Fondue sady – elektrické, keramické, nerezové či liatinové?

Fondue nie je jedlo, fondue je spoločenská udalosť. Aj vy sa radi pochutnávate na dobrom jedle a špecialitách? Užite si s rodinou alebo priateľmi jedinečný slaný či sladký večer.

Fondue sada z liatiny

Vďaka fondue sade a kvalitným surovinám pripravte najbližším nielen gurmánsky zážitok.

Obľúbené fondue sady

Kde sa vzalo fondue?

Pôvod syrového fondue nie je úplne jasný. K „vynálezu“ pokrmu sa hlási nielen Švajčiarsko, ale i Savojsko. Nespochybniteľným faktom však zostáva, že tak, ako švajčiarski, tak i francúzski alpskí pastieri žili mimo bežného sveta a medzi potraviny, ktoré si vedeli sami vyrobiť, patril práve syr a chlieb. K objaveniu syrového fondue rozhodne nemali ďaleko. V dnešnej podobe ide o „ohrievanú syrovú misu“, ku ktorej potrebujete špeciálny riad.

Spoločenské jedlo

Fondue patrí medzi obľúbený kulinársky pokrm, ktorý doslova spája spoločnosť. Za jedným stolom, pri fondue sete a syroch, mäse či dokonca čokoláde, môžete stráviť príjemný večer a zároveň sa stať ukážkovým hostiteľom. Existuje niečo lahodnejšie a zaujímavejšie, pri čom môžete stráviť dlhé sychravé večery bez extra námahy?

Fondue set na čokoládové fondue

Fondue sa neodporúča dávať si len tak na večeru alebo ako nedeľný obed. Nemáte sa z toho prejesť, ani to hltať po lyžiciach. Tento „pokrm“ je skôr gastronomickým zážitkom, keďže je jedlo podávané nezvyčajne. Je to podobné ako s jednohubkami – dáte si jednu raz za čas, pretože si vychutnávate jej chuť, nie preto, že sa z nej chcete najesť. Celkovo je to aj o atmosfére, ktorá sa počas jedenia pri stole vytvorí, o tom, že sa stretne rodina a kamaráti pri dobrom jedle. A práve preto sa kúpa tohto zariadenia oplatí. Vytvára atmosféru, zážitky a pôžitok z jedla. V podstate sa to dá prirovnať ku kúpe grilu – na spoločných grilovačkách to nie je až tak o tom jedle, ale skôr o dobrej nálade a spomienkach.

Ako funguje fondue set?

Na prípravu fondue potrebujete špeciálny riad, ktorý sa vyrába v rôznych prevedeniach a materiáloch. V zásade a úplne zjednodušene ide o nádobku, ktorá je ohrievaná plápolajúcim ohňom. Ten zahrieva, varí alebo smaží jej obsah a pomocou vidličiek či špajdlí si namáčate a vychutnávate pripravovaný typ fondue. Aké typy poznáme a čo všetko v nich dokážete pripraviť a hneď servírovať?

Hoci sa fondue spája predovšetkým so syrom, stretnúť sa môžete aj s ďalšími alternatívami a vôbec sa ich nemusíte báť.

  • Syrové fondue – použite minimálne 2 druhy syra, ktoré pokojne doplňte o pár kvapiek vína či brandy. Do syra sa zväčša namáčajú kúsky chleba či bagety.
  • Mäsové fondue – pripravuje sa z najlepších a najkvalitnejších častí kuracieho, bravčového či hovädzieho mäsa. Kúsky napichnuté na vidličkách sa fritujú v nádobke, v ktorej je zohriaty olej.
  • Rybacie fondue – kvalitné kúsky ryby sa v tomto prípade „varia“ v nádobke, v ktorej je vývar.
  • Čokoládové fondue – sladká bodka na záver! Do kvalitnej, roztopenej čokolády sa namáčajú kúsky nakrájaného ovocia.

