Remoska ako najlepšia elektrická panvica? Recenzie chvália aj Eta Pečenka
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Šetrný pomocník – elektrická panvica
- Najlepšie elektrické panvice
- ETA 0133 Pečenka
- Remoska Tria T41
- Tristar PZ-2964
- Remoska Prima P31F/01
- Ako vybrať elektrickú panvicu
- Príkon
- Z čoho sa skladá elektrická panvica/remoska?
- Ovládanie
- Rozmery a objem (2, 3 či 4 l)
- Tvar elektrickej panvice
- Časovač a termostat nie sú štandardom
- Príslušenstvo – rošt, náradie i recepty
- Cena je primeraná
- Remoska, ETA, Clatronic či Tristar?
Ťažko dnes nájdeme domácnosť, v ktorej by nám nepomáhali vymoženosti 21. storočia. Pomoc v kuchyni je predsa vždy vítaná. Mixér, parný hrniec, kuchynský robot či umývačka riadu. A po „novom“ aj elektrická panvica, ktorá sa v kuchyni prvýkrát objavila v polovici 20. storočia.
Pamätáte si na remosky? Práve pri výbere alektrickej panvice vám dnes pomôžeme.
Obľúbené remosky
Šetrný pomocník – elektrická panvica
Remoska ako najlepšia elektrická panvica? Niekto možno toto náčinie v kuchyni odsúva nabok, zvyčajne to je preto, že nevie, aké využitie vlastne má. Hlavnou výhodou, ktorú remoska ponúka, je univerzálnosť. Tento nenápadný pomocník zvládne piecť, dusiť, zapekať, grilovať alebo vysmážať.
Pripravovať v nej môžete mäso, ryby, zeleninu, pizzu, či dokonca piecť cesto. Kvôli chutnej torte teda vôbec nemusíte zapínať rúru a čakať, kým sa vyhreje. Elektrická panvica ju pokojne nahradí.
- Šetrí čas.
- Šetrí energiu.
- Pripravuje pokrmy rýchlo a zdravo.
- Jednoducho sa obsluhuje.
- Ľahko sa udržiava.
Najlepšie elektrické panvice
Samozrejme, najlepšie je, ak uvidíte konkrétne produkty, ktoré túto kategóriu kuchynských pomocníkov zastupujú. Na základe recenzií, testov a skúseností používateľov sme vybrali tie najlepšie elektrické panvice, ktoré na našom trhu nájdete. Veríme, že vďaka našim radám si vyberiete tú správnu a overíte si, že aj v kuchyni môže ísť práca od ruky.
Ako vybrať elektrickú panvicu
Pri výbere elektrickej panvice by ste mali uvedomiť, pre koľkých ľudí plánujete v nej variť (či vám stačí objem 2 l, 3l alebo budete potrebovať 4 l), ale zohľadniť treba aj niekoľko dôležitých parametrov.
Príkon
Príkon (udáva sa vo wattoch – W) je pri výbere remosky dôležitým parametrom. Hovorí totiž nielen o spotrebe a veľkosti jednotlivých modelov, ale aj o rýchlosti prípravy jedál. Ideálnym pomerom výkon/spotreba je hodnota okolo 500 až 800 W. Existujú aj elektrické panvice s príkonom 300 i 1 800 až 2 000 wattov. Menší príkon znamená pomalší ohrev a zvyčajne ide aj o menšie modely, väčší sa zvyčajne spája s väčšími elektrickými panvicami.
Z čoho sa skladá elektrická panvica/remoska?
Ešte pred samotným výberom si treba ujasniť, aké časti má elektrická panvica a aké sú ich charakteristické vlastnosti.
Veko
Najdôležitejším prvkom na remoske je veko, pretože vo veku sa nachádza tepelná špirála, ktorá môže za to, že panvica sa zohrieva. (Pozor, existujú rôzne elektrické panvice, tepelná špirála sa môže nachádzať aj v spodnej nádobe na prípravu jedla. Tepelná špirála vo veku je typická práve pre remosky.) K veku je pripevnený elektrický kábel, ktorý sa zapája do zásuvky. Pre ľahšiu manipuláciu a údržbu je veko odnímateľné a vybavené rukoväťou z odolného plastu, ktorá je tepelne odizolovaná.
Od dobrého a kvalitne vyhotoveného veka sa odvíja rovnomerné rozvádzanie tepla do celého priestoru. Remosky, ktoré nemajú priezor, sú v tomto prípade lepšie, pretože teplo nemá kadiaľ unikať. Za najlepší materiál sa pokladá ultra odolná liatina. Veko musí mať ventily, ktoré odvádzajú horúcu paru von z uzavretého priestoru. Plusom je možnosť položenia odňatého veka hore dnom, teda horúcou stranou hore.
