Najlepší sous-vide varič. Návod, ako vybrať + ako na suvidovanie potravín

Počuli ste už o sous-vide? Tento výraz pochádza z francúzštiny a v preklade znamená „vo vákuu." Presne tak sa pripravujú jedlá na najvyššej úrovni. Suvidovanie patrí k jednej z najinovatívnejších metód tepelnej úpravy pokrmov. Ak máte chuť vyskúšať si metódu sous vide aj doma, sous vide varič bude presne to, čo hľadáte.

Sous-vide príprava rýb

Čo to vlastne suvidovanie je? Prečo je tak populárne? Skôr, ako sa pre sous vide varenie nadchnete, vedzte, že varenie týmto spôsobom si vyžaduje varenie surovín či pokrmov v absolútnom vákuu. To môžete zabezpečiť vďaka vákuovačke potravín, ktorá nadbytočný vzduch zo zabalenej potraviny odstráni a následne je na rade šikovnosť kuchára a používanie sous vide variča.

Obľúbené sous-vide variče

Suvidovanie ako metóda prípravy pokrmov

Sous vide (vyslovuj su-vid) je technika na prípravu jedál. V gastronómii ide o overenú techniku, ktorá využíva prípravu pokrmu bez prístupu kyslíka a použitia tuku. Potraviny sa balia do vzduchotesného obalu za pomoci vákuovacieho zariadenia a varia sa v horúcom kúpeli pri stálej (stabilnej) a nízkej teplote v závislosti od druhu pokrmu. Najčastejšie sa teplota pohybuje okolo 50 až 65 °C.

Na tento účel sa využívajú špeciálne sous vide hrniec alebo ponorný varič souse vide. Špeciálne zariadenie na prípravou pokrmu vo vákuu udržuje konštantnú teplotu, čím je docielené, že pokrm je rovnomerne zahrievaný pri rovnakej teplote. Zároveň sú zachované všetky chute, aróma i živiny.

Hlavné výhody sous vide varenia

Príprava jedla za pomoci tejto techniky je k pokrmom maximálne šetrná. Varenie pri nízkej teplote a bez prísutpu kyslíka je zárukou maximálnej čerstvosti a silných chutí. Aké sú hlavné výhody prípravy pokrmu vo vákuu?

  • Široká variabilita pripravovaných pokrmov (mäso, ryby, zelenina, ovocie, vajíčka, ryža, ovocné pyré...).
  • Šetríte množstvo času. Ušetríte kopec riadov a špinenia v kuchyni.
  • Vďaka príprave vo vákuu a za konštantnej teploty zostávajú zachované všetky minerály, vitamíny ako i chute a vôňa. Mäso ostáva šťavnaté a ostatné potraviny si udržia svoje farby a ostatné vizuálne vlastnosti.
  • Vákuované potraviny vydržia omnoho dlhšie čerstvé a po vákuovaní i tepelnej príprave ich môžete skladovať ešte niekoľko dní.
  • Poznáte presný čas prípravy, kedy je jedlo hotové a vždy ho môžete pripraviť rovnako chutne. Nemusíte pripravovaný pokrm podlievať, prevracať alebo miešať.
  • Jedlo pripravujete spolu s dochucovadlami, koreninami či bylinkami, vďaka čomu jedlo získa ešte silnejšie chute.
  • Variť môžete úplne bez použitia oleja alebo tuku.

Vákuovanie potravín

Samotné vákuovanie je v gastronómii veľmi praktizovaná metóda. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Často dôvodom nebýva ani príprava sous-vide, ale skôr vlastnosť zachovania kvalitatívnych vlastností pokrmu alebo surovín počas skladovania. Omáčky, steaky, ryby či iné jedlá a potraviny možno zavákuovať a podávať ešte niekoľko dní, týždňov či mesiacov od procesu vákuovania. Pokrm môžete pokojne dochutiť, tepelne upraviť a až následne zavákuovať. Vákuovať však môžete i samotné suroviny, ktoré chcete skladovať v chladničke alebo mrazničke. Na tento účel sa využíva vákuovačka potravín, hovorí sa jej teiž zváračka fólií.

