French press, Aeropress, Moka kávovar, Chemex a Dripper – alternatívy ku kávovaru
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Dnes sa za štandard prípravy kávy považuje espresso stroj. Lenže to je metóda pre moderných ľudí 21. storočia. Kedysi káva chutila inak. Ani dnes neexistuje na kávových plantážach, kde dozrievajú kávové čerešne a degustujú prvé zbery, žiadny automatický kávovar.
Prinášame teda pár návodov, ako si vychutnať vône a tóny kávy tradične, inak a možno aj lepšie.
Obľúbené alternatívy ku kávovarom
Mletie je absolútny základ
Pred tým, ako sa do prípravy kávy vôbec pustíte, je potrebné si zaobstarať dobrý mlynček. Zabudnite na všetky zariadenia, ktoré kávu sekajú nožmi. Tie zrná akurát prehrejú, prepražia a hlavne nepomelú rovnomerne. Preč s takýmito zariadeniami pre obyčajných kávičkárov.
Vždy je potrebné vybrať klasické mlynské kamene. Či už siahate po mlynčeku manuálnom, alebo elektrickom. Samozrejmosťou je regulácia hrúbky mletia, pretože bez nej dobrú kávu nepripravíte.
Obľúbené kávovary pre každého
French press
Asi najjednoduchší spôsob prípravy kávy, ako sa povie na klasiku. Najviac pripomína zalievanú kávu, no s tým rozdielom, že po štyroch minútach oddelíte kávovú usadeninu od hotového nápoja.
Tu platí zásada, že pomocou french pressu pripravujete kávu stredne až tmavo praženú, ktorá zanecháva menej oleja, a namletú približne na konzistenciu kryštálového cukru (nahrubo, max. stredne hrubo). Teplota vody by mala byť 92 – 95 °C a nezabudnite na pomer kávy. Najlepší zážitok dosiahnete pri pomere 8 gramov kávy a 120 mililitrov vody. Pre viac porcií prirodzene pomer násobíte. Výhodou je rýchle čistenie a žiadne náklady na filtre. Kávu jednoducho vyhodíte a french press premyjete.
Moka kávovar
Je súčasť každej talianskej rodiny. Na Slovensku ho poznáme aj ako koťogo. Pripravuje voňavú kávu a je vhodný pre talianske, tmavšie pražené kávy. Pri tomto zariadení hrozí, že sa káva prehreje. No pri správnom spôsobe prípravy sa tomu vyhnete a máte delikátnu lahôdku. Kávu nameľte na hrúbku väčšiu ako pri espresse, ale jemnejšie ako na french press. Kávu naložte do filtra podľa návodu, pridajte vodu a postavte na zdroj tepla.
Pre lahodnejšiu chuť kávy je malým tipom dať trochu vody aj do vrchnej nádoby, aby sa nová káva nezačala pripekať. Druhým tipom na skvelú prípravu je vypnúť varič zhruba 2 – 3 sekundy pred vyvretím vody. Káva dôjde sama. Bude veľmi lahodná. Penu, ktorá vznikla na povrchu, vmiešajte do kávy.
Aeropress
Medzi milovníkmi kávy si vyslúžil veľkú obľubu, pretože ponúka rýchlu a kvalitnú výrobu dobrej kávy. Ide o ručný kávovar, ktorý pozostáva zo 4 hlavných častí – plastovej komory v tvare valca, plastového piesta s tesnením, viečka a filtra. Do komory dáte kávu a zalejete ju vodou. Vo viečku je osadený filter, pomocou piesta cezeň tekutinu „prelisujete“. Aeropress je uspôsobený na prípravu 1 veľkej alebo 3 menších káv, jeho objem je len 250 ml.
Kávu nameľte približne na hrúbku kuchynskej soli. Vtedy dostanete z neho maximum. Systém zalievania je postupný. Káva sa zaleje prvou časťou vody, následne druhou časťou vody a nechá sa následne pár sekúnd lúhovať. Nasleduje extrakcia, ktorá by mala byť asi 20 sekúnd. Dostanete kávu na pomedzí filtrovanej a espressa.
Dripper
Nič jednoduchšie ako použitie drippera pri príprave kávy nenájdete. Ide v princípe o akúsi násadku na šálku, do ktorej dáte filter a kávu. Nasadíte ju nad inú šálku a necháte výsledný nápoj prekvapkať. Dripper je bezelektrická náhrada bežného kávovaru na filtre. Káva by mala mať jemnosť kuchynskej soli a podobne ako pri french presse je vhodný pomer 8 gramov kávy na 120 mililitrov vody.
Zalievajte postupne a pomaly, po celom okraji tak, aby proces trval približne tri minúty. Počas nich vám do šálky prekvapká lahodný nápoj. Pri použití papierového filtra je dôležité premyť ho horúcou vodou ešte pred pridaním kávy. Zbavíte ho tak akýchkoľvek chuťových prímesí, ktoré by do kávy dokázal napustiť.
