Automatický alebo ručný napeňovač mlieka? Najlepšie značky podľa recenzií sú Tescoma, Orava či Sencor
Patríte medzi milovníkov kávy a najradšej si pochutnávate na tej s nadýchanou mliečnou penou? Staňte sa odborníkom na prípravu lahodného cappucina či caffé latte v pohodlí domova.
Stačí, ak si zabezpečíte kvalitné vybavenie, ktorého súčasťou by mal byť aj penič mlieka. Viete, ako si vybrať ten správny?
Napeňovač mlieka vám pomôže vytvoriť mliečnu konzistenciu pre rôzne typy káv, ktoré by bez mliečnej peny neboli „kávičkárskym nebíčkom.“ Oceníte ho nielen pri príprave cappucina, caffé latte ale i v prípade, že obľubujete horúcu čokoládu či naopak ľadovú kávu. Aké typy poznáme a ktoré sú pre vás tie najvhodnejšie?
Obľúbené elektrické napeňovače mlieka
4 druhy napeňovača
Napeňovače mlieka nahradia veľké prístroje a aj vďaka nim dosiahnete perfektné výsledky. Na trhu nájdete ručné, elektrické napeňovače, trysky alebo zabudovaný napeňovač v samotnom kávovare a frapovače na ľadovú kávu.
- Ručný napeňovač mlieka – vhodný na výrobu bohatej mliečnej peny, zväčša má kovové alebo sklenené dno, ktoré je možné umiestniť priamo na sporák a mlieko pri šľahaní zároveň ohrievať. Princíp ručného napeňovača spočíva v pohybe piestu, ktorý otáča zabudovaný šľahač. Penu získate pomerne rýchlo, avšak pri jej výrobe musíte vynaložiť silu. Ak máte v kuchyni indukciu, vopred sa informujte, či je vami vybraný napeňovač vhodný na tento druh sporáku. Jeho cena je v porovnaní s ostatnými druhmi nižšia a navyše ušetríte aj na elektrickej energii.
- Elektrický napeňovač mlieka – dá sa povedať, že patrí medzi najvhodnejšiu voľbu v prípade, že napeňovač mlieka vyberáte. Mliečnu penu pripraví pomocou elektricky poháňaného šľahača. Nádoba je zväčša ohrievaná zabudovaným vyhrievacím telesom alebo pomocou indukcie. Tá pri šľahaní mlieko zahrieva a oveľa jednoduchšie penu pripraví. Pri niektorých elektrických napeňovačoch sa stretnete aj s niekoľkými programami šľahania. Cena napeňovačov je síce vyššia, motorček však odvedie prácu za vás a mlieko našľahá kvalitne a rýchle.
- Tryska alebo napeňovač v kávovaroch – ak ste sa rozhodli rovno pre kúpu kávovaru, vyberte si taký, ktorý má funkciu napenenia mlieka. Označované sú aj ako cappucino systém a okrem dokonalej peny pripravia aj veľmi chutnú kávu. Počítať však musíte s tým, že ich sumy sa pohybujú vo vyšších číslach.
- Frapovač - vhodný na prípravu ľadovej kávy a frappé. Samotný frapovač ponoríte do pohára s nápojom a šľaháte. Ak sa rozhodnete pomocou neho pripraviť pravú mliečnu penu počítajte s tým, že sa poriadne narobíte, kvôli nízkemu výkonu frapovača. Napájajú sa zo siete a ešte častejšie batériami.
Najlepšie napeňovače mlieka
Na trhu nájdete veľké množstvo napeňovačov, skúsenosti spotrebiteľov však hovoria jasnou reči. Medzi obľúbené značky patria ECG, Krups, Guzzanti, Delonghi, Tescoma či Orava. Ceny sa pohybujú od 10 eur pri frapovačoch až po 100 eur pri skutočne kvalitných napeňovačoch mlieka napríklad s otáčavou základňou.
Čo si pri kúpe napeňovača všímať?
