Správna údržba a starostlivosť o liatinový riad zaručia jeho dlhú životnosť
Liatinový riad je kvalitný a poskytuje množstvo výhod. Ak viete, ako sa o liatinový riad starať tak, aby vydržal čo najdlhšie ako nový a plne funkčný, vydrží vám dlhé roky.

Chcete vedieť, ako na to? Podelíme sa s vami o to, ako sa o riad správne starať.
Obľúbené liatinové panvice
Aký to je liatinový riad?
Liatina je materiál, ktorý vzniká zo zliatiny železa a uhlíka. Vyrába sa v rôznych formách, závisí od toho, na aký účel. Surová liatina sa využíva aj na výrobu liatinového riadu. Ide o chemickú alternatívu k nelepivému teflónu, ktorá je lacnejšia ako riad z nerezovej oceli. Liatinové riady sú vhodné na prípravu rôznych jedál, koláčov, zákuskov, pizze, cestovín, mäsa, môžete v nich piecť, vyprážať, dusiť, naparovať. Dokonca, keďže je odolná voči vysokej teplote, aj flambovať.
Výhody liatinového riadu
Pred tým, ako budeme hovoriť o tom, ako sa starať o liatinový riad, by ste mali poznať výhody, ktoré sa s liatinou spájajú. Oproti iným riadom má liatinový riad mnoho pozitívnych stránok, ktoré to sú?
- Vysoká kvalita – liatina je tvrdý a vysoko odolný materiál, jedlo sa naň nepriliepa a nepoškodí ho ani poškriabanie nožom alebo ostrým predmetom.
- Rýchle a chutné varenie - liatina udržuje nakumulovaný horúci vzduch, ktorý využíva na prípravu jedla. Jedlo bude oveľa rýchlejšie pripravené, šťavnaté a uvarené nielen na povrchu, ale aj v strede.
- Šetrí zdravie – ani počas dlhého varenia a vplyvom pôsobenia vysokej teploty sa neuvoľňujú z liatiny žiadne toxické látky, ktoré by sa dostávali do jedla a následne do nášho žalúdka. Potraviny varené v liatinovom riade budú, naopak, obohatené o železo.
- Širokospektrálne využitie – niektoré riady nie sú kompatibilné s indukčnými platňami. Ak si zakúpite liatinový riad, máte pokoj, pretože liatina je materiál, ktorý sa pokladá za univerzálny. Môžete ho použiť na akýkoľvek typ platne, sporákov a varičov, na indukčné, sklokeramické, plynové a aj do všetkých rúr.
- Udržuje teplo – liatinová panvica, alebo liatinový plech či pekáč, funguje tak, že ak v nej jedlo necháte, zostane ešte dlho teplé.
- Rýchla a jednoduchá údržba – o liatinový riad sa síce treba starať trochu inak ako o klasický, no na jeho údržbu vám určite bude stačiť oveľa menej prostriedkov a energie. Postačí vám len papierová utierka, jemná kefka, trochu vody a olej.
- Dlhovekosť – tradícia a roky skúseností ukázali, že liatinový riad vydrží ako nový až niekoľko rokov, odborníci na pevnosť a odolnosť materiálov hovoria až o dobe 10 rokov. S porovnaním s ostatnými materiálmi, z akých sa riad vyrába, ušetríte kopec peňazí, keďže tradičnú teflónovú panvicu treba meniť omnoho častejšie.
- Cena – prvotná investícia do riadu je síce vyššia, ale ak zoberieme do úvahy, koľko taká panvica vydrží a čo je potrebné na jej údržbu, je jej kúpa oveľa výhodnejšia, ako napr. kúpa teflónovej panvice. Liatinový rad vydrží 10 rokov bez akéhokoľvek poškodenia.
Dátum:
Kvalitný kuchynský riad by v kuchyni rozhodne nemal chýbať. Často sa sústredíme na moderné a dizajnové spotrebiče, pekný príbor a kvalitné prestieranie. Zanedbáva sa to najdôležitejšie. Riad, v ktorom jedlo pripravujeme. Máte doma liatinovú panvicu?
Čítať celý článok
Viac železa v krvi vďaka liatinovému riadu
Najväčším prínosom originálneho liatinového riadu je, že obohacuje jedlo o železo, ktoré zohráva v tele človeka niekoľko dôležitých úloh. Tou najdôležitejšou je okysličovanie krvi. Ak ho je v tele málo, človek má anémiu (chudokrvnosť). Napriek tomu, že niektoré potraviny obsahujú železo, napr. špenát, brokolica a mäso, varením sa z nich železo stráca. Výhodou liatinového riadu je, že aj keď sa stratí železo z jedla, vďaka surovej liatine sa jedlo o železo znovu obohatí. Musí to byť však riad zo surovej liatiny, ktorý je vyrobený za prísnych výrobných podmienok a spĺňa najvyššie kvality.

