Kôpor voňavý – pestovanie v črepníku v byte. Spracovanie, skladovanie, liečivé účinky kôpru

Voňavý, liečivý, chutný a strapatý, to je kôpor voňavý. V slovenskej, ale i v zahraničnej kuchyni sa pokladá za liečivú bylinku a aj aromatické korenie. U nás sa využíva prevažne len jeho listnatá časť, ale v iných štátoch sa používajú aj jeho semienka, ktoré sú ešte aromatickejšie ako lístky.

Pestovanie kôpru v črepníku na okne

Je to letnička, teda rastie len v lete, no ak by sa vám zapáčila jeho liečivá sila, chuť a vôňa, môžete ho pestovať po celý rok vo vnútri na kuchynskej linke. Či už vo vnútri alebo vonku, povieme vám, ako na pestovanie kôpru.

Botanické okienko o kôpri

Kôpor (Anethum graveolens) je letnička, jednoročka, patrí do čeľade okoličnatých rastlín. Pochádza pôvodne z južného Ruska, zo západnej Afriky a z okolia Stredozemného mora. Dorastá približne do výšky 1 metra. Rozkvitnutý kôpor má žlté drobné kvietky, usporiadané do veľkého zloženého okolíka, ktoré časom odkvitnú a kvety nahradia hnedé semienka, ktorými sa rozmnožuje. Ide o nenáročnú letničku, ktorú je, po výsadbe, možné zberať už o 45 dní. Zbierať sa však môže aj priebežne a to ako mladý kôpor, ešte pred kvitnutím, počas kvitnutia alebo aj po odkvitnutí.

Kôpor a jeho druhy

  • Hanák – je odroda, ktorá sa v našich podmienkach pestuje najľahšie, a preto asi aj najčastejšie. Odroda Hanák je známa aj ako kôpor voňavý. Dorastá do výšky až 100 cm a jeho rast trvá približne 70 dní.
  • Moravan – je ďalšou veľmi vďačnou odrodou, ktorú ľudia pestujú z dôvodu dlhého zberu lístkov. Dôvodom je to, že Moravanu, v porovnaní s inými odrodami, trvá oveľa dlhšie, pokým kôpor prejde do kvetu, čo vedie k dlhšej možnosti využívať vňať.

Tieto 2 spomenuté odrody je vhodnejšie pestovať v záhrade (samozrejme, pestovať ich môžete aj v črepníku, len to bude náročnejšie), pretože dorastajú do väčšej výšky.

  • Vzhľadom na vnútorné podmienky sa v interiéri odporúča pestovať Compact MINI, čo je odroda kôpru, rastúceho len do maximálnej výšky 40 cm.

Ako pestovať kôpor?

Kôpor môžete pestovať priamo zo semienka vonku v záhrade alebo v črepníku v kuchyni. Najjednoduchšie je kôpor si kúpiť ako hotovú rastlinku a starať sa o ňu. Ak však patríte medzi ľudí, ktorí si rastlinky najradšej pestujú sami, potom si zakúpte semienka kôpru a pustite sa do pestovania. Nie je to náročné, zvládnu to aj pestovatelia začiatočníci. Aby vám to išlo ako po masle, prečítajte si, čo kôpor má a čo nemá rád. Úplným základom pestovania kôpru je jeho odburiňovaniezalievaniestrihanie.

Ideálne stanovište

Táto voňavá bylinka má rada slnečné lúče, ktoré sa podieľajú na jej intenzívnejšom raste a jej aróme. Ak plánujete výsadbu do záhradky, potom vyberte miesto, kde nefúka, pretože kôpor sa príliš nekamaráti s vetrom. V prípade bytového pestovania kôpru v črepníku, zvoľte hlbší, najlepšie hlinený črepník, stredne veľkých rozmerov a umiestnite ho na slnečný parapet.

