Najlepšie zaváracie hrnce. Poradíme, ako vybrať hrniec na zaváranie s teplomerom
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Zaváranie hrušiek, čerešní, uhoriek či hríbov
- Najlepšie zaváracie hrnce
- Domo DO42325PC
- Concept ZH 0030
- Vyberáme zavárací hrniec, ako na to?
- Objem hrnca na zaváranie
- Smaltovaný či nerezový zavárací hrniec
- Príkon a zabezpečenie
- Hrniec na zaváranie s teplomerom a časovačom
- Zavárací hrniec Domo, Klarstein či Silvercrest – cena
- Najčastejšie otázky – FAQ
- Guzzanti GZ 183
Zaváranie potravín patrí medzi klasické sezónne aktivity. Pomáha nám uskladniť úrodu, ktorej plody si môžeme užiť napríklad počas zimy. K tomuto účelu sa využíva sterilizácia surovín. Klasické zaváracie hrnce pozná každá gazdinka, ktorá má v špajzi sterilizované uhorky, marhule, broskyne či cviklu. Elektrický zavárací hrniec je však niečo, čo zaváranie dokáže výrazne uľahčiť.
My sme si pre vás pripravili praktický článok, v ktorom nájdete všetko dôležité o výbere kvalitného zaváraceiho hrnca. Porovnali sme tiež klasické a elektrické hrnce na zaváranie. Prečo sa elektrický hrniec na zaváranie oplatí? Aké sú jeho výhody? Viac v našom texte.
Obľúbené elektrické hrnce na zaváranie
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Sencor SPP 2100WH | Zobraziť produkt | |
Concept ZH0040 Digitálny zavárací hrniec | Zobraziť produkt | |
ETA 1127 90000 Granny ✔ PRE NÁROČNÝCH | Zobraziť produkt | |
Klarstein KonfiStar 60 | Zobraziť produkt | |
Domo DO 42326PC ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt |
Zaváranie hrušiek, čerešní, uhoriek či hríbov
Prečo to vlastne robiť? Oplatí sa v dnešnej dobe zaváranie potravín? V dnešnej dobe sme v supermarketoch doslova zahltení čerstvou zeleninou a ovocím, a to bez ohľadu na to či je sezóna alebo nie. Na pohľad vyzerá všetko veľmi pekne a chutne, no pri ich pestovaní je použitých množstvo škodlivých chemikálií, ktoré výrazne redukujú celkovú kvalitu danej potraviny. Preto je výborné, keď si môžeme sami dopestovať oveľa zdravšie produkty, zavariť si ich, odložiť a pritom sa nebáť, že by sa nám pokazili. Nejde o žiadnu novinku, veď staré mamy a ešte aj ich staré mamy zavárali mnohé plody, ktoré záhrada dala.
Pri zaváraní sú potraviny vystavené veľkej teplote, aby sa tak eliminovali škodlivé baktérie, ktoré by mohli znehodnotiť ovocie/zeleninu. Pod vplyvom vysokej teploty priľne viečko k poháru, čím sa zamedzí prístupu vzduchu. Vďaka tomu nedôjde k procesu oxidácie a potraviny vydržia konzervované dlhšiu dobu. Celý tento proces sa odohráva v zaváracom hrnci, klasickom či elektrickom. Pri zaváraní potravín je veľmi dôležitá hygiena, kontaminované suroviny začnú vo fľaške hniť alebo plesnivieť.
Keď máme zavarené, tak zaváracie poháre jednoducho odložíme a môžeme si tak nechať zásobu vitamínov na zimu, kedy nám to padne viac než vhod. Sami si určíte pomer použitých ingrediencií,podľa typu zaváranej suroviny, a môžete si ich dávkovať presne podľa vašej chuti. Ďalšou výhodou je praktickosť, keďže si takéto zaváraniny môžete hocikedy vziať so sebou na cestu. Úroda vďaka tomuto padne na úžitok a zároveň chutné zaváraniny viete aj podarovať a urobiť radosť.
Čo všetko môžem v zaváracom hrnci sterilizovať?
Zrejme len ťažko budeme hľadať potraviny či suroviny, ktoré by sa nedali zavárať. Sterilizáciou sa totiž dosiahne predĺženie trvanlivosti u väčšiny surovín a potravín, preto môžeme naozaj hovoriť o tom, že zaváranie nemá veľa obmedzení. Veď zavárať dokonca môžete aj mäsové výrobky. Stačí mať inšpiráciu a správny recept na zaváranie.