Ako vybrať fondue

Fondue vyrába množstvo rôznych značiek a spoločností, preto je jasné, že sa budú medzi sebou líšiť. Rozdiely sú napríklad aj v type konštrukcie, materiáloch a veľkosti. Mali by ste sa rozhodovať podľa toho, ako často plánujete tento prístroj používať alebo popremýšľajte nad tým, ako často k vám chodia návštevy kamarátov, rodiny a vyskytnú sa príležitosti, keď niečo oslavujete. Toto nie je prístroj, ktorý by ste si vytiahli zo skrinky len tak počas týždňa, ale je to niečo špeciálne.

Rozdelenie podľa konštrukcie

Fondue môžeme podľa typu konštrukcie rozdeliť na 3 základné typy:

  • Jeden celok – typ zariadenia, ktorý je najjednoduchší a skôr zastaralejší. Používaným materiálom je v tomto prípade keramika a má podobný tvar ako aróma lampa. V dolnej polovici sa nachádza otvor určený na umiestnenie sviečky a tá je hlavným zdrojom tepla na zohrievanie pokrmu. Toto riešenie je nepraktické hlavne v tom, že sa tam nedá zohrievať väčšie množstvo jedla a fondue sa nedá nijako rozobrať na menšie časti.
  • Fondue so stojanom – už trošku vylepšený typ fondue, ktorý je praktický a lepšie sa s ním manipuluje. Skladá sa zo stojanu, ktorý drží nádobu zo syrom alebo čokoládou. Konštrukcia aj s nádobou bývajú kombináciou keramiky a nerezovej ocele, prípadne liatiny. Pod to sa vkladá zdroj tepla. Táto alternatíva je v strednej cenovej kategórii, no stále to nie je žiadna nákladná záležitosť, ide maximálne o pár desiatok eur.
  • Elektrické fondue – momentálne najobľúbenejší je práve elektrický model fondue. Viete na ňom nastaviť teplotu ohrievania v základni celého prístroja, na ktorý sa potom nasadí nádoba z nerezu na jedlo. Základňa môže byť presne prispôsobená na tvar nádoby alebo je v podobe platničky, na ktorú potom nádobu položíte a tá sa postupne ohrieva.

Najlepší typ paliva

Vyššie rozdelené typy fondue sú poháňané rôznymi zdrojmi tepla. Väčšinou by ste si mali vyberať z toho, čo vám odporúča výrobca prístroja v priloženom návode, s ostatnými spôsobmi sa experimentovať neoplatí. Každé z palív má svoje špecifiká, preto by ste sa aj na to mali pri nákupe opýtať a zistiť, čo by najviac vyhovovalo vám. Používanými palivami na ohrev sú:

  • Plyn – výhodou plynu je to, že nie je nákladný, horí dostatočne dlho, takže ho nespotrebujete až tak veľa. Tiež dosahuje vysokú teplotu, čo niekomu môže vyhovovať, no niekto radšej ohrieva potraviny na nižšej teplote a pomalšie.
  • Lieh – alebo aj etanol je palivo, ktoré prístroj zohreje za veľmi krátky čas na vysokú teplotu. Jeho nevýhodou je, že ho budete potrebovať väčšie množstvo, keďže horí rýchlejšie. Pri napĺňaní by ste mali byť veľmi opatrní a dodržiavať by ste mali prísne bezpečnostné opatrenia.
  • Gél – gél môže byť tuhý alebo tekutý, je veľmi podobný liehu, no výhodou je bezpečnosť. Horí pomalšie, takže sa hodí na dlhodobejšie ohrievanie pri nižšej teplote. Jedno naplnenie vám vydrží viac ako hodinu a pol.

Mäsové fondue

Rozdelenie fondue podľa materiálov

Pri lacnejších modeloch sa najčastejšie stretnete s keramikou alebo plastom, čím drahšie fondue je, tým je aj kvalitnejší materiál. Vo vyšších cenových kategóriách sa preferuje nerezová oceľ, kvôli jej vlastnostiam a výdrži.