Sadenie kôpru

Vysádzanie

Kôpor vysádzajte približne v apríli alebo v máji, keď sa už nevyskytujú prízemné mrazy a vonkajšia teplota počas dňa je okolo 15 až 20 °C. Kôpor sa vysieva priamo do záhona a to buď do riadkov, alebo do sponu. V prípade sponu vysievajte 30 až 35 x 10 cm, okolo 3 až 5 semien. Do riadku sa vysieva podobne ako mrkva, ale na hustejšie ako v záhone, približne do hĺbky 1-2 cm. Zasypte ich zemou a poriadne zalejte vodou. Ak chcete mať kôprom zarastenú väčšiu časť záhradky, potom jednotlivé riadky kôpru by mali byť od seba približne 20 cm, čo pôsobí ako prevencia proti chorobám, pretože tak zabezpečíte vzdušnosť kôpru a suchú pôdu, čo má kôpor rád. Hustá výsadba totiž prispieva k tvorbe chorôb a infekcií.

TIP: Ak chcete pestovať kôpor v malých záhradkách pre vlastné potreby, odporúčame postupnú sejbu a to po 14 až 21 dňoch, aby kôpor dozrieval a rástol postupne, nie naraz. Takto zabránite vysokému a nárazovému zberu kôpru. Týmto spôsobom môžete kôpor vysádzať od apríla až do septembra a zakaždým sa radovať z novej a čerstvej kôprovej vňate. Mimochodom, ak kôpor zasejete do sponov, bude mať výraznejšiu chuť a arómu.

Presádzanie

Kôpor, ktorý máte v črepníku, môžete presunúť aj do záhradky. Robí sa to cielene, keď už nie je vonku príliš veľka zima a kôpor by mrazy neprežil, alebo potom necielene, keď sa vám v črepníkoch rozrastie tak, že je načase ho vysadiť von. Ak to robíte cielene, zasejte kôpor do rozmnožovacieho kvetináča ešte pred kôprovou sezónou, a keď sa oteplí a  kôpor trochu podrastie, ho presaďte von do záhradky. V prípade, že sa vám kôpor rozrástol, presaďte ho do väčšieho črepníka, pričom časť môžete umiestniť do záhradky. Avšak presádzanie realizujte vždy vtedy, keď nie je príliš chladno, takže nie skoro na jar a ani nie neskoro v lete alebo na jeseň.

Najlepšia pôda je hlinitá

Kôpor obľubuje priepustnú pôdu. Určite bude rásť aj v inej pôde, ale nebude sa mu dariť tak, ako keď ho zasejete do hlinitej pôdy s dostatkom živín. Veľmi negatívne na neho pôsobí ťažká pôda, ktorá má tendenciu vodu neprepúšťať, ale nasakovať a po zaliatí je ešte dlho premočená. Nemá rád ani kamenisté, štrkové pôdy. Vypestovať sa vám ho podarí aj na piesočnatých, ílovitých pôdach, ktoré však musia byť zásobované živinami, sú vlhké, no nie premočené.

Kôpor zasadený v črepníku

Zavlažovanie

Kôpor má rád pravidelnú zálievku, ale bez problémov sa vyrovná aj s pár dňami bez vody, niekedy mu obdobie sucha, dokonca, aj prospeje. Netreba však podceniť dôležitosť zavlažovania počas prvotných fáz rastu. Výdatne poliať by ste ho mali najmä po výsadbe, hneď ako ho zasypete zeminou.

Hnojenie

Čo sa týka hnojenia, kôpor nemá veľké nároky, no neznamená to, že ho hnojiť nemôžete. Pôdu môžete pár dní pred samotným výsevom pohnojiť. Odporúča sa hnojiť hnojivom s obsahom fosforečnanov a draslíka, čo zveľadí kôpor a navyše pôsobí aj ako prevencia proti vzniku chorôb. Vyhýbajte sa hnojivám, ktoré obsahujú chlór. Kôpor hnojivá s obsahom chlóru nenávidí. Neodporúča sa hnojiť ani kompostom alebo hnojom, pretože môžu obsahovať huby, ktoré vyvolávajú choroby.

