Sada hrncov Tescoma, Tefal, Zepter, Delimano a Berghoff. Kvalitné hrnce na varenie

Bez kvalitnej sady hrncov to v kuchyni môže byť občas náročné. Pri výbere hrncov na varenie vsaďte na referencie používateľov a ich predošlé skúsenosti. Ktoré sady hrncov sú najlepšie a nesklamú?

Sada hrncov do kuchyne

Dnes sú na trhu sady hrncov od rôznych výrobcov a v rôznych cenových reláciách. Primárne trhu dominujú renomované značky. Dôvodom, je že hrnce Tefal, Zepter, Delimano, Berhoff alebo kvalitné hrnce Tescoma sú overené praxou. Preto sú pre mnohých spotrebiteľov ideálnou výbavou kuchynského vybavenia. Totiž nie každý výrobca však aj adekvátnu kvalitu hoci cenou môžu viacerých zákazníkov upútať. Prečo je sada hrncov najlepšou voľbou a ktorú kúpu neoľutujete? 

Obľúbené sady hrncov

Sada hrncov a jej výhody

Siahali ste kedysi pri kúpe riadu po rôznych farbách, veľkostiach a na výrobcovi vám príliš nezáležalo. Mnohé domácnosti sú ešte aj dnes vybavené klasickými smaltovanými hrncami. Samozrejme, aj tie majú svoje výhody a na trhu ich nájdete stále veľké množstvo, no technológia výroby sa posunula vpred a riziko pripálených jedál je ďaleko nižšie aj vďaka kvalitným hrncom v kuchyni.  

Kúpa hrncov jednotlivo je väčšinou menej výhodná. Zároveň nidky nekúpite celú sadu, ktorú by ste potrebovali. Trendom je, ak má kuchynský riad určitú "rovnošatu" a hrnce rôzneho druhu nepôsobia ako vykúpené z bazáru. Jednoducho, nákup sady hrncov sa z praktického hľadiska oplatí. Zároveň máte istotu, že sada zahŕňa všetko, čo pre kvalitné varenie potrebujete. Od malého hrnca na varenie vajec až po hrniec na varenie nedeľnej polievky. Navyše kúpa sady hrncov je výhodnejšou aj z hľadiska vyťaženia vášho finančného rozpočtu. Pravidelné akcie na set hrncov od rôznych výrobcov sú pomerne časté.

Prečo si kúpiť kvalitnú sadu hrncov?

  • Hrnce na všetky účely v jednom balení
  • Jednotné dizajnové prevedenie
  • Rovnaké kvalitatívne vlastnosti
  • Cenovo výhodná kúpa
  • Možnosť vybrať si zo širokej ponuky výrobcov
  • Rôzne prevedenia materiálov hrncov

Kvalitná sada hrncov

Kvalitné kuchynské hrnce na varenie podľa materiálu

V rámci ponuky na trhu dnes výber nezačína a nekončí pri smaltovaných hrncoch. Na výber máte z viacerých možností. Vzhľadom na to, že kuchynské hrnce si kupujete na dlhé obdobie, neoplatí sa úplne na nich šetriť. Odporúčame vám pozrieť sa na referencie jednotivých setov hrncov od zákazníkov.  

Smaltované hrnce

Klasický materiál, ktorý používa v kuchyniach ešte mnoho dnešných domácností. Smaltované hrnce sú vyrobené zo zmesi hlinníka a liatiny (kremičitá zliatina). Smalt je veľmi trvácny, no zároveň krehhý predovšetkým pri neopatrnej manipulácii. Zároveň, smaltovým hrncom neprospievajú náhle zmeny teploty. Pri teplotných šokoch hrozí odlupovanie povrchu hrnca. Ide síce často o lacné sady hrncov, no na ich kvalitu môžete doplatiť. Najlepšie smaltované hrnce by mali byť ťažšie a nemali by pôsobiť ako vyrobené z tenkého plechu.

