Sklo vs plast – ktorý materiál je lepší na skladovanie potravín? Výhody a nevýhody
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Skladovanie potravín je niekedy naozaj veda. Ako ich doma uskladniť, aby vám vydržali čo najdlhšie? Najväčší problém je asi pri uchovávaní ovocia a zeleniny. Je lepšie po tom, ako si z nich odkrojíte, dať ich do chladničky alebo len na kuchynskú linku? Nechať ich voľne alebo je lepšie dať ich do misky? No a čo materiál nádoby, do ktorej potraviny uložíte? Aj to je dôležitý faktor, ktorý ovplyvňuje kvalitu, výdrž a chuť potravín.
Čo je teda pre potraviny lepšie – sklo alebo plast? V dnešnom článku sa budeme venovať výhodám a nevýhodám týchto materiálov, na základe čoho vám odporučíme, čo je na skladovanie potravín lepšie.
Plast – je taký nebezpečný, ako sa o ňom tvrdí?
Nádoby z plastu majú jednu obrovskú výhodu – sú veľmi pohodlné. Ľahké, jednoducho s nimi dokážete cestovať a málokedy sa rozbijú alebo puknú pri páde (záleží aj od kvality plastu).
Treba sa na to pozrieť aj z druhej strany. Plast je hlavným problémom v oblasti životného prostredia. Podľa EPA (Agentúry na ochranu životného prostredia) bolo v USA vyprodukovaných v roku 2010 až 14 miliónov ton plastových obalov a nádob. Takéto množstvo plastu sa ani nedá lokálne recyklovať, takže množstvo tohto odpadu končí v prírode. EPA tiež uvádza, že v roku 2012 bolo z celkového odpadu zrecyklovaných len 14 % plastových obalov a nádob.
Dobre, ak vás tento fakt nepresvedčil, tak v poriadku. Je veľa ľudí, ktorým eko a bio reči vadia, zdajú sa im už otravné, pretože táto téma sa neustále opakuje (aj keď je to určite pozitívne). Presvedčiť by vás mohol fakt, že s používaním plastových nádob sú spojené zdravotné riziká, hlavne ak v nich stravu zohrievate alebo dávate do nich teplé jedlo. Zmäkčovadlá, ktoré sa do plastov pri výrobe pridávajú a pomáhajú stabilizovaniu tvaru, vplývajú na ľudské zdravie. Je to bisfenol-A a ftaláty. Považujú sa aj za nepriateľov endokrinného systému, čo znamená, že narušujú ľudské hormóny a môžu spôsobovať chronické ťažkosti. Vedci tiež potvrdili, že niektoré potraviny môžu spôsobiť uvoľňovanie zmäkčovadiel aj bez toho, aby boli zohrievané.
Označenie plastov
Obaly alebo plastové misky sa nedelia len podľa tvaru, farby a typu plastu. Rozdiel je tiež v tom, na čo sú určené. Niektoré sú vhodné len na skladovanie, či už v polici, v špajze, v chladničke alebo mrazničke. Iné sú určené na ohrievanie jedál v mikrovlnnej rúre. Na to, aby ste mohli dať plast do mikrovlnky, musí byť označený.
Na plastovej nádobe sa nachádza viacero označení, napríklad aj to, či ju môžete umiestniť do umývačky riadu, do mrazničky, prípadne aj presný interval, v akých teplotách môžete misku skladovať a je to bezpečné. Či už pri nákupe plastovej nádoby alebo aj keď už máte nejaké nádoby doma, vždy si skontrolujte značenie, aby ste vedeli, ako sa má s nimi manipulovať.
Všetko o skle a prečo je preferovanejšie
Sklo je prírodný materiál – vyrába sa z piesku, vápenca a sódy. Z toho vyplýva, že sa z neho neuvoľňujú žiadne chemické látky, neznečisťuje a nepoškodzuje prírodu ani naše ľudské zdravie. Dá sa recyklovať, nenájdete v ňom nebezpečné látky. Ak vám zostanú zvyšky z večere a potrebujete ich uskladniť alebo chcete prehľadne skladovať veci v špajze, sú sklenené nádoby úplne ideálne.
Uchovanie chuti a plastové fľaše
Potraviny si v sklenených nádobách lepšie uchovajú svoju chuť, vôňu, vitamíny a minerály. V týchto nádobách sa neprepúšťajú plyny, obmedzujú straty oxidu uhličitého, takže napríklad aj minerálka v sklenenej fľaši vydrží oveľa dlhšie, približne o 40 %, ako v plastovej fľaši.