Pri sous-vide je využívaný vákuovací stroj – vákuovačka potravín na prípravu jedla technikou suvidovania, teda varenie vo vákuu. Pokrm balíte do plastového vrecka, z ktorého vákuovačka potravín odstráni všetok vzduch a pokrm tak možno uskladniť alebo tepelne pripraviť.

TIP: Ak chcete uskladniť už tepelne upravené jedlo technikou sous-vide, odporúčame jedlo po tepelnej úprave prudko schladiť v ľadovej vode a následne ho môžete vložiť do mrazničky a použiť do cca 12 dní.

Vákuovanie surovín pred úppravou sous-vide

Sous vide varič môžete mať aj doma

Špeciálny varič, ktorý pripraví jedlo presne tak, ako sa pripraviť jedlo vo vákuu má. Takýto sous vide varič môžete mať aj doma. Vyšším levelom je už sous vide hrniec, ktorý dokáže pripraviť niekoľko pokrmov naraz. Pri kúpe sous-vide variča však nerátajte so sumou menšou ako 180 €.

Proces varenia je veľmi jednoduchý. Jedlo sa pripravuje pri teplote okolo 65 až 75 °C. Existuje množstvo sous-vide receptov, ktoré udávajú tepelné hodnoty v prípade prípravy steakov, zemiakov alebo ryže. V tomto hrnci môžete pripravovať takmer čokoľvek.

Bezpečné a zdravé varenie vo vákuu

Najčastejšou otázkou pi príprave pokrmu týmto spôsobom je, či nehrozí vyššie riziko tvorby baktérií. Predovšetkým pri príprave mäsa, keďže mäso neprechádza tak hĺbkovou tepelnou úpravou. Avšak, sous-vide technológia spočíva v presnej pasterizácii potraviny, kde sú ničené škodlivé organizmy, no zároveň ponechané obohacujúce látky. V prípade citlivých ptoravín, ako napríklad mäso, je vhodné ho sprudka opiecť na panvici pri vysokej teplote a následne vložiť do vrecka, odsať vzduch a pripraviť na suvidovanie.

Rovnako tak obavy z úniku škodlivých látok samotného vákuového vrecka pri varení. Tieto vrecká sú absolútne zdravotne nezávadné a pre tento proces špeciálne určené. Ide o materiál potravinárskeho polyetylenu s vysokou hustotou. Žiadne uvoľňovanie chemických zlúčenín rozhodne nehrozí.

Ako vybrať sous-vide varič?

Sous-vide varič nepatrí k bežným kuchynským spotrebičom, preto ak ho kupujete po prvýkrát, výber nemusí byť taký jednoduchý. Stačí sa však zamerať na kľúčové vlastnosti a zvážiť, pre koľkých budete variť, ako často a či budete mať varenie doma neustále pod kontrolou, alebo chcete, aby vás po príchode z práce privítala teplá večera.

Druhy sous-vide varičov

Ak si vyhľadáte sous-vide varič, stretnete sa predovšetkým s 2 základnými druhmi. Kým jeden sa bude ponášať na ponorný mixér, druhý vyzerá ako elektrický hrniec alebo piecka.

  • Ponorný sous-vide varič – prvý druh variča predstavuje menšie zariadenie, ktoré sa sponou pripevňuje na hrniec alebo nádobu, pričom spodná časť je ponorená a ohrieva vodu. Voda cez varič cirkuluje, aby bola všade konštantná teplota. Výhodou je ich dostupnejšia cena, skladnosť a to, že ponorný elektrický varič môžete použiť v akomkoľvek hrnci, ktorý je dostatočne hlboký.
  • Sous-vide hrniec – tento druh variča zase predstavuje všetko v jednom – okrem ohrevného telesa je vybavený aj nádobou, v ktorej bude varenie prebiehať. Sous-vide hrnce bývajú drahšie a sú rozmernejšie, takže zaberú viac miesta pri skladovaní. Väčšie rozmery znamenajú viac uvareného jedla, takže sú vhodné aj do väčších rodín. V sous vide hrnci pripravíte i viac porcií jedla súčasne, pretože sú výkonnejšie ako ponorné variče souse vide.