Zber kôpru

Kôprovú vňať môžete zberať už 6 týždňov potom, ako ste kôpor zasiali. Zbierať ho môžete v podstate kedykoľvek – ešte pred kvitnutím, počas kvitnutia alebo aj po odkvitnutí. Kôpor na okamžité použitie sa zberá pred kvitnutím (mladý kôpor). Do mliečnych polievok a do zaváranín sa pridáva kvitnúci kôpor, resp. kvitnúca vňať, pretože sa vyznačuje silnou arómou. Nemyslí sa tým však zber, pri ktorom všetko vytrháte, ale pekne ostriháte vňať tak, aby kôpor mohol ešte rozkvitnúť a dozrieť do semena.

Semienka sa zbierajú z hlavných okolíkoch, keď sú hnedé. Z okolíkoch sa musia uvoľniť vymlátením, čo ide ľahšie, ak sa okolíky zberajú počas rosy a dosušujú sa v tenkej vrstve na vzdušnom a suchom mieste.

Choroby a škodce

Je pravda, že kôpor nie je náročná rastlinka, dá sa rýchlo a ľahko vypestovať aj v náročnejších podmienkach, ale nezriedka ho napádajú choroby. Najčastejšie ho ohrozujú plesne, škodlivé huby. Najväčším postrachom je múčnatka, povrchová nekróza a Cercospora pleseň. Ide o plesne, ktoré sú pre kôpor a ďalšie feniklové rastlinky veľmi nebezpečné.

Typické znaky napadnutia plesňou sú:

  • Sivý prášok na kôpri spôsobuje choroba Erysiphe umbelliferarum. Vyskytuje sa najmä vtedy, keď je kôpor vo vlhkom a teplom prostredí. Takéto prostredie vzniká tam, kde sa nachádza veľa buriny, kôpor je príliš na husto zasiaty alebo v skleníkoch. Choroba sa odstraňuje ťažko, preto je dôležité zakročiť čo najrýchlejšie vhodným postrekom. Ak je pleseň v pokročilom štádiu, postrek nepomôže a je nutné kôpor a okolitú burinu zlikvidovať. Pozor však, niekedy sa choroba drží v pôde.
  • Peronospora kôpru je ochorenie, prejavujúce sa žltnutím až zhnednutím listov. Chorobu spoznáte aj tak, že na spodnej strane listu je biely povlak. Peranospora, proti ktorej sa nebojuje, spôsobuje úplne vyschnutie rastlinky. Napáda a infikuje celú časť kôpru, vrátane semien, preto v žiadnom prípade, ak sa vám nepodarí chorobu zastaviť, tieto semená nevysádzajte. Peronospora vzniká podobne ako múčnatka, na teplých a vlhkých miestach.
  • Femóza kôpru je choroba, s ktorou bojuje mnoho slovenských záhradkárov. Prejavuje sa ako čierne lôžka, bodky na kôpre. Chorobu spôsobuje huba Phoma Aneth Sacc, ktorá napáda všetky časti kôpru. Choroba je rýchla, vyvíja sa behom 2 týždňov. Prenáša sa vetrom, dažďom, hmyzom.
  • Vošky sú najčastejším škodcom kôpru. Na prvý pohľad ich vôbec nezbadáte, pretože splývajú s kôprom, no ak do kôpru fúknete alebo ho trochu pohmýrite, začnú vyletovať. Vošky požierajú celú rastlinu. Na ich odohnanie môžete použiť rôzne BIO verzie postrekov, ako sú výluh zo žihľavy alebo sóda bikarbóna či ocot, no spoľahlivejšími sú postreky Decis alebo Karate. Zaujímavým, ekologickejším, ale zato účinným postrekom je aj Rock Efect.

Prevencia proti chorobám a škodcom

Najlepšou prevenciou je čistenie od buriny, strihanie v prípade vysokej hustoty a primerané zalievanie, teda tak, aby pôda nebola príliš premočená. Keďže choroby sa prenášajú aj z výsadby infikovaných semien, výbornou vecou je vykonať dezinfekciu osiva a to tak, že pred vysadením namočíte semienka kôpru do vody s teplotou vyššou ako 45 °C a necháte ich v nej cca 30 min. Týmto spôsobom huba zahynie a semienka kôpru zostanú nepoškodené. Praktizujte v prípade výsadby do záhrady, ale aj do črepníka.

