Ako spoznať najlepšie tlakové hrnce? Poradíme vám!
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Tlakový hrniec mal kedysi v slovenských kuchyniach stabilné miesto. S príchodom moderných trendov vo varení sa však používame čoraz menej. Našťastie z pultov predajní a z pomyselných regálov internetových obchodov tieto hrnce úplne nevymizli a kúpite ich v rôznych moderných prevedeniach.
Používaním tlakového hrnca totiž ušetríte značné množstvo energie a času. Prečítajte si, ako vybrať ten správny model, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám.
Obľúbené tlakové hrnce
Názov
Hodnotenie
Detail
Tefal Secure5 Neo V2 set 4+6 l ✔ NÁŠ TIP Zobraziť produkt Tefal Neo v2 6l Zobraziť produkt Banquet Grande Red, 5 l ✔ ĽUDOVÁ VOĽBA Zobraziť produkt Tefal Clipso Minut Perfect 6l ✔ PRE NÁROČNÝCH Zobraziť produkt
Princíp tlakového hrnca
Tlakový hrniec zostrojil už v roku 1679 francúzsky fyzik Denis Papin (odtiaľ názov „papiňák“). Je to v podstate tlaková nádoba s odnímateľným deklom (pokrievkou), ktorá je opatrená niekoľkými regulačnými a bezpečnostnými prvkami.
Pri varení v bežnom hrnci voda, resp. štava z potravín uniká von vo forme výparov, čím sa stráca obrovské množstvo tepla. Varením v tlakovom hrnci tieto výpary cirkulujú a teplo sa v hrnci akumuluje, namiesto toho, aby unikalo von. Prvou výhodou tlakového hrnca teda je, že s ním ušetríte energiu. Vplyvom neustáleho ohrevu hrnca sa výpary ďalej rozpínajú, čím stúpa aj tlak vo vnútri hrnca.
Druhou výhodou teda je, že hrniec pracuje s vyšším tlakom. Prečo je to lepšie? Pri bežnom atmosférickom tlaku (otvorený hrniec) vrie voda pri teplote 100 °C – toto je teda zároveň aj najvyššia teplota, pri ktorej môžete v hrnci potraviny variť. Pri vyššom tlaku sa ale bod varu vody zvyšuje – v tlakovom hrnci je to cca. 120 – 140 °C. Potraviny v tlakovom hrnci teda môžete variť pri vyššej teplote, čím sa skráti aj doba ich varenia.
Využitie a výhody tlakového hrnca
Tlakové hrnce majú všestranné využitie, rozhodne ním nie je iba dusenie ryže či mäsa, ale aj:
- rýchla príprava hlbokozmrazených potravín (napr. mrazená zelenina v zime)
- zaváranie – sterilizácia zeleniny, ovocia, džemov a pod. (používajte čo najväčšie hrnce)
- príprava viacerých druhov jedla naraz pomocou oddeľovacej prepážky (nemusí byť súčasťou balenia každého hrnca)
Varenie v tlakovom hrnci má mnoho výhod. Okrem šetrenia energie je výhodou aj už spomínaná kratšia doba varenia. A že je to nejaké skrátenie, veď môžete ušetriť až 75 % času. Tak napríklad bravčové mäso v bežnom hrnci dusíte cca. 60 – 70 min, pričom v tlakovom hrnci postačí pol hodinka. Dusenie bielej ryže môžete skrátiť z bežných 20 min na iba 5 min, no a strukoviny, ktoré sú už tradične najnáročnejšie na dobu varenia budú hotové už za tretinu času.
Napr. uvariť šošovicu v bežnom hrnci trvá asi 30 min, v tlakovom 5 až 10 min a veľkú fialovú fazuľu nebudete musieť v hrnci trápiť hodinu a pol – postačí pol hodinka aby zmäkla. Ďalšiu kvapku energie môžete ušetriť tým, že odstavíte ohrev pod hrncom, ale nevypustíte hneď tlak a hrniec necháte pár minút stáť. Využijete tak zbytkové teplo na dovarenie pokrmu, len pozor, aby ste jedlo nerozvarili – správne načasovanie chce trochu cviku.
