Váženie bez váhy: koľko gramov je 1 PL, ako odvážiť 1 gram, koľko je hrnček pri pečení
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Pri varení, a o to viac pri pečení, potrebujete niekedy namerať presnú gramáž či objem ingrediencií. Netýka sa to len začiatočníkov, ale aj skúsenejších kuchárov, ktorí potrebujú postupovať podľa overeného receptu. Problémom však je, ak doma alebo v kuchyni, v ktorej varíte, chýba váha a odmerka.
Kým niektoré potraviny sa dajú odmerať ľahšie, pri iných stojí za to poznať, ako si poradiť s obyčajným hrnčekom alebo lyžicou.
Váženie hrnčekom a lyžičkou
Najčastejším spôsobom merania potravín bez váhy je za pomoci hrnčeka a lyžičiek. Nájdu sa v každej kuchyni a štandardný dizajn máva aj štandardný objem. Nemusí ísť len o hrnček, použiť môžete aj šálku alebo pohár s objemom 250 ml. Pri meraní ingrediencií tiež použite ten istý hrnček, resp. hrnčeky z rovnakého setu, aby sa vám nestalo, že použijete hrnčeky s rozdielnym objemom.
V prípade lyžičiek sa používa polievková aj čajová lyžička. V receptoch ich nájdete označené ako PL = polievková lyžica a ČL = čajová lyžička, príp. KL = kávová lyžička. Kávová lyžička je síce menšia, avšak v receptoch sa zvykne používať ako synonymum, teda v tomto kontexte predstavuje rovnaký objem, teda 5 ml, resp. hmotnosť 4 g. Pri pečení bez váhy je dobré poznať aj to, koľko polievkových lyžíc predstavuje 1 hrnček a koľko čajových lyžičiek predstavuje 1 polievková lyžica.
1 hrnček |
16 PL |
1/2 hrnčeka |
8 PL |
1/4 hrnčeka |
4 PL |
1/8 hrnčeka |
2 PL |
1 PL |
3 ČL |
1/2 PL |
1,5 ČL |
1/4 ČL |
2 štipky |
1/8 ČL |
1 štipka |
Šálka ako jednotka miery
Ak ste už piekli podľa zahraničného receptu alebo receptu preloženého z angličtiny, určite ste sa stretli so šálkou ako jednotkou miery. Šálka sa v tomto kontexte nerovná akejkoľvek šálke, ktorú si na pečenie zvolíte, ale mernej jednotke. Používa sa prevažne v USA, ale aj Kanade, Veľkej Británii a ďalších krajinách. Objem takejto šálky sa líši podľa toho, kde sa používa, aj podľa toho, na čo sa používa. Kým v USA máva štandardná šálka objem 240 ml, vo Veľkej Británii je to 284 ml.
Na meranie tejto jednotky sa používajú odmerné šálky a lyžice, ktoré majú štandardné objemy, podobne ako kuchynské odmerky, ktoré si zakúpite u nás. Rozlišuje sa pritom šálka na suché a šálka na vlhké ingrediencie. Aj keď majú rovnaký objem, váha suchých a vlhkých ingrediencií nie je rovnaká, preto sú tieto 2 druhy meracích šálok prispôsobené konkrétnemu druhu ingrediencií.
Ako správne merať hrnčekom a lyžicou
Správny spôsob merania ingrediencií vám zaistí čo najpresnejšie výsledky. Pri meraní tekutín v hrnčeku sa riaďte rovnakou zásadou, ako pri meraní v odmernej nádobke – hrnček musí stáť na rovnom povrchu, aby bola tekutina v rovnováhe. Ak ho budete držať v rukách, môže sa stať, že tekutinu neodmeriate správne. Ak použijete sklenený hrnček či pohár, napr. na odmeranie polovice hrnčeka, na hladinu tekutiny sa nepozerajte pod uhlom, ale priamo.
Pri meraní tuhých ingrediencií hrnčekom veľa zaváži to, či potravinu do hrnčeka naberiete alebo nasypete. Nesprávny postup je použiť hrnček ako naberačku, do ktorej priamo naberiete ingredienciu, keďže takýmto spôsobom sa potravina viac postláča, teda do hrnčeka sa zmestí viac, než keby ste ju nasypali. Rozdiel môže byť 50 – 150 g, čo by malo pri pečení určite negatívny výsledok. Preto suché ingrediencie do hrnčeka vždy zľahka nasypte lyžičkou. Ak sa vám na vrchu vytvorí kopček, zrovnajte ho napr. nožom, aby ingrediencia siahala len po okraj. Ak po okraj nesiaha, je potrebné ju doplniť.
Meranie lyžicami je v prípade tekutín jednoduché, ak chcete namerať 1 lyžicu, tekutina by mala siahať až po okraj, pričom lyžicu by ste mali držať v rovnovážnej polohe. Pokiaľ ide o meranie suchých ingrediencií, častou dilemou je, či nechať lyžicu kopcovitú alebo ju úplne zarovnať. V prípade niektorých potravín, ako hladkej múky, totiž môže poriadne nakopená lyžica vážiť dvakrát toľko, ako zarovnaná. Správnym riešením je niečo uprostred – lyžica by mala mať len malý, mierny kopček. To isté platí aj v prípade hustých vlhkých ingrediencií ako med, džem, smotana či margarín.
Váženie tekutých ingrediencií
Meranie tekutín býva v určitom zmysle ľahšie, než meranie rôznych druhov suchých ingrediencií, a to preto, že mnohé majú rovnakú alebo podobnú hmotnosť v tom istom objeme. Medzi tekutiny s rovnakou hmotnosťou patrí voda, ocot, limonáda či víno. Medzi tekutiny s podobnou hmotnosťou zase patrí olej a mlieko. Tento druh redších tekutín preto možno merať rovnakým spôsobom. Na meranie tekutín možno použiť hrnček a lyžičky na menšie objemy.