Sous-vide príprava mäsa

Výkon sous vide varičov a rýchlosť ohrevu

Tak, ako pri ostatných spotrebičoch, aj v tomto prípade je vhodné skontrolovať si výkon zariadenia. Ten by sa mal pohybovať od 800 W, no bežne sa stretnete aj s výkonom 1 200 W a v niektorých prípadoch dokonca aj 1 500 W. Výkon je spojený predovšetkým s rýchlosťou zahrievania vody, teda výkonnejšie prístroje budú pripravené na použitie skôr. Neznamená to, že vyšší výkon by sa mal odrážať na vyšších teplotách varenia. V tomto prípade vyšší výkon neznamená lepší varič. Keďže varič bude zapnutý niekoľko hodín, napr. pokojne môže ísť o 8-hodinové varenie, varič s vyšším výkonom bude strácať viac vody prostredníctvom vyparovania, čo by ste si následne museli sledovať.

Rozsah teploty variča

Sous-vide varič by mal mať uvedený teplotný rozsah, teda v akom rozsahu dokáže variť. Poznať presnú teplotu vody je pri príprave jedla nesmierne dôležité a keďže každý recept si vyžaduje špecifickú teplotu, už pri kúpe by ste mali poznať rozsah svojho variča. Najčastejšie sa varenie pohybuje pri teplote od 55 do 65 °C, to by mal byť základ, ale viacero varičov ponúka vyšší rozsah, niektoré aj od 30 do 95 °C. Pri teplote je potrebné všímať si odchýlku, teda s akou presnosťou varič zohrieva vodu, pretože presne nameraná teplota je pre suvi varenie jedla kľúčová. Pri niektorých modeloch môže byť odchýlka 0,5 °C, pri iných len 0,1 °C.

Kapacita nádoby

Ponoré sous vide variče uvádzajú informáciu o max. kapacite vody. Na varenie budete potrebovať hrniec alebo nádobu, do ktorej nalejete vodu a vložíte vákuované potraviny. Čím viac jedla potrebujete pripraviť, tým väčšiu nádobu budete potrebovať – v prípade dvoch osôb postačí nádoba do 10 l, v prípade viacerých osôb hľadajte sous vide hrniec s kapacitou do 20 l. Ak máte vyššie nároky a pripravujete väčšie množstvá jedla, na trhu nájdete aj sous-vide variče s väčšou kapacitou, avšak na bežné používanie nie je potrebné kupovať prístroj s priveľkou kapacitou. Zvlášť, ak ho neplánujete používať pravidelne.

Spona na uchytenie ponorného variča

Ponorné sous-vide variče sa na hrniec alebo nádobu uchycujú za pomoci spony, resp. úchytky, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v 2 prevedenia. Buď ide o klasickú sponu alebo klipsňu, ktorá sa jednoducho pootvorí a varič sa prichytí na hrniec, alebo sponu v tvare zveráka so skrutkou, ktorá sa priskrutkuje, aby pevne držala na hrnci. Kým prvá spona sa používa jednoduchšie (nie je potrebné skrutkovať), skrutkovacia spona býva odolnejšia a vhodnejšia na hrnce a nádoby rôznej hrúbky. V konečnom dôsledku je výber len na vás a vašich preferenciách.

