Šunkovary na výrobu domácej šunky. Najlepšie sú nerezové
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Určite si ešte spomínate na časy domácich zabíjačiek. Vôňa čerstvého mäsa, klobás, jaterníc či tlačenky zaplnila celý dom a tí šikovnejší amatérski mäsiari sa podujali aj na konzervovanie mäsa a výrobu domácej šunky.
Tradícia zabíjačiek sa postupne z nášho vidieka vytráca, to však neznamená, že musíme byť odkázaní na údeniny plné umelých konzervantov, farbív, škrobu a ktovieakých prísad, ktoré v šunke nemajú čo robiť. Dobrú a čerstvú šunku si môžete vyrobiť s trochou šikovnosti aj doma. Pomôže vám s tým domáci pomocník zvaný šunkovar.
Najlepšie šunkovary
Ako na výrobu domácej šunky
Výroba domácej šunky nie je žiadna nukleárna fyzika. Presné recepty nájdete kade-tade po internete, priblížim vám však základný postup a výber surovín.
Výber surovín
Alfou a omegou je naozaj kvalitné a čo najčerstvejšie mäso. Keďže do domácej šunky nebudete pridávať konzervačné látky, vydrží čerstvá iba niekoľko dní. To je zároveň aj jej najväčšou nevýhodou. Použitím čo najčerstvejšieho mäsa trvanlivosť šunky predĺžite. Nemusíte zďaleka použiť iba bravčové mäso, dobre poslúži aj hovädzie, kuracie či morčacie, ba dokonca je možné použiť aj jemné králičie. Z najčastejšie používaného bravčového mäsa sa hodí stehno, pliecko, prípadne ak chcete šunku mastnejšiu, môžete pridať aj bôčik.
Ďalej budete potrebovať kuchynskú soľ, jej obsah by mal byť cca. 2,5 %; tj. na jeden kilogram mäsa použite 25 g soli. Ak chcete, aby si šunka zachovala krásnu ružovú farbu a nezošedla, môžete použiť tzv. rýchlosoľ, čo je zmes kuchynskej soli a dusitanu sodného (označenie E250), ktorá je určená k predúprave mäsových výrobkov. Táto látka tiež spomaľuje premnoženie baktérií Clostridium botulinum, ktoré vylučujú smrteľný botulotoxín.
Dusitan sodný má však negatívne účinky na ľudské zdravie (tieto účinky je možné vykompenzovať pridaním vitamínov C a E) a zmyslom výroby domácej šunky je dosiahnuť výbornú chuť bez umelých konzervantov, takže je lepšie to najprv skúsiť s kuchynskou soľou.
Ďalej už potrebujete iba lyžičku cukru a deciliter vody. Samozrejme, je to vaša originálna šunka, takže si ju môžete dochutiť čímkoľvek chcete. Skúste napr. červenú papriku, olivy, cesnak, jalovec, bobkový list, rozmarín, tymián, muškátový orech či nakladané bobule zeleného korenia. Niektoré recepty používajú na zjemenie aj mlieko či vajcia. Fantázii sa skutočne medze nekladú.
Pracovný postup
Mäso sa najprv nakrája na väčšie kocky, asi ako na guláš. Čím väčšie kusy ale necháte, tým ťažšie sa budú spolu spájať. Do vhodnej nádoby (napr. misa) klaďte postupne striedavo na vrstvy mäso, pričom každú vrstvu zasypete soľou. Nakoniec pridajte kávovú lyžičku práškového cukru, ktorý vyzdvihne typicky šunkovú arómu a napomôže spojeniu mäsa.
Následne musíte vymiesiť mäso rukami za stáleho primiešavania vody. Miešať je nutné cca pol hodinu, z okrajov mäsa sa bude vylučovať mazľavá hmota – bielkovina. Prácu je možné uľahčiť si kuchynským robotom vybaveným hákmi na miesenie cesta. Na konci miesenia pomôže zobrať malú hrsť mäsa, nakrájať ho na drobno, primiešať k zmesi a opätovne premiesiť. Spojenie mäsa tak bude ešte pevnejšie.