Ďalšou výhodou tlakového hrnca je, že pri varení sa z jedla nevytráca vlhkosť. Jedlo tak ostane šťavnatejšie, sviežejšie a tiež sa z neho nevytratí toľko vitamínov a minerálnych látok, ako pri bežnom varení.
Tlakový hrniec a bezpečnosť
Pri vyslovení slovného spojenia „tlakový hrniec“ sa mnoho amatérskych kuchárov začne prežehnávať. Sú teda tlakové hrnce skutočne bezpečné? Pravda je, že od čias, kedy si ich pamätáme z kuchýň našich mám a starých mám prešli z hľadiska bezpečnosti aj komfortu obsluhy kus cesty.
Na bežnom tlakovom hrnci nájdete spravidla ovládací ventil na nastavenie varenia bez tlaku, s tlakom, resp. s možnosťou nastavenia úrovne tlaku. Pri jeho prekročení tento ventil odpustí časť pary, až kým tlak neklesne pod požadovanú hodnotu. Bezpečný tlakový hrniec disponuje tiež poistným pretlakovým ventilom, ktorý vypustí prebytočný tlak v prípade, že ovládací ventil zlyhá (napr. ak sa upchá alebo opotrebuje).
Taktiež by nemala chýbať bezpečnostná poistka proti otvoreniu v prípade, že je hrniec pod tlakom. Nehrozí tak obarenie unikajúcou parou. Dobrý tlakový hrniec má pokrievku s niekoľkonásobnou poistkou a kvalitným tesnením, ktoré zaistia, že pokrievka bude držať pevne a odolá pracovnému tlaku vo vnútri hrnca. Nemusíte však mať obavy, že pri zlyhaní ventilov by došlo k roztrhnutiu hrnca – v tomto prípade totiž zvýšený tlak unikne práve cez tesnenie pokrievky, ktoré je slabšie, než samotný plášť hrnca.
Keďže tlakový hrniec je dosť ťažký, dôležitým bezpečnostným prvkom sú aj pohodlné, pevné a izolované rukoväte. Nezabúdajte však, že hrnce s plastovými rúčkami, ktoré nie sú odnímateľné, nepatria do rúry. Mohli by sa totiž vplyvom tepla roztaviť alebo by sa z nich mohli uvoľniť nebezpečné výpary.
Tlakový hrniec aj všetky jeho komponenty sú vždy testované na omnoho vyšší tlak, než aký je maximálny možný tlak pri varení. Je nanajvýš dôležité si pred prvým varením naštudovať návod na použitie. Minimalizujete tak bezpečnostné riziko spôsobené prípadnou chybou v obsluhe. Nezabúdajte ani na fakt, že vareniu a manipulácii s tlakovým hrncom by sa mali venovať výlučne dospelé osoby. Ak chcete učiť variť vaše deti, skúste to radšej bezpečnejšie s obyčajným hrncom.
Materiál tlakového hrnca
Najlepším materiálom je, samozrejme, nerezová oceľ. Okrem toho, že je pevná, je aj tvrdá a odolná voči poškriabaniu. Taktiež je antibakteriálna a chuťovo neutrálna – neabsorbuje do seba chute jedla. Existujú aj hrnce z hrubého hliníka s vhodnou povrchovou úpravou (čistý hliník sa nemôže používať na výrobu riadu). Čo sa týka indukčného ohrevu, je lepšie si vopred overiť, či daný hrniec je na konkrétny spôsob ohrevu vhodný.
Tlakové hrnce sú spravidla vhodné na umývanie v umývačke riadu až na niektoré citlivé časti ako pokrievka s bezpečnostnými poistkami alebo tesnenie.
Aký objem hrnca si vybrať?
Pre prípravu jedla v tlakovom hrnci je nutné vždy použiť určité množstvo vody (závisí to od množstva surovín a teploty varenia). Hrniec by ste zároveň nemali naplniť surovinami až po vrch ale iba do cca. dvoch tretín, prípadne ak varíte potraviny, ktoré zväčšujú svoj objem (napr. ryža, cestoviny), napĺňajte ho iba do polovice. Pri výbere hrnca je teda na mieste myslieť aj na určitú rezervu v objeme.
