Nemusíte skoro ráno čakať na chlieb v pekárni, upiecť si ho môžete aj sami doma. Nemajte obavy, zvládne to každý a upiecť si ho budete môcť presne taký, aký ho máme radi. Budete potrebovať len niekoľko pomôcok a ingrediencií a váš čas.
Chlieb už dnes nie je žiadna nedostupná položka, v obchodoch nájdete mnoho rôznych druhov, tvarov a chutí, tak prečo sa vôbec zaoberať pečením vlastného chleba. Ponúkame vám 5 dôvodov, prečo by ste domácemu pečeniu mali dať šancu.
Dátum:
Kým niektoré potraviny sa dajú odmerať ľahšie, pri iných stojí za to poznať, ako si poradiť s obyčajným hrnčekom alebo lyžicou. Viete, ako vážiť bez váhy?
Čítať celý článok
Ingrediencie na domáci chlieb
Väčšina chlebov sa pripravuje zo 4 ingrediencií – múky, vody, droždia alebo kvásku a soli. Do niektorých chlebov sa dávajú aj ďalšie ingrediencie na pozmenenie chuti alebo štruktúry.
Múka
Jestvuje množstvo druhov múk, vďaka čomu si viete vždy vybrať tú správnu voľbu pre vaše pečenie. Z klasickej pšeničnej múky najčastejšie poznáme rozdelenie na hladkú, polohrubú a hrubú. Na prípravu chleba je najvhodnejšia chlebová múka, ktorú dostať ako bielu (pod označením T650) alebo tmavú múku (T1100). Dostupná je aj celozrnná múka, ktorá obsahuje nepomleté zrná, ktoré si tak uchovávajú viac vitamínov a minerálov. Z rovnakého dôvodu sa pšeničná múka nahrádza za špaldovú, ktorá taktiež obsahuje viac zdraviu prospešných látok. Na prípravu chleba sa používa aj ražná múka, ktorú možno použiť samostatne alebo ju zmiešať s pšeničnou.
Náročnejšie to majú ľudia s bezlepkovou diétou, u ktorých je proces pečenia trošku zložitejší. Keďže bezlepkové múky neobsahujú glutén, ktorý dodáva cestu vláčnosť, výsledkom môže byť veľmi jemný, drobivý chlieb. Preto je vhodné kombinovať viacero druhov múk a do cesta pridať vlákninu ako psyllium. Z bezlepkových múk sa využívajú hlavne ryžová, mandľová, kukuričná, zemiaková, pšenová, tapioková, kokosová alebo strukovinové múky. Pri výbere múky sa riaďte inštrukciami v recepte, no časom sa nebojte experimentovať a objaviť aj ďalšie múky, keďže každá má svoju typickú chuť a vlastnosti, ktoré môžu váš bežný chlebík obohatiť.
Voda
Úlohou vody je spojiť všetky suché ingrediencie v hladké cesto, ktoré vypracujete do bochníka. Spracovaním vody s ďalšími ingredienciami dochádza k aktivácii droždia a rozvoju lepku, ktorý je pšeničnou bielkovinou a cestu dodáva vláčnosť a flexibilitu, čím spája všetky ingrediencie do jednej masy. Okrem vody sa v niektorých receptoch môžete stretnúť aj s pridaním iných tekutých ingrediencií, ako mlieko alebo pivo.
Droždie alebo kvások
Droždie a kvások majú pri pečení chleba významnú úlohu – práve tieto ingrediencie pomáhajú cestu narásť a dodajú mu textúru a objem. Droždie a kvások nie sú to isté. Droždie je zložené z kvasiniek, ktoré počas kysnutia premieňajú cukry na oxid uhličitý, čím cesto získava na objeme. Živé organizmy v kvásku vznikajú procesom pomalého kvasenia len z múky a vody. Pri kvasení cesta dochádza k štiepeniu lepku, vďaka čomu je chlieb v konečnom dôsledku ľahšie stráviteľný.
