Správna údržba a starostlivosť o liatinový riad zaručia jeho dlhú životnosť
Vďaka správnej starostlivosti vám liatinový riad vydrží ako nový dlhé roky. Poradíme vám, ako sa oň starať.
Čítať celý článokKvalita jedla nezávisí len od skúseností kuchára alebo kuchárky, ale aj od kvality riadu. Práve riad často môže zato, že vám jedlo prihorí alebo naopak je nedovarené... Problémom však nie je samotný riad, ten si predsa dlho po jeho kúpe robil prácu tak ako mal, problémom bude pravdepodobne zlá starostlivosť o riad. Ak dáte dokopy kvalitný riad, dobrú starostlivosť a bežnú gazdinku, potom jedlo bude vždy ako z reštaurácie.
Máte doma antikorový riad? Potom vám prezradíme, ako sa oň čo najlepšie starať tak, aby vám vydržal 20 rokov bez akejkoľvek zmeny.
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Tefal Duetto G719SA74 | Zobraziť produkt | |
4Home sada riadu Destiny ✔ ĽUDOVÁ VOĽBA | Zobraziť produkt | |
Tescoma President ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
Tescoma Ultima ✔ PRE NÁROČNÝCH | Zobraziť produkt |
Nerezový alebo antikorový riad je najpoužívanejším riadom v kuchyniach slovenských domácností. Nie je to len preto, že ide o lacný kvalitný riad, to vôbec nie, ale aj preto, že antikorový riad ponúka široké možnosti výberu. Vyrábajú sa z neho hrnce, panvice, pokrievky, kastróliky, naberačky a pod. Navyše je to kvalitný riad, ktorý sa vyznačuje dlhovekosťou, je odolný proti pachom a akceptujú ho rôzne druhy sporákov, plynové, elektrické, dokonca aj niektoré sklokeramické a indukčné platne. No a keďže nejde o najlacnejšie kuchynské vybavenie, nepochybujeme o tom, že sa o riad staráte najlepšie ako viete, avšak viete sa oň starať tak, aby vydržal čo najdlhšie bez poškodenia? My vám prezradíme, akú údržbu vyžaduje nerezový riad. Jedine s dobrou a správnou údržbou zabezpečíte, aby sa vám jedlo nepripálilo a riad vydržal nepoškriabaný a neporušený, najlepšie, navždy.
Mnoho čistiacich prostriedkov obsahuje vo svojom zložení chlór. Ten v primeranom množstve síce neohrozuje zdravie človeka, ale ohrozuje nerezový riad. Čítajte zloženie čistiacich prostriedkov a používajte radšej tie, ktoré chlór neobsahujú.
Vyhnite sa koncentrovaným dezinfekčným prostriedkom, často totiž obsahujú bieliace látky ako chlórnan sodný, chloridy a ďalšie kyseliny, ktoré nerezu výrazne škodia. Neodporúčajú sa ani čistiace prostriedky ako tekutý čistič striebra alebo tekutý prášok, ktoré by aj s pomocou špeciálnej handričky a drôtenky mohli zanechať škrabance na povrchu a tým ho natrvalo poškodiť.
Antikorovému riadu škodí solenie. Soľ zanecháva biele a zlatisté škvrny, ktorých je ťažké sa zbaviť. Ako však tomu zabrániť, keď jedlo sa soliť musí? Tak, že jedlo soľte a koreňte až vtedy, keď sa varí. Po osolení nezabudnite poriadne pomiešať pokrm, aby sa soľ roztopila. Ak budete soliť hneď, ešte pred tým ako sa jedlo varí, soľ sa na vzhľade riadu škaredo podpíše.
To, že na teplote záleží, neznamená, že v hrncoch z nerezu nemôžete pripravovať jedlo nad 60 °C. Znamená to len toľko, že panvicu, na ktorej sa chystáte vyprážať, by ste nemali hneď liať olej alebo tuk. Najprv panvicu primerane ohrejte a až potom pridajte olej. Inak sa olej veľmi rýchlo pripáli.
Najčastejším problémom vysokých teplôt je, že na povrchu môžu spôsobiť modré alebo inak zafarbené škvrny. Nemusíte sa ich hneď zľaknúť, spoľahlivo ich odstránite použitím roztoku, ktorý pripravíte zriedením vody spolu s vínnym octom. Ak nemáte ocot, nahraďte ho šťavou z citróna alebo nejakou citrusovou šťavou. Tento spôsob čistenia antikorového riadu môžete použiť aj pri čistení vápencových usadenín, napr. pri častom varení vody (príprava cestovín, ryže...).
Od kvality riadu závisí aj kvalita potravín. Ak budete používať margaríny, ktoré sa nemajú používať na tepelné spracovanie, poškodíte riad a ohrozíte svoje zdravie. Preto si namiesto nich vyberte kvalitné oleje, najlepšie za studena lisované, napr. olivový olej alebo sezamový olej.