Remoska s prierezom alebo radšej bez prierezu?
Veko s priezorom umožňuje sledovať a kontrolovať jedlo bez nutnosti otvárania panvice a narúšania prípravy pokrmu. Avšak narúša sa distribúcia tepla. Pri veku bez okienka je síce rovnomerné distribuovanie tepla do všetkých miest, ale príprava často vyžaduje kontrolu jedla, pri ktorej musíte panvicu otvoriť a podstatná časť teplého vzduchu unikne. Každé riešenie tak má svoje výhody a nevýhody. Veko bez priezoru je lepšou voľbou ohľadom rovnomerného rozvádzania tepla, je nutné s panvicou pracovať často a odsledovať si, koľko trvá príprava jednotlivých pokrmov, aby ste nemuseli prípravované pokrmy kontrolovať často.
Materiál panvice
Na výrobu sa najčastejšie používa hliník, avšak povrch je teflónový, smaltový alebo keramický. Najväčšej obľube sa teší teflón, pretože jedlo sa naň nepripaľuje. Existujú aj ďalšie možnosti, ktoré vás môžu zaujať:
- Hliník: Ide o pomerne lacný materiál, ktorý ľahko a rýchlo rozvádza teplo po celej ploche a teplotu sa mu darí dobre udržiavať. Je dôležité, aby bol hliník lisovaný za studena. Výrobcovia povrch často zabezpečujú teflónom, teda nepriľnavým povrchom. Vplyvom vysokej teploty sa môže zdeformovať, preto si treba dávať pozor na príliš dlhé prehriatie nasucho.
- Titán: Vysokokvalitný a vysokoodolný materiál, ktorý sa hrdí vysokou nepriľnavosťou. Výrazným plusom je dokonalé a rovnomerné vedenie tepla po celom povrchu. Teplo vedie rýchlo a ľahko ho aj udržuje, má výborné termoakumulačné vlastnosti. Tento materiál je vysoko odolný proti mechanickému poškodeniu, napriek tomu sa neodporúča miešať v ňom pokrmy s kovovým náradím.
- Liatina: Liatina je síce ťažká, ale vysoko odolná. Ide o prirodzene nepriľnavý materiál, ktorému nerobia problémy vysoké teploty a prudké ohriatie. Keďže preukázala svoje perfektné termoakumulačné vlastnosti, príprava jedla v nej bude trvať len pár minút.
- Nehrdzavejúca oceľ: Častým výrobným materiálom je nehrdzavejúca oceľ. Nádoba je vybavená sendvičovým termoakumulačným dnom, alebo je tvorená vrstvením ocele (3 alebo 5 vrstiev). Etra silný hliníkový základ je pokrytý vrstvou ušľachtilej nehrdzavejúcej ocele a vonkajšia strana panvice je pokrytá magnetickou oceľou. Výsledkom je vysoko odolná panvica, ktorá odoláva mechanickému poškodeniu aj tepelným šokom. Pri 5-vrstvovej panvici sú medzi ušľachtilou oceľou a magnetickou oceľou 3 vrstvy hliníka. Výsledkom je rovnomerné rozvádzanie tepla, jeho rovnomerná cirkulácia, ako aj vysoká odolnosť.
- Meď: Spomedzi všetkých uvedených materiálov je meď najideálnejším tepelným vodičom. Meď sa okamžite prispôsobí tepelným zmenám, rýchlo sa ohreje a aj ochladí. Panvicu z medi odporúčame najmä pre tých, ktorí si potrpia na zachovanie čo najväčšieho množstva vitamínov a minerálov z pokrmov, pretože na medenom povrchu pripravíte jedlá tak rýchlo, že nestratia príliš veľa zdraviu prospešných látok.
Stojan
Stojan z tvrdého odolného plastu alebo z ocele slúži na oddelenie horúceho povrchu panvice od kuchynskej dosky či stola. Vďaka nemu môžete panvicu umiestniť rovno na kuchynskú linku bez toho, že by došlo k jej poškodeniu. Pozor si dajte pri podstavcoch z ocele, pretože tento materiál dobre vedie teplo a horúčosť prechádzajúca z panvice do stojana by mohla na stole či kuchynskej linke predsa len zanechať nejaké stopy.