Chemex
Domáci „kávovar“ na prípravu filtrovanej kávy pripomína svojím výzorom presýpacie hodiny. Drážka (žliabok) v hornej časti slúži na ľahšie nalievanie a odvzdušnenie, teda na to, aby bola káva prefiltrovaná správnou rýchlosťou. V najužšej časti zariadenia sa nachádza drevená obruba, aby ste sa pri príprave kávy nepopálili. Podstatný je pri príprave nápoja aj hrubší papierový filter, ktorý dotvára výslednú chuť kávy. Filtre môžu byť okrúhle alebo štvorcové, kruhové prečnievajú cez okraj rovnomerne, štvorcové vytvoria po vložení do chemexu „uši“. Pri okrúhlych si jednoduchšie odsledujete, či sa vám do nich dostane voda, pri štvorcových zas jednoduchšie odstránite usadeninu z kávy, avšak pri zalievaní môžu uši mierne prekážať. Filtre sa vyrábajú z prírodného hnedého alebo z chemicky bieleného papiera. Na prípravu je vhodná nahrubšie pomletá káva (konzistencia hrubšieho piesku).
Filter má z jednej strany viac vrstiev, tou ho treba umiestniť k žliabku a filter poliať horúcou vodou. Chemex sa tým predhreje a filter sa zbaví prípadnej papierovej pachute. Vodu treba vyliať a do filtra dať kávu. Do chemexu treba naliať krúživými pohybmi malé množstvo vody (s teplotou min. 90 a max. 96 °C), kávu zamiešať, aby sa všetky zrnká namočili a voda k nim mala rovnomerný prístup. Po približne 30 až 45 sekundách začnite kávu krúživými pohybmi zalievať a hneď po zaliatí kávu premiešajte. Keď naliata voda pretečie, môžete priliať zvyšok vody a nápoj znova premiešajte. Lúhovanie by nemalo trvať viac ako 4 minúty. Na cca 4 dcl nápoja budete potrebovať približne 30 g namletej kávy.
Manuálne espresso
Pre ľudí, ktorí si chcú vychutnať skutočné espresso, ale idú kamsi na chatu, do divočiny alebo nemajú radi elektrické mašiny, je k dispozícii aj pákový manuálny espresso stroj. Pripraví plnohodnotné espresso len čisto manuálnym pohonom.
Základom je pevná konštrukcia a dve páky, ktorými vytvárate vysoký tlak. Vďaka nemu do šálky stečie kvalitná káva. Mletie jemné ako na klasické espresso. Ručný presso stroj je dizajnová a pomerne drahá vecička (cca 170+ €) pre tých, čo si aj niekde v opustenej chatke chcú pochutiť na plnohodnotnom espresse. Príprava, čistenie, sušenie a starostlivosť však zaberú o niečo viac času ako samotné vychutnávanie kávy. Treba s tým počítať.
Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú
Autor článku
Komentáre
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Čierno-biela farebná kombinácia je podľa vás nudná? Nesúhlasíme. Presvedčte sa o tom, že čierno-biela kuchyňa môže byť nadčasová a netradičná.
Patríte k tým, ktorí sa v bytovom dizajne chcú odlíšiť a radi volíte netradičné riešenia? Máte radi krásu a praktickosť dreva? Potom je pre vás drevené umývadlo ako stvorené!
Závesné kreslo či hojdacia sieť? Výber ani jedného z nich nebudete ľutovať. Ozvláštnia interiér a vytvoria priestor na zábavu a oddych.
Publikované dňa: 03.02.2024
Posledná aktualizácia: 03.02.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Výber robotického mopu nie je mimoriadne náročný, samozrejme, pokiaľ viete, čo hľadáte. Ak v tom však nemáte jasno, náš článok vám pomôže sa v tejto problematike zorientovať.
Na e-shope Planeo zakúpite všetky modely grilov, stačí si len vybrať aký druh grilu vám bude najviac vyhovovať. Pri výbere zvážte niekoľko kritérií.
Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.
Používam ručný kávovar AeroPress Aerobie a je to skvelá vec pre gurmánov, ktorí si chcú vychutnávať naozaj lahodnú kávu. Príprava kávy je jednoduchá a rovnako jednoduchá je aj údržba kávovaru. Ak budete používať naozaj kvalitnú kávu, výsledkom budete ohromení. Kávovar je úžasne skladný a vhodný aj na cestovanie. Skvelú kávu si môžem pripraviť kdekoľvek a kedykoľvek, keď na ňu dostanem chuť. Plus dávam za možnosť ovplyvniť množstvo kávy, teplotu vody, čas extrakcie, hrúbku mletia a podobne. Človek si vďaka tomu pripraví kávu, na akú má chuť. Vyzdvihnúť si zaslúži aj kompatibilita s väčšinou šálok. Ak ste takýto ručný kávovar ešte nemali, je to len o praxi. Po niekoľkých experimentoch s množstvom kávy a teplotou vody mám konečne presne takú kávu, akú som si vždy priala mať. Káva je oveľa lepšia než z french-pressu. Plus dávam aj za piest, ktorý krásne tesní a za sadu filtrov, ktoré boli súčasťou balenia. Materiál kávovaru vyzerá byť odolný, tak som zvedavá, koľko mi vydrží.
zaleži od typu kavovaru a od kavy, ktoru tam sypete. A vysledok je to, čo pijete