Aj kvalitné smaltované hrnce môžu byť lacné a mať dobré recenzie

Patrí smaltovaný riad do minulosti? Pre niekoho možno áno, no verte či nie, smaltovaný riad je opäť v móde. Smaltovaný riad totiž ponúka obrovské výhody oproti moderným hrncom z nerezu a dokáže im pokojne konkurovať.

Kvalitné smaltované hrnce

Smaltovaný hrniec určite nie je prežitok z minulého storočia. Výroba kvalitných smaltovaných hrncov dnes prekoná mnohé moderné nerezové hrnce. Poďme sa teda na smaltované hrnce pozrieť trocha bližšie.

Obľúbené smaltované hrnce

Smaltovaný hrniec – overená kvalita

Výroba smaltovaného riadu rozhodne nepatrí do obdobia vašich starých a prastarých mám. Smaltovanie je technika, ktorá sa používa už vyše 5 000 rokov. Hoci v dávnych časoch slúžilo smaltovanie skôr na výrobu dekorácií a šperkov ako na výrobu hrncov. Zistilo sa však, že smaltovaním predmet získava vskutku jedinečné vlastnosti.

Čo je vlastne smalt? Ide o materiál, ktorý sa začal používať už v starovekom Japonsku, Indii a Egypte. Do Európy sa smalt dostal až okolo 5 – 7. storočia n. l. Smalt je vo svojej podstate kremičitá tavenina, ktorá je podobná sklu. Avšak iba zložkami. Vypálením s aditívnymi pigmentmi v peci pri teplote minimálne 600 či 800 °C získava celistvý a ochranný povlak hladkého charakteru, ktorý je veľmi odolný. Hrnce či hrnčeky pokrytím smaltom získavajú ochranu pred hrdzou a dodávajú riadu (z dnešného pohľadu) retro vzhľad.

Na Slovensku majú smaltované hrnce bohatú tradíciu. A možno by ste neverili, no v mnohých domácnostiach sa používajú dodnes. A to majú cez 60 rokov. Ktorý nerezový hrniec dnes toľko vydrží? Tradičná výroba smaltovaných hrncov sa nikdy nevytratila a stále funguje. Smalt je materiálom zdravotne neškodným a jeho údržba nie je ničím náročná.

Najlepší smaltovaný hrniec

Uchovávanie tepla

Jednou z najväčších výhod smaltovaného riadu je uchovávanie tepla. Pokiaľ jedlo servírujete v hrnci, oceníte to, pretože zostane po celý čas na stole teplé a ak by si chcel dať niekto dupľu, nebude si ju musieť prihrievať. Netýka sa to akéhokoľvek smaltovaného riadu, ale predovšetkým smaltovanej liatiny.

Nie je nepriľnavý

Smalt nie je taký nepriľnavý ako napr. teflón, vhodnejšie je jeho použitie pri nízkych až stredných teplotách. Vtedy jemná vrstva tuku (bez neho vám prípravu jedla v smaltovanom riade neodporúčame) pokryje povrch a jedlo pripravíte bez obáv z pripálenia. Ak však k nemu dôjde, nemusíte sa obávať čistenia. Smaltovaný povrch stačí nechať odmočiť a vyčistiť ho pomocou hubky, čistiaceho prípravku a vlažnej vody. Moderná doba si vyžaduje moderné riešenia, preto nové smaltované hrnce môžete zvyčajne umývať v umývačke riadu.

Biely smaltovaný hrniec

Vyhnite sa hrdzi

Smalt zabezpečuje, že riad nezhrdzavie. Samozrejme, nie je nezničiteľný, preto s ním zaobchádzajte opatrne. Z praxe vieme, že i keď je veľmi odolný, za určitých okolností môže prísť k jeho poškodeniu. Častými nárazmi alebo prudkými zmenami teplôt dochádza k popraskaniu povrchu smaltovaného hrnca. Ak je už smaltový povrch porušený, hrniec stráca na svojej kvalite. Pokiaľ sa poškodí zvonku, hrozí spomínaná hrdza, pokiaľ sa poškodí zvnútra, jeho používanie už nie je vhodné.

Použijete ho aj na indukčnom sporáku

Nie je to samozrejmosť, ale mnohé smaltované hrnce sú vhodné aj na indukčné varné dosky. Ide o výhodu, keďže indukcia je medzi spotrebiteľmi čoraz obľúbenejšia. Overte si to už pred kúpou, inak budú hrnce použiteľné len na plyne a sklokeramike.

Radšej celá sada ako jeden hrniec

Od kupovania hrncov po jednom vás, samozrejme, neodrádzame, výhodnejšie je však kúpiť celú sadu. Oplatí sa vám to cenovo i z dizajnového hľadiska. Ak sa vám totiž nejaký dizajn zapáči a začnete si hrnce kupovať po jednom, môže sa prestať predávať a vy sa k celej sade už nedostanete. V prípade sád nájdete všetky potrebné hrnce v jednom balení. Základom je hrniec s objemom 2 – 3 l, kastról a rajnica.