Vedeli ste, že vedci prišli na to, že jedlo pripravené v riadoch z liatiny obsahuje až o 26 % viac železa ako keď je pripravované v klasických nádobách na varenie? Takto jednoducho viete pomocou liatinového riadu zvýšiť denný príjem železa a nepotrebujete na to ani výživové doplnky.
Údržba liatinového riadu
Úplne prvým krokom, ako realizovať údržbu liatinového riadu, je prečítať si návod k jednotlivému typu riadu, v ktorom nájdete konkrétne návody a postupy, ako sa oň čo najlepšie starať. V prípade kupovania kusového riadu z liatiny to však bude problém, väčšinou sa na nich nachádza jeden jediný lístok, v ktorom sa nespomína žiadna údržba, prípadne ak ste riad dostali ako darček, cena spolu s visačkou a pokynmi bola pravdepodobne odstránená. Preto vám ponúkam tento jednoduchý návod, ktorý vám určite s údržbou liatinového riadu pomôže. Ako príklad budeme používať liatinovú panvicu.
- Ak ste si práve kúpili panvicu z liatiny, alebo iný druh riadu z tohto materiálu, predtým ako v ňom budete prvýkrát variť, je dobré panvicu poriadne vypáliť. Je to spôsob, ako sa zbavíte pachu od výroby a navyše sa zaktivizujú výnimočné vlastnosti panvice. Ako na to? Stačí, ak na nej rozpálite olej alebo maslo a opražíte buď cibuľku, alebo trochu slaniny. Proces sa odporúča zopakovať viackrát po sebe.
- Následne očistite panvicu len pomocou kefy a horúcej vody, nikdy nepridávajte žiadny saponát a panvicu maximálne vysušte len s použitím utierky alebo papierovou servítkou. Pre dôkladné vysušenie môžete dať panvicu ešte na sporák s miernou teplotou.
- Pred uskladnením potrite panvicu rastlinným olejom, ktorý slúži na ošetrenie liatinového povrchu, a uskladnite na suchom a teplom mieste.
- Ak ju dlho nepoužívate a zdá sa vám, že jej čierna farba akosi zošedivela, umyte ju, vysušte, potrite hrubšou vrstvou oleja a vypáľte v rúre, cca pri 170 °C asi 30 min. Po uplynutí času olej len zotrite papierovou servítkou.
- Liatina je, podobne ako aj iné kovy, korózny kov, čo znamená, že môže hrdzavieť. Ak na panvici spozorujete hrdzavé miesta, poriadne ju okefujte a znovu vypáľte v rúre.
POZNÁMKA: Ak na riadoch spozorujete hrdzu, je to len znak nesprávneho a nedokonalého ošetrenia liatiny. Nejde o žiadnu hroznú vec, jednoducho ju len očistite a riad používajte ďalej.
Čomu je potrebné sa vyhnúť?
Liatina je skvelým materiálom, v ktorom pripravíte jedlá bez pripálenia. Okrem toho má množstvo ďalších kvalít, ale má aj isté limity. Vyhnite sa:
- Dlhému uchovávaniu potravín v liatinovom riade, pretože to môže spôsobiť hrdzavenie.
- Sviatočnému/príležitostnému vareniu v liatine – liatinový riad sa ničí tým, že ho používate len raz za čas. Mali by ste ho používať dennodenne, inak stráca na kvalite, čo sa odzrkadlí aj na nižšej miere funkčnosti.
- Kúpe liatinového riadu z rôznych neoverených a zavádzajúcich predajní. Veľmi ľahko sa môže stať, že namiesto liatinového riadu dostane len akúsi napodobeninu, ktorú po pár použitiach môžete vyhodiť.
- Pri čistení nepoužívajte drôtenky ani kefy s tvrdým materiálom. Niežeby ste riskovali poškriabanie liatiny, ale takto zbytočne odstránite ochrannú tukovú vrstvu z povrchu. Použite radšej mäkkú kefu alebo jemnú hubku na riad.
- Neumývajte liatinu v umývačke riadu, pretože opäť riskujete odstránenie povrchovej tukovej vrstvy z liatiny. Tuková vrstva je jediný prostriedok, ktorým je riad ošetrený.
- Nepoužívajte žiadne saponáty a ani prostriedky na riad a na mastnotu, jednoducho nič.
- Pri varení nepoužívajte náčinie, ktoré je z plastu, pretože vplyvom vysokej teploty menia svoju štruktúru a uvoľňujú zvýšené množstvo toxínov priamo do jedla.