Nerezové hrnce

Najrozšírenejší druh materiálu je v rámci kuchynského vybavenia práve nerez. Je moderný, odolný a veľmi univerzálny. Sady nerezových hrncov sú veľmi populárne vďaka svojim skvelým vlastnostiam. Často sú vybavené dvojitým až trojitým dnom, majú nepriľnavý povrch a aj v prípade pripálenín sa ľahko čistia. Hoci horšie držia teplo, veľmi rýchlo sa zahrievajú.

Sú odolné voči korózii i voči nárazom. Takteiž však pozor na sady nerezových hrncov, ktoré sú podozrivo lacné. Problematická môže byť hrúbka použitého materiálu. Tento druh môžete nájsť aj pod označením, ako antikorové hrnce. Vhodné sú aj do rúry na pečenie. Nerezové hrnce s dvojitým dnom nepripaľujú a lepšie vedú teplo.

Liatinové hrnce

Liatina je v skutku vďačným materiálom, ktorý je však drahší a hrnce sú pomerne ťažké. Skôr ako liatinové hrnce sa používajú panivce a pekáče. Liatinový riad má skvelú tepelnú vodivosť i stabilitu. Hrnce perfektne odolávajú prudkým zmenám tepla. Treba sa však o ne starať. Po vypálení pred prvým použitím za použitia oleja a jeho prepaľovania sa vytvorí prirodzená nepriľnavá vrstva. Liatinu je dobré pri dlhšom skladovaní udržiavať mierne mastnú za pomoci rastlinného alebo živočíšneho tuku. Lepšie tak odoláva korózii. Vhodné sú tiež ako hrnce na indukciu alebo do rúry na pečenie.

Medené hrnce

Dnes už sú tieto hrnce menej používané, hoci majú dobré kvalitatívne vlastnosti. Riad je relatívne náročný na údržbu, nesmie do umývačky riadu a navyše je pomerne drahý. Oplatí sa kupovať výhradne sady hrncov, samostatné hrnce sú často veľmi predražené. Výhodou medi je skvelá tepelná vodivosť. Často však prekvapí vyššou cenou. Oproti konkurencii ničím nevyniká.

Keramické hrnce

Keramické sady hrncov sú často prironávané k liatine. Cena keramického riadu je pomerne vysoká, zvlášť ak máte záujem o viacčlenné sady hrncov. Povrch je prirodzene nepriľnavý a trvácny. Rozhodne ale nevydrží večne. Povrch je každým použitím citlivejší a pri narušení štruktúry stráca svoje kvalitatívne vlastnosti. Preto je pri manipulácii s ním potrebná opatrnosť. Kreamika sa rýchlo zahrieva, ak majú keramické hrnce magnetické dno, sú vhodné tiež na indukčné sporáky.

Hrnce vyrobené z jemnej ílovitej hmoty sú označované ako kameninové hrnce. Majú podobné vlastnosti ako keramika. Rovnomerne a rýchlo prenášajú teplo. Vyznačujú sa špecifickou "kamienkovou  zrnitou" štruktúrou na povrchu.

keramicky hrniec a jedlom

Titánové hrnce

Neboli by tak drahými, má ich doma každý. Povrch je odolný, má vynikajúce tepelné vlastnosti, odoláva prudkým zmenám tepla a takisto je vhodný aj do rúry na pečenie. Odrádza však vysoká cena. Titánový povrch perfektne vedie teplo a udržiava dlho teplo, ktoré zároveň kumuluje.

Teflónové hrnce

Teflón je pre mnohých znakom toho, že sa nikdy nič nepripáli. Vedzte však, že teflón je veľmi citlivý materiál a treba mu venovať zvýšenú starostlivosť. Pri narušení celistvosti je teflón prakticky neúčinný. Pri teplote nad 260°C sa navyše tvoria karcinogénne látky. V teflóne by ste nemali pripravovať vysmážané pokrmy.