  • Glazovaná keramika – pracuje sa s ňou veľmi dobre a je vhodná aj na takýto typ zariadenia, pretože sa vám na ňu nič nepripáli. Aj keby ste hmotu občas zabudli premiešať, v nádobe z glazovanej keramiky by malo byť všetko v poriadku. Jej výhodou je to, že teplo šíri rovnomerne, preto sa v nej aj všetko rovnomerne zohrieva. Jej nevýhodou je nízka odolnosť proti teplotným výkyvom – pri prudkej zmene teploty môže veľmi ľahko prasknúť.
  • Liatina – kvalitný materiál, ktorý je pevný a keďže má vyššiu hmotnosť, tak aj stabilnejší. Oproti keramike je oveľa odolnejší, dobre znáša aj vyššie teploty a teplo šíri rovnomerne. V tomto prípade pozor na pripaľovanie. Ako opatrenie by ste mali nádobu natrieť olejom a vypiecť.
  • Nerezová oceľ – nerezová oceľ je vhodná na prípravu jedál, ktoré nemajú tendenciu pripaľovať sa, čiže určite nie je vhodná na čokoládu a syr. Teplo je v tomto prípade prenášané nerovnomerne a tvoria sa horúce miesta. Aby sa táto vlastnosť nerezovej ocele odstránila, do fondue sa pridáva keramická vložka. Na druhej strane je to veľmi odolný a pevný materiál, ktorý môže byť bez problémov zahriaty na vysokú teplotu.
  • Plast – aj plast sa používa na výrobu fondue, no len veľmi zriedkavo a až tak často sa s ním nestretnete. Väčšinou je vonkajšia nádoba kovová a vnútorná plastová, keďže sa plast nemôže priamo ohrievať. Výhodou plastu je hlavne jeho ľahkosť, takže je vhodný pre ľudí, ktorí sa chystajú toto zariadenie premiestňovať.
  • Kameň – prírodný a veľmi odolný materiál, ktorý má dlhú životnosť, je odolný voči nárazom aj škrabancom a je jednoduchý na údržbu – stačí ho len omyť a je čistý. Jedlo sa na ňom nepripaľuje a aj vďaka tomu má dlhú životnosť.

Veľkosť fondue

Dôležitým parametrom pri výbere fondue setu je, samozrejme, aj jeho veľkosť. Pri jeho kúpe zvážte, pre koľko ľudí ho budete zväčša potrebovať, ale i to, na aké pokrmy ho chcete najčastejšie používať. Menšie fondue sety sú určené pre 2 až 4 osoby, stredné pre 6 ľudí a veľké – zväčša elektrické sety „nakŕmia“ 8 až 10 hostí.

Menšia sada na fondue pre 2 ľudí

S príslušenstvom, či bez?

Na prípravu fondue nestačí len samotný prístroj, ale aj množstvo ďalšieho príslušenstva. Výrobcovia na to prihliadajú a preto k svojim produktom prikladajú všetko, čo budete k stolovaniu a jedeniu fondue potrebovať. Teda, hlavne pri drahších sadách to tak je, pri lacnejších to je menej časté. Poďme si prejsť všetko príslušenstvo, ktoré môžete v balení s prístrojom na prípravu fondue nájsť.