Vakúovanie čerstvého ovocia

Ovládanie

Ovládanie sous vide variča by malo byť prehľadné a jednoduché. Ovládanie býva ľahké najmä u ponorných sous-vide varičov, ktoré sa často ovládajú len za pomoci niekoľkých tlačidiel. Výhodou je prítomnosť displeja. Zapínanie a nastavovanie teploty by malo byť praktické, všímajte si umiestnenie tlačidiel a spôsob prepínania – niekedy sa môže stať, že koliesko na nastavenie teploty sa ľahko presunie pri držaní variča v ruke. Podobne ako koliesko môžu poslúžiť tlačidlá plus a mínus na zvýšenie a zníženie teploty, ktorú si budete môcť sledovať na displeji. Dôležitý je aj časovač, prostredníctvom ktorého si budete môcť nastaviť dĺžku varného cyklu tak, že sa po dovarení prístroj vypne a vy ho nebudete musieť kontrolovať.

Bezpečnosť

Z hľadiska bezpečnosti je dôležitá signalizácia, ktorá vás upozorní na poruchy alebo prekážky pri varení. Varením sa postupne voda vyparuje, čím vyšší výkon, tým skôr, a preto je dôležité vedieť, ak náhodou hladina vody klesne pod minimálnu úroveň. Na to vás upozorní signalizácia na variči alebo, ak máte WiFi pripojenie, tak v mobile, a vodu budete môcť včas doliať. V prípade, že ste mimo domu a varenie sledujete napr. z práce, môže sa stať, že dôjde k výpadku elektriny. Na takú situáciu vás bude môcť aplikácia upozorniť a vy budete môcť včas zareagovať a mať situáciu pod kontrolou.

Rozmery a skladnosť

Tieto vlastnosti by vás mali zaujímať hlavne vtedy, ak máte menšie skladovacie priestory a menej miesta na kuchynskej linke. V prípade ponorných sous vide varičov ide o malé a kompaktné modely, pri ktorých by ste nemali mať s uložením problém. Rozmery sous-vide hrncov si dobre premerajte, pretože niektoré môžu pri varení zaberať skutočne veľa miesta. Ak nemáte sous vide hrneic, kde uskladniť, zbytočne vám bude zaberať miesto tam, kde netreba. Overte si aj váhu, a to hlavne ak chcete hrniec používať na viacerých miestach a potrebujete ho prenášať.

Bluetooth a WiFi

Niektoré modely ponúkajú možnosť pripojenia na Bluetooth alebo WiFi. Na čo slúžia? Prostredníctvom aplikácie budete v spojení so sous-vide varičom aj na diaľku (pri Bluetooth rozsah niekoľko metrov, pri WiFi všade tam, kde máte pripojenie na internet. Suroviny do sous-vide variča si môžete pripraviť už ráno, pred odchodom do práce, a varenie spustiť po príchode do kancelárie, odkiaľ si budete môcť sledovať aj teplotu a štádium varenia. A keďže varenie v sous-vide trvá niekoľko hodín, ide o skutočne praktickú funkciu, ktorou si ušetríte množstvo času, no nie je nevyhnutnosťou.

Ponorný sous-vide varič

Kvalitné sous vide variče majú svoju cenu

Sous-vide varič nie je bežný kuchynský spotrebič, ktorý musí mať každý doma, a predstavuje aj určitú finančnú investíciu. Medzi obľúbené značky patria Klarstein, Steba, Lauben alebo cenovo dostupnejší sous vide varič Silvercrest. Tie najlacnejšie sous vide variče sa pohybujú okolo 70 až 80 eur, pričom ide o ponorné variče so základnými vlastnosťami a nižšou kapacitou. Zlatú strednú cestu predstavujú variče od 100 do 200 eur, kde si môžete vybrať už aj z ponuky profesionálnych modelov, niektoré dokonca v sade s ďalším príslušenstvom. Cena sous-vide hrncov začína na cca. 150 eurách, no pokojne vás môžu vyjsť aj na 500 a viac eur. Po týchto prístrojoch však siahajú skôr profesionáli a gastroprevádzky.

Naše tipy na sous-vide variče

Sous-vide metóda, čo všetko možno pripravovať?