Pri výbere napeňovača na mlieko by ste mali zohľadniť viacero faktorov a myslieť na dôležité parametre, ktorými sú nielen príkon, použitý materiál či veľkosť nádoby. Drahšie modely napeňovačov ponúkajú aj špecifické vlastnosti, medzi ktoré patrí funkcia, vďaka ktorej sa napríklad mlieko nepripáli ani neprekypí či systém automatického vypnutia. Existujú aj napeňovače, ktoré je možné okrem vytvorenia peny použiť aj na klasický ohrev, a to na teplotu 70 stupňov. Nájdete však aj taký, ktorého súčasťou je odnímateľná kanvička na mlieko, ktorá uľahčí manipuláciu a ľahko sa udržiava.
Typ napájania
Čím je hodnota príkonu vyššia, tým rýchlejšie mlieko nielen ohrejete, ale i pripravíte penu. Napeňovač by mal mať v ideálnom prípade príkon 500 W, minimálne 350 W. Pri frapovačoch si všímajte to, či ja napájaný pomocou AA alebo AAA batérií a koľko ich je potrebných.
Kapacita napeňovača mlieka
To, aký napeňovač zvoliť, závisí od počtu osôb, ktorým chcete pripraviť kávu s mliečnou penou. Ak máte viacpočetnú rodinu alebo žijete s viacerými ľuďmi v jednej domácnosti, potom zvoľte väčší napeňovač, ktorý má, pochopiteľne, lepší výkon, a ak hľadáte napeňovač pre seba a svoju polovičku, postačí vám napeňovač s menšou, 200 ml nádobkou. Maximálny objem je 1000 ml, s ktorým pripravíte penu až pre 14 šálok kávy. Pre lepšiu orientáciu, 100 až 250 ml mlieka vám postačí na vytvorenie peny pre 1 až 4 kávové nápoje.
Konštrukcia a materiál
Kvalita napeňovača mlieka do veľkej miery závisí aj od materiálu, z ktorého je vyrobený. Napeňovače sa vyrábajú z plastu, z kovu alebo zo skla. Najčastejšie ide o kombináciu viacerých materiálov. Každý z nich má výhody aj nevýhody.
Nehrdzavejúca oceľ
Spomedzi všetkých materiálov, s ktorými sa pri napeňovačoch môžete stretnúť, je nehrdzavejúca ušľachtilá oceľ tou najideálnejšou voľbou. Ide o vysoko odolný materiál, ktorý zvyšuje životnosť napeňovača a pri vysokých teplotách neuvoľňuje do mlieka a ďalších nápojov rôzne pachute a zdraviu škodlivé látky.
Nevýhodou nehrdzavejúcej ocele je, že i keď má dlhú životnosť a výborne rozvádza teplo, ak je mlieko v nádobe horúce, bude aj kanvica na vonkajšom povrchu horúca. Vtedy je šanca, že sa ľahko popálite. Riešením je zakúpiť si napeňovač mlieka, ktorý je z vonkajšej vrstvy potiahnutý materiálom, ktorý dobre izoluje teplo, podobne ako je to pri termoskách.
Plast
V tomto prípade závisí výber od toho, aký plast je. Môže byť mäkký a lacný alebo drahší a vysoko odolný. Výhodou plastu je dlhá životnosť, vysoká odolnosť, dobrá tepelná izolácia a aj nízka cena, no a veľmi dôležitá informácia je, že ho možno umývať v umývačke riadu bez toho, aby sa poškodil. Nevýhodou je, že ak ide o lacnejšiu verziu plastu, pripravované nápoje na ňom zanechávajú fľaky. Plast, hoci spĺňa najprísnejšie normy pri výrobe, môže po dlhšom používaní uvoľňovať vplyvom vysokej teploty do nápojov toxíny.
Sklo
Podobné výhody, ako má oceľ, má aj sklo. Je síce krehkejšie ako oceľ, ale väčšinou ide o vysokoodolné tvrdené sklo, ktoré je tvorené niekoľkými vrstvami. Drahšie sklené napeňovače dobre izolujú teplo, preto môžete nádobku chytať bez toho, aby ste sa popálili. Navyše, presklený napeňovač bude vo vašej kuchyni spĺňať nielen praktickú funkciu, ale aj tú estetickú.