  • Vidličky – nájdete ich vo väčšine takýchto sád, pretože ich na jedenie fondue potrebujete. Slúžia na to, aby ste si napichli jedlo a namáčali ho do fondue. Väčšina týchto vidličiek je vybavená aj plastovým alebo dreveným držiakom.
  • Lyžice – bývajú buď navyše s vidličkami, alebo samostatne. Taktiež s nimi môžete namáčať rôzne druhy potravín, no sú menej praktické. Bývajú však vyrobené z rôznych materiálov a v rôznych rozmeroch, takže je len na vás, čo budete považovať za najvhodnejšie.
  • Misky – do nich naservírujete potraviny, ktoré sú určené na namáčanie do čokolády alebo syra. Vďaka tomu bude mať všetko svoje miesto, potraviny sa budú ľahšie napichovať a keď niektorá z potravín dôjde, tak ju viete jednoduchšie doplniť.
  • Taniere – servírovacie taniere môžu mať rôznu veľkosť a dizajn, závisí aj od ceny celkovej sady. Väčšinou sú keramické, vďaka čomu sú jednoduché na údržbu. Výhodou je, že bývajú predelené na viacero častí, takže sa vám rôzne druhy potravín nepomiešajú.
  • Viečko – viečko nádoby by v príslušenstve určite nemalo chýbať. Ochráni to, čo je v nádobe a zároveň zachováva všetko vo vnútri teplé. Najčastejšie ho nájdete v dvoch variantoch – plné viečko slúži na utesnenie nádoby a viečko s tvarom hviezdy na jednoduchšie namáčanie potravín.

Cena fondue setu

Aby ste si vedeli vyhradiť rozpočet na nákup fondue, mali by ste mať prehľad o aktuálnych cenách. Fondue sady si rozdelíme do 3 cenových kategórií: do 40 €, od 40 do 100 € a nad 100 €.

  • Fondue set do 40 €: v tejto cenovej kategórií nájdete predovšetkým keramické fondue sady. Konštrukcia je jednoduchá, príslušenstvo menšie – je to malá miska s dvomi vidličkami na namáčanie ovocia alebo pečiva. Takéto sady odporúčame nakupovať vtedy, ak ešte s fondue nemáte skúsenosti, chcete to len vyskúšať a neviete, či sa to ujme.
  • Cena od 40 do 100 €: nájdete tu kvalitnejšie prístroje so zložitejšou konštrukciou, sady až pre ôsmich ľudí. Dostupné sú taktiež elektrické zariadenia.
  • Fondue sada nad 100 €: cenová kategória pre ozajstných gurmánov, ktorí si potrpia na kvalitné jedlo a zaujímavé spôsoby prípravy. Keďže sa v tomto prípade dá hovoriť už o investícii, tak by ste si mali poriadne premyslieť, akú fondue sadu si zaobstaráte. Takéto sady sú určené pre väčšie množstvo ľudí a viete ich použiť na rodinných oslavách a svadbách.

Recepty – fondue zo syra, čokolády a mäsa

Máme pre vás tipy na jedlá, ktoré si môžete vo fondue pripraviť a určite by ste ich mali vyskúšať! Nie je to nič zložité, takže sa nemusíte báť, že by ste to nezvládli.

Príprava fondue zo syra

Ak hľadáte presný recept so surovinami, tak tu ho určite nenájdete. Skôr je to o tom, aby ste vedeli o možnostiach a čo všetko môžete na prípravu syrového fondue použiť. Základom je použitie aspon 2-3 druhov syra, výber je, samozrejme, na vás, no ideálne je použiť syr s výraznejšou chuťou. Do zmesi sa pridáva aj hladká múka, aby bola hustejšia. Pripraviť si môžete syrové fondue bez alkoholu, no často sa do neho pridáva biele víno.

Príprava syrového fondue

Syr by mal byť nastrúhaný alebo nakrájaný na rovnomerné časti, aby sa rovnomerne rozpustil. Čím menšie tieto časti budú, tým rýchlejšie sa bude syr topiť. Na pol kila syra by malo byť použitých 150 ml bieleho vína a 1 PL hladkej múky. S koreninami a inými dochucovadlami môžete experimentovať. Nezabúdajte zmes pravidelne premiešať a následne fondue servírujte s opečenými kúskami chleba.

Fondue z čokolády

Čokoláda používaná na fondue by mala byť kvalitná. Vyhýbajte sa klasickým čokoládam, ktoré majú nízke percento kakaa. Čím viac percent bude čokoláda mať, tým bude chuť fondue výraznejšia, a o to lepšia. Ak nepreferujete chuť horkej čokolády a máte radšej sladšiu, tak je pre vás ideálna biela alebo mliečna čokoláda. Na 1 tabuľku čokolády potrebujete 3 lyžice kondenzovaného mlieka a 1 lyžicu likéru alebo vína.