Podobným príkladom je aj „grilovanie“ klobások a slaniny na nerezovom povrchu alebo údeného lososa. Sú to potraviny, ktoré vám nielen zasmradia kuchyňu, ale nie sú na prípravu varením vhodné.
Výhodou nerezového riadu je, že sa môže používať na každom sporáku. Ak má špeciálne upravené sendvičové dno s feromagnetickou vrstvou, je vhodný aj na indukciu. Problémom však je, že mnoho sporákov, ktoré fungujú na plameni (plynové a elektricko-plynové) sa často podpisujú na nepekných obhoreninách na spodnej časti hrnca. Nepríjemnému a zdĺhavému čisteniu zhoreniny zabránite tak, že plameň nesmie presiahnuť okraj hrnca. Používajte max. taký priemer platne, aký priemer má hrniec, najlepšie je používať o niečo menší horák ako je priemer hrnca.
Drôtenka vášmu riadu nepridá na kvalite. Hoci pomocou nej vydrhnete spáleniny, riad môžete poškodiť povrch a jedlo sa naň bude prilepovať či pripaľovať čím ďalej, tým častejšie. Ak je drôtenka pre vás najspoľahlivejšia metóda odstraňovania nečistoty z riadu, potom si zaobstarajte drôtenku z nylonových vlákien alebo si kúpte antikorovú drôtenku. Myslite na to, že drôtenka na nerez je síce dobrým pomocníkom na odstraňovanie spálenín, ale z vonkajšej strany hrnca sa nepoužíva, pretože ničí pôvodný lesk a vzhľad riadu.
Vďaka správnej starostlivosti vám liatinový riad vydrží ako nový dlhé roky. Poradíme vám, ako sa oň starať.
Čítať celý článokNajlepším spôsobom, ako sa starať o nerezový riad, je používanie saponátu bez chlóru a mäkkej hubky. Najideálnejšia hubka je tá z mikrovlákien alebo handrička z mikrovlákien. Ide o veľmi jemnú štruktúru vlákien, ktorá riadu neublíži ani pri vyvíjaní silnejšieho tlaku. No a keďže je mäkká, dokonale sa prispôsobí akémukoľvek tvaru hrnca – vyčistíte s ňou aj ťažko dostupné miesta.
Umývačka riadu je pomocníčka, bez ktorej si mnoho domácností už nevie predstaviť život. Rýchlo do nej nahádžete špinavý riad a o hodinu ho bez toho, aby ste pohli prstom, vyberáte krásny, lesklý a čistý von. Ale čo s antikorovým riadom? Je vhodné ho dávať do umývačky? Je to trochu komplikované, ale áno nerezový riad môžete umývať aj v umývačke, ale keďže kapsuly do umývačky obsahujú rôzne soli a čistiace prostriedky, hneď ako sa riad doumýva, vyberte ho a dosušte dosucha ručne jemnými utierkami. Časté umývanie riadu v umývačke a príliš dlhé vystavovanie soliam môže spôsobiť hrdzavenie či zafarbenie nerezového riadu. Môže za to rad chemických reakcií, ktoré sa v myčke uskutočňujú, teda reakcia zloženia kapsuly + pary.
Dôležité je dodržiavať aj dávkovanie jednotlivých prostriedkov, hlavne leštidiel a soli. Nesprávne dávkovanie ničí nielen nerezový riad. Takže ak niekedy dávate do dávkovača v umývačke 2 kapsuly, myslite na to, že riad to nielen vyčistí, ale aj poškodí.
V prípade, ak sa vám niečo podarilo pripáliť, pomôže vám trik s kypriacim práškom do pečiva. Jednoducho zalejte pripálený hrniec vodou a nasypte doň obyčajný kypriaci prášok do pečiva. Prášok môžete nahradiť sódou bikarbónou a zmes pomaly varte. Pripáleniny sa budú z povrchu antikorového riadu pekne odlepovať. Tento spôsob je k riadom oveľa šetrnejší ako použitie drôtenky či iných tvrdých kief.
Predsieň je prvá miestnosť, ktorú návštevník vášho bytu uvidí. Preto by mala pôsobiť prívetivo a vyvolávať v hosťoch hrejivú atmosféru hneď po vstupe do bytu. Zabezpečiť to môžete...
Žltá je farba slnka, rozžiari každú jednu miestnosť. Podľahnite čaru tejto farby a skúste ju zakomponovať aj do svojho bytu. Uvidíte, že obývačka v žltých odtieňoch každého očarí.
Nábytok z paliet si možno vyrobiť naozaj rýchlo, jednoducho a pomerne lacno. Stačí si prezrieť naše inšpirácie a uveríte, že paletové sedenie je štýlovým doplnkom každého exteriéru aj...
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.