Ako vybrať strojček na cestoviny? Recenzie chvália Banquet, Imperia či Orion
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Strojček na cestoviny síce nepatrí k povinnej kuchynskej výbave, jeden do zásoby sa však vždy zíde. Ak si chcete aspoň raz za týždeň vyrobiť domáce rezance, je určite jednoduchšie cesto vyvaľkať na ideálnu hrúbku pomocou tohto zariadenia. 100 % hand made výroba cestovín by vám zabrala desaťnásobne viac času, nehovoriac o tej prplačke.
Ako ich vybrať a ktorý z typov bude ideálny práve pre vás? Na to sa vám pokúsime odpovedať čo najlepšie.
Obľúbené strojčeky na cestoviny
Názov
Hodnotenie
Detail
De Gusto Strojček na cestoviny s nadstavcami QZ T1 Zobraziť produkt Klarstein Siena Rossa Pasta ✔ NÁŠ TIP Zobraziť produkt Orion Strojček na cestoviny mechanický ✔ ĽUDOVÁ VOĽBA Zobraziť produkt Tescoma Delícia Zobraziť produkt
Potrebujete automatický stroj na cestoviny?
Predtým, ako sa pustíte do kupovania automatického strojčeka na cestoviny, by ste si mali položiť otázku, či vôbec máte záujem o výrobu domácich cestovín. Ak si človek kúpi napríklad jogurtovač, robí to hlavne preto, aby jedol zdravšie, chutnejšie a tiež lacnejšie jogurty. Nebudeme vám klamať, hand made výroba cestovín nie je z hľadiska financií až taká výhodná. Potrebujete síce len múku a vajíčka, aj napriek tomu vás kúpa týchto ingrediencií vyjde drahšie ako 500 g vrecúško hotových cestovín. Druhým problémom môže byť čas. Uvariť niťovky z obchodu netrvá viac ako 10 minút, výroba tých domácich vám zaberie minimálne hodinu.
Fajn, odrádzania by snáď bolo dosť, poďme k výhodám domácej výrobe cestovín.
- Sú chutnejšie
- Sú zdravšie
- Máte dokonalú kontrolu nad použitými surovinami
- Čerstvé cestoviny sú uvarené za 3 – 4 minúty
- Môžete ich ozvláštniť podľa vlastného gusta (cviklové, šošovicové, špenátové atď.)
- Máte neobmedzené možnosti – môžete vyrábať cestoviny s rôznymi príchuťami a tvarmi
Ak ste sa práve rozhodli, že sa chcete pustiť do prípravy domácich cestovín, môžete čítať ďalej. Na otázku, prečo v takomto prípade potrebujete nevyhnutne automatický strojček, snáď ani nie je potrebné odpovedať. Ručné vaľkanie cesta a i jeho vykrajovanie by vám nezabrali hodinu, ale minimálne pol dňa.
Typy strojčekov na cestoviny
Cestoviny si môžete vyrobiť pomocou dvoch zariadení, a to strojčekom elektrickým alebo mechanickým. I keď sa na prvý pohľad môže zdať, že elektrina to istí, nie je to úplne tak. Ďalej máte na výber rôzne prémiové zariadenia na profesionálnej úrovni a taktiež špecifické doplnky, pomocou ktorých môžete vyrábať konkrétny druh cestovín.
Mechanický strojček na cestoviny
Výroba cestovín v mechanickom strojčeku je v porovnaní s ručným vaľkaním a krájaním nepomerne rýchlejšia, v porovnaní s elektrickým strojčekom zas o dosť pomalšia. Aj napriek tomu majú tieto produkty stále mnohé výhody. Manuálne strojčeky sú cenovo dostupnejšie. V priemere za ne zaplatíte od 15 do 70 eur. Lacnejšia je aj ich prevádzka a prípadná oprava, keďže nejde o žiadne komplikované mechanizmy. Plusom je samozrejme aj ich spoľahlivosť. Existuje len malá šanca, že sa vám ručný strojček pokazí. Je dosť pravdepodobné, že aj vaša stará mama ešte dnes používa ten po jej starej mame.