Rozdiel pocítite v dĺžke prípravy – droždie sa aktivuje už za niekoľko minút a vykysne aj do hodiny, kým kvások potrebuje fermentovať aj 10 hodín. Chlieb z kvásku má inú chuť, je mierne kyslejší než bežný chlieb z obchodu. Kvások je tiež prirodzený konzervant a pečivo z neho vám nesplesnivie ako pečivo z droždia. Stále viac ľudí siaha po kváskovom chlebe aj preto, že je ľahší na žalúdok, má nižší glykemický index a neobsahuje baktérie spôsobujúce ťažkosti ako kandidóza a urologické infekcie.
Dátum:
Mnohých začiatočníkov dokážu odradiť prvé neúspechy. Nepodarí sa im založiť prvý kvások alebo sa im na prvýkrát nedarí upiecť dokonalý kváskový chlebík. My vám poradíme, ako na to!
Čítať celý článok
Soľ
Štipka soli sa vždy hodí do každého receptu a ani chlieb nie je výnimkou. Množstvo soli si prispôsobte svojim preferenciám – kým niektorí preferujú chlieb s mierne slanou chuťou, iní si množstvo soli redukujú na minimum, aby cítili plnú chlebovú chuť. Soľ je potrebná surovina, ktorá posilňuje lepkové vlákna a prispieva k výslednej textúre. Bez soli by mohol byť chlieb tvrdý a spľasnutý. Okrem soli v ceste je možné soľou posypať aj vrch bochníka a na to môžete použiť vločky alebo väčšie zrniečka morskej soli, ružovej himalájskej soli alebo iných typov.
Voliteľné ingrediencie
Po zvládnutí základného receptu môžete do cesta sem-tam pridať aj nejaké tie ingrediencie navyše, ktoré obohatia jeho chuť alebo výsledný vzhľad.
- Maslo alebo olej – Tuky dodajú chlebu chrumkavejšiu kôrku, pomôžu mu pri kysnutí viac narásť a výsledkom bude skvelá jemná textúra. Pri výraznejších olejoch nadobudne chlebík zaujímavú chuť a arómu, napr. pri orechovom oleji.
- Oriešky – Môžu dodať chlebu výbornú chuť aj zaujímavú textúru, nehovoriac o zdravých tukoch a mineráloch.
- Semienka – Dajú sa pridať do cesta aj na vrch, kde nimi môžete vytvoriť zaujímavé obrázky alebo vzory. Semienka obsahujú množstvo výživných látok, preto sú do pečiva ako stvorené. Použiť môžete slnečnicové semienka, tekvicové, ľanové, chia aj mak.
- Bylinky a korenie – Slúžia hlavne na dodanie arómy a obohatenie chuti. Skúste použiť napr. bazalku, šalviu, rozmarín, tymian, kôpor, aníz, čierne korenie, pažítku, muškátový oriešok alebo škoricu.
- Sladidlá – Ak máte chuť na sladšie pečivo, do cesta pridajte med, cukor alebo slad, ktoré pečivu dodajú jemnú sladkastú chuť.
- Sušené ovocie – Do sladených pečív môžete pokojne pridať oriešky a sušené ovocie. Najčastejšie sa používajú hrozienka, marhule, brusnice, ananás, slivky alebo kokos.
3 jednoduché recepty na prípravu chleba
Ak sa pečenie chleba zdá pre vás ako začiatočníka náročné, skúste si najprv pripraviť jednoduché recepty, na ktoré nepotrebujete žiadne drahé pomôcky. Ponúkame vám 3 recepty, ktoré hravo zvládnete aj s tým, čo už doma máte.
Jednoduchý biely chlieb
Na prípravu jednoduchého bieleho chleba budete potrebovať 350 g bielej chlebovej múky, 250 ml mierne teplej vody, 7g (2 ČL) sušeného droždia, 2 ČL soli, 2 ČL medu a 2 PL roztopeného masla. Vo väčšej mise zmiešajte suché ingrediencie, v odmerke zmiešajte vodu, med a maslo. Tekutú zmes vlejte do misy a ingrediencie spolu vareškou alebo stierkou premiešajte, nech sa dobre spoja. Miešajte 10 minút, kým sa všetko cesto neodlepí od okrajov a nevytvorí bochník. Misku potom prikryte utierkou a nechajte 45 minút kysnúť. Ak je v kuchyni chladno, preložte misku na teplejšie miesto.