Bežne zoženiete hrnce od malých s objemom 2,5 l až po väčšie cca. 8-litrové. Ak varíte pre seba, prípadne aj pre partnera alebo partnerku, bude vám stačiť hrniec s objemom do 5 l. Pre bežnú štvočlennú rodinu vyhovie hrniec od 6 l a ak varíte pre veľkú rodinu alebo toho zvyknete zjesť viac, siahnite po hrnci s objemom 8 l.
Ceny tlakových hrncov
Tie úplne najlacnejšie modely tlakových hrncov s malým objemom kúpite už za cenu okolo 50 EUR, za kvalitnejšie dáte 100 EUR a viac. Výnimkou nie sú ani ceny presahujúce 200 EUR za skutočne špičkové výrobky. Pri zvažovaní kúpy lacných tlakových hrncov sa však zamyslite, či nie lepšie zvoliť radšej hrniec od overeného výrobcu kuchynského riadu, pri ktorom budete mať istotu, že je spoľahlivý a bezpečný.
Autor článku
Komentáre
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Modrá v nás vyvoláva pocity dôvery, bezpečia a celkovej harmónie. Biela je farbou minimalizmu, ktorý je absolútne nadčasový. Aj vďaka svojej neutralite tvorí biela farba s "ťažšou"...
Rozmýšľate nad tým aká farba sa hodí k tyrkysovej? Jednoznačne šedá! Tyrkysová pôsobí ukľudňujúcim dojmom a šedá veľmi dobre nahradzuje fádnu bielu.
Svietnik nie je len praktickým pomocníkom, môže byť aj krásnou dekoráciou do bytu i domu. Neveríte? Pozrite si naše fotoinšpirácie.
Publikované dňa: 22.03.2024
Posledná aktualizácia: 22.03.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Výber robotického mopu nie je mimoriadne náročný, samozrejme, pokiaľ viete, čo hľadáte. Ak v tom však nemáte jasno, náš článok vám pomôže sa v tejto problematike zorientovať.
Na e-shope Planeo zakúpite všetky modely grilov, stačí si len vybrať aký druh grilu vám bude najviac vyhovovať. Pri výbere zvážte niekoľko kritérií.
Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.
Tlakový hrniec používame aj my doma a pomerne často kvoli ušetreniu času najma na varenie diviny a rizota a varíme v ňom aspoň 2 krát do týždňa a tak aj výber nového sme zvažovali pomerne dlho lebo objemov, tavrov, veľkostí a výrobcov je ako popisujete kvantum. Vybrali sme si Fissler vitavit s objemom 4,5 l od kuliny a myslím, že to bola veľmi dobrá voľba. Je vyrobený z ušľachtilej nehrdzavejúcej ocele asi ako vačšina ale je vhodný do myčka ako máloktorý a ja neznášam umývanie riadu, takže pre toto sme si ho vybrali. Rozhodne je lepší než ten čo sme mali pred tým.
nemam ho doma a ani neviem, na čo by som ho použila. Všetko varim v klasickom hrnci a takto mi to vyhovuje, Pravda ale je, že som do toho trochu viac zainvestovala a kupila si sadu od Tescomy.
Používam tlakový hrniec Tefal Neo v2 P2530741, ktorý som dostala od manžela k narodeninám a som s ním veľmi spokojná. Hrniec je kvalitne spracovaný, má 5 stupňovú poistku a veľkosť je akurát, aby sa mi tam zmestili všetky suroviny, ktoré chcem variť. K produktu bol dobrý a prehľadný návod, no aj bez návodu pochopíte, ako ho používať. Manipulácia je ľahká a zatváranie jednoduché. Nechýba tu sito na varenie v pare či vypúšťanie pary. Hrniec sa ľahko umýva, nič sa v ňom nepripaľuje. Oproti starému hrncu, ktorý som používala predtým, sa mi v tomto novom výrazne skrátila doba varenia. Rukoväť hrnca je pohodlná. V tomto hrnci varím takmer všetko, je to šikovný pomocník do kuchyne, ktorí mi šetrí čas a navyše aj energie. Mäsko, zeleninka aj všetko ostatné je uvarené krásne do mäkka. Je v ňom radosť variť. Regulácia tlaku je plynulá, čiže som maximálne spokojná. Manžel mi týmto darčekom urobil úžasnú radosť. :-) Hrniec odporúčam aj ostatným gazdinkám.