Dátum:
Aby ste si dopriali kvalitné espresso či chutné latte, nemusíte utrácať peniaze v kaviarni. Máte chuť konečne investovať do kávovaru? Tie v retro štýle sú navyše skvelým doplnkom každej kuchyne!
Čítať celý článok
Rýchlosť prípravy
Ukazovateľom kvalitného peniča je aj rýchlosť, za ktorú dokáže prístroj napeniť mlieko. Napriek romu, že výkonné napeňovače to dokážu za extrémne krátky čas, rýchle napenenie nie je vždy žiaduce. Kvalitne našlahaná pena sa robí približne 90 sekúnd, ak je to rýchlejšie, môže to viesť k nesprávnej konzistencii peny. Pri výbere stačí, ak sa budete držať pravidla 90 sekúnd, pretože niektoré lacnejšie modely šľahajú mliečnu penu, doslova, večnosť.
Možnosti zohrievania
Už pomaly štandardom každého napeňovača na mlieko je možnosť pripraviť teplé alebo horúce nápoje bez peny. Na to, aby ste v napeňovači pripravili čisto len horúce mlieko alebo horúcu čokoládu z prášku, stačí vybrať disky alebo kotúče, ktoré majú za úlohu napeňovať. Spôsobom. ako sa to robí, nájdete v návode na obsluhu. V niektorých prípadoch stačí disky len odkrútiť, v iných len vytiahnuť. Bez nich pripravíte dokonalú čokoládu, ktorá vás zohreje počas zimných dní. Navyše, na záver môžete čokoládu obohatiť vrstvou napeneného mlieka.
Napenenie studeného mlieka
Väčšina napeňovačov umožňuje napeniť mlieko nielen za horúca, ale aj za studena. Niektoré modely majú dokonca termostat, vďaka ktorému si presne navolíte, akú teplotu má mať napenené mlieko a iné nápoje, ktoré dokážete pomocou napeňovača pripraviť.
Rovnomerné ohrievanie
Ak vás oslovil typ napeňovača na mlieko, v ktorom dokážete aj ohrievať nápoje, odporúčame indukčný napeňovač mlieka. Ten dokáže pripravovaný nápoj ohrievať rovnomerne a aj rýchlejšie.
Funkcie a príslušenstvo
Žijeme vo svete elektrotechniky a podobne, ako je to v prípade iných spotrebičov, ktoré majú okrem hlavnej funkcie aj iné, nadštandardné funkcie, je to aj v prípade napeňovačov na mlieko. Napeňovač nemusí byť len napeňovač, s ktorým si napeníte mlieko, ale môže mať rôzne ďalšie funkcie, s ktorým si napeňovanie obohatíte. Pri napeňovačoch sa môžete stretnúť s nasledovnými zaujímavými funkciami a vlastnosťami.
- Nepriľnavé vnútro: Teplé alebo horúce mlieko, šľahačka a ďalšie nápoje majú tendenciu pripaľovať sa o povrch, ale ak je vnútro napeňovača ošetrené nepriľnavou vrstvou, napr. teflónom, nápoje sa nebudú pripaľovať o vnútorné steny.
- Hubica na nalievanie: Je doplnok, ktorý býva súčasťou niektorých drahších modelov. Hubica na nalievanie uľahčuje prípravu kávových nápojov.
- Mierka: Takmer každý napeňovač mlieka je vybavený ryskou, podľa ktorej viete, do akej výšky máte nádobku naplniť mliekom.
- Vákuová izolácia: Mlieko, ktoré pripravíte v napeňovači, bude mať dlho potom takú istú teplotu, ako malo krátko po ukončení penenia.
- Studená pena: Napeňovanie studeného mlieka je funkcia, ktorou disponuje len málo napeňovačov mlieka, no ak už taký máte, táto funkcia určite nie je na škodu.
