Hrniec na cestoviny Tescoma, Orion alebo Tefal? Poradíme, ako vybrať nepriľnavý hrniec na špagety
Keď sa povie „hrniec na cestoviny“ mnohým hneď napadne, že ide o jednu z tých kuchynských pomôcok s veľmi špecifickým zameraním, ktoré sa darujú na Vianoce, raz použijú a potom už len chytajú prach kdesi na skrini. Nie je to však tak.
Hrniec na cestoviny je praktickou pomôckou, ktorú možno využiť na prípravu rôznych pokrmov a uľahčiť si tak varenie. O čo vlastne ide a oplatí sa do tejto pomôcky investovať?
Hrnce na cestoviny v rôznych veľkostiach
Čo je hrniec na cestoviny
Hrniec na cestoviny nie je v každej domácnosti samozrejmosťou. Cestoviny sa predsa dajú uvariť aj v bežnom hrnci s pokrievkou a scediť za pomoci cedidla či sitka. Preto je na mieste otázka: V čom je hrniec na cestoviny výnimočný? Hrniec na cestoviny je hrniec vyvinutý špeciálne na varenie cestovín, avšak vďaka jeho prednostiam ho rozhodne využijete aj na varenie iných jedál. Skladá sa z hrnca, cedidla a pokrievky. Namiesto zlievania vody do cedidla, ako pri bežnom varení, umožní hrniec na cestoviny bezpečné scedenie vody bez toho, aby ste sa vriacou vodou popálili alebo vám pri cedení skončilo niekoľko cestovín v dreze.
Pri názve „hrniec na cestoviny“ si mnohí okamžite pomyslia, že je zbytočné kupovať niečo s takým úzkym zameraním, teda hrniec, v ktorom možno variť len cestoviny. Nie je to však pravda – v tomto hrnci možno variť čokoľvek, pri čom využijete fakt, že potravina sa varí samostatne, v cedidle. Uvaríte tak napríklad aj zemiaky, fazuľu, šošovicu, ryžu, vajíčka na tvrdo, zeleninu či mäso, v polievke môžete takto oddelene variť potraviny, ktoré potom vyberiete alebo nakrájate, zeleninu môžete v cedidle dusiť a podobne pripravíte aj ďalšie jedlá na pare alebo varením.
Výhody hrnca na cestoviny
- Uľahčí prípravu cestovín – Hrniec na cestoviny je skvelou pomôckou, vďaka ktorej sa varenie cestovín stane hračkou. Pomôže nielen začínajúcim kuchárom, ale aj skúseným gazdinkám, ktoré si skrátka chcú ušetriť čas aj námahu.
- Cestoviny neostanú prilepené na dne – Nepríjemnou záležitosťou pri varení cestovín v bežnom hrnci sú cestoviny prilepené na dne. S hrncom na cestoviny sa to nestane. Vďaka najnovším technológiám sú tieto hrnce vyrábané tak, že sa teplo vo vnútri distribuuje rovnomerne, vďaka čomu dochádza aj k rovnomernému vareniu cestovín.
- Uvaríte viac cestovín naraz – Čakáte návštevu a potrebujete uvariť väčšie množstvo cestovín? Nemusíte siahať po najväčšom hrnci v domácnosti. Voda sa nezlieva, a tak ju môžete po vytiahnutí uvarených cestovín okamžite použiť znova.
- Znižuje riziko úrazu – Pri zlievaní cestovín môže jednoducho dôjsť k popáleniu horúcou vodou alebo parou, najmä ak varia mladšie ročníky, začínajúci kuchári, seniori alebo ľudia s fyzickým postihnutím či bolesťami kĺbov. Pri varení v hrnci na cestoviny sa toto riziko znižuje na minimum, keďže cestoviny stačí vytiahnuť a vodu možno zliať až po vychladnutí.
- Nič nevyjde nazmar – Pri zlievaní cestovín sa stane, že sa nám pokrievka posunie a do drezu sa spolu s vodou vyvalí aj niekoľko cestovín. S hrncom na cestoviny sa vám to stať nemôže.