Nedávno som si kúpila tlakový hrniec Tefal Secure5 Neo s objemom 6 litrov. Myslím si, že tlakové hrnce majú oproti klasickým výhody už vo všeobecnosti. Páči sa mi jednoduchá obsluha, menší objem, nakoľko býva sama (niekomu - najmä väčším rodinám to však môže prekážať, no mne to vyhovuje). Plus dávam aj za päť stupňov ochrany či za predĺženú 10 ročnú záruku od výrobcu, ktorá však platí len na hrniec a nie na jeho pokrievku. Oceňujem veľmi jednouché „zacvaknutie“ na pracovný tlak a žiadne syčanie pary kade tade, ktoré je problémom najmä lacnejších a nekvalitnejších tlakových hrncov. Vyzdvihujem rýchle varenie, pretože napríklad kapustnica bola hotová za 20 minút a hovädzí vývar aj s prípravou za 40 minút, pričom mäsko bolo krásne mäkučké a na jazyku sa len tak rozplývalo. Spracovanie samotného hrnca je veľmi kvalitné, hrniec pôsobí robustne a dno i steny sú dostatočne hrubé. Tento hrniec mi úžasne šetrí čas, preto som maximálne spokojná. Obsluha je jednoduchá jediným ventilom a otváranie je cez poistku na palec. Vo výbave nechýbal ani naparovací košík. Hrniec sa veľmi dobre drží v ruke, nie je až taký ťažký. Je funkčný aj na indukciu, čo je super. Hrniec sa mi podarilo získať v akcii, takže som ho získala ešte výhodnejšie. Odporúčam každému, kto hľadá spoľahlivý tlakový hrniec, pretože Tefal je overená značka.
Mám tlakový hrniec Banquet Grande s objemom 5 litrov, ktorý mi úplne postačuje. S týmto hrncom viem dosiahnuť rýchlejšie bod varu pri nižšej teplote, čo mi šetrí čas a v konečnom dôsledku aj peniaze. S týmto hrncom som spokojná, má pekný dizajn, dobre varí, je spoľahlivý a bol za dobrú cenu. Manipulácia s pokrievkou je troška komplikovanejšia, no treba si na to zvyknúť a potom to už ide fajn. Pri zatváraní a otváraní netreba nič siliť. Hrniec je spratný a v skrinke pod kuchynskou linkou mi nezaberá veľa miesta. Hoci má hrniec aj zopár nedostatok, v podstate nestoja za reč a celkovo som s ním spokojná. Myslím si, že za tú cenu som ani lepší hrniec nemohla nájsť.
Do domácnosti sme si kúpili tlakový hrniec Tescoma Ultima 6,0 l, ktorý má jednoduchú obsluhu a spĺňa všetko to, čo bolo popísané aj v reklame. Uzatváranie je účinné a vnútorný povrch hrnca je skvelý, pretože sa tu nič nepripaľuje. Oceňujeme tiež nastavenie tlaku hrnca. V návode boli obrázky, ktoré mi pripadali vtipné, no človek to podľa nich vie rýchlo nastaviť. :-) Bonusom tohto hrnca je krásny dizajn, ktorý sa mi vyníma na sporáku. Jedlo je uvarené rýchlo a má výbornú chuť. Tlakový hrniec je pre mňa úžasnou úsporou času. Objemovo je vhodný pre dvoj až trojčlenné domácnosti a oceňujem širokú variabilitu prípravy pokrmov. Tlak sa dá nastaviť podľa druhy potravín a nechýba tu ani praktický ukazovateľ. Toto je zatiaľ náš najlepší tlakový hrniec, aký sme kedy mali. Je síce drahší, no spoľahlivý, pretože mäso neprihorí ani vtedy, keď zle odhadneme množstvo vody. Úchytky sú šikovné a prosto všetko je super, Tescoma nás nesklamala. Odporúčame každému, kto hľadá šikovného pomocníka do kuchyne.