Ovládanie
Ovládacie prvky sa nachádzajú na rukoväti, na panvici alebo na stojane. Väčšina kvalitných remosiek disponuje len jedným tlačidlom, spínačom, s ktorým panvicu zapnete a aj vypnete. Tlačidlá musia byť vyhotovené z kvalitného materiálu, aby sa nezodrali prirýchlo. Základom pri ovládaní je vedieť, že panvica nepotrebuje žiadne predhrievanie. Všetky suroviny môžete nahádzať do hrnca a až potom remosku spustiť. Regulácia teploty nie je u remosiek bežná, no ak natrafíte na reguláciu teploty – termostat, určite urobíte dobre, ak si tento model kúpite.
Rozmery a objem (2, 3 či 4 l)
Klasické remosky mali objem 2 alebo 4 l. Dnešné elektrické panvice ponúkajú, čo sa veľkosti týka, väčší výber. Naraziť môžete na modely s objemom 2,5 l, 3 l, ale aj 5 či 7,5 l. Pri výbere podľa objemu myslite na to, že v 2-litrovej remoske pripravíte 3 až 4 porcie jedla, v 4-litrovej okolo 6 porcií. Najčastejšie sa remosky vyrábajú s priemerom 26 až 28 cm a s hĺbkou 11 cm, najväčšie panvice majú priemer až 32 cm.
S objemom, teda veľkosťou spotrebiča, súvisí hmotnosť. Tá je dôležitá s ohľadom na manipuláciu s prístrojom. Panvice s objemom 2 l vážia zvyčajne do 2 kg, 4-litrové majú hmotnosť okolo 3 kg a tie najväčšie môžu dosahovať hmotnosť až 6 kg.
Tvar elektrickej panvice
Remosky majú najčastejšie okrúhly tvar, stretnúť sa môžete aj s obdĺžnikom či štvorcom.
- Okrúhly tvar – je ideálny na prípravu koláčov či pizze. Jedlo sa neprichytáva v rohoch a panvica má dokonalú cirkuláciu vzduchu. V okrúhlych hrncoch sa rýchlejšie a praktickejšie premiešava jedlo.
- Štvorcový tvar – nevýhodou je riziko prichytávania jedla v rohoch, inak sa v nich dá pripravovať všetko od koláčov až po mäso.
- Obdĺžnikový tvar – v takomto tvare pripravíte oveľa jednoduchšie buchty na pare, chlieb, ale aj bublaninu a iné koláčiky či zákusky.
Časovač a termostat nie sú štandardom
Remosky bývajú najčastejšie vybavené nasledovnými funkciami:
- Časovač – jeho pomocou si môžete nastaviť presný čas, ako dlho má panvica jedlo pripravovať.
- LCD displej – ponúka všetky dôležité informácie, ktoré ste na remoske nastavili. Zvyčajne na ňom býva čas, ako dlho sa pokrm bude pripravovať a teplota, pri ktorej sa jedlo varí/pečie/smaží.
- Termostat – umožňuje regulovať teplotu v panvici.
Príslušenstvo – rošt, náradie i recepty
Pri kúpe niektorých modelov, automaticky získate aj nejaké to príslušenstvo. Najčastejšie ide o brožúru, v ktorej sa nachádzajú recepty, tiež sa môžete stretnúť s pribaleným kuchynským náradím, ktoré nepoškodzuje povrch panvice, alebo s roštom z nehrdzavejúcej ocele, pomocou ktorého môžete v panvici grilovať alebo pripravovať jedlo na pare.
Cena je primeraná
Remosku mnohí používajú ako náhradu klasickej rúry. Áno, v mnohom ju môže zastúpiť, ale o plnohodnotnej náhrade sa nedá hovoriť. Cena je primeraná, keďže panvica je všestranne využiteľným spotrebičom. Zaujíma vás, koľko stojí remoska? Cena panvíc začína na cene cca 30 €. Musíte však rátať s menším objemom a žiadnymi funkciami. Elektrické panvice od 80 do 120 € sú kvalitnejšie, majú väčší objem a aj výkon už stojí za zmienenie. V cenovej kategórie nad 120 € nájdete modely s veľkým objemom, výkonom a so zaujímavými funkciami.
Remoska, ETA, Clatronic či Tristar?
Najznámejším výrobcom v tomto segmente je česká Remoska, ktorá ponúka rokmi overené modely. Na trhu sa snažia svojimi elektrickými panvicami presadiť aj spoločnosti ETA, Clatronic, Guzzanti alebo Tristar. Medzi ďalšie značky, od ktorých sa oplatí kúpiť elektrickú panvicu, patria Concept, Mora, Bravo, Princess a Domo.
Remoska – recepty
Takmer s každou jednou panvicou obdržíte aj návod na jej používanie, v ktorom zvykne byť pár receptov na prípravu jedál. Nie je to však pravidlom, preto vám ponúkame recepty, s ktorými pripravíte jeden kompletný nedeľný obed = polievka, hlavné jedlo a dezert. Samozrejme, že v panvici môžete pripravovať akékoľvek jedlo, recepty slúžia len ako inšpirácia.
