Zavárané jablká so šupkou bez cukru alebo sušené jablká v sušičke i rúre? Vyskúšajte oboje
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Jablká sú chutným ovocím, ktoré obsahuje množstvo minerálov, vlákniny a vitamínov. Na Slovensku sa pestujú odpradávna a vďaka rôznym odrodám si môžete pochutnať na sladkých i kyslých. Výhodou jabĺk je nenáročnosť skladovania, preto sú k dispozícii takmer po celý rok. Možností, ako spracovať jablká, je hneď niekoľko a my vám niektoré z nich prezradíme.
Väčšina preferuje ovocie v čerstvom stave, no sú situácie, kedy sa ovocie hodí zavárané, prípadne vysušené či zamrazené. Z jabĺk si tak môžete urobiť kompót, džem, detskú výživu alebo chrumkavé čipsy. Chutných a zdravých alternatív je však oveľa viac.
Zavárané jablká
Zavárané jablká sú ideálnou prílohou k hlavným jedlám. Ak si chcete pripraviť jablkový kompót, potrebujete k tomu len jablká, vodu, cukor, zavárací hrniec a zaváracie poháre. Spracovanie nie je náročné, no rátajte s tým, že vám zaberie trocha viac z vášho času. Samozrejme, čas strávený zaváraním závisí aj toho, koľko jabĺk si chcete zavariť.
Aby váš kompót výborne chutil, dbajte na výber správneho ovocia. Jablká by nemali byť príliš mäkké a múčnaté a takisto ani nedozreté. Ideálnou voľbou sú teda dozreté, tvrdé jablká, s ktorými môžete následne pracovať.
Jablká poumývajte, odstráňte stopku i celý jadrovník. Potom ich prerežte na štvrtinky alebo na osminky, ako vám to viac vyhovuje a nezabudnite ich potrieť citrónovou šťavou. Tá vám zaručí, že jablká nezhnednú. Zavárať môžete so šupkou aj bez šupky, je to vaša voľba, ale vedzte, že v šupke je plno vitamínov a živín.
Pripravte si nálev (na 1 liter vody 400 až 500 gramov kryštálového cukru) a vodu varte dovtedy, kým sa v nej cukor úplne nerozpustí. Nakrájané jablká naukladajte do zaváracích pohárov. Nemali by byť natlačené úplne po okraj, ale ideálne je, ak sú 1 centimeter od okraja. Potom do pohárov nalejte nálev tak, aby zakryl všetky jablká.
Kompóty následne sterilizujte 15 až 20 minút pri teplote 90 stupňov Celzia. Po sterilizácii poháre vytiahnite zo zaváracieho hrnca, otočte ich hore dnom a nechajte vychladnúť. Na ďalší deň ich uskladnite na mieste, kde je sucho a chládok. Jablká je možné sterilizovať aj na plechu v rúre alebo v umývačke riadu, ale predsa len, sterilizácia v hrnci je osvedčenou klasikou.
Zavárané jablká bez cukru
Ak chcete zdravšiu alternatívnu zaváraných jabĺk, či už preto, že si udržiavate štíhlu líniu alebo ste diabetik, jablká sa dajú zavariť aj bez použitia cukru. Nemusíte sa báť, že by boli kyslé, pretože obsahujú fruktózu – prírodný cukor. Sladkosť jabĺk bude potom závisieť od zvolenej odrody.
Receptov, ako zavárať jablká cez cukru, nájdete na internete množstvo, líšia sa od seba postupom aj použitými prísadami. My vám ponúkneme najjednoduchší spôsob, ako si zavariť jablká bez prídavku cukru.
Do pohárov navrstvite nakrájané jablká a posypete ich troškou soli. Soľ podporí ich sladkosť a zároveň pôsobí ako konzervant. Potom na pohár nasaďte viečko, ktoré zatlačte tak, aby pevne držalo. Ovocie po sterilizácii pustí šťavu a sladké je bez akýchkoľvek prísad. Podobným spôsobom môžete sterilizovať i nastrúhané jablká.
Ako dlho sterilizovať jablká bez cukru?