- Má všestranné využitie – Hrniec môžete využiť aj inak, ako na jednoduchú prípravu cestovín. Odnímateľné cedidlo jednoducho pred varení vyberte a hrniec použite na varenie polievok, omáčok, džemov či akýchkoľvek iných jedál.
- Uvarí nielen cestoviny – Hrniec na cestoviny možno využiť pri varení hocičoho, čo si vyžaduje cedenie, napr. ryže, strukovín, zemiakov či zeleniny. Plytšie cedidlo môže poslúžiť aj pri varení v horúcej pare, vďaka čomu hrniec využijete ešte efektívnejšie.
Komu sa doň oplatí investovať
Ak keď na prvý pohľad sa zdá, že hrniec na cestoviny je veľmi špecifickou kuchynskou pomôckou výhradne na varenie cestovín, už vieme, že to tak nie je. Preto aj to, komu sa do tohto zariadenia oplatí investovať, nie je žiaden špecifický okruh zákazníkov. Prosperovať z hrnca na cestoviny môže každý a akákoľvek domácnosť. Skúseným kuchárom uľahčí prípravu jedál, pomôže aj začínajúcim a mladým pomocníkom v kuchyni, ktorí pri varení ešte nie sú takí zruční. Pomôcť môže aj seniorom, ktorí namiesto zlievania ťažkého hrnca s vriacou vodou môžu cestoviny v cedidle jednoducho vybrať a nechať odkvapkať. Hrniec na cestoviny je skrátka pomôckou, ktorú možno využiť v akejkoľvek kuchyni a nezáleží na tom, či s varením len začínate alebo máte roky praxe.
Ako vybrať hrniec na cestoviny
Pri výbere hrnca na cestoviny treba brať ohľad nielen na materiál a objem, ale i na tepelnú kapacitu, cenu a doplnky. Aké máte možnosti?
Materiál
Výber vhodného materiálu je dôležitý z niekoľkých dôvodov. V prvom rade sa vyhnete lacným a nekvalitným napodobneninám, ktoré by boli zbytočne vyhodenými peniazmi. Materiál je tiež podstatný pre to, aby ste zistili, či hrniec môžete používať na vašom konkrétnom sporáku. V popise každého kvalitného hrnca je totiž uvedené, na aký ohrev je vhodný, preto tejto informácii venujte pozornosť. Materiál môže ovplyvniť aj rýchlosť ohrevu a výšku teploty, resp. či je teplota v celom hrnci distribuovaná rovnomerne. Najčastejšie používané materiály sú:
- Nehrdzavejúca oceľ – Ide o najčastejšie používaný materiál, je kvalitný, no cenovo dostupný. Zvláda vysoké teploty a jeho výhodou je, že je vhodný na rôzne typy sporákov aj do rúry či umývačky. Aj v rámci tohto materiálu sú rôzne varianty, no za veľmi kvalitnú nehrdzavejúcu oceľ sa považuje tá s označením „18/10“, čo predstavuje pomer chrómu a niklu.
- Meď – Meď je materiál, ktorý sa považuje za výborný vodič tepla – rýchlo sa nahreje aj vychladne. Medené hrnce bývajú potiahnuté vrstvou nehrdzavejúcej ocele, keďže meď sama osebe by mohla jedlu pridať nežiadanú medenú príchuť. Nevýhodou tohto materiálu je jeho vyššia cena a to, že nie je vhodný na varenie na indukčnom sporáku.
- Hliník – Hliník taktiež veľmi dobre vedie teplo, takže sa dokáže nahriať pomerne rýchlo. Je to však veľmi ľahký a ohybný materiál, preto sa často obohacuje o iné kovy. Keďže dokáže jedlu dodať miernu metalickú chuť, často sa potiahne vrstvou nehrdzavejúcej ocele. Nevýhodou je, že ho nemožno použiť na indukčnom sporáku, ak neobsahuje nejaký iný kov. Výhodou však je jeho trvácnosť a nízka cena.
- Zliatina železa – Železo je slabší vodič tepla, preto sa dlhšie zahrieva, no zároveň zostáva dlhšie teplý. Jedlo v hrnci vám tak skoro nevychladne. Je to trvácny a odolný materiál, no často je zvnútra potiahnutý vrstvou, ktorá sa nepripáli a nehrdzavie. Nevýhodou je, že železné hrnce sú o čosi ťažšie a nie je vhodné ich umývať v umývačke riadu.