Hrachová polievka
Základom je dobrá teplá a najmä zdravá polievka. Vybrali sme pre vás jednu z tradičnejších polievok:
Budete potrebovať:
- 2 l hovädzieho vývaru
- 500 g hrachu
- 50 g slaniny
- 50 g masla
- 4 polievkové lyžice hladkej múky
- 2 – 3 čajové lyžičky majoránky
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ a korenie na dochutenie
Krutóny:
- 2 rožky
- 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
- Soľ a korenie na dochutenie
Postup:
- Do elektrickej panvice pridajte 2 l hovädzieho vývaru, 500 g hrášku, zamiešajte a nechajte 20 min. variť.
- Medzitým si na klasickej panvici pripravte 50 g slaninky, nakrájanej na pásiky, s 50 g masla. Trochu opražte a postupne primiešajte 2 PL hladkej múky. Smažte približne 5 min.
- Pripravenú slaninkovú zmes pridajte do remosky k hovädziemu vývaru a hrachu. Pomiešajte, chvíľku povarte a pridajte soľ a korenie. Znovu poriadne premiešajte a pridajte 3 ČL majoránky. Zamiešajte a nechajte 20 min. variť.
- Čas, keď sa polievka varí, využite na prípravu zahusťovacej zmesi. Do menšej nádobky odoberte trochu polievky z panvice, pridajte 2 PL hladkej múky a poriadne rozmiešajte, aby ste sa zbavili všetkých hrudiek. Zmes tesne pred koncom varenia pridajte do polievky, poriadne zamiešajte a pridajte 2 roztlačené strúčiky cesnaku. Následne povarte ešte 5 min.
- Tento čas využite na prípravu krutónov. Na panvici zohrejte 2 PL olivového oleja, pridajte na kocky nakrájané rožky, okoreňtee, osoľte a krutóny opekajte do zlatista.
- Polievku podávajte spolu s krutónmi a na dozdobenie môžete použiť vetvičku čerstvej majoránky.
Hovädzie zadné na víne
Patríte medzi mäsové typy? A viete oceniť chuť dobrého kvalitného červeného vínka? Ak áno, čo tak spojiť tieto dve chute do jedného a servírovať ich na tanieri v podobe hovädzieho zadného na víne? S elektrickou panvicou bude hutné hovädzie mäso hotové behom 90 minút a jeho chuť bude fantastická.
Budete potrebovať:
- 500 g hovädzieho zadného
- 3 veľké cibule
- 3 polievkové lyžice oleja
- Plechovka lúpaných rajčín (namiesto nich môžete použiť aj čerstvé rajčiny alebo pretlak)
Omáčka:
- 100 ml červeného vína
- 2 polievkové lyžice vínneho octu
- 3 – 4 guličky celého čierneho korenia
- 3 – 4 guličky celého nového korenia
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 ks bobkového listu
- 2 klinčeky
- 1 škoricové drievko
- Soľ a korenie na dochutenie
Postup:
- Ako prvé si zmiešaním všetkých surovín pripravte omáčku.
- Do pripravenej omáčky poukladajte na kocky nakrájané hovädzie mäso (odporúčame menšie kocky).
- Mäso v marináde nechajte v chladničke stáť približne 7 hodín.
- Krátko pred pečením mäso vyberte. Do panvice pridajte 3 PL oleja, na kocky nakrájané 3 cibule a smažte.
- Keď je cibuľka sklovitá, pridajte mäso bez omáčky a trochu ho orestujte.
- Pridajte aj zvyšok omáčky a celú plechovku rajčín. Chvíľku povarte a podlejte vodou tak, aby boli všetky kusy mäsa zaliate vodou. Panvicu zavrite a nechajte variť približne 90 minút.
Tradičná bublanina s ovocím
Tradičnou bublaninou nikto nepohrdne. Počas sezóny môžete na prípravu využiť aktuálne dozreté plody priamo z vašej záhradky.
Krátko pred pečením si vyložte všetky suroviny, aby mali izbovú teplotu. Koláč tak bude chutnejší a je vyššia šanca, že sa vám podarí. Suroviny izbovej teploty sa lepšie premiešajú a spoja.
Budete potrebovať:
- 100 g masla
- 150 g práškového cukru
- 140 g hrubej múky
- 3 vajíčka
- 200 ml mlieka
- ½ prášku do pečiva
- Citrónovú kôru (nemusí byť)
- Ovocie podľa vlastného uváženia
- Papier na pečenie
Postup:
- Do misky pridajte 140 g hrubej múky, ½ prášku do pečiva a 200 ml vlažného mlieka. Pridajte 3 bielka, žĺtky si odložte do druhej misky. Premiešajte.
