Ako pestovať bylinky v kvetináči
Prísun čerstvých byliniek si vieme zabezpečiť ozaj jednoducho! Dnes vám poradíme ako si vypestovať si vlastný kúsok voňavej prírody v kuchyni či na terase.
Čítať celý článokKeď sa povie rozmarín, tak si vždy predstavíme buď obľúbené korenie do kuchyne, alebo bylinku s liečivými účinkami. Najčastejšie sa toto korenie používa v receptoch zo stredozemnej kuchyne a vždy dokáže dotiahnuť chuť do dokonalosti. Na oba účely je veľmi obľúbený a rozhodne sa ho oplatí pestovať aj doma namiesto toho, aby ste si ho neustále kupovali v obchode alebo lekárni. Rozmarín naozaj nepatrí medzi nejaké náročné rastlinky alebo také, ktoré by ste museli neustále presúvať, presádzať alebo hnojiť. Dokážete si ho vypestovať na balkóne, na okne alebo v záhradke, ak bývate v rodinnom dome.
Vedeli ste o tom, že chuť a liečivé vlastnosti sú pre nás ľudí známe už tisícky rokov? Používali ho Egypťania a Gréci pri rôznych rituáloch, bol považovaný za symbol lásky a manželstva, rovnako ako večnosti a smrti. Prirodzeným prostredím na rast rozmarínu v prírode je juh Európy, kde ho nájdete ako voľne rastúci krík. Možno ste sa už s ním na dovolenke stretli, no nespoznali ste, že ide o rozmarín, keďže sa jeho vzhľad trošku líši od toho v kvetináči. Ak obľubujete používať rozmarín pri varení alebo ho využívate aj na zdravotné účely, tak by ste si ho mali určite vypestovať. Ako na to?
Vyššie sme už spomínali, že rozmarín bol známou bylinkou bylinkou už v starovekých civilizáciách. Pomenovanie rozmarín pochádza z latinského slovného spojenia „ros marinus“, čo v preklade znamená morská rosa. Do strednej Európy sa dostal až v 15. storočí, čo potom súviselo aj so zavedením kvetináčov a pestovaním kvetov v interiéri. V tom období sa používal aj pri kresťanských obradoch – slúžil ako kadidlo, vyrábal sa z neho špeciálny olej a výrazné voňavky.
S rozmarínom sa spájajú aj rôzne povery a zvyky, ktoré sa tradovali na dedinách. Hlavne kvôli tomu sa pestoval takmer v každom jednom dome, keďže mal slúžiť ako kvet lásky, vernosti a rodiny. Tiež je symbolom panenstva, takže ho zvykli ľudia privinúť aj do svadobného venca nevesty. Čerstvé výhonky boli aj súčasťou pripnutého pierka na oblečení svadobčanov. Navyše sa stal súčasťou ďalších svadobných súčastí – ako výzdoba družbovskej palice a krabičky so svadobnými koláčmi. Naše staré mamy ho používali ako koreninu v kuchyni a liečivú rastlinu, čo sa zachovalo až dodnes.
Rozmarín sa predáva v semienkach. Tie na začiatku jari (niekedy v marci) treba vysadiť do kvetináča. Výsadba zo semien je pomerne náročná, keďže rozmarín ťažko klíči. S výsevom by ste mali začať skôr ako dosiahnu teploty vonku 20 °C, pretože semená klíčia 2 až 3 týždne. Po vysadení ich treba udržovať vlhké, avšak nie mokré, aby nezhnili. Do jedného kvetináča sa dáva 6 až 8 semienok, ktoré sa prikryjú jedným centimetrom substrátu. Keď už sú rastlinky dostatočne vysoké, tak je čas ich presadiť, aby sa v kvetináči netlačili. Môžete si vybrať, či ich umiestnite do záhrady alebo ich porozdeľujete do samostatných nádob. Ak si chcete vysadiť rozmarín priamo do záhonov, tak sa to robí až koncom mája, prípadne začiatkom júna. Opäť zasejete väčšie množstvo semiačok rozmiestnených 50 centimetrov od seba a do hĺbky pol centimetra.
Čo sa týka podmienok, v ktorých rozmarín rastie najlepšie, tak ideálna je priepustná, piesočnato-hlinitá pôda s vysokým obsahom vápnika. Ideálna hodnota pH je medzi 6 a 8,5, čiže najlepšie rastie v kyslejšej až alkalickej pôde. Užíva si slnečné lúče, no zároveň by nemal byť umiestnený na veternom stanovisku. Nemá rád ani chladné počasie, takže hlavne preto sa mu darí skôr na juhu Európy. Keď prídu prvé mrazy, tak ich nemusí zvládnuť. Ako ho pred zimou ochrániť?