Metóda prípravy jedla sous vide si získala svoju popularitu hlavne vďaka tomu, že pripravené pokrmy si zachovávajú svoju šťavnatosť, bohatú chuť, plnú arómu a jemnú textúru. Mäso pripravené týmto spôsobom sa rozplýva v ústach, zelenina si zachováva svoje vitamíny a minerály, pokrmy si zachovávajú svoju čerstvosť a sú zdravé. Na sous-vide je výborné to, že pri varení sú možnosti takmer neobmedzené, pripravíte si skutočne bohatú ponuku jedál.

  • Bravčové mäso – Aj tuhšie a lacnejšie časti mäsa sa uvaria domäkka, keďže bielkoviny sa týmto spôsobom varenia zjemnia. Zároveň sa z mäsa nevyparia šťavy a tuky, ale jedlu dodajú chuť, takže príprava krkovičky alebo karé naberie nový rozmer.
  • Hovädzie mäso – To isté platí aj pre hovädzie mäso, ktoré niekedy potrebuje dlhšie varenie na zjemnenie štruktúry, ale keďže je mäsko vákuovo balené, nestratí svoju chuť a šťavu.  
  • Ryby – Nie všetky ryby sú na prípravu vhodné, také rybie filé je príliš delikátne a mohlo by sa rozpadnúť. Oveľa vhodnejší je losos, ktorý ostane šťavnatý a zachová si štruktúru, alebo morské plody.
  • Vajíčka – Príprava v sous-vide variči je obľúbená aj medzi šéfkuchármi, ktorí majú takto lepší prehľad nad teplotou, v akej sa vajíčka varia, a dokážu dosiahnuť požadovanú konzistenciu a textúru.
  • Ovocie – Varenie ovocia v sous-vide variči má výhodu v tom, že bunky ovocia zostanú nedotknuté a štruktúra tak zostane zachovaná – ovocie sa nerozpadne a nerozpučí.
  • Zelenina – Nie každý vie varenú zeleninu pripraviť správne; veľakrát skončí rozvarená, bez farby a vitamínov. Sous-vide varením si zachová textúru, chrumkavosť, chuť aj vôňu.
  • Vývary – Mäsové alebo zeleninové vývary sú perfektné pre dlhé sous-vide varenie. Získajú tak skutočne bohatú chuť a vôňu pri konštantnej teplote a priehľadný, nie zakalený vzhľad.
  • Dezerty a múčniky – Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, v sous-vide variči sa dajú pripraviť aj pečené jedlá, ako rôzne koláče a krémové dezerty. Cesto tak bude šťavnaté, nie vyschnuté a prihorené, a pripraviť budete môcť aj obľúbené pochúťky ako cookies alebo brownies.
  • Obilniny – Pripraviť si môžete aj rôzne obilniny, quinou, jačmeň, ovsenú kašu, bulgur, raž a podobne. Pri varení si obilniny v prvom rade zachovajú svoje živiny a zároveň sa nerozpadnú, ale zachovajú svoj tvar.

Vákuovačka a plastové vrecká

Nech si už vyberiete akýkoľvek typ variča, ďalšou podmienkou pre varenie sous-vide je zakúpenie vákuovačky a kompatibilných plastových vreciek. Vákuovačka je nevyhnutná, pretože na to, aby došlo k správnemu sous-vide vareniu musí byť z vrecka odsatý vzduch. V opačnom prípade by ste dosiahli rovnaký výsledok, ako pri obyčajnom varení vo vode, a to určite nechcete, hlavne ak pripravujete šťavnatý steak.

