nestratila šťavu ?
Ahoj Kijola, ja používam nôž určený na zeleninu a nemám problém. Bol síce drahší, ale je veľmi dobrý na všetkú zeleninu aj ananás či melón.
Fuuuha super ! Môžeš mi prosím napísať aký maš typ a značku? Vďaka vopred za obrovskú pomoc
Značka ivo premier - zohnala som ho cez profikuchar, ale typ si už nepamätám .. Určite je to ale nôž priamo na zeleninu
Máme cviklu ktorá je sfarbená na svetlejšie červenú farbu, tvar má guľatý.
Je to na závadu alebo nie? Chuťovo úplne pripomína cviklu sfarbenú na purpurovo.
Chceme ju zavárať
Dobrý deň,
pravdepodobne ide o odrodu so svetločervenými kruhmi v dužine, jej zaváraniu nič nebráni.
Dobry den mate skusenosti cviklu aj zavakuovat, ako dlho sa predvara aby bola dobra po otvoreni.Dakujem
Chcem sa opýtať či sa pretrvávajú listy cvikly.
Ja to tiež robím podobne ako pri zeleri a môj dojem je že skôr im to pomáha ako ubližuje, však tých listov má kopec, stále vytvára nové a tie staré sa plazia po zemi...