Správna údržba a starostlivosť o liatinový riad zaručia jeho dlhú životnosť
Liatinový riad je kvalitný a poskytuje množstvo výhod. Ak viete, ako sa o liatinový riad starať tak, aby vydržal čo najdlhšie ako nový a plne funkčný, vydrží vám dlhé roky.
Chcete vedieť, ako na to? Podelíme sa s vami o to, ako sa o riad správne starať.
Obľúbené liatinové panvice
Aký to je liatinový riad?
Liatina je materiál, ktorý vzniká zo zliatiny železa a uhlíka. Vyrába sa v rôznych formách, závisí od toho, na aký účel. Surová liatina sa využíva aj na výrobu liatinového riadu. Ide o chemickú alternatívu k nelepivému teflónu, ktorá je lacnejšia ako riad z nerezovej oceli. Liatinové riady sú vhodné na prípravu rôznych jedál, koláčov, zákuskov, pizze, cestovín, mäsa, môžete v nich piecť, vyprážať, dusiť, naparovať. Dokonca, keďže je odolná voči vysokej teplote, aj flambovať.
Výhody liatinového riadu
Pred tým, ako budeme hovoriť o tom, ako sa starať o liatinový riad, by ste mali poznať výhody, ktoré sa s liatinou spájajú. Oproti iným riadom má liatinový riad mnoho pozitívnych stránok, ktoré to sú?
- Vysoká kvalita – liatina je tvrdý a vysoko odolný materiál, jedlo sa naň nepriliepa a nepoškodí ho ani poškriabanie nožom alebo ostrým predmetom.
- Rýchle a chutné varenie - liatina udržuje nakumulovaný horúci vzduch, ktorý využíva na prípravu jedla. Jedlo bude oveľa rýchlejšie pripravené, šťavnaté a uvarené nielen na povrchu, ale aj v strede.
- Šetrí zdravie – ani počas dlhého varenia a vplyvom pôsobenia vysokej teploty sa neuvoľňujú z liatiny žiadne toxické látky, ktoré by sa dostávali do jedla a následne do nášho žalúdka. Potraviny varené v liatinovom riade budú, naopak, obohatené o železo.
- Širokospektrálne využitie – niektoré riady nie sú kompatibilné s indukčnými platňami. Ak si zakúpite liatinový riad, máte pokoj, pretože liatina je materiál, ktorý sa pokladá za univerzálny. Môžete ho použiť na akýkoľvek typ platne, sporákov a varičov, na indukčné, sklokeramické, plynové a aj do všetkých rúr.
- Udržuje teplo – liatinová panvica, alebo liatinový plech či pekáč, funguje tak, že ak v nej jedlo necháte, zostane ešte dlho teplé.
- Rýchla a jednoduchá údržba – o liatinový riad sa síce treba starať trochu inak ako o klasický, no na jeho údržbu vám určite bude stačiť oveľa menej prostriedkov a energie. Postačí vám len papierová utierka, jemná kefka, trochu vody a olej.
- Dlhovekosť – tradícia a roky skúseností ukázali, že liatinový riad vydrží ako nový až niekoľko rokov, odborníci na pevnosť a odolnosť materiálov hovoria až o dobe 10 rokov. S porovnaním s ostatnými materiálmi, z akých sa riad vyrába, ušetríte kopec peňazí, keďže tradičnú teflónovú panvicu treba meniť omnoho častejšie.
- Cena – prvotná investícia do riadu je síce vyššia, ale ak zoberieme do úvahy, koľko taká panvica vydrží a čo je potrebné na jej údržbu, je jej kúpa oveľa výhodnejšia, ako napr. kúpa teflónovej panvice. Liatinový rad vydrží 10 rokov bez akéhokoľvek poškodenia.
Dátum:
Kvalitný kuchynský riad by v kuchyni rozhodne nemal chýbať. Často sa sústredíme na moderné a dizajnové spotrebiče, pekný príbor a kvalitné prestieranie. Zanedbáva sa to najdôležitejšie. Riad, v ktorom jedlo pripravujeme. Máte doma liatinovú panvicu?