Tu už prichádza na rad spomenutý šunkovar. Mäso je teraz nutné nechať odpočívať počas 48 hodín – môžete ho nechať v uzavretej nádobe alebo naplniť do šunkovaru už v tejto fáze.
Ako vybrať šunkovar
Šunkovar je v podstate iba plastová, resp. nerezová nádoba s prítlačným mechanizmom s pružinou. Ten mäso pritlačí a udrží ho pevne pohromade. Mäso sa môže plniť priamo do nádoby, alebo do vrecka, ktoré niektorí výrobcovia dodávajú spolu s nádobou. Vyberanie šunky je tak omnoho jednoduchšie.
Keď si mäso odpočinie, nastane čas šunku uvariť. Šunkovar sa vkladá do vodného kúpeľa v hrnci s teplotou cca 70 – 80 °C a obsah v ňom sa varí po dobu cca 1,5 hodiny. Samozrejme, teplota a doba varenia, takisto ako príprava a doba uležania v chladničke závisia od konkrétneho receptu. Dodržať správnu teplotu vám môže pomôcť teplomer integrovaný priamo v šunkovare. Ak v tom vašom nie je, mali by ste si ho dokúpiť – teplota varu by totiž vo väčšine prípadov nemala presiahnuť 80 °C.
Kapacita šunkovaru
Čo sa týka kapacity domácich šunkovarov, väčšinou sú dimenzované na 0,5 – 2 kg mäsa. Údaj o kapacite vám prezradí, koľko šunky budete môcť urobiť na jeden raz. Na domáce použitie (najmä ak sa rozhodnete vyrábať šunku bez konzervantov) sú vhodnejšie modely s menšou kapacitou, max. 1,2 kg. Šunka bez rýchlosoli totiž vydrží iba pár dní. Na profesionálne použitie sú dostupné šunkovary s kapacitou 3 a viac kg. Nezabúdajte sledovať nielen kapacitu, ale aj rozmery, aby sa vám šunkovar zmestil do hrnca, ktorý chcete na tento účel používať.
Valec alebo hranol?
Najbežnejším tvarom je valec, avšak šunku si môžete vytvoriť aj v tvare hranola, resp. kvádra. Do domácnosti sú najvhodnejšie zvislé valcové šunkovary s menšou kapacitou, ktoré sa zmestia do bežného hrnca. Dostupné sú i vodorovné valcové šunkovary, tie však majú zvyčajne väčšiu kapacitu i tlak pri stlačení mäsa. Šunkovary v tvare hranola či kvádra bývajú vodorovné, taktiež dokážu vyvinúť veľký tlak pri stláčaní mäsa. Kapacity sú rôzne, nájdu sa aj menšie vhodné na klasickú domácu šunku.
Prítlak a počet pružín
Pripravovanú šunku je počas prípravy potrebné dostatočne stlačiť, aby držala pokope aj po dovarení a nerozpadala sa pri krájaní. O to sa starajú pružiny šunkovaru. Priemerný tlak (hoci sa pri výrobkoch na domáce použitie neuvádza) domácich šunkovarov je 5 až 10 kg. Pružina musí vyvinúť dostatočnú silu, aby sa mäso pri varení spojilo a udržalo formu. S týmto parametrom vám pomôžu recenzie používateľov. Modely s väčším počtom pružín (2) zvyčajne dokážu vyvinúť väčší tlak (niekoľko desiatok kg).
Materiál šunkovaru
Hoci sa za naj považujú nerezové šunkovary, nie je to jediný materiál, z ktorého sa vyrábakú. Stretnúť sa môžete aj s plastovými a hliníkovými modelmi.
- Nerez: ide o odolný materiál, ktorý sa ľahko udržiava. Teplotu vedie rovnomerne, má dobrú životnosť.
- Plast: ide o lacnejší materiál, napriek tomu dokáže dobre viesť teplo. Jeho životnosť je menšia, pri častom robení šunky budete musieť šunkovar čoskoro vymeniť za nový.