Rozkvitnutý kôpor zasadený v záhrade

Kôpor a jeho pestovanie v byte

Pestovať kôpru v byte nepredstavuje žiaden problém. Kúpte si semienka kôpru a hlbší kvetináč, najlepšie črepníkový s dierkami na dne, do ktorého kôpor budete sadiť. Dobré je, ak dno črepníka vyložíte kamienkami, na vytvorenie drenáže a podložíte miskou. Črepník naplňte do 2/3 ľahkou pôdou, najlepšie rašelinou, ktorú môžete zmiešať s hlinitou pôdou alebo použite len čistú rašelinu. Nasypte pár semienok kôpru, 3 až 5, zasypte pôdou, zalejte a umiestnime na parapet, kde dopadá dostatok slnečných lúčov.

Kôpor pestovaný v byte nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, stačí, ak ho budete optimálne polievať, teda tak, aby pôda nebola premočená, ale ani suchá Namiesto zalievania môžete používať aj vodný poprašok, striekanie a rosenie vodou. Dôležitý je ešte pravidelný strih, keďže kôpor sa rýchlo rozrastá. Strihať môžete od momentu, keď kôpor dosiahne 10 cm. Odstrihnuté časti môžete okamžite použiť na prípravu jedál, čajov, letných limonád.

Skladovanie a spracovanie kôpru

Pozbieraný kôpor si môžete pridať priamo do pokrmov alebo ho spracovať zmrazením, sušením či sterilizovať ho v zaváraninách.

Sušenie kôpru

Kôpor sa suší podobne ako iné bylinky a to vo zväzkoch, zavesených za stonky vo vise,v sušičke ovocia a zeleniny, v rúre alebo len tak, prirodzene na plechu. Hoci sušenie kôpru má mnoho výhod = viete uchovať obrovské množstvo kôpru a uskladniť ho tak na dlhý čas, nejde o najvhodnejší spôsob uskladnenia. Sušený kôpor nemá toľko účinných látok ako čerstvý. Navyše, jeho chuť je výrazne slabšia a stráca farbu. Preto, ak máte mnoho kôpru, namiesto sušenia odporúčame mrazenie.

Zamrazovanie kôpru

Zmrazovanie je oveľa šetrnejšie. Stačí odtrhúť alebo ostrihať kôpor, umyť, pokrájať nadrobno a uschovať v plastových vreckách alebo nádobkách v mrazničke. Ak si dáte kôpor zamraziť do plastovej nádobky na ľad, potom namiesto ľadových kociek budete mať ľadový kôpor. Tento spôsob je praktický, pretože jednu kocku môžete rovno vyklepnúť do polievky alebo do jedla a nemusíte vyberať celý sáčok s mrazeným kôprom. Takto uskladnený ho môžete používať na prípravu rôznych pokrmov, pričom sa nestratí jeho výrazná vôňa a chuť a zachováte všetky látky, ktoré sa v ňom nachádzali pred zamrazením.

Mrazenie kôpru

Zaváranie kôpru

Tento spôsob sa využíva najmä pri zaváraných uhorkách, kapuste, cibuli alebo pri nakladanom syre. Uchováte tak podstatnú časť živín, aróma kôpru zosilnie a jedlu dodá výraznejšiu a zaujímavejšiu chuť. Kôpor si môžete zavariť aj samostatne, stačí vám na to kôpor, sladkokyslý nálev a klasický postup sterilizácie.

Kôprový ocot

Zaujímavým uskladnením kôpru je príprava kôprového octu. Vyrába sa z kvetov a zo semienok to tak, že kvety a aj kvitnúcu vňať umyjete, na husto naukladáte do zaváraninovej fľašky, pridáte semienka, do plna zalejete octom a uzavriete. Hoci sa nesterilizuje, vydrží rovnako dlho ako keby ste ho zavárali. Môžete ho použiť do rôznych jedál, omáčok, polievok, na ryby, mäso...