Čaro sous-vide varenia je totiž aj v tom, že po pridaní korenia, bylín či marinády dokáže pokrm tieto chute a vône vo vákuovom balení lepšie absorbovať, a tým dosiahnete vo výsledku výraznejšie chute. Je viacero druhov plastových vrecúšok, ktoré môžete použiť, ale vždy si overte, či sú bezpečné zo zdravotného hľadiska (nesmú obsahovať BPA) a teplu odolné (pri kontakte s horúcou vodou nesmú uvoľňovať žiadne látky). Pri sous-vide varení možno vrecúška nahradiť sklenenými zaváraninovými pohármi, v ktorých možno variť niektoré druhy potravín, napr. krémy a dezerty.

Najčastejšie otázky – FAQ

Zaujala vás metóda sous vide? Chceli by ste si vyskúšať suvidovanie aj doma? Ak máte záujem o sous vide varič a potrebujete poradiť, zanechajte nám v komentároch vašu otázku, radi vám odpovieme a poradíme.

Je potrebné na suvidovanie vlastnisť aj vákuovačku potravín?

Áno, sous vide varenie je metóda, kedy sú potraviny či pokrmy varené v horúcej vode pri stabilnej teplote bez prístupu kyslíka (vo vákuu). Vo vrecúšku sa nenachádza žiadny kyslík, vďaka tomu je suvidovanie tak špecifickou a unikátnou metódou varenia.

Ako dlho je potrebné jedlo variť v sous-vide variči?

Čas varenia si môžete zistiť v sous-vide tabuľkách. V nich nájdete rôznorodé potraviny a dĺžku ich prípravy, rovnako ako aj potrebnú teplotu.

Možno v sous-vide variči variť aj zamrazené mäso?

Áno, ale tak, ako pri bežnom varení, aj tu treba vziať tento faktor do úvahy a čas varenia navýšiť v závislosti od druhu mäsa, resp. jedla. Platí, že je potrebné pridať polovicu pôvodného času, teda ak by sa pokrm pripravoval 60 minút, v mrazenom stave by malo ísť o 30 min. naviac.

Aká je trvanlivosť sous-vide pokrmov?

Trvanlivosť sa líši v závislosti od toho, či ste vákuové balenie otvorili alebo nie. Po otvorení má rovnakú trvanlivosť, ako iné varené pokrmy, ktoré je potrebné do 3 – 4 dní skonzumovať. Ak ostane vákuové balenie v celku, v chladničke vydrží až 10 dní po uvarení.

Dajú sa plastové vrecúška opakovane použiť?

Áno, ale nie v prípade všetkých potravín. Použite nové vrecúško, ak ste mali v predchádzajúcom surové vajíčka, mäso alebo ryby, keďže tieto by neboli zo zdravotného hľadiska bezpečné.

Dá sa v jednom hrnci variť viac vákuovaných potravín naraz?

Určite áno, zvoľte si dostatočne veľký hrniec a dostatočné množstvo vody s tým, že sa budete pridržiavať pokynov výrobcu o maximálnej kapacite.

Možno nechať sous-vide varič bez dozoru?

Áno, keďže varenie prebieha niekedy aj dlhé hodiny. Avšak vždy sa riaďte pokynmi v manuáli a ak máte nový prístroj, pri prvom varení si odsledujte napr. to, ako rýchlo sa voda odparuje, aby ste s tým pri dlhšom varení počítali.

Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú

Autor článku

Denis Ruščák

Večný študent! Veď predsa o tom život je. Permanentné nadobúdanie nových poznatkov, informácií a skúšanie všetkého čo je nové. Každý okamih bežného...