Čítať celý článok
Viac železa v krvi vďaka liatinovému riadu
Najväčším prínosom originálneho liatinového riadu je, že obohacuje jedlo o železo, ktoré zohráva v tele človeka niekoľko dôležitých úloh. Tou najdôležitejšou je okysličovanie krvi. Ak ho je v tele málo, človek má anémiu (chudokrvnosť). Napriek tomu, že niektoré potraviny obsahujú železo, napr. špenát, brokolica a mäso, varením sa z nich železo stráca. Výhodou liatinového riadu je, že aj keď sa stratí železo z jedla, vďaka surovej liatine sa jedlo o železo znovu obohatí. Musí to byť však riad zo surovej liatiny, ktorý je vyrobený za prísnych výrobných podmienok a spĺňa najvyššie kvality.
Vedeli ste, že vedci prišli na to, že jedlo pripravené v riadoch z liatiny obsahuje až o 26 % viac železa ako keď je pripravované v klasických nádobách na varenie? Takto jednoducho viete pomocou liatinového riadu zvýšiť denný príjem železa a nepotrebujete na to ani výživové doplnky.
Údržba liatinového riadu
Úplne prvým krokom, ako realizovať údržbu liatinového riadu, je prečítať si návod k jednotlivému typu riadu, v ktorom nájdete konkrétne návody a postupy, ako sa oň čo najlepšie starať. V prípade kupovania kusového riadu z liatiny to však bude problém, väčšinou sa na nich nachádza jeden jediný lístok, v ktorom sa nespomína žiadna údržba, prípadne ak ste riad dostali ako darček, cena spolu s visačkou a pokynmi bola pravdepodobne odstránená. Preto vám ponúkam tento jednoduchý návod, ktorý vám určite s údržbou liatinového riadu pomôže. Ako príklad budeme používať liatinovú panvicu.
- Ak ste si práve kúpili panvicu z liatiny, alebo iný druh riadu z tohto materiálu, predtým ako v ňom budete prvýkrát variť, je dobré panvicu poriadne vypáliť. Je to spôsob, ako sa zbavíte pachu od výroby a navyše sa zaktivizujú výnimočné vlastnosti panvice. Ako na to? Stačí, ak na nej rozpálite olej alebo maslo a opražíte buď cibuľku, alebo trochu slaniny. Proces sa odporúča zopakovať viackrát po sebe.
- Následne očistite panvicu len pomocou kefy a horúcej vody, nikdy nepridávajte žiadny saponát a panvicu maximálne vysušte len s použitím utierky alebo papierovou servítkou. Pre dôkladné vysušenie môžete dať panvicu ešte na sporák s miernou teplotou.
- Pred uskladnením potrite panvicu rastlinným olejom, ktorý slúži na ošetrenie liatinového povrchu, a uskladnite na suchom a teplom mieste.
- Ak ju dlho nepoužívate a zdá sa vám, že jej čierna farba akosi zošedivela, umyte ju, vysušte, potrite hrubšou vrstvou oleja a vypáľte v rúre, cca pri 170 °C asi 30 min. Po uplynutí času olej len zotrite papierovou servítkou.
- Liatina je, podobne ako aj iné kovy, korózny kov, čo znamená, že môže hrdzavieť. Ak na panvici spozorujete hrdzavé miesta, poriadne ju okefujte a znovu vypáľte v rúre.
POZNÁMKA: Ak na riadoch spozorujete hrdzu, je to len znak nesprávneho a nedokonalého ošetrenia liatiny. Nejde o žiadnu hroznú vec, jednoducho ju len očistite a riad používajte ďalej.
Čomu je potrebné sa vyhnúť?
Liatina je skvelým materiálom, v ktorom pripravíte jedlá bez pripálenia. Okrem toho má množstvo ďalších kvalít, ale má aj isté limity. Vyhnite sa:
- Dlhému uchovávaniu potravín v liatinovom riade, pretože to môže spôsobiť hrdzavenie.
- Sviatočnému/príležitostnému vareniu v liatine – liatinový riad sa ničí tým, že ho používate len raz za čas. Mali by ste ho používať dennodenne, inak stráca na kvalite, čo sa odzrkadlí aj na nižšej miere funkčnosti.
- Kúpe liatinového riadu z rôznych neoverených a zavádzajúcich predajní. Veľmi ľahko sa môže stať, že namiesto liatinového riadu dostane len akúsi napodobeninu, ktorú po pár použitiach môžete vyhodiť.
- Pri čistení nepoužívajte drôtenky ani kefy s tvrdým materiálom. Niežeby ste riskovali poškriabanie liatiny, ale takto zbytočne odstránite ochrannú tukovú vrstvu z povrchu. Použite radšej mäkkú kefu alebo jemnú hubku na riad.