Tepelná kapacita
Tepelná kapacita znamená to, akú teplotu je hrniec schopný zniesť. Kvalitné hrnce na cestoviny sú schopné znášať vysoké teploty, vďaka čomu odlíšite aj kvalitný hrniec od lacnejších a menej kvalitných alternatív. Zároveň sa tak uistíte, že máte kvalitný hrniec, v ktorom sa teplo distribuuje rovnomerne a dochádza tak k rovnomernému vareniu v celom hrnci.
Objem
Postačí vám menší 3 l hrniec, stredne veľký 6 – 8 l alebo siahnete po väčších 13 a viac l hrncoch? Objem hrnca by sa mal odvíjať od toho, pre koľko osôb zvyknete variť, prípadne koľkých ľudí hostíte. Nezabudnite ani na to, že menší hrniec sa ohreje skôr, preto budú aj cestoviny hotové skôr. Nesiahajte preto po zbytočne veľkých hrncoch a myslite aj na šetrenie energií a vyberte si hrniec, ktorý najlepšie zodpovedá vašim potrebám.
Spôsob ohrevu
Pred kúpou si overte aj spôsob ohrevu, teda na akom sporáku je možné hrniec ohrievať. Väčšina hrncov na cestoviny je z nehrdzavejúcej ocele, a tú možno ohrievať na plynovom, elektrickom, sklokeramickom i indukčnom sporáku. Nehrdzavejúcu oceľ možno ohrievať aj v rúre, no overte si, či je do rúry vhodný aj váš konkrétny model hrnca. Materiály bývajú často kombinované a nie všetky sú vhodné aj do rúry.
Cena
Ceny hrncov na cestoviny sú rôznorodé a závisia od značky produktu, použitého materiálu aj kvality výrobku. Bežný hrniec na cestoviny nájdete prevažne v cenovom rozmedzí 25 – 50 eur, pričom jestvujú aj lacnejšie, aj drahšie varianty. Drahšie modely bývajú vyrobené z nerezovej ocele, sú vhodné na všetky druhy sporákov aj do rúry a bývajú vybavené prvkami navyše, napr. sitkom na parenie či rúčkami, ktoré sa nezahrievajú. K obľúbeným sa radia hrnce značiek Tescoma, Orion, Tefal, Lamart, ale aj Banquet, Zwilling či WMF.
Dátum:
Bez kvalitnej sady hrncov to v kuchyni môže byť občas náročné. Pri výbere hrncov na varenie vsaďte na referencie používateľov a ich predošlé skúsenosti. Ktoré sady hrncov sú najlepšie a nesklamú?
Čítať celý článok
Doplnky
Niektoré hrnce bývajú doplnené o rôzne doplnky navyše, ktoré môžu prísť vhod. Najčastejšie ide o:
- hlboké a plytšie cedidlo
- sitko na prípravu jedla na pare
- pokrievka z tvrdeného skla, ktorá umožní mať lepší prehľad o varení
- pokrievka s otvormi na únik pary a zlievanie vody
- rúčky obalené silikónom alebo iným tepelne odolným materiálom
Ďalšie kritériá
Overte si aj ďalšie informácie o hrnci a o tom, akým spôsobom je možné ho používať:
- Je vhodný do umývačky riadu?
- Je vhodné používať ho aj v rúre?
- Akým spôsobom je možné ho čistiť?
- Viaže sa k nemu dostatočná záručná doba?
- Zanechávajú užívatelia pozitívne recenzie?
Ako sa používa hrniec na cestoviny
Používanie hrnca na cestoviny je jednoduché a intuitívne. Tak, ako pri bežnom varení cestovín, je v prvom rade potrebné naplniť hrniec vodou, zakryť pokrievkou a priviesť ju na sporáku do bodu varu. Keď voda zovrie, do hrnca nasypte cestoviny, prípadne inú potravinu, ktorú chcete uvariť. V hrnci sa nachádza pripevnené cedidlo, vďaka ktorému sa cestoviny nebudú lepiť na dno hrnca, ale ostanú v cedidle.