Komentáre

20/08/2021 10:08
Evuška

Kúpila som si Lauben Sous Vide Stick SV01, pretože bol za prijateľnú cenu a mal najlepšie hodnotenia od iných používateľov. Tento sous-vide varič varí v podstate sám, čo sa mi hodí vždy, ale hlavne teraz, keď mávam homeoffice. Môžem pracovať za kancelárskym stolíkom a v kuchyni sa mi zatiaľ varí obed. Varič sa o všetko postará a ja nemusím nič riešiť. Varič je úžasne kompaktný a pre moju malú kuchynku ideálny. Oceňujem tichý chod, preto ma varič počas prevádzky vôbec neruší. Plus dávam za prehľadnú kontrolu teploty aj rýchlosť prípravy jedla. Páči sa mi minimalistický dizajn aj chuť uvareného jedla. Ovládanie je intuitívne a potešil ma aj video návod. Varič sa mi osvedčil aj pri príprave nakladania mäsa, s týmto varičom som si pripravila také steaky, že moja návšteva bola priam ohúrená. Pre dokonalú prípravu mäsa na BBQ párty je tento varič prosto úžasný. Varič ocenia všetci, ktorí nemajú radi dlhé postávanie pri sporáku či pri platničke. Jedlo stačí vložiť do vrecúška a dať variť. Nič viac nie je potrebné, o všetko sa postará varič sám. Šetrí mi to veľa času aj peňazí. Balenie bolo kompletné a absolútne nič som nemusela dokupovať. Nechýba ani úložné puzdro. Vrecká na varenie sa dajú ľahko umyť v umývačke riadu, čiže údržba je naozaj jednoduchá. Aj samotný varič sa ľahko udržiava čistý. Túto kúpu neľutujem ani náhodou a skôr som sklamaná, že som si takýto varič nekúpila už oveľa skôr.

21/08/2021 09:40
Vanda

Rada skúšam nové výrobky, a preto som si zakúpila sous vide varič Klarstein Quickstick SVD3. Vďaka nemu moje varenie nabralo úplne iný rozmer. Ovládanie je jednoduché a prístroj dokáže veľmi presne udržiavať teplotu vody. Pripravené pokrmy sú vďaka tomu chutné a lahodné. Príprava samotného jedla je pre mňa troška náročnejšia na čas, možno je to len o zvyku a neskôr mi to pôjde rýchlejšie. Každopádne, keď už sa varí, nemusím sa o nič starať, pretože o všetko sa stará varič. Chuť jedla však stojí za to a je to ideálna voľba pre zdravé varenie. Automatika je veľmi dobre vyriešená, po zadaní teploty, času a spustení ohrevu všetko prebieha bez nutnosti akéhokoľvek ďalšieho zásahu. Tento varič úplne splnil moje očakávania. Prevádzka je tichá, prevedenie kvalitné a nastavenie teploty jednoduchým otočným kolieskom. Varenie je moderné a chutné, preto odporúčam.

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie, ako by sa mohlo zdať Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie, ako by sa mohlo zdať

Čiernu v kúpeľni si nevie mnoho ľudí ani len predstaviť. A to aj napriek tomu, že pôsobí vskutku elegantne a nadčasovo. Nechajte sa inšpirovať.

Originálne stojany na dáždniky Originálne stojany na dáždniky

Aj vaša predsieň si zaslúži nádych originality! Prajavte svoju osobnosť a kreativitu pri výbere doplnkov a dodajte život aj tej najponurejšej vstupnej hale.

Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame

Čierno-biela farebná kombinácia je podľa vás nudná? Nesúhlasíme. Presvedčte sa o tom, že čierno-biela kuchyňa môže byť nadčasová a netradičná.



Publikované dňa: 20.03.2024
Posledná aktualizácia: 20.03.2024
Hodnotenie článku:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vybrať robotický mop? TOP vysávače od Xiaomi či iRobotAko vybrať robotický mop? TOP vysávače od Xiaomi či iRobot

Výber robotického mopu nie je mimoriadne náročný, samozrejme, pokiaľ viete, čo hľadáte. Ak v tom však nemáte jasno, náš článok vám pomôže sa v tejto problematike zorientovať.

Ako si vybrať ten správny gril online: Grily dostupné na overenom eshope PlaneoAko si vybrať ten správny gril online: Grily dostupné na overenom eshope Planeo

Na e-shope Planeo zakúpite všetky modely grilov, stačí si len vybrať aký druh grilu vám bude najviac vyhovovať. Pri výbere zvážte niekoľko kritérií.

Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu?Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu?

Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.