- Do misky so žĺtkami pridajte 150 g práškového cukru, 100 g rozpusteného masla a vyšľahajte penu.
- Penu pridajte do misky s múkou a poriadne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dôkladne premiešali.
- Remosku vyložte papierom na pečenie, ak ho nemáte, remosku vytrite maslom a pomúčte polohrubou alebo hrubou múkou, nezabudnite pomúčiť aj steny panvice.
- Cesto rozotrite po celej ploche a poukladajte ovocie. Zavrite a nechajte piecť približne 30 minút.
- Po upečení a vychladnutí poprášte koláč preosiatym práškovým cukrom. Na dozdobenie môžete použiť mätové lístky.
Najčastejšie otázky – FAQ
Remosku môžete použiť na prípravu koláčov, polievok, duseného i pečeného mäsa, ale aj na prípravu rizota. Zaujali sme vás? Ak áno, avšak stále máte ohľadom týchto spotrebičov otázky, napíšte nám do komentárov. Odpovieme čo najskôr.
Sú dostupné remosky s reguláciou teploty?
Môžem do remosky vkladať iné zapekacie misy?
Dá sa hrniec remosky používať na indukčnej varnej doske?
Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú
Autor článku
Komentáre
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Presne taká je biela farba, ktorá sa čoraz viac objavuje aj ako farba kuchyne.
Plánujete upraviť svoju terasu či záhradu, avšak nemáte nápady? Vyskúšajte niektorý z našich tipov.
Máte doma závesy? Hodia sa nielen do obývačky či spálne, ale aj do detskej izby a kuchyne. Sú dekoračným doplnkom, ktorý dodá miestnosti svojský ráz.
Publikované dňa: 18.03.2024
Posledná aktualizácia: 18.03.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Výber robotického mopu nie je mimoriadne náročný, samozrejme, pokiaľ viete, čo hľadáte. Ak v tom však nemáte jasno, náš článok vám pomôže sa v tejto problematike zorientovať.
Na e-shope Planeo zakúpite všetky modely grilov, stačí si len vybrať aký druh grilu vám bude najviac vyhovovať. Pri výbere zvážte niekoľko kritérií.
Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.
Mám Remosku T41/44 Tria Yellow, ktorá vyzerá krásne a úplne mi funkčne vyhovuje. Je variabilná a dá sa v nej pripraviť mnoho pokrmov. Remoska je vyskúšaný a rokmi overený produkt, ktorý používali už moji rodičia. Samozrejme, teraz sa vyrábajú troška inak, ale ich podstata ostala. Je to skvelá úspora energie a remoska mi ponúka tri funkcie v jednom výrobku. Cena bola veľmi dobrá a plus dávam aj za celkové kvalitné prevedenie či za okienko, vďaka ktorému môžem sledovať pokrm počas prípravy. Varenie je rýchle a keď pripravujem mäso, zakaždým je šťavnaté. Jedlo sa nevysušuje, je jemnejšie a podľa mojich chuťových pohárikov aj chutnejšie než v klasickej rúre. Remoska mi šetrí miesto, keďže zastúpi viaceré produkty v jednom kompaktnom tele. Na žiadne negatíva som zatiaľ neprišla.
Manžel mi kúpil Remosku Classic R21F, s ktorou som maximálne spokojná. Pečie rýchlo a jedlo je výborné. Objemom je vhodný pre jednu až dve osoby. Oceňujem skvelú skladnosť a mobilitu, preto je ideálna pre menšie domácnosti. Oceňujem, že pri pečení sa nič nepripaľuje a pečenie mäsa je bez podlievania vodou. Manipulácia je jednoduchá a na boku sú šikovné úchyty, vďaka ktorým môžem remosku ľahko prenášať. Údržba je tiež jednoduchá a dobre sa čistí nádoba aj veko. Oproti Pečence vidím výhodu v tom, že táto nádoba má o niečo vyššiu výšku. Takže napríklad pod kuraciu štvrťku sa vojdu aj zemiaky a zelenina. Takisto žemľovka môže mať viac vrstiev. Remoska sa oplatí vtedy, keď chcete menšiu porciu pokrmu a neoplatilo by sa vám rozpaľovať rúru. Tento produkt funguje na jednotku, preto ho odporúčam. Zvažujeme, že rovnakú remosku kúpime aj nášmu synovi, snáď ju ocení a bude s ňou spokojný.