Aká je najlepšia grilovacia panvica na steaky?
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Vlastnosti panvíc na steaky
- Prenos a akumulácia tepla
- Nepriľnavosť povrchu
- Pokrievka a možnosť použitia v rúre
- Panvice pre indukčnú platňu
- Materiály grilovacích panvíc na steaky
- Teflónová panvica na steaky
- Medená panvica na steaky
- Liatinová panvica na steaky
- Keramická panvica na steaky
- Oceľová panvica na steaky
- Nerezová panvica na steaky
- Titánová panvica na steaky
- Hliníková panvica na steaky
Čo robí steak dobrým steakom? Predovšetkým kvalitne odležané hovädzie mäso vhodné na minútkovú úpravu. Nemali by ste však ani zabúdať na kvalitný spôsob prípravy, ktorého alfou a omegou je rovnako kvalitná panvica alebo gril.
Poďme sa pozrieť na jednotlivé druhy panvíc vhodných na prípravu steakov a porovnať si ich vlastnosti tak, aby ste si vybrali presne tú, ktorá vám bude najviac vyhovovať.
Obľúbené grilovacie panvice
Vlastnosti panvíc na steaky
Panvice určené na prípravu steakov (a nielen ich) sa nazývajú aj grilovacie. Niektoré z nich majú vrúbkovaný povrch pre lepší prenos tepla do hĺbky mäsa. Nemusíte ich samozrejme používať iba na pečenie hovädzích steakov. Ich vlastnosti skvele využijete aj pri príprave rôznych minútiek z bravčového či kuracieho mäsa alebo grilovaní rýb, zeleniny či syrov.
Prenos a akumulácia tepla
Chutný steak sa pripravuje tak, že mäso položíme na dostatočne rozpálenú panvicu. Iba tak sa jeho vlákna stiahnu, na povrchu sa vytvorí príjemná kôrka, no vo vnútri ostane steak šťavnatý a svieži. Položením na vlažnú panvicu sa aj najjemnejšie mäso môže začať dusiť, pričom stratí chuť a zároveň stvrdne.
Preto je dôležité aby panvica dokázala preniesť čo najväčšie množstvo tepla čo najrýchlejšie. Grilovacie panvice s hrubším dnom dokážu sústrediť viac tepla práve na dno, čo je pre pečenie steakov ideálne.
Nepriľnavosť povrchu
Mäso by sa k povrchu panvice nemalo prilepiť – povrch panvice by teda nemal byť priľnavý. Túto požiadavku najlepšie spĺňajú teflónové a keramické panvice, ktoré je možné používať takmer na sucho. Viac priľnavé sú oceľové a liatinové panvice, ktoré musia byť používané s malým množstvom tuku, inak sa vám mäso na nich pripáli.
Pokrievka a možnosť použitia v rúre
Niektorí kuchári dokončujú prípravu steakov ich dopekaním v rúre, prípadne ich nechávajú po pečení odpočinúť pod pokrievkou. Nie každá panvica sa ale dodáva s pokrievkou, preto si pred kúpou preverte, či sa v balení nachádza.
Pre použitie v rúre, či už na dopekanie steakov alebo na zapekanie iných pokrmov musí mať panvica buď kovovú rúčku bez plastových komponentov, prípadne musí byť odnímateľná. Plastová rúčka by sa pri vysokej teplote v rúre roztavila a uvoľniť by sa mohli nebezpečné výpary.
Panvice pre indukčnú platňu
Panvicu vhodnú pre použitie s indukčným ohrevom spoznáte väčšinou podľa hrubšieho dna. Záleží však aj od materiálu dna, preto ak používate indukčný varič, vždy sa vopred uistite, či výrobca odporúča použitie panvice s týmto druhom ohrevu.
Materiály grilovacích panvíc na steaky
Za mnohé z uvedených vlastností panvíc na steaky je zodpovedný predovšetkým materiál, z ktorého sú vyrobené. Keďže každý z nich má svoj súbor charakteristických vlastností, mal by byť materiál najdôležitejším kritériom pri vašom výbere panvice na steaky.
Teflónová panvica na steaky
Teflónová panvica je klasika. Teflón označovaný ako PTFE a ide o špeciálny nepriľnavý plast, ktorý má mimoriadnu tepelnú odolnosť, podobnú kovom. Na teflónových panviciach môžete piecť mäso bez tuku a neprilepí sa vám. Ich nevýhodou je však vysoká náchylnosť na poškriabanie, po ktorom stráca svoje vlastnosti. Teflónový povrch má pri intenzívnom používaní veľmi nízku životnosť.
Tieto panvice nie je možné umývať drôtenkou a neodporúča sa ani používanie drsnej strany špongie na riad. Teflónová je iba povrchová úprava, takže telo panvice môže byť z ocele, hliníka či iného materiálu.
Za posledné roky sa objavili vedecké štúdie, ktoré sa zaoberali miernou škodlivosťou teflónu a výparov z neho na ľudský organizmus. Tieto výpary však vznikajú až pri teplote okolo 450 °C, ktorú pri bežnom vyprážaní a pečení nedosiahnete. Nutné je vyvarovať sa pripaľovaniu a zbytočnému prehrievaniu panvíc s teflónovým povrchom. Prílišnú škodlivosť teflónu vyvracia aj fakt, že dosiaľ nebol, na rozdiel od čistého hliníka, zakázaný pre použitie v kuchynskom riade.