Sme zvyknutí kúpiť si v obchode fľašu minerálky a potom ju používať ako nádobu na vodu. Hovoríme si, že sme predsa spravili dobre, aspoň sme ju nevyhodili. No nie je to úplne tak, hlavne pre naše telo. Pri opätovnom používaní takýchto fliaš sa do vody uvoľňujú mikroplasty a škodlivé látky pre naše telo. Takže radšej si kúpte sklenenú fľašu na vodu a vyhýbajte sa kupovaniu minerálok v tých plastových.
Odolnosť, variabilita a skladovanie
Sklenené nádoby vám vydržia oveľa dlhšie, pretože sú odolnejšie a nie sú náchylné na poškodenie. Pri plastových obaloch sú bežné pukliny, preliačiny a niekedy aj diery. Sklenenú nádobu môžete dať bez problémov do mikrovlnnej rúry. Keďže je sklo bez dodatočných chemických úprav, do jedla sa teplom nič nebude uvoľňovať. V súčasnosti sa sklenené nádoby vyrábajú v najrôznejších prevedeniach – líšia sa napríklad veľkostne, tvarom alebo štruktúrou. Stretnúť sa môžete aj s rôznymi spôsobmi uzatvárania. Vhodné sú do mikrovlnky, umývačky riadu, chladničky aj mrazničky.
Prieskumy vedcov potvrdili, že v rodinách hlavne s malými deťmi je bežné používať sklenené nádoby na uchovávanie jedál a tiež preferujú sklenené balenia potravín priamo z obchodu. Nielenže z pohľadu zdravia sú tieto obaly výhodnejšie, no chránia pôvodnú chuť a keď ich budete chcieť v chladničke dlhšie uchovávať, môžete ich nechať v tej istej nádobe.
Kedy je lepší plast a kedy sklo?
Do čoho si baliť obed do práce? Čo je lepšie z dlhodobého hľadiska pre prírodu? Tieto a aj ďalšie otázky, ktoré vám možno napadli popri čítaní, sa vám budeme snažiť zodpovedať.
Životné prostredie
Čo radšej používať, aby ste ochránili životné prostredie? Pri plastových fľašiach je odpoveď zrejmá, no veľa ľudí sa ohrádza pri plastových miskách, že ich používajú viackrát. Plasty sa však nedajú recyklovať 100% ako sklo. Len veľmi málo percent z celkových plastov sa recykluje. Plast sa aj veľmi ľahko poškodí, takže ho možno ani nepoužitjete toľkokrát, ako ste si mysleli. Jediné, čo je pozitívne a spája sa to s plastmi, je ich znovuvyužiteľnosť, v súčasnosti sa z nich vyrábajú rôzne obaly, oblečenie alebo dokonca tenisky. Sklo sa môže využívať v podstate donekonečna.
Zdravie
Aj v tejto kategórií vyhráva sklo. Aj keď si vyberiete misku alebo nádobu vyrobenú z plastu bez BPA, chemikálie narušujúce endokrinný systém sa môžu uvoľňovať do jedla. Sklo má neporézny povrch, ktorý neabsorbuje látky (takže vám časom nezažltne a povrch sa nijako inak neporuší) a dá sa umývať aj pri vyšších teplotách v umývačke riadu. Sklo sa pri zohrievaní jedla v mikrovlnnej rúre nedeformuje. Väčšina nádob na skladovanie potravín zo skla je navrhnutá tak, aby odolala vysokým teplotám bez rozbitia.
Balenie obeda do práce
Predstavte si, že by ste si mali brať v sklenenej fľaši vodu a ešte si do sklenenej nádoby baliť obed. Asi by to nebolo veľmi praktické, však? Na tieto účely sú najpraktickejšie plastové nádoby. Sú oveľa ľahšie a ak niekam buchnete s taškou, tak sa nerozbijú.
Čo sa týka toho uvoľňovania chemikálií z plastu pri vyšších teplotách – prineste si do práce jednu keramickú misku alebo tanier, v ktorom si budete obed zohrievať a aj z neho jesť. Plastovú misku využívajte len na prenos jedla z domu do práce.
Uchovávanie jedla v chladničke
V slovenských rodinách je bežné, že sa varí jedlo na viac dní. Aby sa neskazilo, odkladá sa do chladničky, prípadne do mrazničky. Čo je na tieto účely lepšie – sklo alebo plast? V tomto prípade vyhráva určite sklo. Nádoby by mali byť vhodné do chladničky, resp. do mrazničky, aby nepraskli a neprepúšťali vzduch. Sklenené nádoby, ktoré sa používajú na pečenie jedla v rúre, sú obzvlášť praktické a vhodné aj na skladovanie väčšieho množstva jedla v mrazničke. Výhodou sklenených nádob je veľmi jendoduché čistenie.