- Neumývajte liatinu v umývačke riadu, pretože opäť riskujete odstránenie povrchovej tukovej vrstvy z liatiny. Tuková vrstva je jediný prostriedok, ktorým je riad ošetrený.
- Nepoužívajte žiadne saponáty a ani prostriedky na riad a na mastnotu, jednoducho nič.
- Pri varení nepoužívajte náčinie, ktoré je z plastu, pretože vplyvom vysokej teploty menia svoju štruktúru a uvoľňujú zvýšené množstvo toxínov priamo do jedla.
Tipy a triky, ako sa starať o liatinový riad
- V liatinovom riade môžete pripraviť dokonale chutné steaky a to pomocou rovnomernej teploty. Dosiahnete to tak, že panvicu necháte vyhriať v rúre a následne na rozohriatej panvici, už na sporáku, opečiete steaky.
- Časté varenie aromatických jedál zanecháva na liatinovom riade pozostatky pachov. Na ich dôkladné vyčistenie nepoužívajte saponát, ale kávovú usadeninu. Zrnká kávy, spolu s kefou, pôsobia ako píling, ktorý očistí panvicu od nečistoty a zbaví ju aj zažratého pachového nánosu.
- Liatinový riad je dobré neustále udržiavať v miernej mastnote. Preto, ak ho odkladáte, potrite ho jemne s maslom alebo s olejom, ten pôsobí ako spoľahlivý konzervant pred koróziu. Takto ošetrené riady vám nezhrdzavejú a nebudú sa nich prilepovať ani žiadne jedlá.
- Ak varíte v hrnci jedlo s obsahom vitamínu C, potom bude vstrebávanie železa vo vašom tele oveľa efektívnejšie. Naopak, ak budete variť v liatine bielkoviny a triesloviny, ako je napr. čaj, káva a kakao, ktoré sa pokladajú za blokátory železa, železo sa bude vstrebávať ťažšie.
- Nemusíte sa obávať, že poškriabete povrch liatinového riadu nožom alebo lyžicou. Liatina, ktorá sa používana výrobu hrncov a riadu na varenie, nie je povrchovo upravovaná, preto ani pri poškriabaní nedochádza k zmene jej vlastností a k zmene povrchovej štruktúry.
- Najideálnejšie je, keď liatinový riad skladujete na teplom a suchom mieste, pričom liatinu trochu ošetríte olivovým, ľanovým alebo nejakým rastlinným olejom. Ak nejakým nedopatrením odstránite tukovú vrstvu z riadu, nebojte sa, pretrite ho stolovým olejom a vrstva bude späť.
- V prípade, že liatinový riad zmení farbu z čiernej na sivú, dôvodom je strata povrchovej tukovej vrstvy. Urobte hĺbkovú kúru riadu, ktorá spočíva vo výdatnom potretí riadu olejom, vložte ho do rúry a zapnite na 30 min. s nastavenou teplotou 175 °C. Po vychladnutí prebytok oleja odstráňte servítkou, potom ešte dajte na 15 min. na platňu a počkajte, kým vychladne. Pravdepodobne sa bude uvoľňovať výrazný pach oleja, nepanikárte, tak to má byť.
- Ak vám na panvici prihára jedlo, resp. sa lepí, opäť zato môže nedostatočná alebo žiadna tuková vrstva na povrchu, v tom prípade znovu vypáľte panvicu.
Autor článku
Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Jednoduché vianočné handmade dekorácie
Naše inšpirácie sú naozaj veľmi jednoduché a preto ich zvládne aj menej zručný jedinec. Odmenou vám budú ozdoby, ktoré nenájdete nikdy inde!
Šedá a tyrkysová
Rozmýšľate nad tým aká farba sa hodí k tyrkysovej? Jednoznačne šedá! Tyrkysová pôsobí ukľudňujúcim dojmom a šedá veľmi dobre nahradzuje fádnu bielu.
Biele kuchyne – v bielej bude vaša malá kuchyňa vyzerať väčšia
Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Presne taká je biela farba, ktorá sa čoraz viac objavuje aj ako farba kuchyne.
Publikované dňa: 20.07.2024Posledná aktualizácia: 20.07.2024Hodnotenie článku:
(92.6%)V tejto kategórií nájdete aj:
Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo... Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.