Manuálne strojčeky sú vhodné hlavne na výrobu dlhých druhov cestovín, ako sú napríklad špagety alebo fettuccine. Nachádza sa na nich skrutka, ktorou môžete regulovať hrúbku vyvaľkaného plátu, a niektoré obsahujú aj samostatné diely na výrobu rezancov alebo iných druhov cestovín. Cesto do strojčeka vložíte a pomocou kľuky ho pekne vyvaľkáte a naporciujete.
Elektrický strojček na cestoviny
Nepochybnou výhodou elektrických strojčekov je jednoduchší a rýchlejší proces celej výroby, preto sú vhodné hlavne pre tých, ktorí chcú domáce cestoviny robiť pravidelne. Urobíte cesto a všetko ostatné za vás spraví strojček. V elektrických strojčekoch môžete navyše vyrábať omnoho viac druhov cestovín. Ich súčasťou sú rôzne druhy dosiek a dielov, ktoré si môžete tiež dokupovať. Vďaka tomu nebudete mať problém s výrobou klasických, ale tých úplne tenkých alebo netradičných cestovín (napr. makaróny).
Cena elektrického stroja na výrobu cestovín sa začína niekde okolo 70 – 80 eur a končí v nedohľadne. Mínusom je teda hlavne ekonomická stránka a i v prípade jeho poruchy sa musíte pripraviť na vyššie sumy za opravu. Čo sa týka spoľahlivosti a životnosti, je to individuálne. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že v tomto smere sú na tom elektrické, v porovnaní s mechanickými strojčekmi, o čosi horšie. Elektrické strojčeky sú väčšinou menej náročné na údržbu. Dajú sa rozložiť a jednotlivé časti môžete umývať v umývačke riadu. Nie je to však pravidlom, preto si tento parameter všimnite vždy pred vytiahnutím bankomatovej karty.
Strojček na vlasové rezance, duté cestoviny makaróny, lasagne...
Ľudia sa zvyknú často pýtať, ako je to so strojčekmi a špecifickými tvarmi cestovín. Pokiaľ chcete vyrábať konkrétne druhy cestovín, máte dve možnosti. Napríklad na výrobu vlasových rezancov, ktoré sú celkom špecifické, si môžete kúpiť samostatný manuálny strojček alebo si k tomu, ktorý máte, dokúpiť iba samostatný diel s dvoma valčekmi, ktorý cesto nareže na „nitovky“. Pozor, tento diel nie je možné vložiť do všetkých manuálnych strojčekov. Takúto funkciu má napríklad strojček Delícia (Tescoma).
Na ostatné špecifické druhy cestovín si väčšinou vždy iba dokupujete samostatné diely k strojčeku (manuálnemu aj elektrickému), nie je to teda tak, že si kúpite celé zariadenie, ktorým môžete vyrábať len makaróny, a žiadne iné cestoviny. Resp. existujú aj takéto typy, napr. strojček na cestoviny Marcato, ktorým môžete vyrábať len duté alternatívy tohto pokrmu.
Profesionálny stroj na výrobu cestovín
Profesionálne strojčeky na výrobu cestovín sú špecifické množstvom funkcií. Čím kvalitnejší a drahší stroj, tým viac možností na výrobu netradičných a tiež veľmi špecifických druhov cestovín. Rozdiel spočíva samozrejme aj v kvalite, životnosti, jednoduchšom spôsobe údržby a v neposlednom rade i v cene. Pre lepšiu predstavu, taliansky profesionálny manuálny strojček Imperia Restaurant stojí okolo 450 eur. Cena profesionálneho elektrického stroja sa začína okolo 200 eur. Zvláštnosťou je, že v reštauráciách sa zvyknú používať skôr manuálne strojčeky. Viete, ručná práca je predsa len ručná práca.
