Domáca udiareň – aké su možnosti? Údiaca pištoľ, elektrická, balkónová udiareň
Kto by nemiloval údené pochúťky? Mäso, syry, ryby i zelenina dostanú procesom údenia jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Stačí vybrať tie správne korenia a pochúťka ako od šéfkuchára je na svete.
Kým v minulosti bola domáca udiareň bežnou výbavou domácnosti, postupne šlo údenie do pozadia. No s najnovšími spôsobmi domáceho údenia naberá tento proces opäť na popularite.
Obľúbené udiarne
Čo je domáca udiareň
Niektorí možno domácu udiareň zdedili po starých rodičoch, keďže práve oni využívali proces údenia bežne na konzerváciu mäsových výrobkov zo zabíjačky. No v dnešnej dobe sa prevažná časť údených potravín nakupuje. Je to praktickejšie a ľahšie, než sa starať o domácu udiareň. No tí, ktorí zakúsili doma vyúdené klobásky od starkých alebo údené mäso od miestneho údenára, vedia, že domáce potraviny sú chuťovo na úplne inej úrovni.
Tieto lahôdky vznikajú práve v domácej udiarni. Ide o zariadenie s jednoduchou štruktúrou – obsahuje ohnisko, priestor na priečky a hárky, kam sa rozložia potraviny, a odvod dymu v podobe dymovodu a komína. Jestvuje mnoho druhov domácich udiarní, no najčastejšie sa vyrábajú z dreva, plechov alebo tehál. Domácu udiareň si môžete postaviť sami – množstvo kutilov šikovne pretvára staré skrine a šatníky alebo recykluje rôzne materiály.
Udiareň na domáce využitie si však môžete aj zakúpiť. Na trhu nájdete drevené, nerezové, pozinkované i plechové udiarne, ktoré sa líšia veľkosťou i možnosťami využitia. Ak vám postačí menšie zariadenie len pre menšiu vlastnú spotrebu, udiareň zakúpite v cenovom rozmedzí 50 – 100 eur. Štandardný rozmer so základnou výbavou nájdete v rozmedzí od 100 – 300 eur a profesionálnejšie a výkonnejšie modely siahajú do výšok niekoľkých stoviek až tisícok eur.
Teplé a studené údenie
V udiarni je možné spracovať mäso a ďalšie potraviny dvoma spôsobmi – teplým a studeným údením. Ako už názvy napovedajú, teplé údenie prebieha pri vysokých teplotách 80 – 150 °C a studené naopak pri nižšej teplote 30 °C. Teplota nie je jediným rozdielom. Pri studenom procese sa mäso postupne konzervuje po dobu 1 – 30 dní, pri teplom údení sa mäso nielen konzervuje, ale postupne aj varí, čím získava špecifickú chuť a vôňu.
V procese teplého údenia si mäso zachováva svoju šťavu, kým studené údenie ho vysušuje, čím zvýrazňuje mäsovú chuť. V oboch prípadoch sa na údenie používajú drevené piliny, pelety, štiepky až menšie kusy dreva. Dĺžka údenia sa bude líšiť v závislosti od použitej potraviny, žiadaného výsledku, typu udiarne i použitého paliva. Oba spôsoby údenia majú čo ponúknuť, výsledky sú odlišné, no oba výnimočné svojím spôsobom. Začiatočníkom v údení sa odporúča zvládnuť najprv teplé údenie.
Výhody domácej udiarne
Kým leto je už tradične spájané so sezónou grilovačiek, čoraz viac labužníkov láka aj údená príprava pokrmov. Údenie dodáva jedlám výnimočnú chuť – mäso sa údi v priebehu niekoľkých hodín, počas ktorých sa štiepi kolagén, čím mäso získava jemnú štruktúru. Pri údení navyše mäso získava aj špecifickú chuť a vôňu z dymu a to obyčajným grilovaním alebo opekaním nedosiahnete. Údiť môžete nielen tradičné klobásky či slaninu, ale výborné sú aj údené rebierka, ryby, losos, údené slovenské syry, zelenina, ovocie či rôzne druhy mäsa, tzv. pulled pork, bravčové plece, koleno a podobne.
Zdanlivou nevýhodou domáceho údenia môže byť dlhá doba potrebná na prípravu pokrmov. Kým niektoré jedlá pripravíte pomerne rýchlo, napríklad grilovaného lososa, iné budú vyžadovať aj niekoľko hodín, preto je potrebné si údenie vopred naplánovať. Čakanie sa rozhodne vyplatí a vašou odmenou budú lahodné pokrmy. Doba prípravy však môže byť aj výhodou – ak čakáte návštevu a chcete ich ohúriť svojimi kulinárskymi zručnosťami, stačí si mäsko vopred pripraviť, vložiť do udiarne a nechať, nech sa toto zariadenie postará o varenie za vás.