Sterilizuje sa v zaváracom hrnci a približný čas je 10 minút pri teplote 80 až 90 stupňov Celzia. Šťava, ktorú ovocie pustí, je hlavný konzervant, a podľa nej viete, kedy je zasterilizované. Ak ovocie šťavou nie je zaliate, sterilizujte ešte niekoľko minút. Následne poháre otočte hore dnom, prikryte ich dekou a nechajte úplne vychladnúť. Skladujte ich na suchom a tmavom mieste ako bežné zaváraniny.
Nastrúhané jablká do mrazničky
Niekedy je úroda jabĺk taká veľká, že ich nestíhate zavárať. Ďalším nenáročným spôsobom, ako jablká spracovať a odložiť si ich na „horšie časy“, je mrazenie. Jablká nakrájajte na kocky alebo postrúhajte, dajte do vhodnej nádoby a vložte do mrazničky. Takto uskladnené jablká sú ideálne na pečenie aj do raňajkovej kaše. Pred pečením, použiť ich môžete napríklad na jablkové pité, ich stačí mierne rozmraziť.
Sušené jablká
K osvedčenému spôsobu spracovania jabĺk patrí i sušenie. Naše staré mamy využívali najmä prirodzené sušenie na slnku alebo v rúre, no k dnešnej modernej dobe patrí sušenie ovocia v súšičkách, ktoré sú na to určené. Ak takúto sušičku nemáte, nič sa nedeje, sušenie zvládnete aj v spomínanej rúre. V jablkách sa sušením zachová väčšina vitamínov, minerálov i vlákniny.
Ako si nakrájať jablká na sušenie?
Jablká si narežte na kolieska, prípadne na mesiačiky. Mali by mať hrúbku 0,5 až 0,7 centimetra. Ak vám neprekáža šupka, ovocie nemusíte šúpať a stačí len odstrániť jadrovníky. Rovnako ako pri zaváraní, aj pri sušení platí, že jablká je potrebné na chvíľu ponoriť do vody s malým množstvom kyseliny citrónovej, prípadne potrieť citrónom, aby si zachovali bielu farbu. Ak chcete mať sušené ovocie perfektné nakrájané, môžete použiť krájač na jablká.
Sušenie jabĺk v rúre
Jablká po ošetrení kyselinou citrónovou nechajte odkvapkať a uložte ich na mriežku alebo na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte sušiť. Spočiatku je vhodné sušiť pri teplote 80 stupňov Celzia, neskôr znížte teplotu na 60 stupňov Celzia, čím sa jablká pomaly dosušia. V polovici sušenia nezabudnite jablká otočiť na druhú stranu.
Počas sušenia by mala z rúry unikať vznikajúca para, preto nechajte pootvorené dvierka. Ovocie treba vysušiť dôkladne, lebo inak môže časom plesnivieť. V krajnom prípadne, ak nechcete na sušenie použiť rúru, sušiť môžete aj na radiátore, rátajte však s tým, že to bude trvať aj niekoľko dní.
Ako sušiť jablká na radiátore
Jablká si očistite a nakrájajte na požadovaný tvar i hrúbku. Vhodné je, ak plátky jablka nie sú hrubšie než 1 centimeter. Jablká potom poukladajte na dostatočne veľký podnos, aby sa ich tam zmestilo čo najviac, a môžete ho vystlať papierom na pečenie. Následne jablká položte na radiátor.
Na druhý deň sú jablká mierne zoschnuté, poobracajte ich alebo prehrabte, aby boli vysušené zo všetkých strán. Na tretí deň ich ešte niekoľkokrát prehrabte a večer, prípadne na štvrtý deň sa dajú jesť. Získate tak príjemne chrumkavé sušené jablká. Rýchlosť usušenia závisí aj od kúrenia. Čím viac sa kúri, tým rýchlejšiu schnú.
Sušenie jabĺk v sušičke
Ako sme spomenuli vyššie, popularitu získavajú sušičky ovocia. Urýchľujú proces sušenia a navyše vám zaručia, že ovocie bude vysušené po všetkých stranách rovnako. Rušičky totižto rovnomerne rozvádzajú vzduch i odvádzajú vlhkosť. Umožňujú nastaviť optimálnu teplotu sušenia, preto máte celý proces sušenia pod svojou kontrolou. Dôležité je sušiť podľa návodu prístroja, ktorý máte, keďže návody sa od značky k značke mierne líšia.
