Aké kuchynské nože kúpiť? Najlepšie odhalia testy i recenzie
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Očami bežného spotrebiteľa ja nákup kuchynských nožov výpredajovou záležitosťou. Zohnať veľa nožov čo najlacnejšie. Práve cena býva „najnáročnejším" kritériom pri nákupe kuchynského noža.
Vedzte ale, že aj nože by mali spĺňať určité kvalitatívne kritériá. Poradíme vám, ako vybrať to najkvalitnejšie kuchynské ostrie.
Obľúbené sady nožov
Ako vybrať kuchynské nože
Univerzálny nôž na všetko skutočne neexistuje. Tendencia používať jeden nôž na všetko rozhodne nie je správna. Ak s jedným nožom krájate mäso, zeleninu, chlieb, maslo a všetko ostatné, robíte obrovskú chybu.
Bez toho, aby sme riešili hygienu, nôž ktorý má svoje určenie stráca svoje kvalitatívne znaky. Čo teda zvážiť ako prvé? Určite si definujte použitie noža. Následne prichádzajú ďalšie parametre, ktoré je potrebné zvážiť. Tým je predovšetkým kvalitný materiál, najčastejšie oceľ, prevedenie ostria a tvar čepele. Ak nie ste profesionálny kuchár a nestojíte pri sporákoch 12 hodín denne, faktory ako ergonomické tvarovanie rukoväte či hmotnosť noža môžete opomenúť.
Keramické nože do kuchyne
Aké nože do kuchyne? Začneme práve keramickými nožmi, ktoré sú často stavené na piedestál. Vyrábajú sa zo zmesi oxidu zirkoničitého a keramiky. Táto zmes sa zmieša s ďalšími zložkami a následne sa tvaruje do výslednej podoby a vypaľuje pri teplotách cez 1 200 °C a vybrúsi sa čepeľ. Keramické nože sa vyznačujú dlhotrvácnou ostrosťou, čepeľ sa nelepí na potraviny a majú antibakteriálny povrch.
Takisto však treba rátať s krehkejším ostrím. I keď keramické nože vydržia dlhšie ostré, nie je to na veky a nôž klasickou brúskou nenabrúsite. Nože z tohto materiálu sa používajú všemožne, no najlepšie sú na krájanie ovocia, zeleniny a syrov. Čepeľ je krehkejšia a krájanie mäsa či kostí ju vyčerpáva omnoho viac ako klasickú oceľ.
Výhody keramických nožov
- Nelepivá čepeľ
- Neprenáša chute a arómy
- Zachováva vitamíny
- Dlhšia doba ostrosti
Nevýhody keramických nožov
- Nevhodné pre krájanie tvrdých potravín
- Krehká čepeľ
- Vyššia cena
- Nevhodné do umývačky riadu
Oceľové kuchynské nože
Pri voľbe materiálu je oceľ najčastejším riešením. A vôbec nie zlým, no takisto treba myslieť na to, že nie každý nôž z kovu je z ocele a nie každý nôž z ocele ja zároveň aj kvalitný nôž. Ako spoznať kvalitné nože do kuchyne? Odpoveďou je tvrdosť ocele. Podľa Rockwellovej stupnice tvrdosti poznáme rozsah od 0 – 100 HRC. Čím je hodnota vyššia, tým je vyššia aj tvrdosť ocele. Rockwell meral tvrdosť a kvalitu ocele za pomoci diamantového kužeľa, ktorý tlačil na nôž váhou 150 kg. Následne sa zmeria hĺbka ryhy, ktorú diamant vytvoril.
Kvalitné nože disponujú hodnotou tvrdosti od 54 do 60 HRC. Oceľ takejto tvrdosti je odolná a rezistentná voči korózii. Existuje niekoľko výrobcov, ktorí ponúkajú skutočne kvalitné nože z kvalitnej ocele. Bežné kuchynské nože, ktoré kúpite v superamrketoch za akciové ceny majú tvrdosť okolo 45 až 49 HRC. Kvalitné tzv. japonské kuchynské nože, za ktoré si trocha priplatíte dosahujú tvrdosť až 60 HRC. Známe značky ako KDS, Fiskars, Wüsthof (Solingen) patria k svetovej špičke. K bežnejším a pomerne kvalitným patria nože od Tescomy.