Multifunkčné zariadenia na výrobu cestovín
Ak už máte multifunkčný kuchynský robot, overte si, či k nemu nie je možné dokúpiť samostatný diel na výrobu cestovín. Takúto funkciu má napríklad Sencor alebo Kitchen Aid. Toto riešenie je výhodné z finančného aj praktického hľadiska. Namiesto desiatich samostatných zariadení budete mať len jedno s viacerými funkciami. Takýto samostatný diel stojí od cca 50 do 100 eur, takže je určite lacnejší ako samotný elektrický strojček na cestoviny. Na druhej strane, ak by sme ho porovnali s mechanickým strojčekom, môže vás vyjsť i drahšie.
Dôležité parametre strojčeka na cestoviny
Keď sa definitíve rozhodnete, ktorý z vyššie spomenutých strojčekov je vhodný pre vás, pred definitívnou kúpou si určite zvážte aj konkrétne parametre. Tie sú až na pár detailov veľmi podobné v prípade elektrických aj manuálnych strojčekov. Základom je životnosť, stabilita, použité materiály, údržba a ľahkosť používania.
Údržba strojčeka na rezance
Manuálne aj elektrické strojčeky musíte pravidelne očistiť od múky a iných hrubších nečistôt, raz za čas by ste ich však mali aj umyť s čistiacim prostriedok a vodou. V tomto smere sú praktickejšie tie produkty, ktoré je možné rozobrať a umyť v rukách alebo umývačke riadu. Druhá možnosť vám samozrejme život uľahčí ešte o niečo viac.
Ľahkosť používania a stabilita
Jeden strojček stačí primontovať na kuchynskú linky, iný len zapojiť do zástrčky a môžete kuchtiť ostošesť. Niektoré modely však musíte najprv poskladať a zoskrutkovať. Na tento parameter by ste sa mali zamerať najmä vtedy, keď sa chystáte cestoviny vyrábať pravidelne. Neustále skladanie a rozkladanie strojčeka na nálade asi nepridá nikomu.
Dôležitá je aj stabilita daného zariadenia. Manuálne strojčeky sa na linku alebo stôl pripevňujú pomocou skrutky. Tá by mala byť dostatočne pevná a držať na mieste. Menej časté sú modely, ktoré stoja na vlastných nôžkach. Dôležitá je tiež vyváženosť strojčeka, nie je dobré, ak lieta do strán.
Elektrické strojčeky sa väčšinou nikam nepripevňujú, ale stoja na samostatných nôžkach. Robustnejšie kúsky vyrobené z kvalitnejšieho a ťažšieho materiálu sú lepšou voľbou. Praktickým doplnkom sú aj gumené príchytky, ktoré sa „pricucnú“ na podložku.
Materiál, odolnosť a životnosť
Strojčeky sa vyrábajú najčastejšie z ocele alebo plastu. Asi nie je potrebné vysvetľovať, ktorý z materiálov patrí k odolnejším. Manuálne strojčeky sú takmer zásadne kovové alebo oceľové. Plast sa v tomto prípade používa veľmi zriedka, nie je však vylúčené, že na narazíte aj na takéto modely.
Plastové komponenty nájdete hlavne na cenovo dostupnejších elektrických strojčekoch, ktoré však patria k poruchovejším a majú i prirodzene kratšiu životnosť. Použitý materiál rozhoduje o životnosti a aj odolnosti daného produktu. Ušľachtilá a ideálne aj nehrdzavejúca oceľ je nepochybne najlepšou voľbou. Musíte však počítať s vyššou cenou týchto produktov.
Recept na pravé talianske domáce cestoviny
Tvar cestovín môže byť rôzny, základom je však ten správny recept. Asi vám nepovieme novinku, že práve Taliansko je vo výrobe cestovín absolútnou jednotkou. Tajomstvo ich produktov je pritom vskutku jednoduché. Stačí použiť správny pomer vhodnej múky, teda Semoliny, ktorá je vyrábaná z extrémne tvrdej odrody pšenice.
