Kyslá, kvasená, nakladaná kapusta, zaváraná kapusta na sladko, s cviklou, v sladkokyslom náleve – recepty
Slovenská kuchyňa je plná výborných jedál s kyslou kapustou – od strapačiek, gulášov až po koložvársku kapustu. Základom týchto pochúťok je kvalitná, kvasená kapusta, ktorú len tak v supermarkete nenájdete.
V tomto článku sa pozrieme na to, ako nakladať kapustu, s akými častými problémami pri nakladaní sa stretávame, ale aj na to, ako uchovať kapustu prostredníctvom zavárania vďaka tým najlepším receptom.
Najlepšia kvasená kapusta
Kvasená kapusta býva obľúbenou súčasťou jedálnička Slovákov. Okrem toho, že výborne chutí, má aj množstvo zdravotných benefitov. Nehovoríme o kyslej kapuste z obchodu, ale o domácej nakladanej kapuste. Tá je plná probiotických kultúr a vitamínu C, ktoré prospievajú našej imunite počas celého zimného obdobia, kedy máme v jedálničku prirodzene menej zeleniny. Kvasená kapusta je aj dobrým zdrojom vlákniny, ktorá je potrebná pre trávenie, a vitamínov ako vitamíny B a K i minerálov, železa, horčíka či fosforu.
Kvasenú kapustu môžete využiť v množstve receptov. Medzi klasiky patria kapustnica, segedínsky guláš, kapustové strapačky či koložvárska kapusta, no kyslá kapusta sa dá využiť aj v rôznych polievkach a gulášoch, ako príloha k bravčovému mäsu či hydine, s haluškami, knedličkami a cestovinami, ale aj v šalátoch, predkrmoch a dokonca aj v koláčoch.
Čo potrebujete na prípravu kvasenej kapusty
Na prípravu kvasenej kapusty budete potrebovať niekoľko pomôcok a ingrediencií. Tie si vopred nachystajte, aby ste mali na nakladanie už všetko po ruke a pripravené na použitie. Z pomôcok budete potrebovať:
- Kameninový súdok – Kameninové sudy možno dostať v rôznych objemoch podľa svojej potreby. Väčšina ľudí siaha po 7 l sudoch, resp. po objeme 5 – 10 l. Sú aj menšie, 2 – 3 l sudy pre 1 – 2 osoby, a nájdete aj veľké sudy s objemom 15, 20, 30 aj 40 l, ktoré sú vhodné už pre skutočne veľké rodiny. Ak aj potrebujete naložiť väčšie množstvo kapusty, niekedy je praktickejšie siahnuť po 2 sudoch s menším objemom, keďže s veľkým a ťažkým sudom sa vám bude zle manipulovať. Kameninový sud si dobre poumývajte horúcou vodou a octom, čím si nádobu sterilizujete.
- Kameň alebo závažie – Do suda sa ukladá aj ploský kameň, ktorý slúži ako závažie, no použiť môžete aj iný predmet, napr. vodou naplnenú zaváraninovú fľašu alebo kus čistého, dohladka opracovaného dreva. Závažie pomáha vytlačiť prebytočný vzduch, pretože priveľa vzduchu by viedlo k skazeniu kapusty. Kameň si pred použitím taktiež umyte horúcou vodou a octom.
- Rezačku na kapustu a vaničku – Na nastrúhanie kapusty budete potrebovať rezačku na kapustu, ktorú nájdete na trhoch a v predajniach kuchynských potrieb. Kapustu potrebujete strúhať do vaničky alebo inej širokej nádoby. Ak si chcete prácu a námahu ušetriť, môžete si zakúpiť už nastrúhanú kapustu.
- Plech – Plech alebo inú plytšiu nádobku budete potrebovať na podloženie pod sud. Po čase z neho začne tekutina vybublávať, a aby vám nevytiekla po podlahe, je dobré použiť nejakú nádobku.
Z ingrediencií budete potrebovať:
- Kapustu – Na nakladanie je najvhodnejšia kapusta zimných odrôd, pretože má tuhšie a pevnejšie listy. Nestane sa vám tak, že kapusta rýchlo zmäkne, ale ostane príjemne chrumkavá. Množstvo kapusty prispôsobte objemu vášho suda. Do suda sa zvykne zmestiť o 3 – 5 kg viac kapusty, než je objem suda. Napr. do 10 l suda 13 kg kapusty, do 20 l suda 25 kg kapusty a pod. Závisí to od toho, ako dobre kapustu natlačíte aj aký veľký a ťažký kameň použijete. Kapustu si môžete kúpiť v celku a postrúhať doma alebo ju zakúpite už strúhanú. V takom prípade si kúpte aj jednu celú hlávku kapusty, keďže spodok suda sa vykladá celými kapustnými listami.