- Spenenie a ohrievanie mlieka: Kombinovanou funkciou je spenenie a ohrievanie mlieka, ide o funkciu 2v1. Napeňovač mlieka okrem toho, že mlieko pení, ho súčasne zohrieva.
- Rôzne integrované programy: Niektoré napeňovače majú v sebe integrované rôzne programy, ktoré vám pripravia penu podľa vašich predstáv, na konkrétny typ kávy.
- Displej: Na tele niektorých napeňovačov sa nachádza LCD displej, ktorý vám poskytne informácie o tom, čo sa práve vo vnútri kanvice deje, aký program prebieha, aká je nastavená teplotá mlieka, množstvo mlieka a množstvo peny, hustotá peny a pod.
- Svetelná signalizácia: Svetelné signalizovanie alebo diódy mávajú o niečo drahšie modely šľahačov na mlieko. Informujú o tom, čo práve napeňovač robí, v akej je fáze, poprípade, kedy ukončí svoju prípravu alebo kedy je pripravený na spustenie režimu napeňovania.
- Termostat: Drahšie modely ponúkajú používateľovi aj možnosť nastavenia optimálnej teploty penenia.
- Automatické vypnutie: Zabezpečí vypnutie napeňovača okamžite, ako došľahá mlieko.
- Ochrana pred prehriatím: Funkcia, s ktorou pripravíte mlieko, resp. mliečnu penu v ideálnej teplote. Napeňovač nedovolí, aby sa prekročila nastavená teplota a mlieko bolo príliš horúce alebo pripálené.
- Regulátor hustota peny: Funkcia, s ktorou si môžete nastaviť hustotu peny na jemnejšiu alebo hustejšiu mliečnu penu.
Čistenie a údržba
Nie všetky materiály sú vhodné na umývanie v umývačke riadu, obzvlášť tie z nerezovej ocele alebo s nepriľnavým vnútrom. Ak sa vám nechce umývať ručne, hľadajte taký napeňovač, ktorý poskytuje možnosť umývania v umývačke. Bez ohľadu na to, prvky, vďaka ktorým prebieha šľahanie, sa dajú jednoducho odnímať a úplne postačí, ak ich len opláchnete pod tečúcou vodou.
To, akým spôsobom je možné čistiť napeňovač na mlieko, nájdete v návode na použitie, ktorý je súčasťou každého napeňovača na mlieko.
Cena a najlepšie značky napeňovačov mlieka
Cena napeňovača mlieka úzko súvisí s množstvom funkcií napeňovača a s jeho materiálovým prevedením. Niekedy je cena do vysokej miery ovplyvnená prestížou značky, preto je dôležité hľadieť najmä na funkcionalitu a kvalitu napeňovača, nielen na značku. Najlacnejšie napeňovače mlieka stoja od 8 do 20 €, väčšinou ide o ručné napeňovače mlieka. V cenovej kategórii od 20 do 40 € nájdete základné elektrické modely. Od 40 do 100 € sú dostupné kvalitnejšie elektrické napeňovače s nadštandardnými funkciami.
Medzi najobľúbenejšie a cenovo dostupné značky napeňovačov na mlieko patria Sencor, Tescoma a Orava. Obľube sa tešia preto, že spĺňajú kritériá a požiadavky väčšiny používateľov po kvalitívnej i cenovej stránke. Krok vedľa neurobíte ani kúpou napeňovačov značiek ECG, Clatronic či Krups. Kvalitné napeňovače nájdete aj v ponuke značiek Philips, JURA, Guzzanti, Severin alebo Tchibo.
Aké mlieko je na napeňovanie najlepšie?
Chuť kávy do veľkej miery závisí aj od mliečnej peny. Nie je mlieko ako mlieko a nie každý druh mlieka je vhodný na prípravu dobrej peny. Aké mlieko môžete na prípravu peny použiť?