Liečivé účinku kôpru

Kôpor sa skladá z dvoch skupín látok, z monoterpénov a z flavonoidov, ktoré chránia telo človeka pred vznikom a množením voľných radikálov.

Ak máte chrípku alebo oslabenú imunitu a nemáte radi cesnak, môžete použiť kôpor. Obsahuje množstvo vitamínu C a je silným ničiteľom baktérií a vírusov. Vyznačuje sa vysokým obsahom vápnika, ktorý do veľkej miery ovplyvňuje hustotu a pevnosť kostí, čím bojuje proti osteoporóze. Okrem toho sa v ňom nachádza aj mangán, železo, horčík a vláknina. Pri pravidelnom pití kôprového čaju vás nebude trápiť nadúvanie, zápcha a ani žiadne tráviace problémy.

Okrem spomenutých látok obsahuje aj vitamín A, takmer všetky vitamínu B-komplexu (B1, B2, B3, B5, B6, B9), sodík, draslík, meď, fosfor a zinok.

Využitie kôpru v kuchyni

Na kôpri je výborné to, že sa využíva celá rastlinka, teda od koreňa až po semienka. Kôpor môžete použiť ako prísadu do mliečnych a smotanových polievok, do jogurtových dresingov, ako ingredienciu pri príprave rýb. Veľkou pochúťkou je aj grécke tzatziky. Len nakrájate šalátovú uhorku, pridáte jogurt alebo smotanu, nadrobno rozsekaný cesnak, trochu octu, soli a veľa kôpru. Kôpor si môžete dať len tak, na chlebík s maslom alebo s nátierkou.

Pozor, kôpor nikdy ho nevarte, pretože varením stráca svoju liečivú silu a aj svoju chuť a arómu. Preto ho pridávajte do jedál až po dovarení, resp. vtedy, keď už jedlo nevrie.

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Detská izba pre dievča – nemusí to byť len ružová Detská izba pre dievča – nemusí to byť len ružová

Vyberáte vhodné zariadenie do izby pre svoje dieťa? Chce do svojej izby ružovú, fialovú, bielu, prípadne žltú? V našej galérii nájdete rôzne inšpirácie do detskej izby pre dievča.

Provensálska kuchyňa – dodajte svojej kuchyni nádych Francúzska Provensálska kuchyňa – dodajte svojej kuchyni nádych Francúzska

Je vaším snom mať kuchyňu zariadenú v provensálskom štýle? Potrebujete zariadenie ladené v bielej a štýlové doplnky, vďaka ktorým si budete pripadať ako na juhovýchode Francúzska.

Zelená kuchyňa – oživte svoju kuchyňu farbami prírody Zelená kuchyňa – oživte svoju kuchyňu farbami prírody

Túžite s príchodom jari osviežiť vašu kuchyňu? Naberte odvahu a dodajte jej originalitu jedinečnými odtieňmi zelenej. Vneste do svojho bytu kúsok prírody a harmónie pomocou mätových,...



Publikované dňa: 06.08.2024
Posledná aktualizácia: 06.08.2024
Hodnotenie článku:
(87.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Využitie opadaného lístia zo záhrady. Vyhnite sa páleniuVyužitie opadaného lístia zo záhrady. Vyhnite sa páleniu

V článku sa pozrieme na viaceré spôsoby využitia opadaných listov zo stromov v úžitkových aj okrasných záhradách. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko podstatné.

Posledné kosenie trávnika pred zimou. Na akú výšku?Posledné kosenie trávnika pred zimou. Na akú výšku?

Mnohí z nás riešia dilemu "kedy naposledy pokosiť pred zimou?". V našom článku vám preto poradíme ako trávnik správne pripraviť na fázu zimného oddychu.

Gaura – pestovanie, starostlivosť, rozmnožovanie. Strihať na jar či jeseň?Gaura – pestovanie, starostlivosť, rozmnožovanie. Strihať na jar či jeseň?

Gaura očarí svojou krásou snáď každého. Preto patrí k populárnym trvalkám, ktoré sú navyše veľmi nenáročné na starostlivosť. Dnes si o jej pestovaní a strihaní povieme viac.