Využitie rúry v domácnosti: varenie, pečenie, sušenie, zaváranie, rozmrazovanie aj grilovanie
Teplovzdušná rúra je už súčasťou takmer každej domácnosti. Je praktická, ponúka množstvo programov a obsluhuje sa jednoducho a intuitívne. Vedeli ste, že toho zvládne omnoho viac než len bežné pečenie? Okrem nedeľného koláča a zapekaného kurčaťa si tak môžete pripraviť aj ryžu, usušiť ovocie na zimu alebo sterilizovať zaváraný džem.
Ste pripravení začať používať svoju rúru naplno? Čítajte ďalej a dozviete sa všetky dôležité tipy a triky.
Najlepšie vstavané rúry na pečenie
Viac než len pečenie
Ak ste si mysleli, že pečenie je všetko, čo tento spotrebič zvládne, mýlili ste sa. Elektrické rúry majú dnes už množstvo teplotných stupňov, funkcií a programov, a tak sú omnoho širšie využiteľné. Vďaka teplovzdušnému ohrevu dokážu vzduch distribuovať rovnomerne, čím umožňujú aj pečenie viacerých pokrmov naraz. Tieto vlastnosti sa dajú využiť nielen pri pečení, ale aj parnom varení, sušení či zaváraní.
Varenie
Varenie je najbežnejší spôsob prípravy jedla a sme zvyknutí, že prebieha klasicky v hrnci, na sporáku. Vedeli ste však, že niektoré pokrmy si môžete uvariť aj v rúre? Dobrým príkladom je ryža, ktorá nie vždy každému vyjde. Je mazľavá, rozvarená alebo ešte chrumkavá. Ryža sa však dá uvariť aj v rúre a výsledkom je chutná, voňavá a sypká ryža. Teplovzdušnú rúru si predhrejte na 200 °C a medzitým si opláchnite ryžu a vložte ju do tepluvzdorného hrnca, ktorý možno vložiť do rúry. Ryžu osoľte, okoreňte a zalejte horúcou vodou. Na 1 hrnček ryže použite 1,5 hrnčeka vody. Hrniec zakryte pokrievkou a nechajte v rúre variť 10 minút, potom rúru vypnite a nechajte ešte 10 minút zakrytý hrniec v rúre.
Zaujímavé je aj varenie slivkového lekváru. Na panvici sa nechajú variť odkôstkované slivky s cukrom, vodou a octom. Varí sa na nízkej teplote 150 °C po dobu 3 – 4 hodín, kým lekvár pekne nezhustne. V rúre si pripravíte aj ďalšie zaujímavé recepty, ako napr. kuracie či bravčové rezne. Táto nedeľná klasika v rúre spotrebuje omnoho menej oleja a bude tak zdravšou alternatívou pre celú rodinu.
Grilovanie
Aj keď ide o bežnú funkciu elektrických rúr, grilovanie sa používa pomerne málo. Grilovačka pritom nepatrí len na záhradu počas pekného letného večera, ale svoje obľúbené grilované mäso, zeleninu a ďalšie dobroty si môžete dopriať kedykoľvek, aj za dažďa a mimo sezóny. Na rozdiel od záhradného grilu vás totiž nezaskočí počasie a vyhnete sa aj dymu a čisteniu sadze z uhlia. Na grilovanie môžete použiť rošt, pod ktorý podložíte na spodnú úroveň hlbší plech na odkvapkávanie šťavy, alebo použite grilovaciu panvicu s tepluvzdornou rukoväťou vhodnú do rúry.
Teplovzdušné rúry s grilovacou funkciou majú väčšinou 2 programy, jeden na grilovanie menších kúskov mäsa a jedla, druhý na väčšie. Rozdiel je v tom, aká veľká časť grilu sa pri pečení používa. V návode k svojej elektrickej rúre nájdete aj inštrukcie k tomu, pri akej teplote grilovať jednotlivé pokrmy, ako mäso, chlebík, syr či ryby. Teplotu môžete ku koncu zvýšiť, ak chcete dosiahnuť chrumkavú kožu alebo opečenú kôrku.