Druhy mlieka a našľahaná pena
- Nízkotučné mlieko – ľahko sa napeňuje, ale keďže nízkotučné mlieko je v podstate odtučnené mlieko, pena nemá plnú chuť a jej konzistencia nie je dlho trvácna. Ak ste ešte neskúšali napeňovať mlieko, práve s nízkotučným mliekom sa odporúča začať, pretože tuk, ktorý mlieku chýba, penu zaťažuje a až keď naberiete skúsenosti, dokážete vyšľahať mlieko s vysokým obsahom tuku.
- Polotučné mlieko – percento tuku je tu o niečo vyššie, ako pri nízkotučnom, avšak pena nie je hustá a chýba jej plná chuť.
- Plnotučné mlieko – pena je krémová, bohatá, hustá, chuť je výraznejšia. Keďže plnotučné mlieko obsahuje viac ako 3,5 % tuku, stáva sa, že tuk zaťažuje penu a tá zostáva na dne nádoby. Plnotučné mlieko je na prípravu peny najideálnejšie, ale len skúsený barista ju dokáže pripraviť.
- Rastlinné mlieko – sójové, kokosové, mandľové, ryžové, proteínové/bielkovinové mlieko nie je na prípravu peny úplne ideálnym variantom. Mlieku chýba tuk a obsahuje vysoké množstvo bielkovín, čo vedie k nesúdržnosti peny, pretože vznikajú veľké bubliny, ktoré sú nestabilné.
- Bezlaktózové mlieko alebo organické mlieko – tiež nejde o najvhodnejšiu voľbu na prípravu mliečnej peny. Mlieku chýba laktóza, teda mliečny cukor, ktorý podporuje súdržnosť bublín, cukor lepí bubliny k sebe a udržuje ich stabilné. Ak je mlieko navyše s nízkym obsahom tuku, pena bude vodová, riedka.
Ako napeniť mlieko?
Máte najlepšie mlieko na vytvorenie skvelej peny a predsa sa vám to nepodarí? Zdá sa, že pena je krásna, hustá, má plnú chuť, no keď ju nalejete do šálky, akoby spľasla? Nebojte sa, nie je to chybou napeňovača na mlieko, ale tak trochu vaša. Musíte sa naučiť napeňovať mlieko len tak dlho, ako je to nevyhnutné, nie viac a ani menej. Čo to znamená? Len toľko, že keď už vidíte, že pena rýchlo rastie, prestaňte napeňovať. Mnoho ľudí si totiž myslí, že dlhším napenením bude pena ešte lepšia a hustejšia a krémovejšia a proste úžasnejšia, ale tak to nefunguje. Nadmerným napeňovaním docielite jedine to, že z malých, hustých bublín sa stanú veľké bubliny, ktoré začnú kvôli veľkosti praskať. Potom je pena riedka a nestabilná.
Tipy na kvalitné napenenie mlieka
- Aby ste zabránili prehrievaniu motora, je dobré urobiť si počas napeňovania väčšieho množstva mlieka, krátku, pársekundovú prestávku.
- Ak potrebujte napeňiť väčšie množstvo mlieka, napeňujte ho opakovane, ale s dlhšími prestávkami, aby si motor oddýchol.
- Pri naberaní peny z napeňovača používajte plastovú lyžičku alebo naberačku, aby ste nepoškriabali vnútro nádobky.
- Najlepšie mlieko na penenie je to, ktoré obsahuje 3 % tuku.
- Ideálnou teplotou pri šľahaní mlieka je 65 °C.
Znaky dobrého napeňovača
- Na kanvičke sa nachádza odmerka, ryska, ktorá určuje maximálny a minimálny objem naliateho mlieka.
- Dobre padnúce viečko/horný uzáver, najlepšie vybavený tesniacou gumou, ktorá bráni vykypeniu mlieka. Najideálnejšie je, ak je veko priehľadné, vtedy máte celý proces penenia pod kontrolou.
- Nálevka či oblúkovitý výkroj, s ktorým je nalievanie mlieka oveľa praktickejšie, riziko vyliatia alebo nesprávneho naliatia je tak podstatne nižšie, ako pri kanvici so zarovnaným vrchným okrajom.