Čo k zaváraniu potrebujeme? Predovšetkým je to surovina, ktorú chceme sterilizovať. Ďalej sú to poháre na zaváranie alebo väčšie fľaše na zaváranie. V neposlednom rade zavárací hrniec.
Ovocie – hrušky, jablká, čerešne, višne, černice, ríbezle, jahody, marhule, broskyne, hrozno, čučoriedky, brusnice, slivky a iné.
Zelenina – uhorky, mrkva, chren, cesnak, cibuľa, cvikla, repa, tekvica, patizón, paradajky, karfiol, kapusta, kaleráb, uhorky a iné.
Zabúdať netreba ani na zavárané mäsové výrobky, údeniny, ryby, hríby, šaláty, čalamády, pretlaky a v neposlednom rade džemy či marmelády.
Najlepšie zaváracie hrnce
Základnou výbavou pri zaváraní sú zaváracie poháre a zaváracie hrnce. V neposlednom rade surovina, ktorú idete zavárať. My sme si pre vás pripravili niekoľko zaváracích hrncov, ktorých vlastnosti sme porovnali aj na základe recenzií zákazníkov. Stručne si zhrnieme ich plusy a mínusy, uvedieme si ich parametre a následne si vysvetlíme, ktoré faktory pri výbere zavarácieho hrnca sledovať.
Vyberáme zavárací hrniec, ako na to?
Hoci by sa mohlo zdať, že v tomto segmente príliš veľa produktov nebude, na výber je toho viac ako dosť. V nasledujúcich odsekoch si preto vysvetlíme, ktoré parametre pri výbere hrnca na zaváranie sledovať. Porovnáme si tiež klasický a elektrický hrniec na zaváranie.
Klasický zavárací hrniec
Štandardný hrneic na závaranie funguje tak, že do neho vložíte poháre na zaváranie naplnené samotnou receptúrou, postavíte ho klasicky na platňu, no a čakáte kým sa vyhreje na dostatočnú teplotu. Teplotu sledujete za pomoci mechanického alebo digitálneho teplomera. Problémom je, že tento proces musíte pravidelne kontrolovať, aby bola teplota pri zaváraní stabilná. Klasický zavárací hrniec si teda vyžaduje dozor nad celým procesom zavárania.
Jednou z možností je aj zaváranie v rúre, ktoré vám dokáže ušetriť čas. Výhodou je, že pri zaváraní dokážete udržať stabilnú teplotu vďaka termostatu. Zaváracie poháre jednoducho vložíte do plechu a riadite sa receptúrou, ktorú ste si našli. Odporúčame zavárať v elektrických rúrach so zapnutým horným a dolným ohrevom.
Elektrický zavárací hrniec
Obsluha elektrického variantu hrnca na zaváranie je oveľa jednoduchšia. Nalejte vodu, vložíte do hrnca poháre či fľaše, nastavíte si požadovanú teplotu a časovač vás na konci zavárania upozorní jasným zvukovým signálom. Azda najväčšou nevýhodou oproti klasickým hrncom je ich vyššia obstarávacia cena. Elektrické hrnca na zaváranie sú však navyše univerzálne a môžete ich použiť pri varení čaju alebo príprave vareného vína.
Výhodou je, ak hrniec disponuje výpustným ventilom, ktorým môžete z hrnca vypúšťať vodu. Spomenieme aj malý tip týkajúci sa výpustného ventilu. Je dobré, keď je umiestnený na boku a hlavne čo najnižšie. Ak je umiestnený vysoko, tak bude vypúšťanie vody problematickejšie. Vnetil môžete používať aj na čapovanie iných nápojov.
Objem hrnca na zaváranie
Obvykle sa zaváracie hrnce predávajú s objemom 15 až 30 litrov - vyššie ste sa už mohli dočítať, čo takýto objem znamená a koľko pohárov dokáže pojmúť. Toto číslo však nie je úplne presné - záleží na tvare poháru aj hrnca.
Niekedy môže byť tvar pohárov "nekompatibilný" s hrncom a preto sa do neho môže zmestiť menej pohárov ako výrobca udáva. Poháre sa pri zaváraní ukladajú do dvoch "poschodí" a preto si určite overujte aj výšku.