- Soľ – Vďaka soli pustí kapusta prebytočnú vodu a bude sa vám lepšie tlačiť do suda. Množstvo soli opäť závisí od množstva kapusty, ale aj vašich preferencií. Na 1 kg kapusty sa zvykne používať 20 – 30 g soli. Napr. na 10 l sud s 13 kg kapusty môžete použiť 390 g soli.
- Korenie a voliteľné ingrediencie – Korenie je voliteľná ingrediencia. Kým niekto korení minimálne alebo vôbec (úplne stačí kapusta a soľ), iní si radi doprajú korenín podľa chuti. Používa sa predovšetkým rasca, čierne korenie a bobkový list. V niektorých receptoch sa uvádza aj nové korenie, chren, cibuľa, cvikla a nakrájané jablko. Jablko, bobule hrozna či dokonca kôrka chleba sa pridáva do kapusty pre zrýchlenie procesu kvasenia, no správne natlačená kapusta vám začne kvasiť aj bez ingrediencií navyše. Je len na vás, či si vyskúšate základný recept (z korenia vám postačí rasca), alebo budete experimentovať a do kapusty primiešate aj ďalšie ingrediencie.
Základný recept na nakladanú kapustu
Pri nakladaní kapusty sa stretnete s rôznymi receptami s ingredienciami navyše. V tomto recepte však na nakladanie nepotrebujete nič, len kapustu a soľ. V prvom kroku si všetko pripravte – sud a kameň si dobre umyte horúcou vodou s octom, z kapusty si odložte zopár listov na dno súdka, ktoré poumývajte. Ak máte kapustu v celku, nastrúhajte si ju rezačkou. Pripravte si adekvátne množstvo soli v pomere ku kapuste (20 – 30 g na 1 kg kapusty).
Čo sa týka solenia, sú 2 najbežnejšie postupy. Buď si budete kapustu priebežne zasypávať soľou pri vrstvení do suda, alebo si postrúhanú kapustu posolíte celú už vo vaničke, necháte niekoľko hodín postáť, čím pustí šťavu, ktorú budete vytláčať v rukách a nakladať tak už mierne odšťavenú kapustu. Nech si už zvolíte ktorýkoľvek postup, sud najprv vyložte aspoň 3 listami kapusty a až tak vkladajte strúhanú kapustu dovnútra. Kapustu dobre zatláčajte hánkami na rukách, nohami alebo dreveným lisovačom na kapustu. Akúkoľvek metódu si vyberiete, základom je hygiena a ruky, nohy či nástroj musia byť dôkladne umyté.
Kapustu sa snažte čo najlepšie zatlačiť, aby v nej nezostal žiaden prebytočný vzduch, ktorý by zapríčinil skazenie celého súdka. Po každej vrstve si všímajte, či kapusta nepúšťa nadbytočnú šťavu, ktorú si nádobkou zbierajte, no nevylievajte – možno ju budete na konci potrebovať. Takto postupujte, až kým nenaplníte sud. Nezabudnite nechať pár cm rezervu, keďže na vrch príde kameň. Nakoniec dolejte vyžmýkanú šťavu, aby bol kameň zaliaty (ak vám došla šťava, môžete použiť prevarenú vodu so soľou), a uzatvorte vrchnákom.
Nasleduje proces kvasenia. Súdok je potrebné umiestniť do teplej miestnosti (15 – 20 °C), kde zotrvá po dobu 4 týždňov. Počas kvasenia sa bude stávať, že zo súdka bude vytekať voda, preto ho nezabudnite podložiť plechom. Kapustu v súdku pravidelne kontrolujte a vytečenú tekutinu dopĺňajte vodou, aby vám kapusta nevyschla (mohla by sa skaziť) a kameň bol vždy ponorený. Kapusta po 4 týždňoch vykvasí a vtedy je potrebné umiestniť sud do chládku, napr. do pivnice, kde by sa mali teploty pohybovať blízko pri nule (nie pod nulou).