Potravinárska fólia vs alobal
Správnym zabalením potravín predĺžite ich životnosť niekedy až dvojnásobne. Zachovajú si pôvodnú vôňu, chuť aj konzistenciu. Tak ako sklo a plast, aj ostatné materiály na skladovanie majú svoje špecifické vlastnosti a nie sú vhodné na všetko. Urobte si teda prehľad, aby ste vedeli ako najlepšie jednotlivé materiály využiť a ktoré sa naozaj oplatí používať.
Potravinárska fólia
Okrem toho, že sa zvyknú zvyšky jedla alebo surovej zeleniny a ovocia dávať do plastových krabičiek, ich ľudia radi balia aj do potravinárskej fólie. Ak vynecháme potraviny v tekutom stave (ktoré sa dajú zabaliť jedine do skla alebo plastu), do potravinárskej fólie zabalíte asi čokoľvek. Takéto balenie potravín je pomerne hygienické, bráni tomu, aby sa pach z jedla rozľahol po celej chladničke a vďaka nej nebude jedlo vysychať a hniť. Funguje v podstate ako taká druhá „šupka“, ktorá je pre zeleninu a ovocie dôležitá hlavne preto, aby si zachovali chuť a výživové hodnoty.
Jednou z jej najväčších výhod je, že nezaberá miesto navyše, ako to je pri iných typoch obalov, keďže sa úplne prispôsobí tvaru potravín. Preto je vhodné baliť s ňou jedlo aj do mrazničky. Na druhej strane to má aj nevýhody. Ak si zabalíte desiatu do potravinárskej fólie, môže sa z nej cestou stať placka. Baľte do nej radšej len potraviny v domácnosti, nie tie, ktoré si z domu nosíte do práce alebo do školy.
Alobal
Alobal je, rovnako ako potravinárska fólia, veľmi obľúbeným pomocníkom v našich domácnostiach. Poslúži vám ako pokrievka na akúkoľvek nádobu pri pečení aj varení, takže sa jedlo oveľa lepšie prepečie. Rovnako sa používa aj pri zamrazovaní v nádobách a chráni pred rozšírením rôznych pachov. Do alobalu odborníci odporúčajú baliť potraviny len na krátke skladovanie (do 48 hodín), pretože z alobalu sa uvoľňuje hliník.
Rovnako kvôli tomuto nebaľte do alobalu ani príliš slané a kyslé potraviny, s pH nižším než 4,5. Hlavne údeniny, salámy, potraviny s kyslým mliekom, mliečne výrobky, marinované mäso a podobne. Možno vám napadlo, prečo sa mliečne výrobky nemôžu dávať do alobalu, veď aj viečko na jogurtoch je predsa kovové. Tieto kovy, ktoré sa používajú na skladovanie jogurtov, sú povrchovo špeciálne ošetrené, aby sa z nich žiadne mikročastice neuvoľňovali.
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Plánujete zariaďovať kuchyňu a páčia sa vám moderné kuchyne so vzorom dreva? Potom začnite uvažovať nad drevodekorovou kuchynskou linkou.
Závesné kreslo či hojdacia sieť? Výber ani jedného z nich nebudete ľutovať. Ozvláštnia interiér a vytvoria priestor na zábavu a oddych.
Viete, kedy je Halloween? Už o pár týždňov! A máte už premyslený motív, ktorý tento rok vyrežete na tekvicu? Ak nie, potom sa nemusíte stresovať – pripravili sme pre vás to najlepšie z...
Publikované dňa: 27.08.2024
Posledná aktualizácia: 27.08.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Predaj nehnuteľnosti môže byť stresujúci proces, ale s dôkladnou prípravou a pomocou odborníkov ho zvládnete hladko a úspešne. Prvý dojem je veľmi dôležitý, preto investujte do kvalitnej...
Prerábka domu je veľká investícia, ale s dôkladným plánovaním a výberom správnych technológií môžete vytvoriť domov, ktorý splní všetky vaše požiadavky a bude vám slúžiť dlhé roky.
Mmajú určite mnoho výhod, v konečnom dôsledku sú niektoré spotrebiče jednoducho zbytočné. Priznajte sa, ktorý z nasledujúcich spotrebičov sa vám len tak povaľuje už niekoľko mesiacov či...