Ideálne je použiť na zahrievanie čečinu, maštaľný hnoj alebo kompost. Tie mu dodajú okrem tepla aj živiny. Vyhnite sa záhradnej fólii, pretože tak by k rozmarínu neprúdilo dostatočné množstvo vzduchu. Aj keď v miernejších mrazoch a počas kratších zím dokáže prežiť aj nechránený, no nikdy neviete predpokladať, aká zima nás bude čakať. Kvôli tomu, že sa mu najviac darí v teple odporúčame pestovať ho v interiéri.
Prísun čerstvých byliniek si vieme zabezpečiť ozaj jednoducho! Dnes vám poradíme ako si vypestovať si vlastný kúsok voňavej prírody v kuchyni či na terase.
Čítať celý článokPestovanie v kvetináči je o čosi jednoduchšie a hlavne preto si ho ľudia pri rozmaríne vyberajú častejšie. Nemusíte ho schovávať pred zimou ani sa báť, že ho ofúkne silný vietor. Keď sa rozhodnete pestovať rozmarín v kvetináči, tak je dôležité vytvoriť drenážnu vrstvu a následne naplniť kvetináč substrátom zmiešaným s neutrálnou až alkalickou pôdou. Keďže obľubuje slnko, tak kvetináč umiestnite na okno alebo slnečné miesto v miestnosti. Snažte sa udržiavať stabilnú teplotu, aby nepoklesla príliš nízko, to by mohlo rast rozmarínu ohroziť.
Najdôležitejšou časťou pri pestovaní akejkoľvek rastliny je voda, zálievka. Pri rozmaríne by ste si mali naozaj dávať pozor na to, akým množstvom vody ho zalejete a koľkokrát denne/týždenne ho budete zalievať. S vodou by ste mali byť určite opatrní. Rozmarín nemá rád príliš prevlhčenú pôdu a má tendenciu pri častom a intenzívnom polievaní zhniť. Preto ho zalievajte len odstátou vodou dolu do misky a on sa tak napije toľko, koľko potrebuje.
Rovnako ako pred veľkým množstvom vody by ste ho mali chrániť aj pred priamym slnkom. Na jeho pestovanie je ideálny polotieň. A príliš nízke teploty by taktiež nezvládol, takže ak si rozmarín pestujete v záhradke, je potrebné ho chrániť aj pred chladom. Počas vegetácie si rozmarín vyžaduje pravidelnú zálievku a prihnojovanie. Rastlinku je potrebné každé 3 až 4 roky presádzať, pretože sa pri tom zrežú korene o jednu tretinu a vymeníte pôdu za novú.
Čo sa týka jeho zberu, tak zbierajte len zelené nedrevené výhonky. Využívajú sa buď čerstvé, alebo sušené. Na usušenie sa zbierajú mladé listky väčšinou v období od mája do augusta. Rozmarín schne veľmi pomaly, takže mu určite nechajte dostatok času, aby sa stihlo všetko poriadne presušiť. Keď už je usušený, tak listy podrvte a uschovajte do dobre uzavretých tmavých nádob, ktoré budú rozmarín chrániť pred svetlom a vlhkosťou.
Rozmnožovanie je jednoduché a rýchle pomocou odrezkov. Na rozmnoženie odrežte 10-centimetrovú vetvičku rozmarínu a odstráňte z nej všetky spodné lístky. Nebojte sa odstraňovať až do polky vetvičky. Na to, aby odrezok začal čo najrýchlejšie koreniť, sa dá využiť stimulátor zakoreňovania. Okrem urýchlenia tohto procesu ošetrí ranky na stonke a zabráni infikovaniu rastlinky. Na tieto účely sa dá použiť napríklad aj škorica.
Keď už odrezok pustí nejaké tie korienky, tak ho zapichnete do vopred pripraveného substrátu – ideálne je použiť taký, ktorý sa používa na premnoženie a výsev. V pôde by mala byť zapichnutá tá časť vetvičky, z ktorej ste odstraňovali lístky. Potom je dobré nádobu prikryť igelitovým vreckom. Vďaka tomu budete čerstvo zasadený rozmarín udržiavať v stabilnej teplote, čo je pre proces zakorenenia úplne ideálne. Dôležité je tiež zabezpečiť, aby bol substrát stále vlhký, no nie preliaty.