Zaujímavosťou je, že chuť údeného mäsa môžete ovplyvniť nielen korením a bylinkami, ale aj použitým drevom. V špecializovaných obchodoch je možné zakúpiť triesky z rôznych druhov dreva, ktoré dodajú mäsu výraznú chuť. Používa sa najmä drevo z čerešne, javora alebo jablone.
Dátum:
Každý druh dreva má svoje špecifické vlastnosti, ktoré sa odrazia na chuti jedla. Aké charakteristiky majú jednotlivé druhy jedla a akým druhom driev sa pri údení vyhnúť?
Čítať celý článok
Domáce údenie je navyše skutočne pre každého. Na jednej strane sú síce udiarne, ktoré si vyžadujú skúsenosti s údením a vedomosti o tom, kedy a koľko dreva priložiť, aby vzniklo dostatok dymu, no na druhú stranu jestvujú udiarne a zariadenia na údenie, ktoré dokáže obslúžiť plne každý. Príkladom je elektrická udiareň, ktorá funguje spaľovaním uhlia, a tým pádom vám ušetrí čas a starostlivosť o údržbu dymu.
Možnosti využitia
Pri slove udiareň či údené jedlo mnohým ako prvé napadnú tradičné slovenské údené dobroty, najmä slanina, klobásy, bravčové koleno, šunka a oštiepky. Ak týmto jedlám neholdujete, nevadí. Domáca udiareň má totiž širšie využitie, než sa na prvý pohľad môže zdať. Široké spektrum možností máte pri údení mäsa. Okrem už spomenutých pokrmov sú výborné a na prípravu nenáročné bravčové rebierka, bôčik, kurča v celku alebo kuracie krídelká, morčacie mäso, hus, kačku i jahňacina. Vo všeobecnosti sú mastnejšie kusy mäsa na údenie vhodnejšie, keďže údenie mäso vysušuje. Preto je bravčová panenka menej vhodným kúskom.
Z rýb je obľúbený najmä losos, ktorý sa často údi za studena. Výborná sú aj ďalšie druhy rýb ako makrely, tuniaky, pstruhy, morské vlky, jesetery a parmy, ale aj morské plody ako homár. Ryby tiež vyberajte čo najtučnejšie a vyhnite sa príliš chudým druhom, napr. treske. Pochutnáte si aj na údených syroch, vybrať si môžete z rôznych druhov tvrdých slovenských syrov a oštiepkov alebo siahnuť po klasikách ako cheddar.
Vegetariáni a vegáni zas ocenia údené ovocie a zeleninu. Overenou klasikou sú zemiaky a sladké zemiaky, najlepšie v šupke, ktoré môžete rovno podávať ako prílohu k mäsu a rybám. Skvelými prílohami sú aj údený baklažán, cvikla, karfiol, kukurica, cherry paradajky, koreňová zelenina a hríby. Z ovocia sú obľúbené údené broskyne, ananás, banány či červený melón. Výbornou prílohou sú aj olivy, oriešky (vlašské, pekanové, lieskové) a vajíčka na tvrdo.
Ako sa používa
Náročnosť obsluhy závisí od typu domácej udiarne, ktorú si zakúpite alebo zhotovíte. Udiareň, v ktorej sa používa drevo či uhlie ako palivo, bude prirodzene o čosi náročnejšia na užívanie než elektrická udiareň. V časti ohniska je potrebné zapáliť drevo a triesky alebo uhlie a horenie udržiavať pri určitej teplote. Pri doma vyrobených udiarňach môže byť ťažké odhadnúť, koľko paliva potrebujete, pretože vám bude chýbať informácia o teplote dymu.
Ak si udiareň zakúpite, môžete si vybrať takú so vstavaným teplomerom, vďaka ktorému budete môcť lepšie udržiavať požadovanú teplotu. Pri elektronických udiarňach je to o to ľahšie – stačí nastaviť požadovanú teplotu a čas, na aký chcete pokrmy údiť a tým pádom bude o všetko postarané. Udiareň na drevo či uhlie si bude vyžadovať vašu pozornosť počas celého procesu. Palivo musí najprv s prístupom vzduchu poriadne rozhorieť a zhruba po pol hodine bude pripravené na údenie.
Následne môžete vložiť do udiarne mäso či iné pokrmy – najlepšie je, ak ich niekoľko hodín vopred marinujete rôznym korením a bylinkami. Teplotu udržiavajte konštantne na 80 – 130 °C (max. 150 °C), pričom tá závisí od typu potravín, ktoré sa rozhodnete zaúdiť. Pred údením si zistite, aký čas a teplotu potrebuje konkrétny kus mäsa, syr či zelenina, aby ste počas procesu potraviny zbytočne neodkrývali a nenarúšali tak proces údenia. Kontrolovanie potravín znížte na minimum, najlepšie vtedy, keď potrebujú otočiť.