- 360° otáčanie – kanvica na základni hýbe, ale základňa je stabilná.
- Má niekoľko bezpečnostných prvkov, napr. poistku proti prehriatiu, ergonomicky tvarovanú rúčku, potiahnutú protišmykovým materiálom, tepelne odizolovaný vonkajší plášť.
Starostlivosť o napeňovač mlieka
Znakom dobrého napeňovača je jeho dlhá životnosť a spoľahlivosť. K tomu, aby vám prístroj vydržal čo najdlhšie, je dôležitá vhodná starostlivosť a údržba. Viete, ako sa starať o napeňovač? Základom je kanvicu po každom použití dôkladne očistiť. Samozrejme, že pri čistení je dôležité odpojiť kanvicu od základne. Vnútro nádobky čistite tak, aby v nej nezostali žiadne pozostatky mlieka či peny, inak bude nádobka zapáchať a budú sa v nej tvoriť mliečne usadeniny. Čistite s použitím jemnej hubky a s trochou saponátu, následne poriadne vypláchnite a vysušte. Sem-tam môžete pretrieť aj základňu, suchou alebo jemne navlhčenou handričkou. Snažte sa, aby prvky, ktoré sú vybavené elektrickým káblom, neprišli do kontaktu s vodou, inak hrozí skrat.
Ako funguje napeňovač mlieka a ako ho používať?
Fungovanie napeňovača, samozrejme, závisí od pohonu. Ručný napeňovač sa ovláda inak ako elektrický, no ani jeden spôsob nie je náročný.
Krok za krokom, ako používať elektrický napeňovač mlieka
1. Uistite sa, že napeňovač je v správnej – v stabilnej polohe.
2. Základňu zapojte do elektriny.
3. Pridajte požadované množstvo mlieka, pričom rešpektujte rysky MIN. a MAX.
4. Nádobu s mliekom, napojte na základňu napeňovača a znovu skontrolujte stabilitu napeňovača.
5. Stlačte tlačidlo na napenenie a počkajte, pokým bude napenené mlieko hotové.
6. Hotové mlieko opatrne nalejte do pohára a penu vyberte vhodnou lyžicou.
7. Kanvicu umyte a vypite si svoju kávu.
Ako urobiť skvelé Caffe Latte?
Základom Caffe Latte je tradičné espresso, do ktorého sa pridáva horúce mlieko, nikdy nie naopak, inak by išlo už o latte macchiato. Pri príprave je dôležité dodržať pomer espressa a mlieka, espressa je vždy viac ako našľhaného mlieka.
Dokonalé Caffe Latte pripravíte nasledovne:
1. Do vysokého pohára s objemom 250 ml nalejete 30 ml espresso zo 7 gramov čerstvo namletej kávy.
2. Teraz prichádza na rad príprava mliečnej peny z plnotučného mlieka. Mlieko a našľahná pena musia byť v ideálnej teplote – 60 až 70 °C, pričom teplota vybraného mlieka z chladničky by mala mať 1 °C.
3. Mlieko napeňujte v miernom tempe a sledujte, ako rastie pena, ak sa jej začne z ničoho nič dariť a začne rásť, po pár sekundách (3-4) prestaňte peniť.
4. Výslednú penu postupne nalievajte do pohára na espresso až dovtedy, pokým pena netvorí približne 1/3 nápoja. Na penu môžete nasypať ešte škoricu alebo holandské kakao.
Znakom dokonalého latte sú 2 „farebné“ vrstvy. Prvou je samotné espreso a druhou je mliečna pena.
Ako pripraviť cappuccino?
Rozdiel medzi prípravou latte a cappuccinom nie je veľký. Rozdielom je len šálka, do ktorej nápoj pripravujete, množstvo a hustota peny. Na cappuccino sa používa hustejšia pena a v šálke sa z nej vytvára menšia vrstva.