- Hliník: nízka hmotnosť, výborná vodivosť a distribúcia tepla sú plusmi tohto materiálu. Vyrábajú sa z neho lacnejšie i drahšie šunkovary na profesionálne použitie, dôležitá je dobrá starostlivosť.
Teplomer súčasťou balenia
Šunku treba variť pri určitej teplote, nemala by byť vyššia ako 80 °C. Model s teplomerom a držiakom pre uchytenie na hrnci vám pri príprave domácej šunky výrazne pomôže. Na väčšine modelov je teplomer možné vložiť priamo do šunkovaru cez otvor na veku a kontrolovať teplotu pripravovaného pokrmu. Absencia otvoru znamená, že ak budete chcieť skontrolovať priamo teplotu šunky, budete musieť pri varení šunkovar otvárať. Platí to najmä pri modeloch, ktoré nemajú teplomer v základnom balení.
Šunkovar za 20 i za 50 eur
Cena šunkovaru nie je vysoká, nejde o produkt, ktorý by vám výrazne nabúral rozpočet. Na občasne použitie si môžete zakúpiť šunkovar do 25 eur, často ide o nerezové modely s teplomerom, takže to nemusí byť zlá voľba. Drahšie prístroje na výrobu šunky (okolo 30 eur) už často v balení ponúkajú redukciu – adaptér na prípravu polovičného množstva šunky. Za väčší model na domácu šunku s 2 pružinami zaplatíte 50 a viac eur.
Obľúbené sú šunkovary Tescoma či Orion
Jednou z najobľúbenejších značiek je Tescoma. Napriek tomu, že ide o plastový šunkovar, má v balení teplomer aj redukciu na prípravu polovičného množstva šunky. Obľúbené sú taktiež šunkovary Orion, Toro alebo Banquet. Domácu šunku z kvalitnej hliníkovej formy si môžete pripraviť vďaka šunkovarom AL-Solid.
Najčastejšie otázky – FAQ
Zaujali sme vás? Chcete si zaobstarať šunkovar, ale ešte máte ohľadom prípravy šunky a starostlivosti o šunkovar nejaké otázky? Opýtajte sa v komentároch všetko, čo vás zaujíma. Odpovieme čo najskôr.
Musím pri varení šunky merať aj teplotu v šunkovare?
Súvisí tvar šunkovaru s kvalitou šunky?
Potrebujem špeciálny hrniec na šunkovar?
Najpredávanejšie modely šunkovarov
Autor článku
Komentáre
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Fialová farba je dlhé roky spájaná s luxusom a kráľovským prostredím. Kedysi totiž nebolo jednoduché vyrobiť fialové farbivo, preto bolo veľmi vzácne. Napriek tomu, že dnes je už fialová...
Rozmýšľate nad obývačkou s kuchyňou? Ide o výbornú voľbu do domu, bungalovu, bytu aj do podkrovia. Ak nemáte žiadne nápady, nechajte sa inšpirovať tými našimi.
Zimné mrazy už čoskoro udrú v plnej sile a preto by sme určite nemali zabúdať na tvory, ktoré si v chladnom počasí nevedia zabezpečiť dostatok potravy. Vyrobte im preto jednoduché...
Publikované dňa: 12.03.2024
Posledná aktualizácia: 12.03.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Ste skutočný gurmán? Milujete dokonalosť pripraveného pokrmu nielen po chuťovej, ale aj po vizuálnej stránke? V tom prípade by vám nemala doma chýbať flambovacia pištoľ.
Natáčky na vlasy patria medzi rokmi overenú klasiku, ako dopriať vlasom požadovaný styling. V článku si predstavíme najčastejšie používané typy natáčok.
Prečo sa oplatí pouvažovať nad kúpou čajníka a ako si zo širokej ponuky vybrať ten správny pre vás, to všetko si povieme v článku.
pamatam si z detstva, ze sme parkrat doma varili sunku v podobnom pristroji... bolo to sice asi dost narocne, ale tak chut bola super :) ma niekto skusenost s vymenovanymi modelmi? do ktoreho sa ozaj oplati zainvestovat? celkom sa mi pozdavaju tie nerezove sunkovary..