Tieto suroviny tvoria základ čokoládového fondue, s ktorým potom môžete ešte experimentovať. Môžete pridať kúsky sušeného ovocia, chilli, orechy, želé či kúsky sušienok. Čokoládové fondue sa podáva s čerstvým nakrájaným ovocím.

Mäsové fondue

Ak sa do tematiky fondue aspoň trochu vyznáte alebo ste ho už jedli, tak viete, že mäsové fondue nie je až také obvyklé a často sa nepripravuje. Aké mäso si môžete pripraviť v podobe fondue? Akékoľvek, od klasických druhov mäsa až po ryby a morské plody. Na výber máte aj viacero spôsobov prípravy. Ako prvé môžete nechať mäso nakrájané na kocky a zaliate vývarom nechať variť vo fondue nádobe. Tento proces je pomerne dlhý, no vďaka tomu má mäso výraznú chuť a príjemne sa rozpadáva. Druhou možnosťou je fritované fondue. Nádobu naplníte olejom a keď je rozpálený, tak do neho pridáte surové kocky mäsa, ktoré si každý opečie sám na vlastnej vidličke.

Obľúbené fondue sady

Autor článku

Redakcia Habio.sk

Pravidelne Vám prinášame všetky zaujímavosti zo sveta tých najnovších trendov v bývaní a záhrade. Sledujte nás a nič vám neunikne :-)


Komentáre

16/08/2021 13:14
Zuzka G.

Máme čokoládové fondue GUSTITO, ktoré je pre 4 osoby. Cena bola prijateľná a prístroj veľmi pekne vyzerá. Údržba je jednoduchá a vďaka kompaktným rozmerom je stroj skladný. Milujú ho hlavne deti, ktoré vďaka nemu zjedia viac ovocia a dokonca aj také ovocie, ktoré im bežne nechutí. Prístroj je praktický a kvalitne spracovaný a je to skvelá vecička pre všetkých milovníkov čokolády. Plus dávam za vhodný materiál. Je to skvelá vychytávka, ktorá zaujme každú návštevu. Okrem čokoládového sme skúšali aj syrové fondue a tiež bolo výborné.

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Kvety na balkóne – potešia vás i vaše okolie Kvety na balkóne – potešia vás i vaše okolie

Túžite po oáze kvetov na vašom balkóne? Po mieste, kde sa môžete ukryť pred ruchom mesta a vypiť si v pokoji kávu? Inšpirujte sa našou galériou.

Zelená kúpeľňa nemusí byť tuctová Zelená kúpeľňa nemusí byť tuctová

Farbu do kúpeľne, podobne ako je to v prípade kuchyne, si zvyčajne vyberáme na desiatky rokov. Preto sa pri jej voľbe môžete poriadne zapotiť. Pokiaľ ste nikdy neuvažovali nad zelenou v...

Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít

Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.  



Publikované dňa: 14.04.2024
Posledná aktualizácia: 14.04.2024
Hodnotenie článku:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vybrať robotický mop? TOP vysávače od Xiaomi či iRobotAko vybrať robotický mop? TOP vysávače od Xiaomi či iRobot

Výber robotického mopu nie je mimoriadne náročný, samozrejme, pokiaľ viete, čo hľadáte. Ak v tom však nemáte jasno, náš článok vám pomôže sa v tejto problematike zorientovať.

Ako si vybrať ten správny gril online: Grily dostupné na overenom eshope PlaneoAko si vybrať ten správny gril online: Grily dostupné na overenom eshope Planeo

Na e-shope Planeo zakúpite všetky modely grilov, stačí si len vybrať aký druh grilu vám bude najviac vyhovovať. Pri výbere zvážte niekoľko kritérií.

Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu?Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu?

Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.