Výhody oceľových nožov
- Odolnosť čepele
- Jednoduchá údržba
- Obnoviteľné ostrie
- Trvanlivé ostrie
- Vhodné pre tvrdé suroviny
Nevýhody oceľových nožov
- Vyššia hmotnosť
- Nie je oceľ ako oceľ
V rámci materiálov súna trhu ešte titánové nože, ktoré sú odolné, pružné a s nepriľnavým povrchom, no aj so značne vyššou cenou. Špecifikom je damašková oceľ, ktorá je zmesou vzácnych kovov. Tieto nože sú veľmi drahé, majú špecifické a takisto dekoračné vyhotovenie.
Ostrie noža
- Nože s hladkým ostrím – tento druh ostria je ideálny pre krájanie mäsa a zeleniny. Klasická technika krájania, kolísanie alebo ak chcete sekanie, je presne tým účelom, na ktorý budete tieto nože používať. Nie je to však jediný účel. Rátajte však s tým, že nože s hladkým ostrým treba častejšie prebrusovať.
- Nože so zúbkovaným ostrím – úlohou zúbkov je zaťať sa a rezať (píliť). Vhodné sú na mrazené mäso, tvrdý syr, chlieb, kosti alebo ryby. Na krájanie mäsa v klasickej podobne podobným nožom rovno zabudnite, mäso by ste nekrájali, ale viac menej trhali. Výhodou tohto ostria je, že ho vlastne nemusíte vôbec brúsiť. Treba však myslieť na to, že musí byť z kvalitnej ocele.
TIP: Chcete si kúpiť kvalitné nože, ktoré prešli antikoróznymi skúškami? Potom hľadajte také, ktoré boli vyrobené v súlade s normou ČSN EN ISO 8442-1.
Dĺžka a tvar čepele
Nečakajte, že nožom na syr si pohodlne nakrájate aj mäso. Toto je domnienka mnohých spotrebiteľov. Veď ten nôž stál 40 € takže musí zvládnuť automaticky všetko. Tak to určite nefunguje. Nože sa delia do niekoľkých kategórií, ktoré majú svoje presné určenie podľa dĺžky, šírky a celkového tvaru čepele. Aké kategórie kuchynských nožov poznáme?
- Kuchynské nože na mäso – dĺžka 15 až 20 cm
- Kuchynské nože na šúpanie – dĺžka pod 10 cm
- Kuchynské nože na zeleninu – dĺžka 12 až 15 cm
- Kuchynské nože na chlieb – dĺžka viac ako 20 cm
- Kuchynské nože na salámy – úzka čepeľ s dĺžkou až 30 cm
- Filetovacie (vykosťovacie) nože – tenká, dlhšia čepeľ cca. 15 až 20 cm
- Nože na syr – dĺžka od 8 do 12 cm s vrúbkovaním
Rukoväť noža
Spomínali sme, že ak nie ste profesionálny kuchár v reštaurácii, tvar rukoväte nie je pre vás až tak podstatným. Ak však predsa chcete ergonomicky tvarovanú rukoväť, nájdete ju u drahších nožov. Medzi čím sa môžete rozhodovať je hlavne jej materiál (plast, pogumovanie, drevo).
Rozhodne tým najbežnejším a zo skúseností mnohých ľudí je to práve plast. Ten je ku kovu prinitovaný alebo nastrčený. V prípade, že je rukoväť len nastrčená, časom môže dôjsť k jej uvoľneniu. Plastové rukoväte mávajú protišmykovú úpravu (pogumovanie). Drevené rukoväte nie sú až tak trend. Prenášajú pachy, nie sú tak trvácne a takisto ich nemožno umývať v umývačke riadu. Posledným druhom rukoväte je kov. Jeho povrch je bez protišmykovej úpravy klzkejší, no veľmi trvácny a odolný.
Rukoväť a čepeľ sú dve základné časti, ktoré tvoria nôž ako celok. Ten má určitú hmotnosť. Tu však záleží od preferencií. Niekomu viac vyhovuje ťažší, niekomu ľahší nôž. Pravda je taká, že nôž by nemal byť ani príliš ľahký, ani ťažký.
Starostlivosť o nôž
Najhoršie, čo kedy môžete spraviť je skladovať všetky nože vedľa seba. Týmto spôsobom nože degradujú, ako na kvalite ostria tak aj na celkovej odolnosti. Nože by ste mali skladovať ideálne v blokoch z dreva či plastu. Prípadne na magnetickej lište.