Tipy a triky, ako sa starať o liatinový riad
- V liatinovom riade môžete pripraviť dokonale chutné steaky a to pomocou rovnomernej teploty. Dosiahnete to tak, že panvicu necháte vyhriať v rúre a následne na rozohriatej panvici, už na sporáku, opečiete steaky.
- Časté varenie aromatických jedál zanecháva na liatinovom riade pozostatky pachov. Na ich dôkladné vyčistenie nepoužívajte saponát, ale kávovú usadeninu. Zrnká kávy, spolu s kefou, pôsobia ako píling, ktorý očistí panvicu od nečistoty a zbaví ju aj zažratého pachového nánosu.

- Liatinový riad je dobré neustále udržiavať v miernej mastnote. Preto, ak ho odkladáte, potrite ho jemne s maslom alebo s olejom, ten pôsobí ako spoľahlivý konzervant pred koróziu. Takto ošetrené riady vám nezhrdzavejú a nebudú sa nich prilepovať ani žiadne jedlá.
- Ak varíte v hrnci jedlo s obsahom vitamínu C, potom bude vstrebávanie železa vo vašom tele oveľa efektívnejšie. Naopak, ak budete variť v liatine bielkoviny a triesloviny, ako je napr. čaj, káva a kakao, ktoré sa pokladajú za blokátory železa, železo sa bude vstrebávať ťažšie.
- Nemusíte sa obávať, že poškriabete povrch liatinového riadu nožom alebo lyžicou. Liatina, ktorá sa používana výrobu hrncov a riadu na varenie, nie je povrchovo upravovaná, preto ani pri poškriabaní nedochádza k zmene jej vlastností a k zmene povrchovej štruktúry.
- Najideálnejšie je, keď liatinový riad skladujete na teplom a suchom mieste, pričom liatinu trochu ošetríte olivovým, ľanovým alebo nejakým rastlinným olejom. Ak nejakým nedopatrením odstránite tukovú vrstvu z riadu, nebojte sa, pretrite ho stolovým olejom a vrstva bude späť.
- V prípade, že liatinový riad zmení farbu z čiernej na sivú, dôvodom je strata povrchovej tukovej vrstvy. Urobte hĺbkovú kúru riadu, ktorá spočíva vo výdatnom potretí riadu olejom, vložte ho do rúry a zapnite na 30 min. s nastavenou teplotou 175 °C. Po vychladnutí prebytok oleja odstráňte servítkou, potom ešte dajte na 15 min. na platňu a počkajte, kým vychladne. Pravdepodobne sa bude uvoľňovať výrazný pach oleja, nepanikárte, tak to má byť.
- Ak vám na panvici prihára jedlo, resp. sa lepí, opäť zato môže nedostatočná alebo žiadna tuková vrstva na povrchu, v tom prípade znovu vypáľte panvicu.
Autor článku
Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň
Máte už vybratý stolík pod TV? Nie je to také jednoduché ako ste si na začiatku mysleli? Možno vám pomôžu sa rozhodnúť naše tipy. Nechajte sa inšpirovať našou galériou.
Drevené umývadlá
Patríte k tým, ktorí sa v bytovom dizajne chcú odlíšiť a radi volíte netradičné riešenia? Máte radi krásu a praktickosť dreva? Potom je pre vás drevené umývadlo ako stvorené!
Svietniky ako dekorácia – strieborné, mosadzné, sklenené aj drevené
Svietnik nie je len praktickým pomocníkom, môže byť aj krásnou dekoráciou do bytu i domu. Neveríte? Pozrite si naše fotoinšpirácie.
Publikované dňa: 20.07.2024Posledná aktualizácia: 20.07.2024Hodnotenie článku:
(92.6%)V tejto kategórií nájdete aj:
Skúsenosti s ozónovým generátorom do auta i bytu sú výborné Malý a lacný ozónový generátor je šikovný prístroj, ktorý vyrieši desiatky bežných problémov v domácnosti. V našom článku vám prezradíme nielen to, ako funguje, ale aj na čo všetko sa dá...
Ako úspešne predať váš dom alebo byt Predaj nehnuteľnosti môže byť stresujúci proces, ale s dôkladnou prípravou a pomocou odborníkov ho zvládnete hladko a úspešne. Prvý dojem je veľmi dôležitý, preto investujte do kvalitnej...
Najmodernejšie riešenia pri prerábke domu Prerábka domu je veľká investícia, ale s dôkladným plánovaním a výberom správnych technológií môžete vytvoriť domov, ktorý splní všetky vaše požiadavky a bude vám slúžiť dlhé roky.