Hrnček tekutín
1 hrnček |
250 ml |
3/4 hrnčeka |
190 ml |
2/3 hrnčeka |
165 ml |
1/2 hrnčeka |
125 ml |
1/3 hrnčeka |
80 ml |
1/4 hrnčeka |
60 ml |
1/8 hrnčeka |
30 ml |
Lyžička tekutín
1 PL |
15 ml |
1/2 PL |
7,5 ml |
1 ČL |
5 ml |
1/2 ČL |
2,5 ml |
Ingrediencie s hustejšou konzistenciou, no v tekutom stave, ľudia často mylne merajú rovnakým spôsobom, ako vodu alebo mlieko. Majú však rozdielnu váhu, a preto je potrebné pozrieť sa na ne osobitne. Ide napr. o med, smotanu, jogurt, kondenzované mlieko alebo džem.
|
hrnček |
PL |
ČL |
med |
360 g |
36 g |
7 g |
smotana
|
254 g |
15 g |
5 g |
jogurt
|
260 g |
15 g |
5 g |
kondenzované mlieko
|
306 g |
19 g |
6 g |
džem
|
338 g |
20 g |
7 g |
Váženie tuhých potravín
Tuhé potraviny si bez váhy odmeriate taktiež za pomoci lyžíc a hrnčeka. Keďže sa rôznia svojou konzistenciou, 1 hrnček múky nebude vážiť rovnako ako 1 hrnček cukru. Preto sa pozrieme na jednotlivé ingrediencie zvlášť.
|
hrnček |
PL |
ČL |
hladká múka |
160 g |
9 g |
3 g |
polohrubá múka |
165 g |
10 g |
4 g |
hrubá múka |
170 g |
11 g |
4,5 g |
kryštálový cukor |
215 g |
13 g |
4 g |
práškový cukor |
118 g |
7 g |
2,4 g |
zemiakový škrob |
127 g |
7,6 g |
2,5 g |
kokos |
75 g |
5 g |
1,5 g |
kakao |
137 g |
8 g |
2,5 g |
ovsené vločky |
85 g |
5 g |
1,7 g |
soľ |
300 g |
20 g |
5 g |
ryža |
210 g |
13 g |
4 g |
cestoviny |
100 g |
7 g |
3 g |
mak |
153 g |
9 g |
3 g |
mleté orechy |
75 g |
5 g |
1,5 g |
maslo |
238 g |
14 g |
5 g |
Niekoľko tipov na váženie bez váhy
Nie vždy je nevyhnutné použiť hrnček a lyžičky, hlavne pri varení, kde pár gramov hore-dole nespôsobí výraznú zmenu chute a konzistencie. Pokiaľ nejde o pečenie koláčov, môžete si poradiť aj svojím odhadom. Vedieť odhadnúť niektoré miery môže byť užitočné aj vtedy, ak ste sa práve presťahovali a kuchyňu ešte nemáte zariadenú, ak bývate v zariadení s nedostatočne vybavenou kuchyňou (internát), ak kempujete, ale aj vtedy, ak si chcete ušetriť umývanie ďalších riadov.
- Väčšina ingrediencií, ak ich uschovávate v originálnom obale, bude obsahovať informáciu o hmotnosti alebo objeme. Vtedy si môžete poradiť odhadom najbližšej hodnoty. Napríklad, ak si recept vyžaduje 300 g múky a vy máte neotvorené 1 kg balenie, viete, že pôjde o čosi viac než 1/4 balenia.
- Váhu môžete odhadnúť aj za pomoci ingrediencií, ktorých váhu poznáte, teda neotvorené balenia, konzervy a pod. Použiť môžete napr. 150 g konzervu tuniaka, 400 g konzervu hrášku či 500 g plechovku piva – skrátka nájdite niečo, čo je hmotnosťou blízke váhe, ktorú potrebujete dosiahnuť. Do jednej ruky potom vložte danú potravinu, do druhej ruky plastové vrecúško s odsypanou ingredienciou a takýmto spôsobom môžete odhadom skúsiť, či majú približne rovnakú hodnotu.
- Niektoré ingrediencie majú dokonca vizuálne pomôcky ako čiarky a dieliky, ktoré na obale naznačujú, koľko gramov alebo mililitrov jednotlivé množstvo predstavuje. Takéto vizuálne pomôcky sa nachádzajú napr. na masle, cestovinách, niektorých tekutinách a ďalších ingredienciách podľa dizajnu obalu.
- Vizuálne si môžete odhadnúť množstvo suchých ingrediencií aj za pomoci veľkosti iných predmetov, ktoré nájdete v domácnosti. Množstvo 2 lyžíc možno prirovnať k veľkosti pingpongovej loptičky, 1 lyžica obsahuje približne veľkosť kocky ľadu, 1 hrnček obsiahne jablko a 1/4 hrnčeka predstavuje veľkosť slepačieho vajíčka.
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie
Všetky odtiene fialovej sa dajú dobre kombinovať s bielymi stenami a doplnkami. Do takéhoto mixu zapadne aj hnedý nábytok či koberec a podlaha. Presvedčte sa o tom s nami!
Plánujete zariaďovať kuchyňu a páčia sa vám moderné kuchyne so vzorom dreva? Potom začnite uvažovať nad drevodekorovou kuchynskou linkou.
Čierno-biela farebná kombinácia je podľa vás nudná? Nesúhlasíme. Presvedčte sa o tom, že čierno-biela kuchyňa môže byť nadčasová a netradičná.
Publikované dňa: 26.08.2024
Posledná aktualizácia: 26.08.2024
V tejto kategórií nájdete aj:
Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.