Na jar zvykne rozmarín napádať pleseň. Prejavuje sa bielym, fialovým, sivým alebo hnedým povlakom. Občas sa prejavuje i žltými škvrnami na listoch. Keďže pleseň má rada vlhko, je najvhodnejšie rastliny zalievať ráno, aby mohli vďaka slnku počas dňa vyschnúť. Ak rozmarín prestriháte, aby nebol príliš hustý, zlepšíte cirkuláciu vzduchu, čo je opäť nápomocné pri ohrození plesňou.
Nezriedka sa na rozmaríne objavuje i biely povlak podobný pavučine či biely prášok na listoch. Ide o múčnatku, ktorej sa najjednoduchšie zbavíte postrekom. Ďalším škodcom v prípade rozmarínu sú vošky. Malý hmyz môže byť ohrozujúci predovšetkýmpre rastlinky pestované v interiéri alebo v skleníku. Vhodným pomocníkom je v tomto prípade opäť postrek.
Rozmarín je asi jednou z najpoužívanejších a najznámejších byliniek v kuchyni. Či už je to pri varení alebo grilovaní mäsa, vždy dodá príjemnú vôňu a špecifickú chuť. Okrem toho sa využíva aj v kozmetike a známy je aj pre svoje liečivé účinky. Na aké všetky účely ho viete doma použiť a v ktorých výrobkoch ho môžete nájsť?
V kuchyni je rozmarín veľmi obľúbený. Prečo? Aj napriek pôsobeniu vysokej teploty nestráca svoju špecifickú vôňu ani chuť. Dá sa použiť na ochutenie akéhokoľvek jedla, prílohy alebo šalátu, no na druhej strane treba myslieť na to, že to s ním netreba preháňať. Ak by sa vám podarilo, že ho dáte do jedla príliš veľa, tak namiesto príjemne zvýraznenej chuti by malo vaše jedlo nepríjemnú horkú pachuť. Je dobré skúšať a nedržať sa len receptov. Niekde sa vám bude rozmarín hodiť aj napriek tomu, že by ste to nikdy nepovedali a pri niektorých jedlách môže byť v recepte, no sedieť vám tam nebude.
Pri grilovaní nemusíte ukladať rozmarín len na mäso, klobásky alebo plech, na ktorom máte mäso poukladané. Aby bolo jedlo pekne prevoňané, tak ho môžete dať rovno na uhlíky do ohniska. Rozvoňaná bude tak celá vaša záhrada. Použiť sa však dá aj k zelenine, ktorú grilujete, do omáčok alebo marinády, do ktorej mäso vopred uložíte.
Táto bylinka obsahuje viacero telu prospešných látok. Patrí medzi ne napríklad železo, vápnik a vitamín B6. Vďaka týmto zložkám dokáže zlepšiť krvný obeh, upokojuje myseľ, pomáha zvládať stres, pri bolestiach hlavy a silných migrénach. Ako jedna z mála byliniek tiež zvyšuje krvný tlak, čo nemusí na vaše telo vplývať len pozitívne, hlavne ak trpíte vyšším tlakom. V tom prípade s ním treba radšej opatrne. Rozmarín viete použiť aj pri chrípke, astme a nespavosti.
V akých všetkých formách viete použiť rozmarín na zdravotné účely? Známy je napríklad rozmarínový olej, ktorý sa dá použiť pri bolestiach chrbtice a na masírovanie boľavých kĺbov. Prináša úľavu aj vtedy, ak máte chronické zápalové ochorenia kĺbov a nechcete stále siahať po tabletkách. Na stuhnuté svaly a zrýchlenie krvného obehu pomáha rozmarínový kúpeľ. Pripravíte si ho tak, že do teplej vody pridáte sušený rozmarín a pár kvapiek oleja, prípadne viete aj v drogérii nájsť kúpeľovú soľ s rozmarínom. Čo je takou zaujímavosťou, tak si intenzívnym rozmarínovým kúpeľom môžete pri nechutenstve naštartovať chuť do jedla.