1. Do 150 ml šálky pripravte 30 ml espresso zo 7 g čerstvo namletej kávy.
2. Penu z plnotučného mlieka našľahajte jemne, pričom výsledná teplota mlieka by nemala byť viac ako 70 °C. Dbajte na to, aby sa v pene nenachádzali bublinky.
3. Našľahanú penu nalejte na vrch espressa, približne do výšky 1,5 cm. Vrch môžete posypať mletou škoricou, vanilkou alebo holandským kakaom či nastrúhanou čokoládou.
Ďalšie, kávové recepty, v ktorých využijete našľahané mlieko
- Latte macchiato je vlastne 3-vrstvové latte, teda ak vám v kaviarni prinesú latte s 3 vrstvami, pričom na spodku je mlieko, potom káva a znovu mlieko, ide o latte macchiato a pripravíte ho takmer rovnakým spôsobom ako latte. Stačí vám 250 ml presklený pohár, do ktorého nalejte 1/3 horúceho mlieka, ktoré má mať v ideálnom prípade 70° teplotu. Potom po okrajoch pohára opatrne pridávajte klasické 30 ml espresso pripravené zo 7 gramov kávy a napokon do poslednej 1/3 navrstvite mliečnu penu.
- Flat white je kávička, ktorá sa pokladá za dokonale pripravenú kávu s mliekom, pretože na množstvo kávy pripadá ideálny pomer mlieka. Flat white sa pripravuje z dvojitého espressa (14 g kávy + 140 ml vody), ktoré sa do preskleného pohára leje ako prvé, potom nasleduje 1 cm vrstva mlieka a završuje sa vrstvou mliečnej peny.
- Mocha alebo mokačíno je vlastne klasické caffe latte, ktoré sa obohacuje čokoládovým sirupom, ktorý sa leje navrch peny.
Napeňovač mlieka a recepty na sladké dobroty
S napeňovačom mlieka môžete vyhotoviť zaujímavé dobroty. Pár tipov a receptov, ako inak využiť napeňovač mlieka.
Čučoriedkový kokteil
- Na prípravu potrebujete: hrsť čučoriedok, 2 dcl mlieka, 1 ks banánu, cukor podľa chuti
Postup je jednoduchý, všetko spolu pomixujete a na záver pridáte 2 cm našľahanej mliečnej peny. Cukor nemusíte pridávať, keďže samotné ovocie je dostatočne sladké.
Podobným spôsobom si môžete pripraviť aj proteínový kokteil, ktorý obohatíte chia semienkami, ovocím... navyše, mlieko môžete vymeniť za smotanu na šľahanie.
Kakaový sen
- Na prípravu potrebujete: 200 ml mlieka, kakao, cukor podľa chuti
Postup a príprava vám zaberie len pár minút. Do peniča na mlieko nalejete 200 ml mlieka a pridáte 2 lyžičky jemnej kakaovej zmesi, poprípade cukor a spustíte šľahanie.
Výsledkom je lahodná kakaová mliečna pena, ktorú môžete ocukriť a podávať buď len tak, alebo ako súčasť nejakého dezertu. Nahraďte mlieko smotanou na šľahanie a pripravte si mini verziu smotanovej torty.
Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú
Autor článku
Pravidelne Vám prinášame všetky zaujímavosti zo sveta tých najnovších trendov v bývaní a záhrade. Sledujte nás a nič vám neunikne :-)
Pozrite si aj naše inšpirácie
Betónové kvetináče – hodia sa do bytu i do záhrady
Betonové kvetináče sa skvelo hodia nielen do vašej záhrady, ale aj do bytu. Môžete do nich zasadiť rôzne sukulenty, ale napríklad aj ihličnany.
Moderná či retro biela obývačka? Lesklá, matná, s drevom, farebnými doplnkami
Biela obývačka – áno, či nie? Podľa nás je vhodnou voľbou do väčších i menších priestorov, biela sa skvelo kombinuje, preto dokáže zažiariť v každej obývačke.
Drevené umývadlá
Patríte k tým, ktorí sa v bytovom dizajne chcú odlíšiť a radi volíte netradičné riešenia? Máte radi krásu a praktickosť dreva? Potom je pre vás drevené umývadlo ako stvorené!