Budete potrebovať:
- 200 g klasickej hladkej bielej múky „00“
- 200 g múky semolina
- 4 väčšie vajíčka (na každých 100 g múky – 1 vajíčko)
Ako na to:
- Na dosku alebo do misky nasypte oba druhy múky a poriadne ich premiešajte.
- Do stredu urobte prstami jamku a pridajte 4 vajíčka.
- Cesto dobre vymieste – ak je suché, pridajte kvapku vody, ak je príliš lepkavé, pridajte doň trochu múky.
- Cesto so správnou konzistenciou mieste v rukách 10 minút.
- Potom ho zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odpočinúť 15 – 20 minút.
- Cesto odbaľte, odoberte z neho menší kúsok a ten vložte do strojčeka.
- Prvý plát cesta, ktorý z neho vyjde, preložte na polovicu a opäť ho vložte do strojčeka.
- Tento proces by ste mali zopakovať aspoň 3-krát.
Často kladené otázky a odpovede
Ak je pre vás domáca výroba cestovín úplnou novinkou, možno máte strach, či túto činnosť zvládnete. Na túto otázku vám môžeme bez najmenších pochybností odpovedať: „ľavou – zadnou!“ Odpovede na ďalšie časté otázky si môžete prečítať nižšie.
Dajú sa v strojčeku vyrobiť všetky druhy cestovín?
Nie. Napríklad cestoviny Farfalle (mašličky) musíte narezať a vytvarovať ručne. V strojčeku si iba vyvaľkáte plát cesta s príslušnou hrúbkou. Všetko ostatné už prebieha ručne. Platí to aj o iných krkolomných tvaroch niektorých druhov cestovín.
Aká je trvanlivosť čerstvých domácich cestovín?
Cestoviny, ktoré si kúpite v obchode, sú sušené, preto majú v podstate neobmedzenú záruku. Doma si však vyrobíte cestoviny čerstvé. Nakrájané by ste ich mali uvariť okamžite po príprave. Ak by ste ich odložili, zlepia sa a výroba ďalšieho pokrmu nebude možná. Cesto vám čerstvé vydrží aj niekoľko dní v chladničke, musíte ho však dôkladne prikryť.
Môžem domáce cestoviny sušiť?
Áno, môžete. Premiešajte ich s múkou, aby sa nezlepili, položte na tácku a počkajte asi 2 dni. Pozor, musia byť na suchom a dobre vetranom mieste.
Koľko stojí výroba domácich cestovín?
Bohužiaľ, domáce cestoviny sú väčšinou o niečo drahšie ako tie kupované. 500 g domácich cestovín, na ktorých výrobu použijete kvalitné ingrediencie, vás bude stáť, plus – mínus, 2 až 3 eurá.
Obľúbené strojčeky na cestoviny
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
De Gusto Strojček na cestoviny s nadstavcami QZ T1 | Zobraziť produkt | |
Klarstein Siena Rossa Pasta ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
Orion Strojček na cestoviny mechanický ✔ ĽUDOVÁ VOĽBA | Zobraziť produkt | |
Tescoma Delícia | Zobraziť produkt |
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Biela v spálni? Určite jej výberom neurobíte krok vedľa. Biela je farbou čistoty, evokuje sviežosť, vysoké hodnoty a ideály. Pozrite si naše fotoinšpirácie.
Veranda či terasa je snom pravdepodobne každého, kto by chcel bývať v dome. Je to priestor, kde si môžete na čerstvom vzduchu posedieť s rodinou či priateľmi. Za letných večerov...
Vedeli ste, že oranžová ako jedna z mála farieb podporuje chuť do jedla a zmyslový pôžitok z vychutnávania si stravy? Je preto prekvapujúce, že sa v kuchyniach objavuje tak málo. Ak ju...
Publikované dňa: 10.07.2024
Posledná aktualizácia: 10.07.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.