Varenie v pare
Pečenie v parnej rúre sa líši od bežného pečenia. Parná rúra, resp. rúra s funkciou parného pečenia, má vo vnútri zásobník na vodu, ktorá sa po zahriatí začne premieňať na paru, čím dodáva jedlu vlhkosť a šťavnatosť. Vďaka vodnej pare nie je potrebné mäso alebo zeleninu podlievať množstvom vody, ani používať veľa tuku, čím sa stáva takéto pečenie zdravšie. Jedlo si zachováva plnú chuť a bohatú arómu a taktiež viac vitamínov a minerálov, keďže pečenie trvá kratšie a je šetrnejšie. Parné pečenie je výhodné hlavne v prípade pokrmov, ktoré bežná rúra príliš vysušuje, napr. mäso a ryby, čím sa tiež minimalizuje riziko pripálenia. S funkciou parného pečenia možno pripraviť skutočne širokú škálu jedál, napr. ryžu, cestoviny, chlieb a pečivo, buchty na pare, knedľu, pirohy, mäso a ryby, hranolčeky, zeleninu, ale aj rôzne dezerty a múčniky.
Sušenie
Na sušenie ovocia a zeleniny si nepotrebujete zaobstarať sušičku, ani nemusíte mať mriežky rozložené po všetkých radiátoroch. Rovnako dobre sa dá využiť aj obyčajná teplovzdušná rúra. Postačí vám rošt alebo plech a papier na pečenie, na ktorý naukladáte ovocie, zeleninu či byliny. Suší sa na nižšej teplote v rozsahu 40 – 70 °C, podľa toho, čo sušíte. Odporúča sa začať sušiť na nižšom stupni, napr. 40 °C, a neskôr teplotu zvýšiť na 50 – 60 °C. Tenšie kúsky sušte pri nižšej teplote, na hrubšie nakrájané ovocie s množstvom šťavy a dužiny aj na vyššej.
Aj dĺžka sušenia je individuálna a závisí od toho, čo sušíte. Kratšie sa sušia bylinky, keďže sú tenšie a menej šťavnaté. Často im postačia aj 2 hodiny sušenia. Dlhšie to trvá zelenine, ovociu, lesným plodom a hubám, ktoré sa dajú sušiť aj 8 hodín. Opäť raz to závisí od ich šťavnatosti a toho, ako hrubo sú nakrájané. Čím kratší čas sušenia, tým budú mäkšie a zostane v nich viac šťavy, no vydržia kratšie. Dlhšie sušené plody budú tvrdšie, no vydržia dlhšie.
Takto vysušené plody si rovnako dobre zachovajú svoje vitamíny a minerály a vydržia niekoľko mesiacov. Skladujú sa v uzatvárateľných nádobách bez prístupu vzduchu, najlepšie na tmavom a suchom mieste, aby sa nezačala tvoriť pleseň alebo aby neprilákali škodcov. Ak teda máte v jeseni nadbytok jabĺk, sliviek alebo bohatú nádielku húb z prechádzky v lese, využite svoju elektrickú rúru a pripravte si zdravé maškrtenie na zimu a huby do vianočnej kapustnice.
Dátum:
Základ sušičky tvorí hlavný panel, kde sa nachádza výhrevne teleso, termostat a ventilátor. Poradíme vám, čo všetko si treba všímať pri výbere sušičky ovocia.
Čítať celý článok
Zaváranie
Nemáte doma zavárací hrniec a zaváraninové poháre sa vám do klasického hrnca nezmestia? Pomôžte si teplovzdušnou rúrou. Sterilizujete v nej omnoho viac pohárov naraz než v bežnom hrnci. Na zaváranie budete potrebovať len hlboký plech, do ktorého nalejete 1,5 – 2 cm vody. Na plech poukladajte poháre so zaváraným ovocím, zeleninou či džemom. Dôležité je, aby mali všetky poháre rovnakú veľkosť a aby bola medzi nimi aspoň 1 cm medzera. V opačnom prípade by vám mohli pri zaváraní popukať.