Smaltovaný či nerezový zavárací hrniec
Tu si môžeme vyberať medzi smaltovaným povrchom alebo nerezovou oceľou, teda antikorom. Posmaltovaný povrch sa nachádza najmä u lacnejších zaváracích hrncov a už z toho nám vyplýva, že antikoru sa len ťažko môže rovnať. Je pravda, že takýto vzhľad má istý šmrnc, no je náchylný na škrabance a iné poškodenia. V podstate má podobné vlastnosti ako smaltované hrnce.
Nerezová oceľ je oveľa odolnejšia, má dlhšiu životnosť a oveľa lepšie sa čistí ako z vonku, tak i zvnútra. Zároveň má perfektnú tepelnú vodivosť. Ak si potrpíte na perfektnom vzhľade, tak mínusom môžem byť to, že na oceli vidno odtlačky po dotykoch. Pozor však na lacnejšie spracovanie, niektoré nerezové zaváracie hrnce sú z tenkého antikoru, ktorý má tendenciu sa deformovať.
Príkon a zabezpečenie
Ideálna hodnota príkonu by mala byť aspoň 1 500 až 2 000 W. Jedná sa o dôležitý faktor hlavne z praktického hľadiska, pretože pri takomto príkone nemusíte dlho čakať kým sa voda zohreje na požadovanú teplotu. Čím vyšší príkon zavárací hrniec má, tým je ohrev rýchlejší, teda je hrniec pri zaváraní efektívnejší. Najvyšší príkon majú hlavne elektrické hrnce s veľkým objemom.
Oplatí sa stále dbať na bezpečnosť. Ideálne sú poistky proti spusteniu na sucho alebo proti vyvareniu. Čo sa týka jednoduchšej manipulácie, tak pomôžu aj tepelne izolované rúčky.
Hrniec na zaváranie s teplomerom a časovačom
Jednou z najväčších výhod elektrických multifunkčných hrncov na zaváranie je, že celý proces je automatizovaný. Od okamihu, ako vložíte zaváracie poháre do hrnca, sa o teplotu a čas prípravy stará sám hrniec. Vašou úlohou je nastaviť požadovanú teplotu za pomoci mechanického alebo digitálneho termostatu. V neposlednom rade, čas prípravy viete kontrolovať časovačom. Po skončení sa zavárací hrniec vypne a dokonca vás môže upozorniť akustickým signálom. Ovládanie môže uľahčiť aj digitálny alebo LCD displej.
Okrem toho môžete naraziť aj na ďalšie praktické funkcie, ako napríklad odložený štart. Môžete teda nastaviť odklad procesu zavárania a hrniec začne zavárať až vo vami želanom čase.
Jednou z možností je napríklad tiež nepretržitý chod. Túto funkciu môžete využiť pri zaváraní mäsových výrobkov alebo pri varení vína, punču či čaju. Spomínaný výpustný ventil je taktiež veľkým benefitom tohto typu elektrických hrncov.
Zavárací hrniec Domo, Klarstein či Silvercrest – cena
Pri výbere sa na trhu stretnete s viacerými výrobcami zaváracích hrncov. Nájdete medzi nimi tradičnejších výrobcov, no i menej známe značky, ktoré sa však na tento segment špecializujú.
Veľmi populárne sú hrnce na zaváranie Domo, ktoré majú na trhu realtívne dobrú ponuku. Známe sú i kvalitné nerezové zaváracie hrnce Klarstein či často vyhľadávaný elektrický zaváraci hrneic Lidl, čo je v skutočnosti privátna značka hrnca na zaváranie Silvercrest. V ponuke sa stretnete aj so značkami ako, Hyundai, ECG, Adler, Concept či ETA.
Koľko stojí kvalitný zavárací hrniec? Cena závisí od objemu či výkonu zaváracieho hrnca. Lacnejšie elektrické hrnce na zaváranie kúpite od 30 do 100 eur. Natrafíte na menšie objemy hrncov do 15 či 20 litrov, ale aj na väčšie hrnce s kapacitou 30 litrov. Najlepšie zaváracie hrnce však nájdete v cenovom rozpätí od 100 do 200 eur. Tu sú výkonné modely s funkciami, nerezovou konštrukciou a taktiež sú vybavené LCD displejmi.