Slabé stránky smaltovaného riadu

Smaltované hrnce sú však rokmi preverené a i keď majú svoje „muchy“, ľudia im ostávajú verní. Predovšetkým pravý smalt má perfektné tepelné vlastnosti, je veľmi odolný, zdravotne neškodný a má dlhú životnosť.

Okrem toho, že je nutné zaobchádzať s riadom opatrne, aby ste nepoškodili jeho povrch, mali by ste vedieť, že povrch vnútra hrnca postupne (časom) tmavne. Ide o prirodzený proces, ktorý môže niekomu z estetického hľadiska prekážať. Nevýhodu je i to, že smaltované hrnce nie sú vhodné do rúry. Smaltu neprospieva ani náhla zmena teploty, preto sa vyhnite vkladaniu teplých hrncov do chladničky či počas zimy na balkón. Neodporúča sa používanie kovového náčinia, ktorým by ste nechtiac mohli povrch znehodnotiť, vhodné sú drevené alebo silikónové pomôcky.

Najlepší smaltovaný hrniec

Konkurencia dnešnej doby: nerez, liatina, meď i teflón

Smaltované hrnce to dnes nemajú jednoduché. Konkurencie je na trhu čoraz viac, preto musí bojovať o svoju pozíciu. V skratke si prejdeme aj ostatné možnosti, ktoré máte pri výbere riadov do kuchyne. Aj na základe tohto porovnania sa možno rozhodnete, aký druh hrncov budete v domácnosti používať.

Nerezové trendy

Azda najvážnejším konkurentom na trhu sú nerezové hrnce, ktoré majú moderný dizajnvysokú odolnosť proti poškodeniu, vydržia dlho a odolávajú aj prudkým zmenám tepla.

Nerez je odolný proti nárazom i hrdzaveniu. Pomerne odolný je aj jeho povrch, ktorý sa až tak neprichytáva. Nerezový riad má horšie tepelné vlastnosti a vodivosť tepla. Takisto na nereze, pokiaľ nie je dobre ošetrovaný, vznikajú škvrny, ktoré sú však len vizuálnym faktorom. V nerezových hrncoch sa neodporúča potraviny skladovať v chladničke.

Nerezový hrniec

Liatinová paráda

Liatinovému riadu okrem vyššej hmotnosti a ceny len ťažko niečo vytýkať. Možno iba zvýšenú starostlivosť. Okrem toho je liatinový riad veľmi odolný, trvácny, výborne rozvádza teplo, skvele odoláva prudkým zmenám tepla (vhodný do rúry) a po vypálení sa vytvára prirodzený nepriľnavý povrch. Vypálenie je potrebné vykonať pred prvým použitím – do riadu nalejte olej (aby pokryl povrch) a nechajte olej vypaľovať. Tento proces zopakujte aspoň 3-5x a následne ho umyte a osušte. Liatine prospieva časté používanie. 

Medené riady

Dnes sú už skutočne raritou. Hoci skvele vodia teplo a sú odolné, sú náročné na údržbu. Používať musíte špeciálne chemické prípravky a nesmú ísť ani od umývačky riadu. Nevýhodou je aj vysoká cena medeného riadu. Možno púta dizajnom, no z funkčného hľadiska neprináša oproti konkurencii žiadne výhody.

Teflonový zázrak

Teflón je skvelý, pretože jeho povrch je nepriľnavý, avšak ide o veľmi citlivý materiál, ktorý si vyžaduje zvýšenú starostlivosť. Teflónový riad by nikdy nemal presiahnuť teplotu vyššiu ako 260 °C.

Ide totiž o syntetický povrch a pri tejto teplote začína vylučovať karcinogénne látky. Teflón má svoje výhody, no ani zďaleka nie je večný. Pri manipulácii či varení treba na povrch dávať pozor. Nepoužívať kovové predmety, ktoré by povrch mohli poškriabať. Narušená celistvosť teflónu totiž spôsobuje jeho neúčinnosť.

Teflónový hrniec

Keramika je zlatá stredná cesta

Keramický riad sa do kuchyne dostáva už nejakú tú dobu. Prekvapivo to začalo keramickými nožmi. Trh ponúka hlavne keramické panvice a kastróly, ktoré plnia svoj účel veľmi dobre. Keramický povrch je prirodzene nepriľnavý, ale nevydrží večne. Lacný keramický riad má aj tú nevýhodu, že povrch sa často odlupuje a je veľmi citlivý. Keramický riad (biely povrch) sa takisto omnoho náročnejšie umýva. Pokiaľ čistenie nie je dôsledné, vytvoria sa vrstvy, ktoré už len ťažko dostanete dole.