Po vykysnutí si predhrejte rúru na 230 °C. Medzitým si vytiahnite podložku na vaľkanie, na ktorej cesto párkrát preložte a vytvarujte bochník. Vezmite si formu na pečenie a vysteľte ju papierom na pečenie. Vložte do nej bochník a prikryte utierkou. Nechajte ešte 20 – 25 minút kysnúť, kým sa rúra nerozohreje. Chlieb pečte 45 minút alebo dozlatista, no po prvých 15 minútach znížte teplotu na 210 °C. Po upečení chlieb vyberte z formy, položte ho na kovovú mriežku a nekrájajte, kým pozvoľna nevychladne.
Bielkovinový chlieb bez múky
Tento bielkovinový chlieb je skvelou voľbou na večerné zajedanie, keďže neobsahuje múku a má menej kalórií. Zároveň je vhodný pre bezlepkovú a keto diétu. Budete potrebovať 300 g semienok podľa vášho výberu (ľanové, slnečnicové, chia, sézamové, tekvicové), 4 vajíčka, 100 g tvarohu alebo nastrúhanej mozzarelly, 1 ČL soli, 2 PL psyllia a 100 ml vody.
Semienka zmiešajte spolu v miske s tvarohom, soľou a psylliom, pridajte vodu a zamiešajte. Vajíčka môžete pridať v celku, no ak si bielka vyšľaháte osobitne a vmiešate ako penu, bude chlebík nadýchanejší. Rúru si predhrejte na 180 °C, cesto si prelejte do formy vystlanej papierom na pečenie a po vyhriatí vložte chlieb do rúry. Nechajte piecť asi 45 minút a sledujte, kedy sa vrchná kôrka sfarbí dozlatista. Po upečení vyklopte na mriežku a nechajte vychladnúť.
Celozrnný chlieb v domácej pekárni
Pečenie v domácej pekárni je úplne jednoduché. Na tento recept vám postačí 500 g celozrnnej pšeničnej múky, za hrsť semienok, 350 ml teplej vody, 1 ČL suchého droždia, 1 ČL soli, 3 ČL medu a 1 PL olivového oleja. Do domácej pekárničky vkladajte najprv tekuté suroviny, potom tuhé suroviny a droždie až nakoniec navrch. Na pekárničke vyberte program na pečenie celozrnného chleba a spustite pečenie. A to je všetko! Pekáreň sama vymiesi cesto, spustí pečenie a upozorní vás, že chlieb je hotový. Po upečení nenechávajte chlieb v pekárničke, ale vyberte ho, nech postupne vychladne na mriežke.
Najčastejšie chyby pri pečení chleba
- Cesto nerastie – Problém bude v droždí alebo v izbovej teplote. Droždie sa neaktivuje vtedy, ak je staré. Chybou môže byť aj použitie nevhodného droždia. Poznáme čerstvé droždie (v kocke) a sušené droždie. Čerstvé droždie je silnejšie a treba si ho predpripraviť, sušeného droždia sa používa viac a sype sa priamo k surovinám. Droždie nezamieňajte, ak nepoznáte pomery a riaďte sa podľa toho, čo stanovuje recept. Droždie nezačne kysnúť ani pri nízkej teplote. Cesto by ste mali umiestniť na teplé, nie však horúce miesto.
- Chlieb pri pečení spľasne – Príčin môže byť niekoľko. Spľasnúť môže vtedy, ak počas pečenia náhle otvoríte rúru a teplota tak klesne. Problémom môže byť aj priveľa droždia, príliš dlhý čas kysnutia alebo priveľa vody v ceste. Ak sa chcete problému vyhnúť, pridŕžajte sa receptu.
- Chlieb sa na vrchu pripáli – Ak sa chlieb pečie dlhšie pri vyššej teplote, vrch sa môže upiecť rýchlo a po zvyšok času sa bude len páliť. V takomto prípade použite nabudúce vrchnák nádoby alebo hliníkovú fóliu, ktorú odkryte len pred koncom pečenia, kedy sa dopečie aj vrch a vytvorí sa chrumkavá kôrka.