Medená panvica na steaky
Meď má jednu obrovskú výhodu – vynikajúcu tepelnú vodivosť, a preto medené panvice dokážu rozložiť teplo najviac rovnomerne spomezi všetkých povrchov. Rýchlo reagujú na požadované zmeny teploty.
Tieto panvice bývajú tenšie, no obsahujú často hliníkové alebo nerezové jadro pre spevnenie. Meď navyše vyzerá veľmi luxusne a časom oxiduje, vďaka čomu získava vizuálne atraktívnu patinu. Vnútornú stranu je však vhodné raz za čas preleštiť, nakoľko pri dotyku s jedlom je patina nežiadúca. Medené panvice až na niektoré výnimky nie je možné použiť s indukčným ohrevom, preto si pri kúpe radšej dvakrát preverte, či to výrobca odporúča.
Liatinová panvica na steaky
Liatinové panvice sú klasikou v profesionálnych kuchyniach. Liatina má perfektné tepelnoakumulačné vlastnosti, preto sa používa často aj na výrobu vykurovacích telies. Panvica sa vďaka tomu dlhšie ohrieva, no keď sa raz rozohreje, pečie naozaj intenzívne. Liatinové a oceľové panvice sa musia pred prvým použitím „vypáliť", čo je špeciálna procedúra, ktorá zaistí menšiu priľnavosť a vyššiu životnosť povrchu. Tento proces je potrebné po čase opakovať, no niektoré panvice môžu byť takto ošetrené už z výroby. Liatinové panvice sú masívne, odolné a majú veľmi dlhú životnosť.
Keramická panvica na steaky
Keramický povrch poznáte predovšetkým z kuchynských nožov. Dokážu si veľmi dlho zachovať svoju ostrosť, avšak ak sa raz vytupia, je veľmi ťažké ich nabrúsiť. Keramika je teda vhodnejšia na použitie pri panviciach.
Ide o skvelú náhradu za teflón, nakoľko keramický povrch je taktiež nepriľnavý, no nie je za žiadnych okolností škodlivý a neuvoľňuje výpary ani pri vysokých teplotách. Má však, podobne ako teflónový povrch, veľmi nízku životnosť. Navyše, keramický povrch je biely a ľahko sa zafarbí od mastnoty a nečistôt, pričom po niekoľkých použitiach je zafarbenie už nezmývateľné.
Oceľová panvica na steaky
Podobná ako liatinová panvica, má však menšie tepelnoakumulačné vlastnosti. Životnosťou sa vyrovná liatinovej panvici a taktiež je nutné ju pred prvým použitím „vypáliť".
Nerezová panvica na steaky
Vyrobená je z nehrdzavejúcej ocele, ktorá má veľmi odolný povch, no pri vyšších teplotách sa dosť lepí a je priľnavá.
Má vysokú životnosť, no tiež nižšiu tepelnú vodivosť než oceľová či liatinová panvica.
Titánová panvica na steaky
Titánové panvice majú podobné vlastnosti ako oceľové a nerezové až na to, že povrchovú úpravu tvorí špeciálna nepriľnavá titánová vrstva. Sú dobrou alternatívou pre teflónové panvice, nakoľko majú omnoho odolnejší povrch.
Hliníková panvica na steaky
Čistý hliník je zdraviu škodlivý, nakoľko sa uvoľňuje z riadu do potravín a následne dostáva do ľudského tela, kde sa hromadí. Jeho použitie na výrobu kuchynského riadu je preto zakázené predpismi pre bezpečnosť potravín platnými v SR. Namiesto neho sa používa tzv. anodizovaný hliník, ktorý negatívne vlastnosti nemá. Hliník má vynikajúcu tepelnú vodivosť (o niečo menšiu ako meď), je lacný a nenáročný na údržbu. Hliník však často tvorí iba telo panvíc, ktoré majú teflónovú povrchovú úpravu.
Autor článku
Komentáre
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Tieto šikovné triky vám pomôžu vytvoriť si kuchyňu snov plnú úložných priestorov, ktoré vás nebudú stáť hotový majetok.
Vianoce už pomaly klopú na dvere a preto máme najvyšší čas zamyslieť sa aký vianočný stromček vlastne chceme. Čo tak siahnuť po ekologickej alternatíve, ktorú môžeme využiť aj o rok?
Pri výbere lustra treba myslieť nielen prakticky, ale aj esteticky. Luster musí poskytnúť dostatočné osvetlenie a zároveň môže pôsobiť na pohľad zaujímavo.
Publikované dňa: 24.03.2024
Posledná aktualizácia: 24.03.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Ste skutočný gurmán? Milujete dokonalosť pripraveného pokrmu nielen po chuťovej, ale aj po vizuálnej stránke? V tom prípade by vám nemala doma chýbať flambovacia pištoľ.
Natáčky na vlasy patria medzi rokmi overenú klasiku, ako dopriať vlasom požadovaný styling. V článku si predstavíme najčastejšie používané typy natáčok.
Prečo sa oplatí pouvažovať nad kúpou čajníka a ako si zo širokej ponuky vybrať ten správny pre vás, to všetko si povieme v článku.
ano jedna, najlepšie je mat doma gril. Jedlo na z grilu je ovela lepšie ako z panvice