Dobré je nože občas prebrúsiť. Aj ten najostrejší a najkvalitnejší nôž stráca na ostrosti a brúsny kameň si ho počká. Na trhu existujú aj elektrické brúsky, ktoré ušetria čas a zbavia vás učenia sa technike správneho brúsenia na ocieľke, no elektrická brúska mení tvar a i štruktúru čepele. A ako spoznám či je nôž ostrý? Vždy musí prekrojiť paradajku jedným ťahom. I keď je nôž vhodný aj do umývačky riadu, odporúčame vám ho umývať ručne, osušiť a odložiť.
Autor článku
Komentáre
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Pokiaľ obľubujete červenú farbu, určite sa jej pri zariaďovaní bytu nevyhýbajte. Hodí sa do každej miestnosti, dokonca aj do kúpeľne. Neveríte? Potom si to overte v našej galérii.
Čo robiť, keď máte len jednu detskú izbu, ale dvoch drobcov? Skvelým riešením, ktoré šetrí miesto, je poschodová posteľ. Deti ju budú milovať, hrozí však, že sa pobijú o to, kto bude...
Máte už vybratý stolík pod TV? Nie je to také jednoduché ako ste si na začiatku mysleli? Možno vám pomôžu sa rozhodnúť naše tipy. Nechajte sa inšpirovať našou galériou.
Publikované dňa: 31.03.2024
Posledná aktualizácia: 31.03.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Predaj nehnuteľnosti môže byť stresujúci proces, ale s dôkladnou prípravou a pomocou odborníkov ho zvládnete hladko a úspešne. Prvý dojem je veľmi dôležitý, preto investujte do kvalitnej...
Prerábka domu je veľká investícia, ale s dôkladným plánovaním a výberom správnych technológií môžete vytvoriť domov, ktorý splní všetky vaše požiadavky a bude vám slúžiť dlhé roky.
Mmajú určite mnoho výhod, v konečnom dôsledku sú niektoré spotrebiče jednoducho zbytočné. Priznajte sa, ktorý z nasledujúcich spotrebičov sa vám len tak povaľuje už niekoľko mesiacov či...
ja mám rada japonské nože dellinger hlavne kvôli ich tvrdosti a jednoduchej práci pri porciovaní rýb a suši
doma mám nože značky Victorinox, kupovala som ich v obchode profikuchar. Bolo to na odporučenie profesipnalneho kuchara a som s nimi nadmieru spokojna
uprednostnujem ocelove noze a to hlavne tie z damaskovej ocele konkretne japonske z dellinger-u nakolko nekoroduju, su extra ostre, tvrde a odolne
otazka je, ako taketo nože, hlavne tie keramicke naostrit. Vie niekto poradit?
Jedine brúsnym kameňom , je to spôsob č.1
Našel jsem si v místě bydliště nožíře, který keramické nože brousí. Když manželka na noži udělala zuby, vybrousil núž tak, že to nebylo ani vidět, jenom byl nůž o trochu užší.
ja ostrim noze uz vylucne brusnym kamenom ... mam taky sikovny rozsutec od supernoze a nepotrebujem ich nijak inak niekam nosit...proste vyberiem kamen a dam si noze dopucu
Za mňa sú najlepšie kuchynské nože portugalské ivo premier nože z profikuchar veľmi dobre sa mi s nimi krája aj hokkaido :)
taktiež máme ivo premier od profikuchar a sú perfektné! zvlášť teraz na tekvice cez halloween som ich milovala
Za mňa jedine dellinger
Ja som dostala sadu nožov Dellinger Easy a sú super.
Tiež mám od tej značky ale Dellinger German Samurai, sú to steakove nože a fakt výborné.
určite nejake kvalitne, s velkou čepelou a hlavne je, aby boli ostre a dali sa ľahko naostrit
tiež by som potrebovala trochu obmenit nožiky, lebo ti emoje su stale tupe a nedaju sa ani naostrit
poriadne velke s ostrou čepelou, aby som poriadne nakrajala všetko čo potrebujem a nie potraviny drolila
tiež som investovala do kvalitnych nožikov. Je to dobrá investicia
top nože su DELLINGER CLASSIC SANDAL WOOD a hlavne su stale ostre, asi sa ostria same
kvalitne nožiky su sučastou každej kuchyne.
kupila som si nože dellinger rusel future a tie nože su skvele. Mam ich pol roka a zatial som ich nepotrebovala ani brusit, lebo su stale velmi ostre