- Chlieb je mazľavý, lepkavý, neskôr úplne suchý – Tieto problémy sa vyskytnú, ak chlieb pokrájate prirýchlo. Kým je chlieb horúci, nemal by sa krájať, pretože z neho rýchlo a naraz unikne horúca para, čím vznikne gumová textúra. A naopak, neskôr tento chlebík rýchlo stvrdne. Ak sa neviete dočkať, doprajte mu minimálne pol hodiny, v prípade väčších bochníkov aj viac.
- Chlieb je tuhý, nenadýchaný – Môže sa to stať napr. vtedy, ak cestu nedoprajete dostatok času na kysnutie. Ak recept stanovuje dobu, po ktorú má cesto kysnúť, nesnažte sa si ju skracovať alebo vynechávať. Inak vám chlebík nevykysne a rozdiel bude citeľný. Platí to aj opačne – cesto nenechajte prekysnúť, inak spľasne a výsledok bude taktiež nepriaznivý. Problémom môže byť aj nedostatok bielkovín v prípade celozrnných a bezlepkových chlebov, kde je potrebné dodať psyllium.
- Chlieb má vo vnútri veľa veľkých dierok – Veľa dierok vo vnútri chleba je známkou toho, že ste cesto pred pečením nepreložili. Dierky vznikajú prirodzene kysnutím, vďaka ním je chlieb nadýchaný. Ale aby nemal dierky ako ementál, je potrebné cesto 20 – 30 minút pred pečením párkrát preložiť a opäť vytvarovať do bochníka, čím stratí väčšie bubliny a cesto sa trošku zmenší.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Knižnice – obývačku si bez nich nebudete vedieť predstaviť
Knihy sú neoddeliteľnou súčasťou vášho života a obklopujete sa nimi vo veľkom? Potom im zaobstarajte poriadnu knižnicu, v ktorej sa budú vynímať a ktorá sa zas bude vynímať vo vašej...
Modrá kúpeľňa dodá vášmu bytu šmrnc
Modrá sa s kúpeľňami spája už nejaký ten čas. Že sa jej nemusíte pri zariaďovaní kúpeľne vôbec obávať vás presvedčia naše foto inšpirácie. Do komentárov nám nezabudnite poslať fotky...
Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň
Máte už vybratý stolík pod TV? Nie je to také jednoduché ako ste si na začiatku mysleli? Možno vám pomôžu sa rozhodnúť naše tipy. Nechajte sa inšpirovať našou galériou.
Publikované dňa: 12.09.2024Posledná aktualizácia: 12.09.2024Hodnotenie článku:
(89.8%)V tejto kategórií nájdete aj:
Ako úspešne predať váš dom alebo byt Predaj nehnuteľnosti môže byť stresujúci proces, ale s dôkladnou prípravou a pomocou odborníkov ho zvládnete hladko a úspešne. Prvý dojem je veľmi dôležitý, preto investujte do kvalitnej...
Najmodernejšie riešenia pri prerábke domu Prerábka domu je veľká investícia, ale s dôkladným plánovaním a výberom správnych technológií môžete vytvoriť domov, ktorý splní všetky vaše požiadavky a bude vám slúžiť dlhé roky.
Najzbytočnejšie spotrebiče v domácnosti. Čím ich nahradiť? Mmajú určite mnoho výhod, v konečnom dôsledku sú niektoré spotrebiče jednoducho zbytočné. Priznajte sa, ktorý z nasledujúcich spotrebičov sa vám len tak povaľuje už niekoľko mesiacov či...
ktorý nož je najlepší na krajanie pečiva?
Žeby nôž so zúbkovaným ostrím?
Ja sa prave snazim dosiahnut, aby malo chleba vela velkych dierok a aby bolo nadychane. A nie opak. A nie je to vzdy jednoduche. Osvedcilo s ami pridat viac vody a cesto spravit trochu redsie. Ako pri Ciabatte.