Nakrájané jablká poukladajte do sušičky a dbajte na to, aby sa neprekrývali. Teplotu je ideálne nastaviť na 55 stupňov Celzia, o zvyšné sa postará prístroj, ktorý jablká vysuší. Už v deň sušenia si môžete zamaškrtiť na chrumkavých jablkových čipsoch. Ak máte radšej sladšie alebo výraznejšie chute, na jabĺčka pridajte med, prípadne škoricu. Sušené jablká s medom sú zdravšou alternatívou k rôznym priemyselne spracovaným sladkostiam.
Časy sušenia ovocia
Na radiátore budete mať jablká usušené za 4 až 5 dní, záleží od toho, ako veľmi sa kúri. V pootvorenej rúre pri teplote približných 50 stupňov Celzia a na plechu, ktorý je vystlaný papierom na pečenie, to aj s prestávkami potrvá deň (maximálne dva dni). Najrýchlejšie sa vám jablká usušia v sušičke na ovocie. Tam sa jablká vysušia za pol až trištvrte dňa. Ide len o orientačné časy, pretože rýchlosť sušenia závisí od hrúbky nakrájaných jabĺk, vnútornej teploty aj vlhkosti vzduchu.
Ako uskladniť sušené jablká?
Vysušené ovocie môžete preložiť do sklenených pohárov alebo vložiť do pláteného či papierového vrecka. Skladovať by sa malo v tmavej, suchej a chladnej miestnosti, ideálne v komore. Poháre so sušenými jablkami môžete aj zasterilizovať.
Výhody doma sušeného ovocia
Sušené jablká sú plné vitamínov a minerálov, nájdeme v nich napríklad železo, horčík, vápnik, vitamín C, vitamín B a v neposlednom rade vlákninu. Ak si ich pripravíte doma, viete, aké suroviny ste použili a máte istotu, že ide o kvalitný produkt. K výhodám sušených jabĺk patrí:
- náhrada za nezdravé sladkosti,
- možnosť použiť na pečenie alebo do jogurtov či kaší,
- koncentrovaná dávka vitamínov, minerálov a vlákniny,
- bez škodlivých konzervantov.
Ďalšie spôsoby spracovania jabĺk
Okrem vyššie spomenutých postupov môžete z jabĺčok vyrobiť tiež domáci džem, detskú výživu, mušt či jablkové víno. Spôsobov, ako spracovať prebytočnú úrodu jabĺk, je množstvo a je na každom z vás, čo preferujete.
Domáci jablkový džem
Domáci jablkový džem poteší nejeden maškrtný jazýček. Jeho príprava nie je náročná a odmení vás príjemne sladkou chuťou. Na výrobu džemu budete potrebovať týchto zopár surovín.
Suroviny:
- 2 kg jabĺk
- 500 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 citrón (šťava aj kôra)
Postup:
- Jablká očistite, pokrájajte a dajte do pripraveného hrnca. Pridajte tam malé množstvo vody a nechajte dusiť približných 20 minút. Následne ich pomocou tyčového mixéra rozmixujte.
- K rozmixovaným jablkám pridajte ostatné ingrediencie a poriadne premiešajte. Potom varte ďalších 5 minút.
- Takto pripravený džem plňte do čistých zaváracích pohárov a sterilizujte asi 25 minút pri teplote 80 stupňov Celzia.
Detská jablčná výživa
Detská jablčná výživa sa pripravuje podobne ako džem, sú tam však isté rozdiely, ke´dže aj konzistencia týchto dvoch pokrmov je rozdielna. Na prípravu detskej jablčnej výživy budete potrebovať nasledujúce ingrediencie.
Suroviny:
- 2,5 kg jabĺk
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 500 ml vody
- 5 až 10 PL kryštálového cukru
- 3 až 6 PL citrónovej šťavy
Postup:
- Jablká umyte, ošúpte a zbavte jadierok. Potom ich nakrájajte na menšie kúsky a dajte do hrnca. Zasypte kryštálovým aj vanilkovým cukrom, pridáte šťavu z citróna a dobre premiešajte. Množstvo cukru a citróna si môžete prispôsobiť podľa toho, z akého druhu jabĺk výživu robíte.