Hrnce na indukciu, plynový sporák i sklokeramiku

Pri výbere tento parametre určite neopomínajte. Môžete mať aj tie najlepšie hrnce na svete, no ak zistíte, že ich nemožno použiť na indukčnom sporáku, ktorý máte doma v kuchyni, ostáva vám nič iné len hrnce vrátiť. Kuchynské hrnce sú vyrábané z rôznych materiálov. Záleží na tom, na aký druh výhrevnej plochy sú hrnce určené. Podľa toho i vyberajte. Niektoré hrnce sú univerzálne a možno ich používať na všetky druhy výhrevných plôch. 

  • Sklokeramická doska
  • Elektrická indukčná doska
  • Plynový sporák

Sada hrncov s panvicou

Aké hrnce kúpiť?

V prípade indukcie je dôležité, aby mal hrniec, tzv. feromagnetické vlastnosti. Sady hrncov na indukciu musia mať výrobcom uvádzané, že sú na typ takéhoto výhrevného telesa vhodné. Vo všeobecnosti sú na indukciu vhodné nerezové hrnce (aj s keramickou povrchovou úpravou), keramické hrnce (kovové dno) či medené hrnce. Prijateľné sú pre indukčné varné dosky takisto liatinové hrnce.

Výrobca by mal vždy udávať aj informáciu, či je kuchynský hrniec vhodný do rúryŽiadny plast nie je tak odolný, aby odolal teplote v rúre. Hrnce s plastovými alebo drevennými úchytmi do rúry nikdy nedávajte. Ak si obstaráte novú sadu hrncov na indukciu alebo hrnce na plynový sporák, poriadne si preštudujte, aké sú odporúčania výrobcu.

Kvalitné hrnce Tescoma, Tefal, Zepter, Berghoff i Delimano

Na trhu s hrncami existujú desiatky možno až stovky výrobcov hrncov, ktorí vyhlasujú, že práve tie ich sú najlepšou voľbou. Siahnite po overených výrobcoch. Najčastejšou voľbou a zlatou strednou cestou sú sady hrncov Tescoma. Ponúkajú množstvo alternatív, z ktorých si určite budete vedieť vybrať. Okrem drahších prémiových hrncov i cenovo dosutpné a kvalitné varianty.

Medzi obľúbené patrie tiež hrnce Tefal, DelimanoZepter či kvalitné hrnce Begrhoff a Berlingerhaus, ktorí však patria do vyššej cenovej kategórie, kvalitatívne parametre spĺňajú však na jednotku.

Zárukou skutočnej kvality sú vždy skúsenosti ľudí. Najlepšie hrnce na plynový sporák, indukciu či sklokeramickú varnú dosku vyberiete vďaka recenziám hrncov a skúsenostiam ostatných zákazníkov.

Staršie sady hrncov, ktoré sa už nepredávajú

Autor článku

Denis Ruščák

Večný študent! Veď predsa o tom život je. Permanentné nadobúdanie nových poznatkov, informácií a skúšanie všetkého čo je nové. Každý okamih bežného...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Betónové kvetináče – hodia sa do bytu i do záhrady Betónové kvetináče – hodia sa do bytu i do záhrady

Betonové kvetináče sa skvelo hodia nielen do vašej záhrady, ale aj do bytu. Môžete do nich zasadiť rôzne sukulenty, ale napríklad aj ihličnany.

Nástenné hodiny dodajú miestnosti štýl. Hodia sa do obývačky i do kuchyne Nástenné hodiny dodajú miestnosti štýl. Hodia sa do obývačky i do kuchyne

Drevené, kovové, sklenené nástenné hodiny, dizajnové, moderné i vintage modely sa budú krásne vynímať na každej stene. Môžete ich použiť v interiéri aj v exteriéri. Je z čoho vyberať.

Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame

Čierno-biela farebná kombinácia je podľa vás nudná? Nesúhlasíme. Presvedčte sa o tom, že čierno-biela kuchyňa môže byť nadčasová a netradičná.



Publikované dňa: 23.03.2024
Posledná aktualizácia: 23.03.2024
Hodnotenie článku:
(87.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo...Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo...

Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...

Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot

Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.

Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postrekuAko odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku

Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.