Nakladaná kapusta s mrkvou
Veľmi chutnou alternatívou je nakladaná kapusta s mrkvou. Postup je veľmi podobný. Pripravte si strúhanú kapustu a očistite a nastrúhajte si mrkvu. Mrkvy stačí použiť menej, asi 100 g na 1 kg kapusty. Teda ak použijete 5 kg kapusty, pripravte si 500 g mrkvy. Okrem zeleniny budete potrebovať soľ (30 g na 1 kg kapusty), rascu a čierne korenie v celku. Nastrúhanú zeleninu si vo vaničke zmiešajte so soľou a korením. Nechajte 2 – 3 hodiny postáť a následne môžete tlačiť do suda. Spodok suda pokryte kapustnými listami, na ktoré pritláčajte postrúhanú zeleninu, z ktorej rukami vyžmýkate šťavu. Šťavu si odkladajte, pretože ju môžete doplniť, keď na konci priložíte kameň ako závažie, ktorý by mal byť tiež ponorený vo tekutine. Zakryte vrchnákom a tak, ako v základnom recepte, nechajte 4 týždne kvasiť na teplejšom mieste a potom preložte na chladnejšie stanovište.
Nakladaná červená kapusta
Výborná je aj červená kapusta, ktorá má trochu inú chuť, no skvelo sa hodí ku kačici a knedli. Červenú kapustu si treba nastrúhať. Primiešajte na plátky nakrájanú cibuľu (2 cibule na 1 kg kapusty). Kapustu si môžete dochutiť čiernym korením, rascou a bobkovým listom. Kapustu si posoľte a nechajte pár hodín postáť. Potom rukami šťavu vyžmýkajte a kapustu natlačte do suda vyloženého kapustnými listami. Kapustu natlačte až po vrch, priložte kameň a doplňte tekutinu – buď šťavu z vyžmýkanej kapusty, alebo prevarenú vodu so soľou. Priložte vrchnák a nechajte 4 týždne kvasiť, potom premiestnite na chladné miesto alebo kapustu sterilizujte v pohároch.
Ako zavariť kvasenú kapustu
Kapustu môžete v sude držať celú zimu, no nie každému to podmienky umožňujú. Ak napr. žijete v paneláku, môže byť pre vás problém nájsť chladné miesto pre súdok po celú sezónu. Vtedy si môžete nakladanú kapustu zavariť do pohárov, v ktorých sa už bude skladovať jednoduchšie. Zaváranie môže byť správnou voľbou aj pre tých, ktorým sa zvykne počas sezóny kapusta pokaziť a nevedia prísť na to prečo. Zaváranie kyslej kapusty je úplne jednoduché a zavariť ju môžete od 4. týždňa, kedy už bude vykvasená.
Na zaváranie si pripravte poháre a viečka, ktoré umyte v horúcej vode. Naplňte ich kvasenou kapustou až po povrch, aby bola kapusta pokrytá šťavou. Aj vám chýba šťava, doplňte ju prevarenou vodou so soľou. Poháre zatiahnite viečkom a nechajte sterilizovať v hrnci tak, aby sa navzájom nedotýkali a aby ich zospodu pokrývala voda. Pri zaváraní sledujte teplotu – nemala by prekročiť 65 °C. Ak teplota stúpne, sporák vypnite a počkajte, kým teplota klesne. Zavárajte po dobu 45 min. Na koniec poháre vyberte, prikryte dekou a nechajte pomaly vychladnúť.
Dátum:
Predtým, ako sa naplno pustíte do zavárania džemov, húb, uhoriek či inej zeleniny, si musíte vybrať správny druh zaváracieho pohára a ten nezabudnúť dôkladne vysterilizovať. Pozrite sa, ako urobiť strelizáciu čo najdôkladnejšie.
Čítať celý článok
Najčastejšie problémy pri nakladaní kapusty
- Prečo kapusta nekvasí? Príčin, prečo kapusta nekvasí, môže byť niekoľko. Stane sa to, ak kúpite omylom letnú kapustu, nie zimnú. Problémom môže byť aj to, ak si nevšimnete nedostatky, napr. pleseň na listoch a iné chyby. Kapusta môže prestať kvasiť, ak nie je dostatočne dlho umiestnená na teplom mieste. Príčinou môže byť aj nedostatočne natlačená kapusta v sude a málo tekutiny (kapusta by mala byť celá ponorená).
- Prečo kapusta zmäkne? Nakladaná kapusta zmäkne vtedy, ak použijete nesprávny druh kapusty. Niekedy sa dokonca stane, že vám predajú nastrúhanú letnú kapustu ako zimnú. Preto ak chcete mať istotu, kupujte si celé hlávky kapusty, ktoré si nastrúhate až doma. Zimná kapusta by zmäknúť nemala, no pri konzumácii koncom sezóny, niekedy v apríli, už môže byť kapusta mäkšia.