Ak si chcete z rozmarínu pripraviť prírodný a zároveň účinný nápoj proti chrípke, tak vyskúšajte tento recept. Nechajte si v kanvici alebo hrnčeku zovrieť vodu a vlejte ju do šálky, kde pridáte čajovú lyžičku rozmarínu a čajovú lyžičku medu. Na ochutenie tam môžete pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy a domáci sirup. Nápoj dobre premiešajte a vypite jedenkrát denne. Takýto rozmarínový nápoj vám pomôže pri vykašliavaní hlienov, astme alebo aj zažívacích problémoch. Opäť pripomíname, že neodporúčame piť tento nápoj ľuďom s vyšším tlakom.
Rozmarín je veľmi obľúbenou zložkou v kozmetike, hlavne v tej, ktorá je určená na starostlivosť o pleť a vlasy. Do kozmetiky sa používa silica, ktorá sa z rozmarínu získava. Silné čistiace vlastnosti rozmarínu sa používajú najmä do prípravkov určených pre mastnú a zmiešanú pleť. Ak ste si mysleli, že s takouto pleťou sa bojuje iba v tínedžerskom veku, tak to nie je úplne pravda. Aj vo vyššom veku sa môže vyskytovať bolestivé akné. Ak teda máte problémy s pleťou, siahnite buď po rozmarínovom čistiacom géli, alebo kréme. Nebojte sa kombinácie viacerých produktov z rôznych byliniek. Rozmarín je vhodné kombinovať napríklad s čajovníkom.
Rozmarínová silica sa tiež používa do krémov na telo. Účinne pomáha napríklad pri reume alebo na uvoľnenie svalstva pri masáži. Olej alebo tinktúra z bylinky prekrvujú pokožku, hydratujú, napínajú ju a uvoľňujú stuhnuté svaly. Rozmarín sa tiež pridáva do zubných pást a ústnych vôd, pretože vďaka schopnosti dezinfikovať sa zbavíte nepríjemnej vône z úst a prípadných zápalov ďasien. Rozmarínový kúpeľ je vhodný na osvieženie pokožky a prečistenie pórov.
Ak túžite po hustých, lesklých a zdravých vlasoch, tak môžete opäť siahnuť po produktoch s rozmarínom. Často je súčasťou prírodných šampónov na vlasy, ktoré sú určené práve na slabé vlasy bez lesku, so sklonom k lámavosti. Na trhu tiež nájdete rôzne zábaly, masky a rozmarínové kúry s výťažkami z rozmarínu. Keď chcete mať zdravé a pevné vlasy, tak je dôležité starať sa aj o vlasovú pokožku. Rozmarín dokáže ošetriť pokožku hlavy, zastavuje tvorbu lupín a zabraňuje vypadávaniu vlasov. Okrem kozmetiky s rozmarínom môžete pre lepšie výsledky použiť domáci odvar z rozmarínu.
Knihy sú neoddeliteľnou súčasťou vášho života a obklopujete sa nimi vo veľkom? Potom im zaobstarajte poriadnu knižnicu, v ktorej sa budú vynímať a ktorá sa zas bude vynímať vo vašej...
Hnedá nie je častou voľbou pri výbere farby do kúpeľne. A to aj napriek tomu, že ide farbu mnohých odtieňov, ktorá sa hodí k bielej, sivej, béžovej i zelenej.
Farba dreva v kombinácii s bielou je pre kuchyne typická. Napriek tomu, že už sa môže zdať táto kombinácia obohraná, stále sa teší veľkej obľube a stále dokáže prekvapiť. Ak neviete, akú...
V článku sa pozrieme na viaceré spôsoby využitia opadaných listov zo stromov v úžitkových aj okrasných záhradách. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko podstatné.
Mnohí z nás riešia dilemu "kedy naposledy pokosiť pred zimou?". V našom článku vám preto poradíme ako trávnik správne pripraviť na fázu zimného oddychu.
Gaura očarí svojou krásou snáď každého. Preto patrí k populárnym trvalkám, ktoré sú navyše veľmi nenáročné na starostlivosť. Dnes si o jej pestovaní a strihaní povieme viac.
Ďakujem Vám, za veľmi zaujímavý a poučný článok, kde ste sa dotkli všetkých možných oblastí. Čo ešte mi chýba, je rez rastliny, nevadí - aj tak som čítala Váš článok s veľkým záujmom. Ďakujem
Mila KRISTINKA,
velmi pekne dakujem.Obdivujem Vas, ze si popri studiu viete najst taku uslachtilu zalubu
a mate taky siroky rozhlad. Nech sa Vam dari v studiu i pri sireni poznatkov o uzitocnych,
aj zkraslujucich zivotne prostredie rastlinach.V tomto clanku ste celkom vycerpali temu .Gratulujem !
RD