- K jablkám nalejte vodu a priveďte k varu. Varte, kým jablká nezačnú rozvoniavať.
- Jablká potom rozmixujte ponorným alebo klasickým mixérom na kašu. Ešte za horúca detskú výživu nalejte do pripravených pohárikov, dajte na ne viečka a sterilizujte aspoň 20 minút na 180 stupňov Celzia.
- Zasterilizované poháre obráťte hore dnom, zabaľte do deky a nechajte úplne vychladnúť.
Domáci jablkový mušt
Ľahký domáci jablkový mušt zvládnete vyrobiť aj bez drviča a lisu. Pohár vychladeného jablkového muštu, v ktorom navyše nie je pridaný žiaden cukor, vás príjemne osvieži a dodá vám potrebné vitamíny. Na výrobu potrebujete len 2 kg jabĺk.
Postup:
- Jablká dobre umyte, zbavte jadrovníka a pokrájajte. Ideálne na štvrtinky, ktoré ukladajte do veľkej misky s ľadovou vodou. Tá zabráni rýchlemu zhnednutiu.
- Jablká môžete ručne postrúhať, no lepšie vám poslúži kuchynský robot, ktorý urýchli proces a zabránite tak oxidácii.
- Postrúhané jablká navrstvite do veľkého sitka preloženého plátnom (gázou), ktoré umiestnite nad misu. Dôležité je, aby dostatočne prevísalo cez okraje.
- Jablká silno pritláčajte, aby ste z nich vytlačili čo najviac šťavy. Keď už týmto spôsobom netečie z jabĺk šťava, zviňte plátno a otáčaním vyžmýkajte aj zvyšok šťavy z jabĺk.
- Šťavu prelejte do čistých fliaš tak, aby ostal aspoň centimeter od kraja a sterilizujte pri teplote 80 stupňov Celzia približných 15 minút.
- Jablčný mušt skladujete na tmavom a chladnejšom mieste.
Jablkové víno
Keď sa povie víno, každý si predstaví hrozno, z ktorého sa najčastejšie vyrába. No už dávno neplatí, že kvalitné a chutné víno musí byť vyrobené len z tohto druhu ovocia. Skúste si vyrobiť víno z jabĺk, možno vám zachutí tak, že ho nahradíte klasickým hroznovým. Na výrobu jablkového vína budete potrebovať týchto zopár ingrediencií.
Suroviny:
- 1 l jablkovej šťavy
- 1 l vody
- 600 g cukru
- vínne kvasinky
- živná soľ
Postup:
- Umyté jablká postrúhajte na väčšom strúhadle aj so šupkou a cez utierku ich vytlačte.
- Cukor rozpusťte vo vode, pridajte vytlačenú šťavu, živnú soľ a vylejte do demižóna.
- Na druhý deň pridajte rozmnožené kvasinky. Nádobu uzavrite kvasnou rúrkou a nechajte kvasiť.
- Vykvasené víno stiahnite do čistej fľaše, ktorá musí byť plná a taktiež uzavretá kvasnou rúrkou. Vo fľaši nechajte víno 2 až 3 týždne stáť.
- Potom víno stiahnite do fliaš, dobre zazátkujte a odložte.
- Na jablkové víno môžete použiť aj zrelé opadané jablká. Víno je možné robiť i z čistej jablkovej šťavy bez použitia vody, v tom prípade však dáte iba polovičnú dávku cukru.
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Patríte aj vy k milovníkom recyklácie nepoužívaných vecí a máte aspoň trošku manuálnej zručnosti? Potom čítajte ďalej! Aj vy si totiž môžete doma svojpomocne vyrobiť originálne, lacné a...
Túžili ste aj vy ako dieťa po izbe v podkroví? Ak máte šancu svojmu dieťaťu zariadiť izbu v podkroví, neváhajte. Inšpirujte sa v našej galérii.
Závesné kreslo či hojdacia sieť? Výber ani jedného z nich nebudete ľutovať. Ozvláštnia interiér a vytvoria priestor na zábavu a oddych.
Publikované dňa: 17.07.2024
Posledná aktualizácia: 17.07.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.