Poznáte rímsky hrniec? Toto sú výhody hlineného pekáča na zdravé varenie
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Zdravá strava je často spojená s nie príliš lahodnou chuťou. Rímsky hrniec je v tomto prípade ideálnym riešením. V tomto druhu nádoby dokážete pripraviť rôzne chutné pokrmy od mäsa, cez ryby až po zeleninu. Máte ho doma tiež?
Chceli by ste sa o rímskych hrncoch dozvedieť viac? V tom prípade je tento článok práve pre vás.
Obľúbené produkty
Čo je to rímsky hrniec?
Ide o nádobu, ktorá svojim tvarom môže pripomínať napríklad klasický plechový pekáč. Jeho výhodou číslo jeden je materiál - rímske hrnce sa vyrábajú z hliny. Keramická nádobka i pokrievka má teda typickú červenohnednú alebo tehlovú farbu, tenké steny a hrnce sa môžu pýšiť rôznymi prevedeniami, vďaka odtlačanými vzormi do hliny. Kľúčovým faktorom je, aby keramický pekáč dokázal dobre nasiaknuť vodu, ide o základ pri príprave jedál. Zachovajú si svoju chuť, aromatickosť a ďalšou výhodou je, že jedlo môžete v takomto hrnci priamo servírovať.
Ako funguje?
Používanie hrnca je pomerne unikátne. Na rad prichádza spomínaná nasiakavosť vody. Nový rímsky hrniec namočte aspoň na dve hodiny do vody, postup opakujte aj pred ďalším varením jedla. Pri opakovanom používaní stačí hrniec namočiť vždy na 10 až 20 minút. Pýtate sa, prečo?
Namočenie do vody eliminuje pachy z predošlého prírpavy jedál, zároveň sa počas varenia a pečenia bude uvoľňovať vodná para. Vďaka tomu sa vaše jedlo nepripáli a nemusíte pridávať žiadny tuk. Jedlo je tak nízkokalorické a chutné, keďže sa robí vo vlastnej šťave, resp. pomocou horúcej pary. Hrniec môžete vložiť do plynovej, elektrickej, ale tiež mikrovlnnej rúry.
Pozor na náhle zmeny teploty
Hlina a keramické nádoby vydržia vysoké teploty, no sú náchylné na náhle teplotné zmeny. To znamená, že rímske hrnce by ste mali vkladať do studených rúr. Keď ich z tade vyberáte, tak sú rozhorúčené, a preto by ste ich nemali ihneď položiť na studený povrch, keďže by mohli prasknúť. Ideálne sú drevené alebo korkové podložky. To platí aj pri vode - ak je hrniec už horúci, tak nepodlievajte studenou vodou.
Ideálna je kombinácia mäsa so zeleninou
Ak je hrniec dostatočne namočený, na rad prichádzajú ingrediencie. To, aké kombinácie si zvolíte je čisto na vás - vďaka princípu fungovania rímskeho hrnca len ťažko pochybíte. Môžete v ňom pripravovať len mäso, no najlepšie sú kombinácie mäsa a dusenej zeleniny.
Ak budete pripravovať mäso (hovädzie, bravčové či hydinové) spolu so zeleninou, zmiešaná chuť a aróma vytvoria perfektnú kombináciu. To platí aj pri prílohách - spolu s hlavným jedlom môžete pokojne dusiť aj zemiaky alebo ryžu.
Aj chrumkavé jedlá
Pri varení či pečení je rímsky hrniec zakrytý pokrievkou, aby sa jedlo dobre udusilo a zachovalo si svoju šťavnatosť a vôňu. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí si radi pochutnajú na chrumavkých jedlách, máme pre vás malú radu. Pečiete chlieb alebo mäso a chceli by ste mať jemne chrumkavú kôrku či kožu z mäsa? Pár minút pred dokončením zložte dole pokrievku a jedlo dorobte bez nej.
Starostlivosť o rímske hrnce
Na pamäti majte hlavne to, že keramika je krehká a ľahko sa môže prasknúť. Stať sa tak môže v 2 prípadoch - pri teplotných zmenách a pri mechanickom poškodení. Pri manipuácií s hrncom buďte opatrní a dbajte na to, aby nebol vystaveným teplotným výkyvom.
Na umývanie používajtee klasickú hubku alebo kefu a teplú čistú vodu. Vyhnite sa hlavne drôtenkám a saponátom. Po umytí hrniec uložte na vzdušné miesto, odkryte ho a nechajte ho vysušiť aspoň 1 deň.
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Či máte doma škôlkara, alebo už školáka, stolík je preňho nevyhnutnou pomôckou – slúži na kreslenie i na písanie, na hranie sa i tvorenie.
Vianoce už pomaly klopú na dvere a preto máme najvyšší čas zamyslieť sa aký vianočný stromček vlastne chceme. Čo tak siahnuť po ekologickej alternatíve, ktorú môžeme využiť aj o rok?
Túžite po jedálni, ale sa obávate, že ju do svojho malého bytu nenapracete? Nemusíte sa obávať, stačí aj malý priestor na to, aby ste si mohli vytvoriť miesto, kde sa bude rodina...
Publikované dňa: 24.03.2024
Posledná aktualizácia: 24.03.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.