Alternatívy udiarne na drevo
Najčastejšie používanou alternatívou klasickej udiarne na drevo a uhlie je elektrická udiareň. Ide o moderný produkt, ktorý umožní jednoduché a praktické údenie potravín bez potreby zakúpenia dreva a uhlia. Ak s údením len začínate, elektronická udiareň je ideálnou voľbou. Jej obrovskou výhodou je, že do nej stačí požadované potraviny vložiť, nastaviť teplotu a čas a už si len počkať na výsledok. Milovníci elektronického údenia nedajú dopustiť na možnosť pomalého údenia, kedy mäso vložia do udiarne večer alebo ráno pred odchodom do práce a večer ich už počká chutná údená večera. Elektrické udiarne sú cenovo prijateľné, no nevýhodou môže byť ich menšia kapacita oproti bežným udiarňam.
Pre tých menej trpezlivých je na trhu aj lákavá alternatíva – údiaca pištoľ. Tá namiesto niekoľkohodinového údenia sľubuje hotové jedlo už za 5 minút. Údiaca pištoľ má zásobník na drevené triesky, ktoré sa zapália, a tak vytvoria dymový efekt. Na vytvorenie údených pokrmov však v tomto prípade potrebujete už hotové jedlo, teda upečené mäso alebo zeleninu, ktoré sa vložia do hrnca a zaúdia prostredníctvom pištole. Samotné údenie potrvá len niekoľko sekúnd – pištoľ vyprodukuje množstvo dymu, v ktorom sa pokrm nechá niekoľko minút postáť. Samotné údenie je tak dokončené do 5 minút. Z cenového hľadiska je údiaca pištoľ otázkou 100 – 200 eur. Aj keď nejde o plnohodnotnú náhradu klasického údenia, je to zaujímavá alternatíva, ktorou možno ozvláštniť chuť pokrmov.
Obľúbené udiarne
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Zelená spálňa – budete sa v nej cítiť ako v bavlnke
Patrí zelená k vašim obľúbeným farbám? Potom sa jej pri zariaďovaní bytu nemusíte vôbec obávať. Pozrite sa, ako sa hodí napríklad do spálne.
Záhradný altánok – oceníte ho v lete i na jeseň
Uvažujete nad záhradným altánkom? Určite si ho do svojej záhrady zaobstarajte. Stane sa pre vás oázou pokoja a miestom symbolizujúcim oddych.
Detská izba pre dievča – nemusí to byť len ružová
Vyberáte vhodné zariadenie do izby pre svoje dieťa? Chce do svojej izby ružovú, fialovú, bielu, prípadne žltú? V našej galérii nájdete rôzne inšpirácie do detskej izby pre dievča.
Publikované dňa: 19.07.2024Posledná aktualizácia: 19.07.2024V tejto kategórií nájdete aj:
Aký je rozdiel medzi aku vŕtačkou a aku skrutkovačom? Ak preferujete bezkáblové náradie, pravdepodobne oceníte jeho praktickosť a slobodu pri práci. Akumulátorové náradie dnes ponúka rovnakú kvalitu ako klasické elektrické varianty, pričom...
Som spokojný s lacnou elektrickou udiarňou Ezidri Anuka, hoci táto značka bola pre mňa predtým neznáma. Som rád, že som sa nezľakol a vsadil som na tento produkt, pretože splnil moje očakávania a pracuje presne podľa predstavy. Je to niečo iné, ako údenie na grile a má to aj inú chuť. Úplne úžasný je údený syr a tiež údené ryby sú veľmi fajn. Používateľom odporúčam, aby si dávali pozor na množstvo pilín, ktoré nasypú na ohrievaciu misku. Keď som s touto udiarňou pracoval po prvýkrát, prehnal som to a jedlo sa nedalo jesť. Bolo strašne horké. Taktiež je dôležité, aby ste dodržiavali správny čas. Pri údený syra, respektíve oštiepka, sa mi osvedčilo namočiť ho do vína, potom mal ešte lahodnejšiu chuť. Syr navyše nie je taký suchý. Udiareň ako taká je kvalitne spracovaná a skladná, pretože má kompaktné rozmery. Potešil ma aj plátenný obal, ktorý bol v balení. Oceňujem jednoduchosť a ľahké čistenie po použití. Výrobok odporúčam kvôli úžasnej chuti jedla a prijateľnej cene. Ak si chcete údiť v domácom prostredí, bude to pre vás perfektná pomôcka.