Rúru si predhrejte na 180 °C a plech vkladajte už do predhriatej rúry. Dĺžka zavárania závisí od druhu kompótu. Mäkké ovocie ako marhule a jahody zavárajte max. do 10 minút, inak by došlo k vareniu a ovocie by bolo ako blato. Tvrdšie ovocie a zeleninu môžete zavárať 15 – 20 minút alebo sa riaďte pokynmi v recepte. Po sterilizácii plech vyberte, poháre osušte a nechajte ich pozvoľna vychladnúť pod dekou. Pri ovocí s kôstkami nechajte poháre v rúre, kým trochu nevychladnú, a až tak ich vyberte.
Rozmrazovanie
Ak si chcete dopriať zmrazený koláč z oslavy alebo si do jogurtu pridať maliny z mrazničky, nemusíte čakať na pozvoľné rozmrazovanie ani siahnuť po mikrovlnke. Rozmrazovanie pokrmov v rúre je bezpečné, jednoduché a praktické. Rúra rozmrazuje tak, že okolo potraviny prúdi vzduch, pokiaľ pokrm nedosiahne určitú teplotu. Na rozmrazovanie používajte len na to určenú funkciu (defrost), keďže tá predstavuje len cirkuláciu vzduchu bez tepla. Nerozmrazujte pri vyššej teplote, keďže by došlo k nerovnomernému rozmrazovaniu, pokrm by bol vo vnútri zamrznutý a na povrchu by sa piekol. Takéto rozmrazovanie je ideálne pre pokrmy, ktoré sú ihneď pripravené ku konzumácii, napr. zamrazené zákusky, pečivo alebo ovocie, a trvá kratšie ako pri pozvoľnom rozmrazovaní pri izbovej teplote.
Osvieženie suchého pečiva
Rúru môžete použiť aj na osvieženie pečiva. Určite sa vám už stalo, že ste po 2 – 3 dňoch našli úplne tvrdý chlieb, bagetu či kaizerky. Takéto pečivo nevyhadzujte, ale osviežte ho v teplovzdušnej rúre. Rúru si predhrejte na 180 °C a na rošt položte papier na pečenie. Pred vložením pečiva ho narýchlo pokropte vodou z vodovou. Pečivo úplne nezmočte, má byť navlhčený len povrch. Nechajte piecť 10 minút, v prípade menšieho pečiva stačí 5 – 7 minút. Po vybratí z rúry bude pečivo opäť mäkké vo vnútri s chrumkavou kôrkou zvonku.
Vôňa do celého domu
Čakáte návštevu a váš domov nevonia práve vábne? Použite svoju rúru. Do plechu alebo formy nalejte vodu a pridajte vôňu v podobe citrónovej šťavy, škorice alebo niekoľkých kvapiek esenciálneho oleja. Rúru zapnite na nižšiu teplotu, postačí 150 – 170 °C, a nechajte piecť po dobu 15 – 20 min. Tento trik funguje lepšie než bežný osviežovač vzduchu, keďže vôňa sa hneď dostane do celého domu.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Závesné kreslá a hojdacie siete v interiéri
Závesné kreslo či hojdacia sieť? Výber ani jedného z nich nebudete ľutovať. Ozvláštnia interiér a vytvoria priestor na zábavu a oddych.
Biele kuchyne – v bielej bude vaša malá kuchyňa vyzerať väčšia
Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Presne taká je biela farba, ktorá sa čoraz viac objavuje aj ako farba kuchyne.
Provensálska kuchyňa – dodajte svojej kuchyni nádych Francúzska
Je vaším snom mať kuchyňu zariadenú v provensálskom štýle? Potrebujete zariadenie ladené v bielej a štýlové doplnky, vďaka ktorým si budete pripadať ako na juhovýchode Francúzska.
Publikované dňa: 14.09.2024Posledná aktualizácia: 14.09.2024Hodnotenie článku:
(90.8%)V tejto kategórií nájdete aj:
Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo... Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.