Následne stačí niekoľko minút počkať, kým sa cestoviny uvaria. Ak ste po ochutnávke s uvarenými cestovinami spokojní, hrniec môžete odstaviť. Namiesto zlievania vriacej vody vás čaká len vytiahnutie cedidla zvnútra hrnca. Voda tak ostane v hrnci a vy ju môžete zliať až po vychladnutí, alebo si časť vody nechať na prípravu ďalších pokrmov. Cestoviny v cedidle môžete nechať na chvíľku odkvapkať nad drezom a ochutiť omáčkou či iným spôsobom.
Starostlivosť a údržba
Čistenie hrnca na cestoviny je jednoduché. Mnohé z nich je možné jednoducho vložiť do umývačky riadu a je po probléme. Ak však umývate ručne, dajte si pozor na to, ako ho umývate. Častým problémom je, že si ľudia túto aktivitu nechávajú na neskôr a škrob z cestovín na hrnci a cedidle medzitým zaschne. Takýto zaschnutý hrniec je skutočne ťažké umyť, hlavne na zle dostupných miestach. Riešením je nechať hrniec s cedidlom na niekoľko minút odmoknúť vo vode, príp. vo vode so saponátom, po čom čistenie pôjde omnoho ľahšie. Nikdyhrniec nečistite kefkou, ktorá by ho mohla poškriabať, alebo agresívnym a abrazívnym čistiacim prostriedkom.
Časom sa na hrnci môžu objaviť známky používania. Pri nehrdzavejúcej oceli je bežné, že riad postupom času začne meniť farbu. Tento problém možno vyriešiť jednoduchým trikom – hrniec stačí umyť obyčajným octom. Ten pomáha aj vtedy, ak sa na hrnci objavia biele škvrny. Biele škvrny sú známkou vápnika a ďalších minerálov obsiahnutých vo vode, ktoré môžu hrniec takto poznačiť. Vtedy je vhodné naplniť hrniec 3/4 vody a 1/4 octu a nechať zovrieť. Vodný kameň sa uvoľní a následne budete môcť hrniec umyť bežným čistiacim prostriedkom. Škvrny spôsobené vodou však možno odstrániť aj za pomoci vlhkej handričky a sódy bikarbóny. Tou treba navlhčený hrniec dôkladne umyť a opláchnuť. Samotná údržba závisí od typu materiálu, preto sa vždy riaďte pokynmi v manuáli.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Stolík do detskej izby – patrí k základnému vybaveniu
Či máte doma škôlkara, alebo už školáka, stolík je preňho nevyhnutnou pomôckou – slúži na kreslenie i na písanie, na hranie sa i tvorenie.
Zelená detská izba – hodí sa pre chlapcov i dievčatá
Zelená detská izba je vhodnou voľbou, či už vyberáte zariadenie pre dievča, alebo chlapca. Zelená je optimistická farba, ktorá upokojuje. Pozrite sa, ako dobre v detskej izbe vyzerá.
Hexagon police sa hodia do každého interiéru
Zívajú steny vo vašej domácnosti prázdnotou? Potom by ste tento priestor mohli využiť na umiestnenie netradičných políc.
Publikované dňa: 05.08.2024Posledná aktualizácia: 05.08.2024Hodnotenie článku:
(87.8%)V tejto kategórií nájdete aj:
Flambovacia pištoľ – návod, použitie, cena Ste skutočný gurmán? Milujete dokonalosť pripraveného pokrmu nielen po chuťovej, ale aj po vizuálnej stránke? V tom prípade by vám nemala doma chýbať flambovacia pištoľ.
Najlepšie natáčky na vlasy – elektrické, samodržiace papiloty, penové, kovové alebo silikónové? Natáčky na vlasy patria medzi rokmi overenú klasiku, ako dopriať vlasom požadovaný styling. V článku si predstavíme najčastejšie používané typy natáčok.
Nerezové, smaltované, porcelánové, keramické, sklenené čajníky – návod, ako vybrať, cena Prečo sa oplatí pouvažovať nad kúpou čajníka a ako si zo širokej ponuky vybrať ten správny pre vás, to všetko si povieme v článku.