- Prečo sa na kapuste objavila pleseň? Keď sa na kapuste objaví pleseň, príčinou je väčšinou vzduch. Ak ho v sude pri nakladaní ostalo priveľa, kapusta ľahko chytí pleseň. Pokiaľ ide len o biely povlak, dá sa odstrániť a kapustu doplniť o prevarenú slanú vodu.
- Prečo sa kapusta pokazila? Pri nakladanej kapuste sa môže stať aj to, že sa pokazí. Buď začne smrdieť, alebo sa na nej vytvorí slizký povlak. Tieto známky sú výsledkom nesprávneho procesu nakladania a príčin môže byť niekoľko – od slabo natlačenej kapusty cez málo použitej soli, zlého skladovania až po nevhodný druh kapusty.
- Prečo kapusta prestala kysnúť? Na kvasenie potrebuje kapusta dosiahnuť určitú teplotu, aspoň 15 °C. Je možné, že ste kapustu uložili hneď na chladnejšie miesto do pivnice. Kapustu je potrebné uložiť na teplejšie miesto (miestnosť s izbovou teplotou do 20 °C, nie však pri radiátore), kde bude môcť bez problémov kvasiť.
- Prečo má kvasená kapusta nepeknú farbu? Ak je kapusta chuťovo dobrá, chrumkavá, ale zmenila farbu, väčšinou za to môže buď nedostatok vody v sude, ktorá rýchlo vytiekla (treba pravidelne dolievať), alebo prílišné množstvo soli v kapuste (stačí do 30 g na 1 kg kapusty). Ak je kapusta aj chuťovo zlá alebo má mäkkú konzistenciu ako blato, ide pravdepodobne o nevhodnú, letnú odrodu kapusty.
Zaváraná kapusta a ďalšie recepty
Ak nemáte možnosť kapustu nakladať do sudu, môžete ju spracovať aj zaváraním do pohárov. Použiť môžete bielu aj červenú kapustu, na slano, sladkokyslo aj sladko, osobitne alebo s inými ingredienciami ako s cviklou, s paradajkami, s mrkvou či chrenom. Možností je neúrekom aj rozmanitých receptov, ktoré môžete vyskúšať. Zaváraná kapusta má široké využitie, hodí sa ako príloha k jedlám, k zapekaným zemiakom, červená kapusta ku kačici, kurčati i k ďalším mäsitým či vegetariánskym jedlám.
Príprava na zaváranie
Na zaváranie si pripravte zaváraninové poháre s viečkami, ktoré je potrebné vždy pred zaváraním umyť v horúcej vode so saponátom. Hygiena je základ, inak sa vám môže zaváranina ľahko pokaziť. To platí aj pre zeleninu, ktorú nezabudnite najprv dobre umyť a očistiť od chýb. Čo sa týka kapusty, aj v tomto prípade sú vhodnejšie neskoršie odrody kapusty, aby vám v pohároch príliš nezmäkla.
Na zaváranie si pripravte hrniec (príp. iný spôsob sterilizácie v rúre, v umývačke riadu a pod.). Samotná sterilizácia je kratšia, postačí 10, max. 15 min., inak vám môže kapusta príliš zmäknúť. Sterilizujte pri teplote 80 – 90 °C. Po sterilizovaní vyberte poháre ihneď z hrnca, zakryte dekou a nechajte pomaly vychladnúť. Po vychladnutí skontrolujte, či všetky viečka pevne držia a či nálev nevyteká.
Dátum:
Klasické zaváranie v hrnci s vodou sa pomaly, ale isto, stáva zastaralým spôsobom, ktorému sa gazdinky snažia čoraz častejšie vyhýbať. Pozrite sa, ako si zaváranie spríjemniť a urýchliť.
Čítať celý článok
Zaváraná kapusta s cviklou
Zaváraná kapusta s cviklou je skvelou pochúťkou, hlavne ako príloha k hydine alebo bravčovému s knedľou. Na 1 kg kapusty budete potrebovať 300 g cvikly a 150 g cibule. Zeleninu si umyte, očistite a nastrúhajte, cibuľku nakrájajte. Vložte do väčšej nádoby, posoľte a nechajte chvíľu postáť. Medzitým si pripravte sladkokyslý nálev z octu a cukru. Na 1 l vody použite 300 ml octu a 200 g cukru, prípadne si pomery octu a cukru dolaďte podľa toho, či máte radšej sladší alebo kyslejší nálev. Nálev v hrnci priveďte do varu a nechajte vychladnúť. Nálev izbovej teploty vlejte do zaváraninových pohárov naplnených zmesou kapusty, cvikly a cibule. Prichyťte viečka a dajte sterilizovať.