Publikované dňa: 21.04.2024Posledná aktualizácia: 21.04.2024Hodnotenie článku:
(91.6%)V tejto kategórií nájdete aj:
Ako vybrať robotický mop? TOP vysávače od Xiaomi či iRobot Výber robotického mopu nie je mimoriadne náročný, samozrejme, pokiaľ viete, čo hľadáte. Ak v tom však nemáte jasno, náš článok vám pomôže sa v tejto problematike zorientovať.
Ako si vybrať ten správny gril online: Grily dostupné na overenom eshope Planeo Na e-shope Planeo zakúpite všetky modely grilov, stačí si len vybrať aký druh grilu vám bude najviac vyhovovať. Pri výbere zvážte niekoľko kritérií.
Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu? Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.
Som veľmi spokojná s napeňovačom mlieka Sencor SMF 2020WH. Skvelé tuhé napenenie je rýchlo hotové, cca. za dve minúty a čistenie prístroja je hračka, tiež je raz dva hotové. Potom si už len vychutnávam skvelú kávičku s krásnou hustou penou. Mlieko ušľahá na hustú penu a skúšala som aj vegánsku variantu mliečka a tiež bolo fajn. Ovládanie prístroja je jednoduché a už na prvý pohľad pôsobí výrobný materiál kvalitne a pevne, tak dúfam v dlhú životnosť. Pena je výborná ako v kaviarni a zakaždým ohúrim návštevu, ktorá k nám príde. Produkt je cenovo prístupný, preto splnil všetky moje očakávania. Oplatí sa ho zakúpiť si.
Mám napeňovač mlieka PHILCO PHMF 1050 a za tú cenu ide o fantastickú vecičku. Prístroj je veľmi tichý, ani nevnímam, že je v chode. Obsluha je nenáročná a umývanie tiež, pretože stačí opláchnuť a potom utrieť dosucha. Vďaka tomuto prístroju si môžem konečne urobiť kávičku s krásnou penou aj doma a nemusím chodiť do kaviarne. Kamarátky, ktoré chodia ku mne na návštevu, si kávu s krásnou penou taktiež pochvaľujú. Za tú cenu sa naozaj oplatí.
Zaujal ma napeňovač mlieka Lauben Milk Frother 550BC, ktorý zvláda pripraviť teplú aj studenú penu a taktiež ohrievať. Káva dostáva vďaka správnej pene celkom iný vzhľad a tiež chuť, ktorá je lahodnejšia a krémovejšia. Na tomto prístroji sa mi páči jednoduchá údržba, neuveriteľne tichý chod a rýchla príprava peny. Pena je dostatočne hustá a porovnateľná s profesionálnymi strojmi v kaviarňach, avšak za zlomok ceny. Tento cenovo dostupný napeňovač mlieka poteší aj náročných milovníkov kávy. Prístroj je zároveň ľahko ovládateľný a jeho obsluhu zvládnu aj neskúsení. S produktom som veľmi spokojná a používam ho veľmi intenzívne, odkedy ho mám, už nechodím míňať peniaze do kaviarní, pretože rovnako skvelú kávu si viem pripraviť aj v pohodlí domova. Toto je môj prvý napeňovač, preto ho neviem porovnať s iným modelom, avšak ako som už spomenula, produkt predčil moje očakávania, pretože káva s mliekom je výborná. Teplota ohrevu mlieka je ideálna a aj počas ohrievania mlieka zostáva držadlo chladné, čo je skvelé, pretože sa nepopálim. Okrem prípravy mlieka do kávy je to skvelý prístroj na prípravu kakaa, mliečnych kokteilov a podobne. Dokonca od susedky som počula, že si pripravuje mlieko do zemiakovej a ovesnej kaše, takže využitie je univerzálne. Plus dávam za protišmykové nožičky, luxusný dizajn a automatické vypínanie prístroja. S pokojným svedomím môžem tento napeňovač odporučiť.