Medený riad

Titánový kuchár

O titáne nemožno diskutovať. Rátajte však s tým, že sa budete musieť klepnúť po vrecku. Rovnako ako pri liatine aj pri titánovom riade nepotrebujete na prípravu jedla takmer žiadny tuk. Povrch je nepriľnavý a veľmi trvácny. Používať ho môžete aj do rúry. Má veľmi dobrú tepelnú vodivosť a odoláva prudkým zmenám tepla. Starostlivosť o titánový riad nie je náročná. Používajte však overené umývacie prostriedky, aby ste povrch zbytočne neznehodnotili.

Koľko za riad zaplatím?

A aké sú ceny jednotlivých druhov kuchynského riadu? Vychádzame nielen z najpredávanejších kúskov riadu v danom segmente, prihliadame aj na kvalitu. Pripravili sme pre vás približné cenové hladiny sady hrncov, podľa jednotlivých materiálov.

Cena smaltovaného riadu súvisí s veľkosťou sady, materiálom (nie je smalt ako smalt) i od výrobcu. Hrnce známych značiek ako Sfinx, spájajúcej kvalitu s eleganciou, alebo Belis budú drahšie ako Banquet alebo Orion. Smaltovaný riad si zaobstaráte od 20 do 120 € v závislosti od značky a veľkosti. Moderný a pravý nerezový riad vás vyjde na 60 až 150 €. Lacnejší „nerez" je zvyčajne nehrdzavejúca oceľ. V prípade riadu liatinového si priplatíte, cena sa pohybuje okolo 130 až 180 € za sadu. Medené riady nie sú príliš frekventovaným tovarom, no ak sa pre ne rozhodnete pod 100 € sa určite nedostanete. Teflónové sady hrncov v ponuke nájdete len ťažko. Zvyčajne kúpite panvicu, okolo 30-40 € alebo kastról v podobnej cene. Kvalitné keramické riady sú na trhu za približne 80 – 130 €. Čoraz viac používané titánové hrnce sú azda najdrahším artiklom. Za štvorčlennú sadu zaplatíte okolo 150 až 300 €. Kvalitným výrobcom je značka AMT.

Hrnce do kuchyne

Najčastejšie otázky – FAQ

Veľké i malé, na plyn i na indukciu – smaltované hrnce môžete používať roky. Stále máte ohľadom ich výberu, prípadne použitia otázky? Napíšte nám do komentárov, čo vás zaujíma.

Môžem smaltovaný hrniec používať v rúre?

Nie, smaltované hrnce nie sú určené na prípravu pokrmov v rúre. Môžete ich používať na všetky typy sporákov a často ich aj umývať v umývačke riadu, ale použitie v rúre vhodné nie je.

Sú smaltované hrnce bezpečné?

Ide o zdraviu neškodné riady. Môžete v nich bez obáv pripravovať všetky potraviny.

Čo treba s hrncami urobiť pred prvým použitím?

Potrebné je ich umytie v horúcej vode a osušenie. Potom ich už môžete používať na vyprážanie, pečenie či dusenie. Hrniec vždy predhrievajte na nízkej teplote s trochou oleja.

Ako vyčistiť pripálený smaltovaný hrniec?

Najprv skúste hrniec namočiť a vyčistiť ho hubkou a saponátom. Ak to nepomôže, skúste domácich pomocníkov – ocot alebo sódu bikarbónu. Vodu s octom nechajte v hrnci zovrieť, pripálené zvyšky by sa mali začať odlupovať, dopomôžte im hubkou na umývanie riadu. Pomôcť môže sóda bikarbóna zmiešaná s malým množstvom vody. Zmes nechajte prejsť varom a po vychladnutí odstráňte hubkou.

Autor článku

Denis Ruščák

Večný študent! Veď predsa o tom život je. Permanentné nadobúdanie nových poznatkov, informácií a skúšanie všetkého čo je nové. Každý okamih bežného...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Závesné kreslá a hojdacie siete v interiéri Závesné kreslá a hojdacie siete v interiéri

Závesné kreslo či hojdacia sieť? Výber ani jedného z nich nebudete ľutovať. Ozvláštnia interiér a vytvoria priestor na zábavu a oddych.

Oranžová kuchyňa – netradičná, ale vhodná voľba Oranžová kuchyňa – netradičná, ale vhodná voľba

Vedeli ste, že oranžová ako jedna z mála farieb podporuje chuť do jedla a zmyslový pôžitok z vychutnávania si stravy? Je preto prekvapujúce, že sa v kuchyniach objavuje tak málo. Ak ju...

Vyrezávané Halloween tekvice Vyrezávané Halloween tekvice

Viete, kedy je Halloween? Už o pár týždňov! A máte už premyslený motív, ktorý tento rok vyrežete na tekvicu? Ak nie, potom sa nemusíte stresovať – pripravili sme pre vás to najlepšie z...



Publikované dňa: 27.03.2024
Posledná aktualizácia: 27.03.2024
Hodnotenie článku:
(87.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo...Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo...

Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...

Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot

Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.

Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postrekuAko odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku

Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.