Čalamáda
Čalamáda patrí k jedným z najobľúbenejších zaváranín. Jej pestré zloženie si môžete upraviť podľa toho, akú máte úrodu alebo čo obľubujete. Základom je kapusta a je na vás, aké pomery si zvolíte k ďalšej zelenine. Na 1 kg kapusty môžete použiť 0,5 kg z ďalších druhov zeleniny alebo si zvoliť pomer 1 : 1. Okrem strúhanej kapusty si teda pripravte uhorky nakrájané na tenké plátky, papriku na pásiky a cibuľu na kolieska alebo pásiky. Mrkvu si nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké kolieska.
Pripravte si nálev z octu, oleja, cukru a soli. Stačí spolu zmiešať 450 ml octu, 350 ml oleja, 350 g cukru a 130 g soli. Nálevom zalievame poháre naplnené zeleninovou zmesou. Nálev by mal siahať až po okraj. Napokon zatiahnite viečko a poháre dajte na 10 minút sterilizovať.
Zaváraná kapusta na sladkokyslo
Kapustu v sladkokyslom náleve si môžeme zavariť samostatne, iba ako nastrúhanú bielu kapustu, alebo pridať aj mrkvu (300 g na 1 kg kapusty) a cibuľu (200 g na 1 kg kapusty). Sladkokyslý nálev si pripravte z 1 litra vody, 200 g cukru a 200 ml octu, ktoré priveďte do varu a nechajte vychladnúť. Medzitým si posoľte kapustu a natlačte do zaváraninových pohárov. Vychladnutý nálev nalejte do pohárov, zatiahnite viečka a nechajte 10 – 15 min. sterilizovať.
Zaváraná kapusta s paradajkami a chrenom
Zaváranú kapustu v sladkokyslom náleve si môžete ozvláštniť aj paradajkami a chrenom. Na 1 kg kapusty môžete použiť 300 g paradajok a 50 – 100 g chrenu, podľa toho, ako veľmi chcete chren cítiť. Paradajky si nakrájajte na tenké plátky, chren postrúhajte najemno. Nastrúhanú kapustu si premiešajte s paradajkami a chrenom, posoľte, pridajte čierne korenie a bobkový list. Po chvíli natlačte so pohárov a doplňte sladkokyslým nálevom. Zatiahnite viečka a nechajte 10 minút sterilizovať.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Moderná či retro biela obývačka? Lesklá, matná, s drevom, farebnými doplnkami
Biela obývačka – áno, či nie? Podľa nás je vhodnou voľbou do väčších i menších priestorov, biela sa skvelo kombinuje, preto dokáže zažiariť v každej obývačke.
Adventné vence
4 týždne pred Vianocami je krásna, zároveň však aj hektická kapitola roka. Napriek tomu by sme nemali zabudnúť na jeden z najtypickejších symbolov adventu, tradičný adventný veniec,...
Zrkadlo do predsiene rozhodne patrí
Máte vo svojej predsieni zrkadlo? AK vám v nej chýba, mali by ste to čo najskôr napraviť. V galérii nájdete inšpirácie, kam ho do miestnosti umiestniť.
Publikované dňa: 15.09.2024Posledná aktualizácia: 15.09.2024Hodnotenie článku:
(89.4%)V tejto kategórií nájdete aj:
Ako úspešne predať váš dom alebo byt Predaj nehnuteľnosti môže byť stresujúci proces, ale s dôkladnou prípravou a pomocou odborníkov ho zvládnete hladko a úspešne. Prvý dojem je veľmi dôležitý, preto investujte do kvalitnej...
Najmodernejšie riešenia pri prerábke domu Prerábka domu je veľká investícia, ale s dôkladným plánovaním a výberom správnych technológií môžete vytvoriť domov, ktorý splní všetky vaše požiadavky a bude vám slúžiť dlhé roky.
Najzbytočnejšie spotrebiče v domácnosti. Čím ich nahradiť? Mmajú určite mnoho výhod, v konečnom dôsledku sú niektoré spotrebiče jednoducho zbytočné. Priznajte sa, ktorý z nasledujúcich spotrebičov sa vám len tak povaľuje už niekoľko mesiacov či...
s akymi nožikami krajate kapustu a podobne košťaloviny?