Najčastejšie otázky – FAQ
Plánujete zavárať? Chcete vymeniť klasický hrniec na zaváranie za elektrický zavárací hrniec? Radi vám poradíme. Ak máte otázky, zapojte sa do diskusie pod článkom a radi vám odpovieme. Budeme tiež radi, ak sa podelíte o svoje skúsenosti so zaváraním či konkrétnymi receptami na zaváranie.
Potrebujem elektrický hrniec na zavárenie?
Prečo je elektrický hrneic lepší než klasický hrniec na zaváranie?
Môžem v elektrickom hrnci variť aj víno?
Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú
Komentáre
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Drevené, kovové, sklenené nástenné hodiny, dizajnové, moderné i vintage modely sa budú krásne vynímať na každej stene. Môžete ich použiť v interiéri aj v exteriéri. Je z čoho vyberať.
Tieto šikovné triky vám pomôžu vytvoriť si kuchyňu snov plnú úložných priestorov, ktoré vás nebudú stáť hotový majetok.
Zimné mrazy už čoskoro udrú v plnej sile a preto by sme určite nemali zabúdať na tvory, ktoré si v chladnom počasí nevedia zabezpečiť dostatok potravy. Vyrobte im preto jednoduché...
Publikované dňa: 06.03.2024
Posledná aktualizácia: 06.03.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Výber robotického mopu nie je mimoriadne náročný, samozrejme, pokiaľ viete, čo hľadáte. Ak v tom však nemáte jasno, náš článok vám pomôže sa v tejto problematike zorientovať.
Na e-shope Planeo zakúpite všetky modely grilov, stačí si len vybrať aký druh grilu vám bude najviac vyhovovať. Pri výbere zvážte niekoľko kritérií.
Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.
Mám zavárací hrniec Domo DO 42325, ktorý je plne automatický a disponuje digitálnym ovládaním a presným termostatom. Vyzdvihujem automatické zaváranie, čiže stačí nastaviť len čas ohrevu. Páči sa mi aj veľký a prehľadný displej a jednoduché ovládanie. Hrniec je celkovo kvalitne spracovaný a pôsobí robustne. Je to pre mňa výborný pomocník pri zaváraní, pretože sa neustále nemusím pozerať, či už je dosiahnutá teplota. Po uplynutí času sa vypne sám, takže sa nič nemôže prevariť. Popri zaváraní si môžem robiť ďalšiu prácu, čo bolo predtým pre mňa nepredstaviteľné. :-) Hrniec je oceňovaný laickou aj odbornou verejnosťou a spĺňa presne to, čo som od neho očakávala. Páči sa mi, že počas zavárania nemám v kuchyni žiadnu paru a zvukové signály sú dostatočne hlasité. Zaváram väčšinou rôzne druhy ovocia a tiež uhorky a hrniec si počína výborne. Zmestí sa sem 18 pohárov s objemom 0,7 dcl, preto je zaváranie rýchle a pohodlné. Tento hrniec sa okrem zavárania hodí aj na prípravu horúcich nápojov alebo guláša, použitie je teda široké. Odporúčam.
Dobry den Kludia, prosim Vas pohare 0,7l ste dali na seba? Cize ste mali 2 poschodia? Kolko vody sa naliali? Mozete mi dat prosim nejake tipy-triky? Dskujem za odpoved :-)
Doma používame zavárací hrniec Hyundai PC 200, ktorý je ľahký a jednoducho sa obsluhuje. Drží spoľahlivo opakovane nastavenú teplotu a okrem zavárania sa v ňom perfektne varí aj pivo, čo využíva hlavne môj manžel. Výkon je veľmi dobrý a oceňujem, že má termostat, minútku aj po budík po dosiahnutí požadovanej teploty. Je to v podstate multifunkčné zariadenie, ktoré využijete na všetko možné. V zime napríklad aj na super grog. :-) Cena je prijateľná a zodpovedá kvalite prevedenia. Nechýba tu výpustný ventil, ktorý uľahčuje vypustenie vody z hrnca. Najväčšie plus si zaslúži za dostatočný objem a tiež za to, že nastavená teplota sa drží a nekolísa. Na žiadne negatíva sme neprišli a ja aj manžel sme s týmto hrncom spokojní.